google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Een waardig afscheid van Jeroen van der Veer: Shell’s Big Dirty Secret

Geschreven op 30-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

jun20_shell_climate_crimes_exposed.jpgOliegigant Shell investeert al jarenlang bewust vooral in fossiele brandstoffen met hoge CO2-uitstoot. Nieuw bewijs daarvoor staat in het rapport ‘Shell’s Big Dirty Secret. Insight into the world’s most carbon intensive oil company and the legacy of CEO Jeroen van der Veer’, uitgebracht door verschillende internationale milieuorganisaties waaronder Friends of the Earth International.

Het rapport onthult ook nieuwe documenten die aantonen dat Shell al meer dan vijftien jaar geleden wist van de milieugevaren van het affakkelen van gas in Nigeria. Het bedrijf koos er desondanks voor om niet te stoppen wegens financiële redenen. Uit het onderzoek van Milieudefensie, Friends of the Earth, Oil Change International en anderen blijkt dat het bedrijf jarenlang bewust heeft gekozen voor een lijn die in grote tegenstelling is met de wereldwijde behoefte om minder CO2 uit te stoten. Zware investeringen in juist díe fossiele brandstoffen die het meest CO2 uitstoten, maken Shell het meest vervuilende oliebedrijf van de wereld met betrekking tot CO2-uitstoot. Het gaat daarbij om brandstoffen zoals olie uit teerzanden, Liquified Natural Gaz (LNG) en ruwe olie uit Nigeria, waarvoor bij de winning grote hoeveelheden gas afgefakkeld worden. Zie ook: Shell Settles Air Pollution Suit, Shell Guilty en Shell’s payment of $15.5 Million USD to settle the Wiwa v. Shell lawsuit

De milieuorganisaties stellen bovendien dat de persoonlijk lobby-inspanningen van vertrekkend topman Van der Veer in Brussel ertoe hebben geleid dat Europa koos tégen verbeteringen van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). De topman dreigde raffinaderijen van Shell uit Europa te verplaatsen als Shell en andere oliebedrijven voor hun uitstoot zouden moeten gaan betalen. Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie: ‘Shell probeert zichzelf neer te zetten als duurzaam bedrijf, maar maakt dat niet waar. Het bedrijf boekt enorme winsten, maar blijft volhouden dat het zich niet kan permitteren om te betalen voor terugdringen van zijn CO2-uitstoot. De Europese Unie moet daarom niet langer de oren laten hangen naar Shell bij onderhandelingen over de aanpak van de klimaatcrisis.’

Shell belooft al sinds 1996 om te stoppen met het affakkelen van gas in Nigeria – de grootste oorzaak van klimaatverandering in de Sub-Sahara. Maar het bedrijf heeft die belofte herhaaldelijk gebroken. Het weigert om de deadline van de Nigeriaanse overheid te respecteren, die wil dat in 2011 Shell stopt met affakkelen, en spreekt nu over stoppen in 2013. Anne van Schaik: ‘Shell kan per direct stoppen met affakkelen van gas, de kosten daarvan zijn slechts tien procent van haar jaarwinst over 2008. Zowel Shell als de Nigeriaanse overheid verbreken herhaaldelijk hun beloftes over het stoppen van affakkelen van gas. De Nigeriaanse bevolking heeft het nakijken.’

Bronnen: Oil Change INternational, Milieudefensie, FoE  Europe
shells-big-dirty-secret.bmp

Daar heb je Jeroen van der Veer weer !

Daar heb je Jeroen van der Veer van Shell weer

Daar heb je Jeroen van der Veer weer: Shell worstelt met het klimaat

Daar heb je Jeroen van de Veer weer: keiharde stijging CO2-uitstoot

Daar heb je Jeroen van der Veer weer: gewoon wat meer energie verbruiken !

Shell, Jeroen van der Veer: Zeg Nee tegen Nee

Shell – Met Scramble of Blueprint naar 2050 !

