Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT
Geschreven op 5-12-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingTenneT heeft haar ideeën voor ondersteuning van de mogelijke verdere uitbreiding van windenergie op zee bekend gemaakt.
Uitgaande van de Nederlandse ambities op het gebied van verduurzaming van de elektriciteitsproductie en de in het Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst aangegeven bijdrage van windenergie op zee aan de doelen voor CO2-reductie in 2030, heeft TenneT een aantal opties onderzocht om deze ambitie te ondersteunen.
Windenergiegebieden die zich relatief dicht bij de Nederlandse kust bevinden, kunnen volgens TenneT het beste op basis van wisselstroom worden aangesloten. Elektriciteit die in deze gebieden zou worden opgewekt, kan met een standaard transformatorplatform van TenneT en dan via 220 kilovolt-wisselstroomkabels (AC) in de zeebodem naar een hoogspanningsstation op het vasteland dicht bij de kust worden aangesloten.
Dit gestandaardiseerde aansluitsysteem met een capaciteit van 700 megawatt (MW) per stuk wordt door TenneT ook gebruikt voor de windgebieden uit de routekaart van het Energieakkoord, te weten Borssele (2 x 700 MW), Hollandse Kust Zuid (2 x 700 MW) en Hollandse Kust Noord (700 MW). Dit aansluitsysteem zou ook voor de overige aangewezen windenergiegebieden die relatief dicht bij de kust liggen bruikbaar zijn. Groot potentieel verder op zee
Het is cruciaal voor een verdere kostenreductie en dus het succes van wind op zee om meer schaalgrootte te ondersteunen. Om grotere hoeveelheden offshore windenergie te kunnen realiseren, zullen waarschijnlijk ook windparken verder op zee nodig zijn. Om offshore windenergie op grote schaal en op grotere afstand kosteneffectief aan te kunnen sluiten, denkt TenneT dat de toepassing van gelijkstroomverbindingen noodzakelijk wordt. Verdere innovatie van deze verbindingen moet het mogelijk maken dat deze gelijkstroomverbindingen een vermogen kunnen transporteren tot 2.000 MW.
TenneT heeft hiervoor twee opties onderzocht: Een eerste optie is het gebruik van platforms op zee die de wisselstroom van de windparken omzetten in gelijkstroom voor verder, efficiënt transport naar het net op land. Met het toepassen van gelijkstroomverbindingen in combinatie met platforms heeft TenneT in Duitsland ruime ervaring opgedaan; zeven van dit soort platforms zijn daar in gebruik, twee in aanbouw.
Een tweede optie betreft het realiseren van een eiland in plaats van platforms. Hierdoor kunnen de gelijkstroomconverters op vaste grond worden geplaatst en onderhouden. Bij voldoende schaalgrootte is het gunstiger om één kunstmatig eiland te realiseren in plaats van meerdere platforms. Dat bespaart geld en draagt dus bij aan een verdere kostendaling voor windenergie op zee.
Een energie-eiland biedt - naast de eerder genoemde voordelen – ook mogelijkheden voor haven- en onderhoudsfaciliteiten, omzetting van windenergie naar waterstof en het faciliteren van WindConnectoren.
Een WindConnector is een verbinding die niet alleen transport van de windstroom naar het eigen aangesloten land mogelijk maakt, maar ook verschillende landen met elkaar verbindt. Dit kan een rechtstreekse verbinding van een windgebied naar een buurland zijn of een verbinding die tussen twee verschillende windgebieden wordt gerealiseerd. Op deze manier wordt naast het afvoeren van windenergie ook internationale elektriciteitsuitwisseling mogelijk. De infrastructuur kan in zo’n geval worden gebruikt op momenten dat het minder hard waait en wordt dus efficiënter benut.
Samen met The Crown Estate heeft TenneT een studie gedaan naar een WindConnector, met als studiecasus een dergelijke gecombineerde verbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Zie ook: Energie Eiland op de Doggersbank in de Noordzee: Het Hub en Spoke Concept by TenneT - Hoogspanningsstation Emmeloord Zuidervaart: Het Groenste Van Nederland by TenneT - De gebroeders Robbert en Rudolf Das: Het Energie Eiland – Toekomst Flitsen
Erik van Erne zegt:
29 mei 2018 om 14:21 | Permalink
North Sea Wind Power Hub Animation by TenneT
Zowel internationale samenwerking als innovatie zijn noodzakelijk om de klimaat- en energiedoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs efficiënt en kosteneffectief te realiseren. Dat was de belangrijkste boodschap van het North Sea Wind Power Hub Consortium tijden de Clean Energy Ministerial-bijeenkomst (CEM).
