google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Energiebesparing: Subsidieregeling Isolatieglas HR++ Dubbelglas Geld is Op

Geschreven op 3-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

hr-dubbelglas.gifUpdate 9 mei 2011: Zo, tijd voor een evaluatie van de subsidieregeling isolatieglas. Om te beginnen: het was een succes. Logisch dus dat de regeling niet wordt voortgezet in 2011.

In 2010 is er dankzij de subsidieregeling isolatieglas bijna 16 miljoen m3 gas bespaard, vergelijkbaar met het jaarverbruik van ruim 20.000 personen. Bovendien heeft de regeling werk opgeleverd aan 667 glaszetters, waarvan 273 fulltime banen. Andere positieve effecten zijn uiteraard een lagere energierekening voor de bewoners, meer wooncomfort en een positief effect op de waarde van de woning. 

6 december 2010: Meer dan 100.000 huishoudens hebben een waardebon voor subsidie op isolatieglas aangevraagd. Het budget van 45 miljoen euro is daarmee uitgeput. Er kunnen nu geen waardebonnen meer worden aangevraagd. In 2010 is in totaal rond 800.000 vierkante meter isolatieglas geplaatst.

6 november 2010: Tijd voor een nieuwe tussenstand. Op 3 november is er nog €  3.708.610  beschikbaar voor aanvragen, maar het gaat hard. In totaal zijn tot nu toe 88.661 waardebonnen verstrekt. Wilt u nog gebruik maken van deze subsidieregeling dan is haast geboden, want op=op.

25 september 2010: Even een tussenstand. Er is nog steeds geld beschikbaar, maar het nog beschikbare budget loopt snel terug. Op 24 september was er nog € 6.693.651,- beschikbaar. Er zijn inmiddels 77.311 waardebonnen verstrekt.

1 september 2010: Huiseigenaren en Vereniging van Eigenaars (VvE’s) die dubbelglas willen plaatsen moeten snel zijn: de subsidie voor isolatieglas stopt binnenkort, aanvragen kan nog tot uiterlijk 31 december, uiteraard zolang er nog geld in de pot zit. Inmiddels zijn er 71.787 waardebonnen verstrekt. Er is nog € 9.367.917,- beschikbaar.

16 juni 2010: Ongeveer 60.000 huishoudens hebben de afgelopen acht maanden een waardebon voor subsidie op isolatieglas aangevraagd. In totaal is er voor de subsidieregeling 45 miljoen euro beschikbaar. Inmiddels is er hier nog circa 16 miljoen euro van over. Hiermee kunnen nog ongeveer 30.000 huizen worden voorzien van HR+ en HR++glas. De regeling loopt nog tot eind 2010, of zoveel eerder als het subsidiebedrag op is.

1 oktober 2009: Vandaag gaat de tijdelijke subsidieregeling voor isolatieglas open, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2009. Eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen een waardebon aanvragen voor een korting van € 35 per vierkante meter isolatieglas, tot een maximum van € 1.100 (inclusief btw) per woning. Ook woningeigenaren die hun isolatieglas al hebben geplaatst tussen 1 juli en 1 oktober 2009 kunnen deze waardebon aanvragen. Helaas kan ik nog nergens vinden bij Meer met Minder waar u die waardebon isolatieglas nu echt kunt aanvragen. Maar vanf exact 09:00 uur zou dat wel duidelijk moeten zijn. Gaan we zo even voor u checken. Hé, hé, het is eindelijk bekend. U kunt uw waardebon gewoon direct aanvragen bij SenterNovem.

Wat heeft u nodig bij het aanvragen? 
Als u de waardebon gaat aanvragen, moet u de volgende gegevens bij de hand houden: 
Uw BurgerServiceNummer 
Het aantal m² glas dat u gaat plaatsen (dit mag naar boven afgerond worden) Let op: een waardebon wordt per adres slechts één keer verstrekt. Indien u te weinig m² opgeeft, kan dit niet meer hersteld worden. 
Welke kwaliteit heeft het glas dat u gaat plaatsen? (U = max. 1,6W/m².K – hieronder valt zowel HR+ als HR++ glas)
In welk jaar is uw woning opgeleverd?   

