Een doorbrrraak in wassen: koud wassen op 15 graden voor mannen? by Ariel
Geschreven op 26-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingBen jij ook toe aan een doorbrrraak in wassen? Dan is het de bedoeling om een aantal ansichtkaartjes door te sturen naar mannen, want met Ariel Excel Gel wordt wassen een koud kunstje!
Zie ook: Philips Man Iron: Het strijkijzer voor mannen in een zwarte koffer
Waarom dit nieuwe wasmiddel nou specifiek iets voor mannen is, is mij in het geheel niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Ariel na de Tikkie Terug campagne van vorig jaar opnieuw een oproep doet om de knop op uw wasmachine nog een Tikkie Terug te zetten. Naar 15 graden. Ja, u leest het goed: koud wassen is de toekomst.
Daar zit nog wel een probleempje aan vast. Heel veel wasmachines hebben nog geen knop waarmee die instelling mogelijk is. Procter & Gamble roept fabrikanten dan ook op om hier snel in te voorzien door elke wasmachine te voorzien van een speciale instelling voor koud wassen op 15 graden.
Koud wassen op 15 graden levert ten opzichte van wassen op 60 graden een energiebesparing op van maar liefst 76%. Ook vergeleken met wassen op 30 graden levert koud wassen nog een energiebesparing op van 27 procent. Wassen op 15 graden, vergeleken met wassen op 40 graden is goed voor een energiebesparing van 57 procent. Gegevens: Procter & Gamble
Vanaf mei ligt de nieuwe Ariel Excel Gel in de winkels. Aan de ontwikkeling is maar liefst drie jaar gewerkt en uiteraard is het product uitvoerig getest. Het resultaat is uiteraard een zuiver schone was met een smetteloos resultaat.
Het innovatieve ontwerp betekent ook nog eens een reductie met 14 procent van het verpakkingsmateriaal. Eenmaal leeg natuurlijk wel even in een Plastic Heroes container gooien.
Dankzij het aanmerkelijk kleinere productvolume zijn er uiteindelijk 20 procent minder vrachtwagens nodig voor het transport van Ariel Excel Gel. Bron: Procter & Gamble
Mooi toch? Het wachten is op de volgende stap. Wassen zonder wasmachine of wassen bij nog lagere temperaturen. Mannen komen vast en zeker in actie als wassen in een inloopkoelkast het meest optimale resultaat gaat opleveren.
Anna Schrier zegt:
5 augustus 2009 om 14:02 | Permalink
Afgelopen week maar eens het nieuwe wasmiddel aangeschaft. Scheelt veel energie en ik ben benieuwd naar het resultaat. Maar…. moet de wasmachine nu op koud staan, of op 30 graden??? Want ja inderdaad je kunt het zelf niet instellen.
reintje zegt:
7 augustus 2009 om 23:16 | Permalink
Ik wil graag energie besparen voor mezelf en voor het milieu maar ik vraag me af of theedoeken, handdoeken, vaatdoekjes etc. wel echt hygienisch schoon worden i.p.v. optisch schoon? Ik vraag me dat al af bij 30 graden, hoe zit het dan bij 15 graden (wat nog niet kan in mijn wasmachine.
Erik van Erne zegt:
8 augustus 2009 om 11:32 | Permalink
@Reintje
De instelling voor koud wassen cq op 15 graden wassen is inderdaad op veel wasmachines nog niet instelbaar. Gewoon op de laagst mogelijk stand zetten en zelf proberen.
Of iets echt schoon wordt, zal waarschijnlijk ook afhangen van hoe vies die theedoeken, handdoeken of vaatdoekjes zullen zijn. Wat betreft het hygiëne aspect: de meeste bacteriën kunnen niet tegen een zeepoplossing, dus dat zal wel goed zitten. Mag aannemen dat men bij Ariel e.e.a. ook heeft getest.
We horen het graag als u het heeft uitgeprobeerd. Interessante vraag of alles schoon wordt bij 15 graden. Ariel zegt in elk geval van wel.
Anna Schrier zegt:
8 augustus 2009 om 16:01 | Permalink
Vandaag voor het eerst de gel uitgeprobeerd. Tja eerlijk is eerlijk, schoon is het wel allemaal. Ik heb zowel op 30 graden als het koud programma getetst en in beide gevallen was het resultaat oke. Het ruikt ook lekker fris.
