google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Eindelijk een Nieuwe Waterkrachtcentrale in Nederland: WKC Borgharen

Geschreven op 24-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

0814_Artist Impressions.indd

15 mei 2017: Zo we zijn inmiddels meer dan zeven jaar verder en vooralsnog ziet het er niet naar uit dat WKC Borgharen er gaat komen.

De rechtbank Midden-Nederland heeft de door de minister van Infrastructuur en Milieu verleende vergunning voor de bouw van een waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen vernietigd.

Dit aangezien deze in strijd is met de beleidsregel van hetzelfde ministerie die stelt dat de vissterfte onder de norm van 0,1% moet blijven. Zie: Vergunning WKC Borgharen vernietigd.

24 februari 2010: Mooi plan om een grote waterkracht-centrale (WKC) in Borgharen te gaan bouwen met een vermogen van 11 MW. Het wordt gelijk de grootste waterkracht-centrale die de afgelopen 25 jaar in Nederland is gebouwd, en een van de drie grootste van Nederland.

De geplande waterkrachtcentrale heeft een geschatte jaarproductie van 46 miljoen kWh, wat overeenkomt met de energieconsumptie van zo’n 13.000 huishoudens. Waterkracht is een van de meest klimaatneutrale en duurzame methoden om elektriciteit op te wekken. Zo bespaart de centrale in Borgharen straks de uitstoot van 38.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van de gebruikelijke vormen van elektriciteitsopwekking in Nederland.

Daarnaast bespaart de waterkrachtcentrale in Borgharen ten opzichte van een kolencentrale jaarlijks 85 ton SO2, 75 ton NOx en 11 ton fijnstof. De waterkrachtcentrale levert verder een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie, omdat blijvend de import van conventionele brandstoffen (olie, kolen en gas) verminderd wordt.

Arbra, International Hydro, Greenchoice en World Improvement Money hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling de waterkrachtcentrale in Borgharen aan de Maas bij Maastricht. De investeringssom wordt geschat op zo’n 42 miljoen Euro.

Op dit moment (2010) wordt 19,4% van de Europese elektriciteitsproductie door werkelijk duurzame energiebronnen verzorgd, zoals waterkracht, windkracht, biomassa en zonne-energie. 63% komt daarbij van waterkrachtcentrales. Dit onderstreept het belang van waterkracht in de Europese strategie om het gebruik van alternatieve energiebronnen in de komende jaren te stimuleren.

In Nederland speelt waterkracht tot dusver een beperkte rol. Zie ook: De Vergeten Kracht van Nederland: Waterkracht. Op dit moment wordt slechts 0,2% van de elektrische energie uit water gewonnen. Uit een verkenning van WINN (het innovatieprogramma voor Wateruitdagingen van Rijkswaterstaat) blijkt dat energie uit water aan 10% van de elektriciteitsvraag in Nederland zou kunnen voldoen. Bron: International Hydro

Tja, ik blijf het maar schrijven. Blue Energy is in Nederland op de één of andere manier al jaren uit beeld, terwijl de mogelijkheden van Blue Energy, Tidal Energy, Wave EnergyRiver Energy, Marine Energy ongekend zijn. Je zou toch zeggen: water hebben we genoeg, waarom daar niet wat meer gebruik van maken?

Zie ook: Gaat Afsluitdijk Blue Energy leveren ? – Wave Energy:  Onbeperkt duurzame energie ! – De eerste Wave-Energy centrale ter wereld – De eerste Tidal-Energy centrale ter Wereld ! – De Afsluitdijk van de Toekomst: Wordt het een Energiedijk? – Maak van de Afsluitdijk een echte Energiedijk ! – Maak van de Brouwersdam een echte Energiedam ! – De Veluwse Waterkrachtcentrale Hezenbergerstuw bij Hattem – De Waterkrachtcentrale Dommelstroom: Groene Stroom uit de Dommel

12 Reacties

 1. Ludo Spronck zegt:

  22 maart 2010 om 10:20 | Permalink

  WKC Borgharen?
  Dit zou de derde WKC in de Nederlandse Maas zijn.
  De cumulatieve vissterfte van die bestaande 2 WKC’s ligt nu reeds boven de gedoognorm van 10%.
  Niemand zou moeten toestaan dat bedreigde vissoorten als zalm en paling in de turbines verhakseld worden onder het mom van groene stroom.
  We leven in een beschaafd land en dan moet je geen RODE stroom willen..
  Vergunning is nooit verleend omdat experimenten met visgeleiding teleurstellend verlopen.
  Bovendien is de geplande WKC door de tweede kamer controversieel verklaard.
  Die WKC komt er dus gelukkig nooit !
  Ludo Spronck.