Indien u tijdens het aanvragen dit formulier tussentijds wilt opslaan, dan kan dat. Gaat u daarna weer verder met het ‘concept’ bericht dat is opgeslagen. Als dit niet lukt dan dient u dit concept eerst te verwijderen (via de verwijderknop rechtsboven in het venster) en daarna weer een nieuwe aanvraag in te dienen. Uw waardebon direct aanvragen.

3 juni 2009: De regeling voor isolatieglas van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie is van toepassing op woningen die vóór 1995 zijn gebouwd en gereedgekomen. Het gaat om de plaatsing van isolatieglas met een isolatiewaarde (U-waarde) van 1,60 W/m².K en lager. De isolatiewaarde is daarmee minimaal gelijk aan de kwaliteit van het zogenoemde HR+ glas. Een andere voorwaarde is dat er minimaal 5 vierkante meter glas geplaatst wordt, volgens de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 3577. De glaszetter kan de eigenaar hierover informeren.

De regeling werkt met een waardebonsysteem. Vanaf 1 oktober 2009 kunnen eigenaar-bewoners en VvE’s via Meer met Minder een waardebon isolatieglas aanvragen. Zij moeten deze waardebon inleveren bij hun glaszetter. De glaszetter verrekent deze bon door korting te verlenen op de uiteindelijke rekening die de klant moet betalen. Vervolgens kan de glaszetter de bon declareren bij het rijksagentschap SenterNovem. Dit kan vanaf 2 november 2009. LET OP: ook als glaszetter heeft u een DigiD-code voor bedrijven nodig. Om het u makkelijk te maken: dat is uw Kamer van Koophandel inschrijvingsnummer.

Verder is vereist: Een digitale kopie van de door u verzonden factuur; het jaar waarin die woning of de woningen waarin het isolatieglas is geplaatst, gereed is respectievelijk zijn gekomen; het unieke kenmerk van de waardebon, op grond waarvan u korting heeft verleend voor het plaatsen van isolatieglas en een betalingsbewijs waaruit blijkt dat de factuur aan u is voldaan. Dit kan in het geval van een contante betaling een ontvangstbewijs hiervan zijn. Indien de factuur wordt voldaan door het overmaken van het bedrag een afschrift hiervan.   

Ook eigenaar-bewoners en VvE’s die isolatieglas geplaatst hebben tussen 1 juli en 1 oktober 2009 komen in aanmerking voor de subsidie. Zij moeten wel eerst een waardebon aanvragen, die overeenkomt met het daadwerkelijke aantal vierkante meters geplaatst isolatieglas. Deze waardebon kunnen zij inleveren bij de glaszetter, die de korting achteraf verrekent met de factuur.

Aanvragen voor waardebonnen kunt u digitaal indienen vanaf 1 oktober 09.00 uur. Aanvragers moeten een DigiD-code hebben, aan te vragen via www.digid.nl. Verstrekte waardebonnen zijn beperkt geldig en wie het eerst komt, het eerst maalt; het is dus een goed idee om snel actie te ondernemen. Er is in totaal 45 miljoen euro beschikbaar: naar verwachting voldoende voor isolatieglas in ongeveer 65.000 woningen. De regeling is geopend tot 31 december 2010, tenzij het budget eerder op is. In dat geval wordt dit bekendgemaakt.

28 september 2009: Nog een paar nachtjes slapen en u kunt de subsidie voor dubbel glas aanvragen. Nadat door Meer met Minder op wat algemene informatie wordt gewezen, wordt u doorgelinkt naar de aanvraagprocedure van SenterNovem. Deze verloopt geheel digitaal, dus dat is lekker makkelijk. Met recht ‘met gemak energie besparen’!

Het is wel zaak dat u uw DigiD-code bij de hand hebt, want die is nodig bij de aanvraag. Heeft u die nog niet, of bent u de code kwijt, vraag ‘m dan nu alvast aan. Glaszetters en aannemers: maak uw klanten hierop attent. De aanvraag van een DigiD-code kost enkele dagen. Het zou zonde zijn als u hierdoor de kans op subsidie zou missen. ‘t Is maar een hint…” Chris Bruijnes, directeur Meer met Minder

Goeie hint. Wie zou dit nu weer hebben bedacht, want wie heeft er nou geen DigiD-code? Waarom een aanvrager eerst naar de Meer met Minder website zou moeten gaan om dan automatisch tw worden doorgelinkt, is op zich al een raadsel. Heel veel succes in elk geval met uw aanvraag.