Dus ik denk dat ik wel ‘om’ ben. Scheelt behoorlijk in de knip en het is super goed voor het milieu. Enige kanttekening blijft wel het aspect hygiene. Want Ariel zet zelf op de site, dat ze adviseren om extreme vuile kleding zoals bijvoorbeeld van zieke kinderen op de 60 graden te wassen. En die info vind je niet op de fles.
En dan denk ik weer, hoe schoon zijn dan bijvoorbeeld zakdoeken en vaatdoekjes. Zeker nu met een griep in aantocht…
Misschien dat dit nog de aanloop problemen zijn. Ik denk wel dat dit het wassen van de toekomst wordt.
Brrrenda zegt:
26 augustus 2009 om 14:44 | Permalink
Als reactie op de hygiene,zou ik willen zeggen: de theedoeken en zakdoeken kunt u strijken. Door te strijken worden de bacterien gedood. Verder las ik onlangs een artikel in een buitenlands tijdschrift, waarin geadviseerd werd om bij het wassen met lagere temperaturen, twee maal per maand de was op 60 graden te wassen zodat alle ziektekiemen en bacterien gedood worden.
Mari zegt:
13 oktober 2009 om 14:16 | Permalink
We hebben het middel hier uitgeprobeerd, temp op 30 graden gezet omdat we niet wisten dat er TOCH koud wassen op machine zit. (dom dom) maar gebruik je nooit he.
Op 30 wast het zuiver. Extra een blouse waarvan de kraag vettig was zo in machine gedaan met rerst van de was erbij. Normaal smeren we kragen in met bij shout. Nu dus niet. Kraag was echt zuiver (witte kraag)
Nu gaan we het dus proberen op de koudstand.
Wat wel opvalt is dat de was niet fris ruikt als je te weinig gebruikt, dus een half dopje. Dit merk ruikt normaal gesproken wel lekker. Dus in het vervolg gewoon vol dopje
Johan zegt:
27 oktober 2009 om 20:05 | Permalink
Ik ben een man en ik wil energie besparen, dus dit artikel interesseerd me wel!
Maar kan alle was zo maar tegen koud water, ik dacht dat er stoffen waren die bij koud water gingen krimpen??
Erik van Erne zegt:
27 oktober 2009 om 20:18 | Permalink
@Johan,
Ook ik ben een man en ik heb nu van alles en nog wat gewassen met Ariel op 15 graden en moet zeggen: mooi schoon. Volgens mij kan niet alles in koud water. Denk dat je met wol moet oppassen, maar ben zeker geen expert in deze.
Johan zegt:
29 oktober 2009 om 09:33 | Permalink
Ik heb de reclame gezien gisteren!
Mijn vrouw gaat de zeep kopen, maar we heben ook geen 15° mogelijkheid op onze machine, 30° is de laagste.
Als dit goed gaat combineer ik dat met “wassen met grondwater”, dat is waarschijnlijk de goedkoopste oplossing.
bert zegt:
5 november 2009 om 13:06 | Permalink
Ik vraag me af of het idd hygienisch is gaan de bacterien dood door het wasmiddel of hoe gaat dat. Dit inderdaad ivm sokken schimmels, handdoeken je droogt er je o.a. gezicht mee af dus ik weet het nu even niet
Erik van Erne zegt:
5 november 2009 om 13:12 | Permalink
@bert
1. Meeste bacteriën gaan dood in een zeepoplossing ongeacht de temperatuur.
2. Dat gaat niet op voor sporen, maar sporen kunnen ook hoge temperaturen overleven.
3. Ariel beveelt wel aan om extreem vieze kleren, bijvoorbeeld van een ziek kind op hogere temperatuur te wassen
E. Versteegt zegt:
9 november 2009 om 16:23 | Permalink
Ook ik heb zo m’n ernstige twijfels bij dit soort claims van Ariel en het wassen op lagere temperaturen. Hoeveel parfum zit er wel niet in dit wasmiddel? En potentieel extra watervervuilende troep om de lagere temperaturen te compenseren?