 2. Franklin Moquette zegt:

  30 maart 2010 om 19:04 | Permalink

  Geen WKC bij Borgharen!
  Het geclaimde vermogen van 11 MW ligt veel te hoog. Dat gaat deze centrale de meeste tijd niet produceren. Deze centrale is afhankelijk van het water dat door de Grensmaas stroomt; de rest van het water is nodig voor het Julianakanaal of bevloeit (via België) de Peel. De energiemaatschappij Essent heeft jaren geleden plannen gehad om op dezelfde locatie een waterkrachtcentrale te bouwen. Na een paar kurkdroge zomers kwamen ze tot de conclusie dat een waterkrachtcentrale op deze plaats absoluut niet rendabel is.
  Daarbij komen de desastreuze gevolgen voor de visstand.

 3. Gerrit Boers zegt:

  7 juni 2010 om 16:25 | Permalink

  Centrale in Linnen is 4 x te groot.Zie jaaropbrengst

 4. mike zegt:

  25 september 2010 om 00:37 | Permalink

  Maar heb er niks op tegen vis zelf ook,rij ook auto en gebruik red veeeeeeeeeeeeeeeel energie die kan liever van t water komen als van kolen.
  gaan we toch gewoon wat andere plekken zoeken,klit daar toch al behoorlijk van de barbel masters.
  m,v,g der mike.

 5. Ludo Spronck zegt:

  25 september 2010 om 10:44 | Permalink

  Beste Mike.
  “Veeeeeeeel” energie gebruiken, betekent dat het dus makkelijk 0,2% minder kan.
  Want dat is hooguit haalbaar met waterkracht.
  Windmolens, zonne-energie e.d. zijn groen , duurzaam en gaan niet ten koste van vissenlijken. Dat zijn dus beschaafdere opties lijkt me.
  Uit jouw verhaal spreekt duidelijk dat je die dode en verminkte dieren ten gevolge van de wkc voor lief neemt met als argument : Dan gaan we toch lekker ergens anders vissen…
  CO2-uitstoot beperken kan ook zonder vissenlijken, kan dus ook op andere manieren dan via een 42 mljn euro kostende gehaktmolen !

 6. Erik van Erne zegt:

  25 september 2010 om 14:23 | Permalink

  @Ludo

  Dode vissen is nooit een goed plan. Ik dacht eiegenlijk dat men die turbines goed zou afschremen zodat er geen vis kan worden verminkt of dood gemalen. Bij de stuw in Hagestein is ook een mooie vispassage aangelegd.

  Zie ook: De Vergeten Kracht van Nederland: Waterkracht http://bit.ly/b90c9f

 7. Thijs Belgers zegt:

  6 oktober 2010 om 21:01 | Permalink

  Het systeem van visgeleiding dat men in Borgharen wil inbouwen is de hevel van Manshanden. Dit systeem heeft helaas bij de stuwen van Roermond en Linne, dus op vergelijkbaren plaatsen,volledig gefaald. Ook de toevoeging van licht zal niet helpen, zeker niet bij verhoogde afvoer, met dus troebel water.
  Desondanks wordt de onzin dat het systeem bij Borgharen wél zal werken door 2e Kamer en GS van Limburg steeds maar herhaald als antwoord op kritische vragen.
  Kan het nog dommer? 3 tot 4 moderne windmolens met een capaciteit van 3 MWatt zijn voldoende om veel vissenleed te voorkomen.

 8. Michaël Thönnissen zegt:

  17 oktober 2010 om 22:26 | Permalink

  Ik vind het echt zwaar triest als deze WKC er mocht komen. Men doet er alles aan om de visstand op peil te houden en met name de bedreigde vissoorten en zoiets maakt alles kapot. Er zijn genoeg alternatieven, zoals wind- en zonne-energie. Het is voor de zotten als je bedenkt dat straks straatverlichting brandt, geproduceerd door een gehaktmolen. Dus handen weg van die WKC!! Ik hou van groene stroom, maar niet ten koste van de vissen. Vissen zijn prachtig en dit zeg ik als sportvisser en als iemand die echt van vissen houdt.
  Met vriendelijke groet,
  Michaël Thönnissen.

 9. Erik van Erne zegt:

  29 oktober 2010 om 09:53 | Permalink

  Vergunning voor waterkrachtcentrale WKC Borgharen in Maas

  De gemeente heeft op 26 oktober 2010 de ruimtelijke procedure afgerond met het projectbesluit Grensmaas Waterkrachtcentrale en besloten de bouwvergunning voor de waterkrachtcentrale bij de stuw van Borgharen te verlenen aan de BV Waterkrachtcentrale Borgharen. De bouwvergunning is één van de vier vergunningen die de initiatiefnemer nodig heeft om tot de bouw van de waterkrachtcentrale over te kunnen gaan. Naast de al eerder verleende milieuvergunning van de gemeente, is deze week ook de Waterwetvergunning door Rijkswaterstaat afgegeven en een Natuurbeschermingswetvergunning door de Provincie. In de laatst genoemde vergunningsaanvragen zijn door Rijkswaterstaat en de Provincie stringente voorwaarden opgenomen met betrekking tot de natuuraspecten (o.a. visstand). Er komt een zogenaamde ‘vertical slot’ vistrap en een systeem met verlichting om de vissen te geleiden. De initiatiefnemer moet aantonen dat aan de normen wordt voldaan en dat er geen onevenredige schade wordt toegebracht aan de visstand.