25 juli 2009: De voorwaarden voor de subsidieregeling glasisolatie zijn bekend gemaakt. De regeling geldt voor eigenaar-bewoners en VVE’s van woningen die vóór 1995 zijn gebouwd. Eigenaar-bewoners die isolatieglas plaatsen kunnen de subsidie verzilveren door  een waardebon aan te vragen. Die waardebon kan weer worden ingeleverd bij de glaszetter die vervolgens de korting verstrekt. LET OP: De bon is maximaal vier maanden geldig. Dat betekent dat na verstrekking van de bon het glas binnen vier maanden geplaatst moet zijn. De glaszetter dient de bon binnen eenzelfde termijn te declareren.

De regeling wordt officieel pas per 1 oktober 2009 opengesteld, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2009. Mensen die met de subsidieregeling in het vooruitzicht tussen 1 juli en 1 oktober isolatieglas laten plaatsen wordt gadviseerd de factuur goed te bewaren. Het subsidiebedrag zal aan deze mensen worden uitgekeerd op basis van een ingediende kopie van de factuur, in combinatie met de waardebon. Zij moeten dus in oktober nog wel een waardebon aanvragen om voor de subsidie in aanmerking te komen.

De regeling is van toepassing op isolatieglas met een isolatiewaarde van maximaal 1,60 W/m2K. Er dient minimaal 5 m2 glas te worden geplaatst. De subsidie bedraagt maximaal 20 procent van de kosten met een maximum van 1100 euro (inclusief BTW). Het glas moet geplaatst zijn volgens de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 3577, wat zichtbaar moet zijn op de factuur. De glaszetter kan de eigenaar hierover informeren. De regeling sluit per 31 december 2010.

Minister Eberhard van der Laan trekt voor de subsidieregeling 50 miljoen euro uit. De regeling, die door SenterNovem wordt uitgevoerd, sluit als dit plafond is bereikt en wordt mogelijk weer opnieuw opengesteld als er geld overblijft door het niet verzilveren van de beperkt geldige waardebonnen. Bron: VROM

Ongelofelijk handige regeling die door SenterNovem wordt uitgevoerd, maar waarvoor u dus bij Meer met Minder moet zijn. Overigens is er op die website nog niets te vinden over het aanvragen van die waardebon, behalve dan dat dat vanaf 1 oktober kan, maar dat wisten we al heel erg lang. Voor alle mensen die er gebruik van willen maken: heel veel succes met het aanvragen van de waardebon, het voldoen aan alle regels en het inleveren van de waardebon bij een glaszetter binnen vier maanden.

3 juni 2009: Iedereen die na 1 juli 2009 isolatieglas van het type HR++ 13 mm en hoger laat plaatsen kan vanaf oktober 2009 een beroep doen op de subsidie. De subsidieaanvrager moet kunnen aantonen dat hij of zij voldoet aan de voorwaarden voor subsidieverlening. Het advies is dan ook om de aanschafbon van het isolatieglas goed te bewaren.

U kunt de subsidie nog niet meteen aanvragen omdat het ministerie van VROM de regeling nog verder moet uitwerken. Meer informatie volgt zodra de details van de regeling bekend zijn. Woningbezitters krijgen vanaf 1 juli 20% subsidie als zij HR++ dubbel glas aanbrengen. Dat heeft minister Eberhard van der Laan in een brief aan de Kamer geschreven. In totaal komt er 40 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. Aan welke voorwaarden u exact moet voldoen, is nog niet bekend. Zodra er meer bekend is, leest u dat uiteraard hier.

