Een Groen Mos-Sedumdak voor de TNW van de TU Delft: Nu nog Zonnepanelen Erop
Geschreven op 30-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingDe TU-campus is sinds begin deze week 700 vierkante meter groen rijker. Hoewel (nog) vrijwel niemand er iets van ziet, is de aanleg volgens de afdeling facilitair management en vastgoed belangrijk.
Het nieuwe groen ligt op het dak van Technische Natuurkunde aan de Mekelweg en bestaat uit mos-sedum. Afgelopen maandag en dinsdag is in bigbags substraat omhoog getakeld en verspreid. Op die bodem zijn de matten mos-sedum uitgerold.
De keus voor TNW was volgens Fred Lassche, bij Facilitair Management en Vastgoed belast met onderhoud en projecten, eenvoudig: “We waren daar toch al bezig.” De TU heeft een handvol redenen om te investeren in groene daken. “Het vertraagt bij regenval de waterafvoer richting riool en daar zijn het hoogheemraadschap en de gemeente blij mee. Denk maar aan een maandje geleden, toen we die wateroverlast hadden doordat de riolen het niet aankonden.” Daarnaast zorgt het voor CO2-opname en helpt een groen dak om het gebouw in de zomer koel te houden. “De warmte-isolatie in de winter is minimaal, omdat het een nat product is.” Ook trekt het vogels en vlinders, werkt het als visitekaartje en ‘is een groen dak ook mooi’. “Het mos-sedumdak ligt wel hoog, maar er is bij TNW wel zicht op: op twee van de vier dakdelen kijken college- en tentamenzalen uit. De rest staat leeg, maar dat komt ongetwijfeld ook weer in gebruik.” Bron: TU Delta
Mooi hoor, nu nog wat zonnepanelen erop en het is helemaal top. Op de foto een mooi voorbeeld van een combinatie van een groen sedumdak met zonnepanelen bij de Untersingen School in Untersingen, Duitsland.
Originally, in the summer of 2002 the main roof of the Unterensingen School was only planned to be provided with an extensive greenroof. The idea to use the roof for the creation of a solar plant to be run jointly by a group of people came up later. Two hundred solar panels with an output of 23 kW(p) and a large extensive greenroof now grace the top roof of this large school for primary and secondary grades in Unterensingen. The panels power enough electricity for the entire school. The school is quite impressive in that every building and covered walkway is covered in extensive greenroofs – easily over ten separate ones. This is ZinCo’s first project combining the two green technologies. The aim was to avoid roof penetrations. In order to have possible load of up to 150 kg/m² on the roof area, each support element of the solar equipment was fixed to a ZinCo photovoltaic panel support board, size 1 x 2 m. The panel bases are secured directly to the specially designed drainage board, Solarbasis. The boards themselves are held in place by a substrate filling of 100 mm depth. Source: Green Roofs
R.Harskamp zegt:
17 oktober 2010 om 16:35 | Permalink
Naar ik aanneem is de opbouw erg kort weergegeven en is er eerste een drainagemat geplaatst, voordat het substraat op het dak is aangebracht?
Anders blijft de opbouw te nat (bij regenachtig weer) en gaat de sedum rotten.
In droge periode zorgt deze waterregulerende mat voor water die uit de buffer zone kan optrekken.
Groet,
Ruben