Hier thuis blijven sommige kleren al bij 30 graden met een parfum vrij wasmiddel naar zweet ruiken. En over de vaatdoekjes en onderbroeken zwijg ik maar verder…
Nee, ik probeer zo veel mogelijk aan besparing te doen en te investeren in ‘schone’ technologieën, maar je kan te ver gaan.
Bovendien kan het structureel wassen met vloeibaar middel en op lage temperaturen in je wasmachine een hardnekkige aanslag me bacteriefeestje veroorzaken en ook de levensduur van je machine korten.
Nee…
* Handdoeken, beddegoed en ondergoed op 60 graden Eco stand
* Gekleurde was die direct contact heeft met het lichaam/oksels: 40 graden
* Truien en fijne was op 30
En zo af en toe het snelle 90-graden programma met wat soda voor de lagers en de trommel….
T.Vrancken zegt:
10 november 2009 om 12:29 | Permalink
De meeste ziektekiemen verdwijnen pas bij een temp. van minstens 60 graden (deze informatie heb ik gekregen in het AMC). Daarom was ik vaatdoekjes, theedoeken, handdoeken, ondergoed enz. toch echt op 60.
Overigens: op mijn wasmachine zit een knop koud, bestemd voor kleine wasjes. Echter, als ik de gebruiksaanwijzing lees, verwarmt de machine dan toch nog naar 27 graden.
Voor het behoud van je machine moet je af en toe het 90 graden programma gebruiken, vertelde mij een wasmachinemonteur.
Esther zegt:
7 december 2009 om 10:12 | Permalink
Bij wastemperaturen onder 40 graden worden bacteriën, virussen, schimmels en huisstofmijt onvoldoende uit het wasgoed verwijderd. Dat zeggen deskundigen op het gebied van hygiënisch wassen in deze krant. Ze raden mensen met een lage weerstand, zieken en ouders van kleine kinderen aan bij 60 graden te wassen.
Lees verder: http://www.nd.nl/artikelen/2009/december/04/wassen-bij-lage-temperatuur-risicovol en zie ook:
http://www.superkrediet.be/blog/2008/06/09/milieuvriendelijk-wassen-op-lage-temperaturen-geeft-vetluizen/
Erik van Erne zegt:
27 december 2009 om 18:02 | Permalink
Via Proctor & Gamble ontvingen wij wat nadere informatie over het wassen op lage temperaturen. Bedankt Sophie.
Reactie Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten
De afgelopen dagen is er in perspublicaties bericht over vermeende gezondheidsrisico’s van wassen bij lagere temperatuur. De NVZ wil daar op reageren.
Wassen van gezinswas op lagere temperatuur is al jaren veilig voor de gezondheid. Het gebruik van lagere temperaturen is niet nieuw, al jaren worden wasbeurten van delicate wasgoed op 30 graden en lager gewassen. De nieuwe generatie wasmiddelen maakt het, met behulp van een nieuwe, geavanceerde techniek, mogelijk om in principe al het wasgoed te reinigen op lagere temperatuur. Er wordt bovendien al heel vaak zonder problemen gewassen op lagere temperaturen; het merendeel van de wasbeurten in Nederland wordt op 30 graden en lager gewassen. In hele specifieke gevallen van medische aard is reinigen niet genoeg maar is desinfectie of sterilisatie van wasgoed nodig. In die speciale gevallen, wordt geadviseerd om bij 60 graden te wassen met poeder wasmiddel met bleekmiddel om zo een optimaal mogelijke doding van schadelijke bacteriën te krijgen. Een advies dat al jaren bestaat.”
“Is het onhygiënisch om op 15 graden te wassen?
Het is niet onhygiënisch. Daarnaast gaan de meeste bacteriën dood tijdens het droogproces. Wel adviseert Ariel extreem vieze kleren (bijvoorbeeld van een ziek kind) op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen. Maar voor je dagelijkse wasgoed kun je dus voortaan gerust in plaats van op 40 graden, op koud of op 15 graden wassen.
Eymert Versteegt zegt:
27 december 2009 om 18:26 | Permalink
En toch lijkt het me een vies verhaal om je onderbroeken incl. remsporen e.d. op “koud” te gaan wassen… bah. Hetzelfde geldt voor shirtjes e.d. waarin gezweet is die je na een wasbeurt op 30 graden nog steeds ruikt. Lijkt me onmogelijk dat iets schoon is als het nog ruikt (of het moet helemaal verbloemd worden door de parfum in het wasmiddel…..)