Wat al wel bekend is: Bezitters van woningen van vóór 1995 die het 13 millimeter dikke HR++ glas aanbrengen, kunnen tot 20% van hun investeringsbedrag terugkrijgen. De regeling kan 1 oktober ingaan en zal dan met terugwerkende kracht al vanaf 1 juli van kracht zijn. De glasisolatie moet uiterlijk 31 december 2010 geplaatst zijn om in aanmerking te komen voor de regeling. Volgens het ministerie van VROM kunnen met deze regeling 55.000 appartementen of 25.000 vrijstaande woningen worden aangepakt. Deze cijfers gaan ervan uit dat in dat geval de gehele woning wordt voorzien van isolatieglas. Bron: Energieraad

HR++ glas is hetzelfde als HR+ glas, maar dan met een edelgas (Argon of Krypton) in plaats van droge lucht in de spouw. Dit type glas wordt tegenwoordig veel toegepast en is verplicht bij nieuwbouw. U-waarde: 1,2 W/m2-k of lager.

Bron: Comatherm

Zie ook: Meer met Minder – energie besparen in woningen ! Minister Jacqueline Cramer kondigt subsidieregeling energiebesparende maatregelen aan ! – Stimulering energiebesparende maatregelen dringend gewenst –  Meer met Minder gaat helpen met Energie Besparen: met gemak energie besparen en Het National Sustainability Fund en het Energiebesparingsfonds

Soms kunnen verschillende subsidieregelingen met elkaar worden gecombineerd en dat levert uiteraard extra voordeel op, zie € 500 subsidie voor energiebesparing aan je eigen huis ! – Lenen tegen 2% voor energiebesparende maatregelen ! Lenen tegen lage rente voor energiebesparende maatregelen ! Bespaar meer met LES – de Limburgse Energie Subsidie Extra miljoenen voor duurzame energie ! Zeeuws Klimaatfonds beperkt uitstoot broeikasgassen door compensatieprojecten Subsidieregeling energiebesparende maatregelen in Groningen

43 Reacties

 1. theresebourgonje zegt:

  24 juni 2009 om 13:41 | Permalink

  hallo

  ik heb op jullie website gelezen als je dubbelglas hr==glas gebruikt dat je dan in juli recht heb op subsidie, van 20% wij willen deze aanschaffen maar hoe gaat het in zijn werk.waar moeten we rekening mee houden. en de gemeente weet van niks. en dat dit nog maar een voorstel is wordt er gezegd weten jullie meer
  laat het me dan weten

  bvbd therese bourgonje

 2. Erik van Erne zegt:

  24 juni 2009 om 14:17 | Permalink

  @theresabourgonje

  Helaas is er nog niet veel meer bekend, zoals zo vaak bij de aankondiging van een subsidieregeling. Denk dat er helaas weinig anders op zit dan wachten tot de details bekend worden gemaakt.

 3. henny pattiwael zegt:

  29 juni 2009 om 08:12 | Permalink

  goedemorgen.Vanmorgen in de krant gelezen over de nieuwe subsidie dubbel glas en isolatie.Wij willen onze serre gaan isoleren en dubbel glas in gaan zetten
  Waar kunnen we terecht voor aanvraag en verdere info?
  groetjes
  henny

 4. carolien zegt:

  29 juni 2009 om 20:37 | Permalink

  hoe gaat het in zijn werk, waar kun je de subsidie aanvragen, of moet dit de verkoper regelen?
  vraag2: zit er een minimale afname (m2) op?

 5. Weetje zegt:

  29 juni 2009 om 22:38 | Permalink

  Er zijn verschillende soorten dubbel glas op de markt met verschillende isolatiewaarden. U heeft de keus uit gewoon dubbel glas, HR glas, HR+ glas en HR++ glas. HR betekent Hoog Rendement. Hoe meer plusjes achter HR, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte uw woning verliest. HR++ glas heeft de sterkst isolerende werking en levert de hoogste energiebesparing op. Dubbele beglazing verhoogt bovendien het wooncomfort en werkt inbraakwerend.

  HR++-glas bespaart gemiddeld 30 m3 gas per m2 per jaar. Daardoor wordt ongeveer 53,4 kg CO2 minder per jaar uitgestoten dan bij het gebruik van enkel glas. De werkelijke besparing hangt onder andere af van is de locatie van het glas (in verwarmde of onverwarmde ruimtes, op het noorden of zuiden), de grootte van de ramen, de warmtebehoefte van de bewoners. De U-waarde geeft de warmtegeleiding van het glas aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte verloren gaat. Bij onderstaande berekening van de CO2-reductie is uitgegaan van een gemiddeld glasoppervlak van 20 m2 per woning.