Greenwashing: Shell opnieuw in de fout met advertentie

Oliewinning uit teerzanden door Shell is niet duurzaam

Shell investeert 125 miljard dollar in oliewinning uit teerzanden !

Shell gaat meer olie produceren – de milieuschade neemt toe !

Shell concentreert zich op olie en de dollars stromen binnen !

Shell ziet niets in Solar Energy – Solland Solar wel !

Minister Jacqueline Cramer ‘zwaar teleurgesteld’ in Shell en Jeroen van der Veer

Shell – De lucht is geklaard !

Shell: Peter Voser opvolger van Jeroen van der Veer

Brief aan Peter Voser, CEO van Shell: Nigeria brandt. Shell, stop daarmee!

Verder wil ik Jeroen even persoonlijk danken voor alle aangerichte schade aan de ecologische systemen in de wereld, zijn geweldige bijdrage aan het verhogen van de CO2-uitstoot en niet te vergeten de stijging van de benzineprijzen.

En dankzij al die geweldige beslissingen verdiende Shell-topman Jeroen van der Veer vorig jaar net iets meer dan in 2007. Meneer Jeroen ging er 58%, ja u leest het goed; achtenvijftig procent, op vooruit. De jaaropgaaf van Jeroen geeft 10.300.000 euro aan. Dat is wel inclusief bonussen.

Helaas is dat niet voldoende voor Jeroen om nu eens helemaal niets te gaan doen, vanaf morgen is Jeroen non-executive director bij Shell en u weet het van Jeroen, die roept zo af en toe heel enthousiast: Eureka !

5 Reacties

  1. Gregory zegt:

    5 juli 2009 om 20:18 | Permalink

    “The oil industry is responsible for widespread pollution in the Niger Delta,” said the report, which specifically targets Shell. “Oil spills, waste dumping, and gas flaring are notorious and endemic.”

    “More than 60 percent of people in the region depend on the natural environment for their livelihood,” said Audrey Gaughran, one of the authors. “Yet, pollution by the oil industry is destroying the vital resources on which they depend.”

    http://greeninc.blogs.nytimes.com/2009/07/02/shell-disputes-amnesty-report-on-nigeria/

  2. Erik van Erne zegt:

    25 september 2009 om 16:19 | Permalink

  3. harrie1 zegt:

    9 december 2010 om 13:11 | Permalink

    Uit het onderzoek van Milieudefensie, Friends of the Earth, Oil Change International en anderen blijkt dat het bedrijf jarenlang bewust heeft gekozen voor een lijn die in grote tegenstelling is met de wereldwijde behoefte om minder CO2 uit te stoten.

    LEKKERE BETROUWBARE BRON :-(
    CO2 UITSTOOT DOOR DE MENS HEEFT MINIMAAL EFFECT OP KLIMAAT
    De grootste oorzaak van klimaatverandering in de Sub-Sahara.
    NOG VEEL GROTE BULLSHIT EN NERGENS AANTOONBAAR
    BOE-ROEPERS EN HUILIES

    het milieu daarin tegen : gaat naar z’n klote
    wordt gesloopt en de aarde een afvalberg van chemische troep

  4. Erik van Erne zegt:

    24 juli 2017 om 09:23 | Permalink

    Shell gaat via het Italiaanse Eni toch weer naar olie boren op de Noordpool

    Shell gaat opnieuw naar olie boren op de Noordpool. Niet onder haar eigen naam dit keer, maar onder de vlag van het Italiaanse olieoconcern ENI, waarin Shell een belang heeft van 40 procent. Het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) heeft toestemming gegeven voor proefboringen vanaf december.

    In 2015 stopte Shell zijn eigen arctische exploratie ten noorden van Alaska na druk van pensioenfondsen en een mislukte proefboring.

  5. Erik van Erne zegt:

    31 oktober 2020 om 08:26 | Permalink

    De 12 Grofste Shell-schandalen

    Shell is niet bepaald het braafste jongetje van de klas. Door de jaren heen heeft het bedrijf veel schandalen veroorzaakt die het klimaat schaden. Het is hoog tijd dat Shell ter verantwoording wordt geroepen. We hebben de 12 grofste schandalen voor je op een rijtje gezet.

