Energieopwekkend Geluidsscherm Met Zonnepanelen Lang A28 Bij Harderwijk by Solar Highways
Geschreven op 3-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingLangs de A28 bij Harderwijk komt een geluidsscherm van zeker twaalf meter hoog, voor de nieuwbouwwijk Harderweide. In het bovenste deel ervan wordt duurzame zonne-energie opgewekt volgens de nieuwste technieken.
De bestaande aarden wal wordt verhoogd naar acht meter en daarbovenop komt een scherm van vier meter. Twaalf meter is hier nodig om te voldoen aan de Wet geluidhinder. In het topscherm worden geluidwering en het opwekken van energie geïntegreerd.
De gemeente Harderwijk kijkt daarbij onder andere naar het systeem van de zogenoemde Solar Highways, zoals die nu wordt gemaakt langs de A50 bij Uden, en vergelijkbare systemen.
Met Solar Highways willen Rijkswaterstaat, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) de technische en economische haalbaarheid onderzoeken om zonnecellen te integreren in geluidsschermen langs snelwegen. Anders dan zonnepanelen kunnen de zonnecellen het licht van twee kanten omzetten in energie.
Bij Uden plaatst het bedrijf Heijmans 400 meter aan energieopwekkende delen in een geluidsscherm. Het scherm moet volgens informatie van Rijkswaterstaat in 2019 geïnstalleerd en operationeel zijn, waarna het tot 2021 als demonstratieproject gemonitord wordt. Na 2021 moet het scherm energie blijven leveren. Naar verwachting is dat genoeg voor veertig tot negentig huishoudens. Zie ook: Solar Highways: Integratie Dubbelzijdige Zonnepanelen in Geluidsscherm Langs de A50 bij Uden
Het toepassen van de nieuwe techniek sluit aan bij de ambitie van de gemeente Harderwijk om de CO2 uitstoot tussen 2010 en 2031 met 45 procent te verminderen. Nu door de bouw van de nieuwe wijk Harderweide in Harderwijk de energievraag groeit is grootschalig opwekken van duurzame energie noodzakelijk.
Alle kosten voor de nieuwe geluidsschermen komen voor rekening van de gemeente, omdat ze nodig zijn voor de nieuwbouw. De kosten worden geraamd op enkele miljoenen euro’s. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe het innovatieve scherm wordt geëxploiteerd. De gemeente wil daar lokale energiemaatschappijen bij betrekken.