  Ervan uitgaande dat een gemiddelde woning ongeveer 20 m2 glas heeft, zal het gebruik van HR++-glas ongeveer 600 m3 gas per jaar besparen in vergelijking met enkel glas. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het stookgedrag en het glasoppervlak. Dit is 200 m3 per jaar meer dan bij gewoon dubbel glas. Bij een gasprijs van 0,67 euro per m3, bespaart HR++-glas 400 euro per jaar in vergelijking met enkel glas.

 6. Eric zegt:

  30 juni 2009 om 10:40 | Permalink

  Wordt er ook subsidie verleend op de kunstofkozijnen (5 kamer profiel) of alleen op de glazen?

 7. Sjoerd zegt:

  30 juni 2009 om 12:24 | Permalink

  Omdat ik op het punt sta dubbel glas te laten zetten en omdat vanaf morgen die subsidie regeling in gaat ben ik ook erg benieuwd naar de voorwaarden die aan de subsidie aanvraag kleven. Is er bijvoorbeeld een minimum afname in m2 of het aanschafbedrag, waar kan ik de subsidie aanvragen? Waar kan ik meer info vinden?

 8. Erik van Erne zegt:

  30 juni 2009 om 20:07 | Permalink

  @Eric
  Volgens mij alleen op het glas.

  @Sjoerd, @Carolien, @theresabourgonje
  Zie de update van het bericht. Vanaf 1 juli 2009 aanschaf mogelijk en plaatsing uiterlijk 31 december 2010. Bon goed bewaren en ergens in oktober wordt bekend hoe e.e.a. kan worden teruggevraagd. Voorwaarden: woning voor 1995 en glas HR++ 13 en hoger.

  De exacte voorwaarden zijn niet bekend. Nergens iets gevonden over minimale danwel maximale aanschaf in m2.

 9. jac verhalle zegt:

  6 juli 2009 om 19:26 | Permalink

  Heb offerte van een firma ontvangen en eind juni 2009 opdracht gegeven om kozijnen en dubbel glas te plaatsen. De opdracht zal ergens in augustus 2009 worden uitgevoerd.
  Zit natuurlijk weer net tussen wal en schip, als de regeling pas 1-07-2009 ingaat.
  Welke datum zou nu in aanmerking komen voor subsidie. Datum van de offerte, cq opdracht, of de datum plaatsing.?????
  Gr.JacV

 10. Erik van Erne zegt:

  6 juli 2009 om 19:33 | Permalink

  @jac verhalle
  Ik denk eigenlijk geen van drieën, maar dat het gaat om de factuurdatum. Die moet na 1 juli 2009 zitten. Plaatsing is ruim op tijd (voor 31-12-2010).

 11. Klaas zegt:

  9 juli 2009 om 06:12 | Permalink

  Een andere website over deze glassubsidie:
  http://duurzaamwonen.nu/alg/subsidie/20-procent-subsidie-op-dubbel-glas.html Hier wordt gesproken over 20% subsidie van het investeringsbedrag, volgens mij is dat dan inclusief (kunsstof) kozijnen en de bijbehorende afwerking. De regeling gaat in op 1 oktober en werkt dan met terugwerkendekracht vanaf 1 juli 2009 en eindigt eind december 2010.

 12. Petra Backus zegt:

  21 juli 2009 om 13:33 | Permalink

  Hallo allemaal,

  Hoe gaat het dan met bedrijven? Kunnen wij ook voor dubbel glas HR++ subsidie krijgen??