    Shell is een van de grootste vervuilers ter wereld. Het bedrijf stoot 2 keer zoveel CO2 uit als heel Nederland bij elkaar.

    Om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graad opwarmt, zullen bedrijven als Shell moeten veranderen. Helaas gaat dat niet vanzelf. Daarom is Milieudefensie een rechtszaak gestart. In december staan we voor het eerst tegenover Shell in de rechtbank. Help jij Milieudefensie het op te nemen tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld? Steun Milieudefensie dan met een donatie. Al 7.005 mensen steunen Milieudefensie met de rechtszaak tegen Shell.

    1. Shell verandert Nigerdelta in rampgebied
    Al ruim een halve eeuw wint Shell olie in de Nigerdelta. Het bedrijf heeft er miljarden mee verdiend. De meerderheid van de bevolking in de Delta ziet van die miljarden niets terug en leeft te midden van olievervuiling en in grote armoede. Samen met 4 Nigeriaanse boeren startte Milieudefensie daarom in 2008 een rechtszaak tegen Shell. Twee van de eisers zijn inmiddels gestorven. Ruim 12 jaar na de eerste zitting is het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag afgesloten. De rechter doet uitspraak op 18 december 2020.
    2. Shell investeert in klimaatscepticus
    Shell betaalde in de jaren ’90 klimaatscepticus Böttcher voor zijn diensten. Volgens Böttcher speelde CO2 geen rol in de opwarming van de aarde. Hij zette met het geld een internationaal netwerk van klimaatsceptici op en schreef op verzoek van zijn sponsoren activistische papers en artikelen. Hierdoor werd de basis voor klimaatontkenning in Nederland gelegd.
    3. Shell probeert onder schade Groningen uit te komen
    Jarenlang maakte Shell winst met gas in Groningen, maar nu er gedokt moet worden voor de schade, probeert Shell er tussenuit te knijpen. Daar lijkt het tenminste wel verdacht veel op. Sinds juni 2017 staat Shell niet langer garant voor schulden van de NAM. Volgens Shell valt het allemaal wel mee. Dat Shell de zaakjes opeens anders is gaan regelen, kort nadat de rechtbank de NAM schadeplichtig heeft gehouden, doet iets anders vermoeden.
    4. Shell is mede verantwoordelijk voor moord Nigerianen
    Volgens Amnesty was Shell in de jaren ’90 betrokken bij moorden, martelingen en verkrachtingen door paramilitaire organisaties in Nigeria. De top van Shell zou hiervan op de hoogte zijn geweest. Shell drong aan op militaire steun, ook nadat bekend werd dat de veiligheidstroepen demonstranten hadden gedood, gemarteld en verkracht.
    5. Shell geeft jaarlijks 22 miljoen euro uit aan anti-klimaat lobby
    Shell zegt te pas en te onpas dat het bedrijf het klimaatakkoord omarmt. Meer dan de helft van de communicatie van Shell gaat zelfs over duurzaamheid. Maar achter de schermen ziet het er anders uit. Volgens onderzoek besteedt Shell jaarlijks 22 miljoen dollar aan de lobby tegen klimaatbeleid. Van de 25 grootste bedrijven, hebben Shell, Exxon, IBM, Total en Pfizer via hun brancheorganisaties de meest negatieve impact op klimaatbeleid.
    6. Shell vroeg om afschaffing van dividendbelasting
    Geen enkele politieke partij had het in 2017 in de beleidsplannen staan en toch wilde het kabinet de dividendbelasting afschaffen. Dit zou vooral voordelig zijn voor buitenlandse bedrijven en zou de Nederlandse staat 1,4 miljard per jaar kosten. Dit hebben we hoofdzakelijk te danken aan Shell. De oliegigant deed in april 2017 een onomwonden oproep aan politieke partijen: “Schaf de dividendbelasting af.” Want die “werkt marktverstorend en is nadelig voor de concurrentiepositie van Nederland”. Hiervoor was overigens geen enkel bewijs. Dankzij hevige kritiek van burgers en de oppositie was de afschaffing van de dividendbelasting van de baan.