  De waterkrachtcentrale Borgharen maakt onderdeel uit van de Duurzame Energiecentrale Maastricht. Behalve uit waterkracht wordt in de energiecentrale straks ook elektriciteit gewonnen uit wind, zon en biomassa. In totaal levert de Duurzame Energiecentrale, die in en rond Belvédère wordt gevestigd, straks voor 35.000 huishoudens elektriciteit. De grootste bijdrage aan de opwekking van elektriciteit komt voor rekening van de waterkrachtcentrale. In totaal zal de waterkrachtcentrale bij de stuw in Borgharen jaarlijks 46.000.000 kwh leveren, oftewel stroom voor ongeveer 13.000 huishoudens. Het betekent ook 38.000.000 kg minder CO2-uitstoot per jaar. Wanneer alles volgens planning verloopt zal de waterkrachtcentrale in 2013 de eerste elektriciteit opwekken.

  Als stad wil Maastricht in 2030 klimaatneutraal zijn. De komst van de Duurzame Energiecentrale levert een forse bijdrage aan deze doelstelling. Bron: gemeente Maastricht

  Mooi initiatief, alhoewel ik mij wel zorgen maak over de gevolgen voor de vissen, gezien alle reacties is men daar niet echt gerust op. Wat minder mooi is, is het streven van Maastricht om klimaatneutraal te worden. Helaas dat is een illusie, dat blijft een illusie. Het gebruik van het onduidelijke, niet gedefinieerde begrip klimaatneutraal wordt sinds kort terecht afgeraden. Wellicht heeft dat bericht de gemeente Maastricht nog niet bereikt.

 10. hans zegt:

  13 juli 2011 om 19:34 | Permalink

  en nu is het afgeblazen, hieperdepiek hoera

 11. Sportvisser zegt:

  15 mei 2017 om 15:54 | Permalink

  Vergunning WKC Borgharen vernietigd

  De rechtbank Midden-Nederland heeft de door de minister van Infrastructuur en Milieu verleende vergunning voor de bouw van een waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen vernietigd. Dit aangezien deze in strijd is met de beleidsregel van hetzelfde ministerie die stelt dat de vissterfte onder de norm van 0,1% moet blijven.

  De rechtbank oordeelt dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat met de vergunde waterkrachtcentrale (WKC) in de stuw bij Borgharen kan worden voldaan aan de norm van maximaal 0,1% sterfte van zalmsmolts en schieraal. Ook is volgens de rechtbank onvoldoende aannemelijk gemaakt dat aan de norm van maximaal 10% sterfte van kwabaal wordt voldaan. De minister van I&M heeft volgens de rechtbank onvoldoende gemotiveerd waarom de vergunning voor de bouw van een waterkrachtcentrale toch is verleend. De vergunning is daarom vernietigd en de minister moet binnen zes maanden opnieuw beslissen op de vergunningsaanvraag van WKC Borgharen.

  Deze uitspraak is een overwinning voor Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg en VBC Roerdal die beroep hadden aangetekend tegen de door de minister verleende vergunning. Zij stellen zich op het standpunt dat de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale niet kan doorgaan aangezien deze meer dan 0,1% sterfte veroorzaakt aan migrerende zalm en schieraal en adequate voorzieningen om dergelijke sterfte tegen te gaan ontbreken. Overigens is deze nieuwe beleidsnorm van het ministerie in het leven geroepen nadat een in 2012 verleende vergunning al werd afgekeurd door de Raad van State nadat de georganiseerde hengelsport bezwaar had gemaakt.

  Hoewel de uitspraak van de rechtbank een opsteker is voor Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg en VBC Roerdal is deze langlopende zaak nog niet afgerond. De partijen kunnen tot 6 juni nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. In een vergelijkbare kwestie bij de waterkrachtcentrales in Linne en Lith is er overigens ook sprake van voortgang. Nadat Sportvisserij Nederland via de Tweede Kamer druk heeft uitgeoefend op het ministerie van I&M loopt hier nu een handhavingstraject. Dit voorziet erin dat de vissterfte bij de beide centrales drastisch omlaag moet op last van hoge boetes.

 12. Erik van Erne zegt:

  15 oktober 2017 om 15:53 | Permalink

  Vispassages in Nederland

  Sportvisser Frans Schulte ziet de visstand verbeteren in de Caspargouwsewetering nu er vispassages zijn aangelegd langs het gemaal.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..