 13. Erik van Erne zegt:

  21 juli 2009 om 15:01 | Permalink

  @Petra

  Voor zover ik weet is dit voor woningbezitters en daar vallen bedrijven weer buiten, tenzij die bedrijven woningen bezitten

 14. Karin zegt:

  23 juli 2009 om 16:10 | Permalink

  Goh, dus mensen met een oud huis pissen weer eens naast de pot, terwijl deze subsidie regeling toch voor ons zou moeten gelden.
  Bij na aanvraag van een offerte bleek dat onze ramen niet geschikt zijn voor een spouw meer dan 13mm. Ze kúnnen het wel kwijt maar dan moeten ze alle kozijnen gaan uitfrezen, wat meer kosten met zich meebrengt dan de subsidie vergoed. Waardoor we niet goedkoper uitzijn. Het huis zou dan wel beter geïsoleerd zijn, maar er moet dus een behoorlijke verbouwing plaats vinden. Of ik er dus beter van wordt, ik weet het niet. Ook wordt het pas na 7,5 jaar rendabel, en dan voor ca. 21,35 per m2 glas. Ik vraag me af, waar ik goedkoper mee uit ben. Misschien op hélé lange termijn.

 15. marco zegt:

  24 juli 2009 om 22:53 | Permalink

  Hallo Karin,hoe kom je aan de prijs van 21,35 per m2 lijkt mij erg goedkoop voor HR++

 16. Harry zegt:

  31 juli 2009 om 11:10 | Permalink

  Valt HR+ glas ook onder de 20% subsidieregeling ?
  In de voorwaarden van de subsidieregeling staat dat de regeling geldt voor isolatieglas met een isolatiewaarde van maximaal 1,60 W/m2K. Dit zou volgens mij moeten betekenen dat de subsidieregeling voor H+ en H++ glas geldt.
  Hier en daar lees ik dat het moet gaan om HR++ glas met een minimum dikte van 13 mm. ,maar ik lees daarvan niets in de voorwaarden.
  Zie hieronder de voorwaarden uit de regeling

  Voorwaarden uit de regeling
  De regeling geldt voor isolatieglas met een isolatiewaarde van maximaal 1,60 W/m2K. Er dient minimaal 5 m2 glas te worden geplaatst. De subsidie bedraagt maximaal 20 procent van de kosten met een maximum van € 1100 (inclusief BTW). Het glas moet geplaatst zijn volgens de Nederlandse Praktijkrichtlijn 3577, wat zichtbaar moet zijn op de factuur. De glaszetter kan de eigenaar hierover informeren. De regeling sluit per 31 december 2010.

 17. Arno zegt:

  4 september 2009 om 12:45 | Permalink

  Het gaat dus alleen om glas met een isolatiewaarde van max. 1,6 W/m2K. Hoe lager het getal, hoe beter isolerend. Bepaalde glassoorten halen deze waarde ook bij lagere dikten, dus die eis van 13 mm lijkt me weinig relevant. De subsideverstrekker denkt daar overigens misschien anders over.

  Helaas past 13 mm niet in de sponningen in mijn 30-er jaren huis. De industrie (o.a. Van Ruysdael) heeft daar prachtige oplossingen voor, dun en toch isolerend (3,3 W/m2K, vergelijk enkel glas 5,7 W/m2K), maar dat wordt dus niet gesubsidieerd. Gesubsidieerd isoleren betekent in mijn geval dus van die lelijke sponninglatten plaatsen. Dan maar niet (of toch maar dan zonder subsidie).

 18. Gedonder zegt:

  28 september 2009 om 14:06 | Permalink

  Het grootschalige landelijke woningisolatieprogramma Meer voor Minder is geen succes. Het aantal van 70.000 woningen dat dit jaar moet worden geïsoleerd, wordt niet gehaald. De stimuleringspremie van 750 euro voor huishoudens die tenminste 30 procent energie weten te besparen heeft slechts enkele honderden aanvragen opgeleverd. Deel van de oorzaak is de hoge rente waartegen particulieren een lening voor woningisolatie kunnen sluiten.

  http://tinyurl.com/ybnmxgn

 19. jac verhalle zegt:

  2 oktober 2009 om 17:13 | Permalink

  Ik vraag me steeds af hoe iedereen aan die wijsheid komt. Waar kan ik de regeling vinden en waar moet ik mijn subsidieverzoek indienen.
  Inmiddels (7 september 2009)zijn de kozijnen en ramen vervangen, dus ik wil nu wel eens actie ondernemen. Wie kan mij helpen???
  Gr.JacV

 20. Erik van Erne zegt:

  21 oktober 2009 om 09:28 | Permalink

  @jacV

  U kunt uw waardebon aanvragen bij SenterNovem, zie het artikel hierboven. Soms is die website wegens een technische niet bereikbaar. Het is denk ik erg druk, dus ik zou zeggen: niet te lang mee wachten anders is de subsidiepot weer leeg. Bovendien moet een en ander binnen de gestelde termijn zijn aangevraagd.