    7. Shell ontwijkt belasting
    Shell zegt op zijn eigen site dat de landen waarin het opereert moeten profiteren van zijn aanwezigheid. Maar blijkbaar hoort belasting betalen in het land waar je boort daar niet bij. Shell ontving in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland in 2016 netto belastingteruggave in plaats van dat het in die landen belasting betaalde. Shell heeft maar liefst 45 bv’s geregistreerd in Bermuda en 168 bv’s in Nederland, waaronder uit Mozambique, de Filipijnen en Kazachstan. Dit is niet illegaal, maar arme landen kunnen het belastinggeld dat ze nu mislopen ontzettend goed gebruiken.
    8. Shell belooft 20.000 banen in Moerdijk, omwonenden krijgen echter stank voor dank
    Shell vestigde zich in de jaren ’70 in Moerdijk. In ruil voor de lage grondprijs van 20 gulden, beloofde Shell 20.000 banen voor ongeschoold personeel. Een welkom aanbod, want Brabant kampte in die tijd met een enorme werkeloosheid. Een spoorlijn, het uitgraven van een waterweg en een verbindingsweg gaf de regering cadeau, met daar bovenop een flinke subsidie. Van die banen kwam niets terecht, en de omliggende gemeenten kampen nu met vervuiling en stankoverlast.
    9. Shell verandert baai in asfaltmeer
    Shell had vanaf 1915 een raffinaderij op Curaçao. Door de enorme vraag naar vliegtuigbenzine in de Tweede Wereldoorlog verdween de productie van zwaardere stookolie naar de achtergrond. Daardoor bleef Shell met een vloeibaar olieafvalproduct zitten, namelijk asfalt. Zonder gewetensbezwaren pompte Shell dit asfalt naar het moerassige, met mangroven begroeide deel van de Buscabaai, midden in Willemstad. Tot 1953 stroomde in totaal 2 miljoen ton afvalproducten het ‘meer’ in. Tot op de dag van vandaag wordt dit meer het asfaltmeer genoemd.
    10. Shell betaalt miljard smeergeld
    Shell betaalde in 2011 meer dan 1 miljard dollar voor een olieveld voor de kust van Nigeria. Een groot gedeelte verdween in de zakken van een corrupte ex-minister. Uit gelekte mails blijkt dat Shell hiervan op de hoogte was. Een aantal topmannen van Shell moet zich in Italië voor de rechter verantwoorden. Het zou voor het eerst zijn dat medewerkers van Shell hoofdelijk aansprakelijk worden gehouden.
    11. Ex-ambassadeur Nigeria lekt info naar Shell en komt er mee weg
    De ex-ambassadeur van Nigeria, Robert Petri, lekte gevoelige informatie naar Shell. Hij waarschuwde het bedrijf dat de FIOD een bezoek zou brengen aan Nigeria. Hiermee koos Petri voor de belangen van Shell en niet voor de belangen van mensen of de natuur. En wat doet onze overheid? Die ontslaat Petri niet, maar geeft hem gewoon een nieuwe baan.
    12. Shell wist het!
    Uit vertrouwelijke interne documenten en Shells film ‘A Climate of Concern’ blijkt dat Shell al meer dan 30 jaar afweet van de gevaren van klimaatverandering. Toch blijft het bedrijf inzetten op fossiele energie en vormt het een sta-in-de-weg voor ambitieuze klimaatactie. De veranderingen in het klimaat zouden zo snel kunnen gaan dat de samenleving zich daar niet op kan aanpassen. Shell waarschuwt in de film onder meer voor klimaatvluchtelingen die huis en haard zullen verliezen door zeespiegelstijging en door catastrofale veranderingen in hun leefomgeving. In de film eindigt Shell met de oproep “nu actie ondernemen is de enige veilige verzekering die we hebben”.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..