Dat de meeste gewone kleren zoals truien en broeken en zo op 30 graden of lager kunnen: Duh… dat is hier ook al meerdere keren gezegd dus dat is niet nieuw in het relaas van Proctor & Gamble.
Maar goed, toch bedankt voor de moeite iig ;)
Johan zegt:
27 december 2009 om 23:49 | Permalink
Misschien moeten we gewoon nog wennen aan het nieuwe???
Een mens is nogal kritisch, maar past zich ook wel snel aan.
Binnen enkele jaren heben we mogelijk allemaal een machine om op 15 graden te wassen!!!!
Het milieu kan er maar wel bij varen!
Johan zegt:
27 december 2009 om 23:51 | Permalink
hebben natuurlijk!
Eymert Versteegt zegt:
28 december 2009 om 00:01 | Permalink
Als een of andere officiel instantie of consumentenorganisatie middels wetenschappelijke tests kan bewijzen dat de meeste kleding koud wassen net zo hygienisch is als op 30 of 40 graden? Sure, why not…. maar ik ga dan niet alleen op een marketingverhaal van Ariel af of een relaas van een bedrijf achter Ariel dat er alle belang bij heeft dat die producten verkocht worden.
En dan maar hopen dat de enzymen of andere chemische dingen die ze in het middel hebben moeten stoppen om het zo ‘krachtig’ te maken niet veel belastender zijn voor het afvalwater en dus het milieu, dan (schone?)stroom
Eymert Versteegt zegt:
28 december 2009 om 00:07 | Permalink
Trouwens, dat “droogproces” van mevrouw Ariel…. wordt dan op een wasdroger gedoeld (die ieder milieubewust mens met een gezin kleiner 2 kinderen niet hoort te hebben)? Kan me voorstellen dat de warme lucht van een wasdroger ook de meeste bacterien wel kan doden maar totdat mijn hele huis van zonne energie of gegarandeerd klimaatneutraal opgewekte energie voorzien wordt komt die er iig niet in….
Johan zegt:
28 december 2009 om 00:15 | Permalink
Ik heb ook zonnepanelen, maar wil toch nog energie besparen.
Bij mij is echter de reden verschillend: ik wil eigenlijk geld besparen, en daar vaart het milieu dan ook goed bij. Jij vertrekt van het milieu zo weinig mogelijk schade toe te brengen, en dan zal je waarschijnlijk ook wel geld besparen.
Maar wees niet naïef; de meeste mensen zullen pas maatregelen nemen als ze er ook financieel wel bij varen!.
Dus investeren in een nieuwe wasmachine hangt af van de besparing die daar mee gepaard zal gaan.
Erik van Erne zegt:
28 december 2009 om 07:37 | Permalink
@Eymert
Denk niet dat er een wasdroger wordt bedoeld, maar gewoon de was drogen aan een lijntje. Ik zal het nog even navragen.
Janita zegt:
24 februari 2010 om 14:52 | Permalink
ik was er al geruime tijd mee en bevalt me goed.
nu heb ik op een site gelezen dat het slecht is voor de machine, wat is nou nog wat?????
viesje zegt:
24 april 2012 om 13:42 | Permalink
lijkt me sterk dat het schoon wordt, ik krijg de zakdoeken zelfs op 95 graden niet schoon. Bovendien moet je voor het tegengaan van het aankoeken van zeep etc. af en toe heus op hoge temp. wassen. Maar het kan handig zijn in een campingwassertje……….
Arubentje zegt:
16 mei 2012 om 22:36 | Permalink
Hier op Aruba, heb ik een machine, LG zonder warmte-element en MOET alles koud wassen, was dus tussen de middag, is het water op zn warmst (zo’n 38 gr)Vindt mijn witte was minder fris gaan ruiken en doe van alles om het te verbeteren; chloor erbij, meer waspoeder, extra voorwas. Mij maak je dus niet wijs dat de was schoon wordt met koud water……
Harry zegt:
26 maart 2013 om 10:06 | Permalink
Ook hier herhaalt de geschiedenis zich.
Alles wat nieuw is wordt in eerste instantie bekritiseerd.
Gewoon gebruiken volgens voorschrift,dan pas oordelen is mijn motto.