  Totale budget is € 45.000.000
  Op 19 oktober 8.108 waardebonnen verstrekt. Budget over: € 40.655.915
  Op 30 oktober 12.261 waardebonnen verstrekt. Budget over: € 38.442.030
  Op 5 november 14.304 waardebonnen verstrekt. Budget over: € 37.444.187
  Op 25 november 19.967 waardebonnen verstrekt. Budget over: € 34.728.824
  Op 29 december 27.427 waardebonnen verstrekt. Budget over: € 30.940.862
  Op 13 januari 29.615 waardebonnen verstrekt. Budget over: € 29.829.188,00

 21. S. de Groot zegt:

  31 oktober 2009 om 14:21 | Permalink

  Hallo,

  Als er dubbel glas voor 1 juli 2009 geplaatst is is er dan nog een mogelijkheid
  om toch nog in aanmerking te komen voor subsidie met terugwerkende kraht.Of zijn we dan helaas te vroeg geweest. Het was immers nog niet bekend dat er weer een subsidie regeling zou komen. Als we dit geweten hadden waren we later gestart.

  Sandra,

 22. Erik van Erne zegt:

  31 oktober 2009 om 14:35 | Permalink

  @S. de Groot

  Ben bang dat u dan echt pech heeft.

 23. Andela zegt:

  12 november 2009 om 21:45 | Permalink

  Wij zijn in eigen beheer aan het bouwen hoe kunnen wij van onze nieuwe geplaatste kunststofkozijnen HR ++ subsidie terugkrijgen?

  Gr, Lissete

 24. Erik van Erne zegt:

  13 november 2009 om 06:11 | Permalink

  @Andela

  Dat kan alleen als ze na 1 juli zijn geplaatst. Denk dat u gewoon een waardebon kunt aanvragen en die inleveren bij de leverancier van uw glas. Kozijnen worden volgens mij niet gesubsidieerd. Alleen glas.

 25. Frits Verwayen zegt:

  17 november 2009 om 15:00 | Permalink

  Wachten nog op de offerte voor HR++ glas en zullen aan de subsidie voorwaarden voldoen, maar is de glaszetter verplicht de subsidie waardebon te accepteren? … en wat is een gemiddelde prijs per m2 voor HR++ glas? mvg Frits

 26. Rutger zegt:

  22 december 2009 om 16:03 | Permalink

  Zeg er wel heel uitdrukkelijk bij dat het glas geplaatst moet worden door een erkend glaszetter. Zelf plaatsen wordt niet gesubsidieerd!!!!

 27. Rob zegt:

  14 januari 2010 om 10:16 | Permalink

  Mijn glas is geplaatst door een buitenlandse firma.
  Kom ik dan toch in aanmerking voor subsidie ???

 28. Erik van Erne zegt:

  14 januari 2010 om 10:59 | Permalink

  @Rob
  Zou ik niet weten. Het moet een erkende glaszetter zijn in Nederland neem ik aan. Zou er even over bellen 0800-2345432

 29. Henk Sandee zegt:

  18 januari 2010 om 14:54 | Permalink

  Kunnen de huurder van een woningbouw vereniging op eigen kosten dubbelglas plaatsen ook in anmerking komen voor de subsidie regeling ?

 30. Erik van Erne zegt:

  18 januari 2010 om 15:07 | Permalink

  @Henk,

  Je zou zo zeggen dat dat mogelijk moet zijn. De regeling heeft het wel over een erkend glaszetter. Zou er even over bellen 0800-2345432

 31. jolande zegt:

  25 februari 2010 om 17:10 | Permalink

  ik heb per ongeluk een foutief hoeveelheid m2 glas opgegeven.

  de waardebon heb ik al volledig aangevraagd.

  hoe kan ik dit wijzigen?

 32. Erik van Erne zegt:

  26 februari 2010 om 06:53 | Permalink

  @Jolande

  Denk dat het handigste is om er even over te bellen 0800-2345432

 33. Marlie zegt:

  2 april 2010 om 09:02 | Permalink

  een 3 tal weken geleden de waardebon aangevraagd;
  hoe lang duurt de afhandeling?