Hier kwamen de ministers van energie van Europa samen. Lars Barfoed, CEO van Energinet, vertegenwoordigde het consortium en presenteerde de gezamenlijke visie voor een North Sea Wind Power Hub.
Erik van Erne zegt:
23 juli 2018 om 14:28 | Permalink
Tennet Techniek
Erik van Erne zegt:
1 januari 2021 om 01:50 | Permalink
TenneT North Sea Wind Power Hub Film
Erik van Erne zegt:
7 februari 2021 om 18:18 | Permalink
Denen Gaan Gigantisch Energie-Eiland In De Noordzee Bouwen
Denemarken gaat een gigantisch eiland in de Noordzee bouwen 80 kilometer voor de kust van Denemarken. Het wordt het eerste energie-eiland ter wereld en krijgt een afmeting van 18 voetbalvelden. Het eiland vormt een hub voor 200 gigantische offshore windturbines, die eromheen in zee komen te staan.
Het eiland, dat waarschijnlijk meer dan 28 miljard euro gaat kosten, moet uiteindelijk energie leveren aan 10 miljoen Europese gezinnen.
Het is de allereerste keer dat er een kunstmatig eiland komt voor de opslag van offshore windenergie. Voor de bouw en de eigendomsrechten van dat gigantisch project, dat meer dan 28 miljard euro zou gaan kosten, is er nu een brede politieke meerderheid, meldt het Deense ministerie van Klimaat en Energie donderdag. “Denemarken wordt een eiland rijker”, klinkt het.
Het eiland wordt een soort offshore-elektriciteitscentrale, waar de stroom uit honderden omliggende windturbines samenkomt en verder verdeeld wordt. In een eerste fase gaat het om zowat 200 windturbines met een capaciteit van samen 3 gigawatt. Daarmee kunnen volgens de Deense regering 3 miljoen gezinnen in Europa bediend worden - Denemarken telde in 2019 2,7 miljoen huishoudens.
Het einddoel is om een capaciteit van 10 gigawatt te bereiken, waarmee het eiland moet instaan voor het energieverbruik van 10 miljoen gezinnen. De regering wordt de eigenaar van het grootste deel van het eiland, maar ook privé-bedrijven kunnen deelnemen. Het is nog niet duidelijk wanneer de aanleg van het eiland van start zal gaan. In mei vorig jaar kondigde de regering al aan tegen 2030 het eerste energie-eiland te willen bouwen.
Het voordeel van z’n hub ten opzichte van een windpark op zee is dat je geen grote hoeveelheid kabels nodig hebt, die meestal ook nog eens door natuurgebied worden geleid, zegt Aad Correljé, energiedeskundige aan de TU Delft. Op de hub worden electrolyzers neergezet, apparaten waarmee je stroom omzet in waterstof. Het gas dat vervolgens uit de waterstof komt, kan met schepen naar de kust worden gebracht of je kunt gebruik maken van de pijpleidingen die er al liggen om het aardgas uit de zeebodem te halen.
Met waterstof kun je veel kanten op: je kunt het gebruiken als (aard)gas, maar ook als grondstof om ammoniak mee te maken. Als je dat grootschalig kunt produceren op een plek waar niemand er last van heeft, is dat een oplossing die door vrijwel iedereen als ideaal wordt gezien, denkt Correljé.
See also: Energy Islands to Power the World - The World’s First Artificial Green Energy Island In Denmark by Innovative Techs - Video of Solar Islands a concept by CSEM, Switzerland - These Dutch scientists are testing a giant floating island by WEF - The Blue Future: Floating Mega Energy Islands by MARIN - Nieuw Groenwater Golfenergieconcept Succesvol Getest by MARIN – Recycled Island by WHIM Architecture: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City – Video: Unbelievable Floating Architectural Structures of The Future – Shimizu’s Dream: Green Float An Environmental City Island Floating on the Equatorial Pacific – The Floating Beach by Dutch Docklands – Bartels Design Contest 2010: Een Drijvend Olympisch Dorp met Olympisch Stadion - Smart Floating Farms: Solar-Powered Island That Can Produce 20 Tons Of Vegetables Every Day - Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar at Sea by Oceans of Energy – SolarSea: Floating Solar Panels At Sea – Unlimited Renewable Energy Without Using Land by Swimsol - Energie Eiland op de Doggersbank in de Noordzee: Het Hub en Spoke Concept by TenneT - 2050 – An Energetic Odyssey: 25.000 Mega Windmolens Goed Voor 1.200 TW op de Noordzee - TenneT North Sea Wind Power Hub Film - Denen Gaan Gigantisch Energie-Eiland In De Noordzee Bouwen - Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT - De Gebroeders Robbert en Rudolf Das: Het Energie Eiland – Toekomst Flitsen