 34. Kirsten zegt:

  26 april 2010 om 18:29 | Permalink

  Hallo!
  We zijn op school bezig met het energiezuiniger maken van een stad.
  Een onderdeel van ons plan is het verlagen van de drempels van betreft subsidies, zodat meer mensen bijvoorbeeld dubbel glas aanschaffen.
  Nou wil ik graag weten of er mensen zijn die geen subsidie krijgen en waarom niet.
  Thanks

 35. Margreet zegt:

  15 september 2010 om 04:51 | Permalink

  Is er eigenlijk nog geld in de pot. Ofwel heeft het nog zin om een waardebon aan te vragen? Ik kan die info nergens vinden

 36. Freek zegt:

  7 oktober 2010 om 20:17 | Permalink

  Hallo Specialisten Subsidieregeling, hoe zit het met HR++ glas ter vervanging van enkel glas in een kantoorpand/voorgevel aan straatzijde ?? Graag PER OMGAAND uitsluitsel svp ! Waarvoor BVD

 37. Erik van Erne zegt:

  7 oktober 2010 om 20:59 | Permalink

  @Margreet
  Voor zover mij bekend is er nog geld.

  @Freek
  Dat zou ik gewoon even navragen bij de club die de regeling uitvoert, zie http://www.senternovem.nl/isolatieglas/

 38. bas zegt:

  9 oktober 2010 om 19:52 | Permalink

  Goedenavond, Ik heb in 2007 en 2008 mijn hele woning voorzien van dubbelglas en dakisolatie. weet iemand of ik de subsidie hierop met terugwerkende kracht kan alsnog kan krijgen,
  alvast bedankt!!
  Vriendelijke groeten, B. Jongenelen

 39. Van Hoeijen zegt:

  30 november 2010 om 21:24 | Permalink

  Wij hebben in april de waardebon aangevraagd en begin mei was de HR ++ door de hele woning geplaatst. Waardebon meegegeven aan de glaszetter en tot op heden heeft deze er nog niets mee gedaan. Bij een buurman hetzelfde liedje, andere glaszetter. Verkeerde regeling, dat de glaszetter eerst nadien mag verrekenen. Nu nemen zij niet eens meer de moeite voor de klant, ach wat maakt het hun uit Zij hebben het geld al binnen en jij kan er naar fluiten. Vandaar dat er nog zoveel in de pot zit.

 40. Kees Kleijwegt zegt:

  13 december 2010 om 12:25 | Permalink

  Jammer, net te laat. Volgens mij gaat het zo hard omdat veel mensen voor de zekerheid de waardebon aanvragen maar er uiteindelijk toch geen gebruik van maken. Als er echt 50 miljoen beschikbaar is, is het volgens mij redelijk dat het geld van verlopen, niet gebruikte waardebonnen terugvloeit in de pot.

 41. Anita Verleg zegt:

  28 januari 2011 om 16:44 | Permalink

  Vandaag zijn ze klaar met het plaatsen van kozijnen en dubbel glas. Helaas te laat, jammer. Maar hopen Kees dat de niet gebruikte waardebonnen in de pot terugvloeit en dat wij er dan misschen nog een kans op kunnen maken. Zou mooi meegenomen zijn want het is toch een behoorlijk bedrag dat je uitgeeft. Voor alle anderen hoop ik echt dat jullie het nog terugkrijgen, je hebt daar recht op dus vecht het aan, wacht niet telang. Met vriendelijke groet, Anita

 42. jasper zegt:

  17 januari 2012 om 13:07 | Permalink

  ik heb een vraag. hoeveel kost het om 49 m2 aan glas te vervangen met hr++?

 43. Arjan zegt:

  6 mei 2018 om 16:24 | Permalink

  Vraagje, ik zit erover na te denken om HR++ glas te nemen maar weet iemand of daar nu nog steeds subsidie op zit?

  Ik kwam trouwens ook nog een handig tooltje tegen die aangeeft hoeveel je ongeveer met HR++ glas kunt besparen op energiekosten.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..