Een Beter Milieu begint bij jezelf: Energiebesparing Tweede Kamer met veegpulsen
Geschreven op 27-12-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingKijk, daar hou ik nou van. Even zelf laten zien wat er allemaal wordt gedaan om het energieverbruik in de Tweede Kamer der Staten-Generaal te verminderen en het energieverbruik te verduurzamen.
De klimaattop in Kopenhagen is achter de rug. Maar wat doet de Tweede Kamer aan energiebesparing? In het debat over de Raming van 2007 kwam vanuit de fracties de wens van verdere energiebesparing. De Tweede Kamer stemde in met een motie om per jaar 3% minder energie te gebruiken. Een goed voornemen, maar hoe werkt dit nu in de praktijk?
De Tweede Kamer heeft verschillende energiebesparende voorzieningen. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van restwarmte die vrij komt van de stadsverwarming. Deze restwarmte wordt gebruikt om de fietsenstalling te verwarmen. Hierdoor wordt het temperatuurverschil tussen de fietsenstalling en de rest van het gebouw kleiner. Daardoor is er minder warmteverlies en hoeft er minder warmte te worden toegevoerd.
Verder staan er op het dak van het Tweede Kamergebouw levensgrote zonnecollectoren. Hiermee wordt warmte uit zonlicht gewonnen, waarmee voor ruim 80% in de warmwatervoorziening van de restaurants in het Tweede Kamergebouw wordt voorzien. Het hoeft niet eens een zonnige dag te zijn om de spoelmachines te laten draaien; de collectoren vangen infraroodstraling op en dat gaat ook prima bij bewolking
Daarnaast is veel verlichting in de Kamergebouwen vervangen door ledverlichting. In de plenaire zaal bijvoorbeeld, maar ook de verlichting langs de roltrappen. Led-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp of halogeenspot. Ook heeft de ledverlichting meer branduren dan een gloeilamp of spaarlamp. Waar een gloeilamp een levensduur heeft van 1.000 branduren en een spaarlamp van 6.000 branduren, is de gemiddelde levensduur van een ledlamp 50.000 branduren. Naast een verhoging van de duurzaamheid neemt het onderhoud aan de verlichting af.
Ook zijn er de zogenaamde ‘veegpulsen’. Een aantal keer per dag wordt door een elektrische puls de verlichting uitgeschakeld. in het Tweede Kamergebouw. Overal gaat het licht dan uit, behalve in de kamers met bewegings-sensoren. Daar reageert het licht op aanwezigheid van mensen in de kamer.
Elke dag worden er 3 veegpulsen gegenereerd om te voorkomen dat de lichten onnodig blijven branden. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Mooi. Lijkt mij dat er vrij eenvoudig nog wat vervolgstappen te zetten zijn. Lees nog niets over afname van 100% duurzame energie. Die veegpulsen zijn intrigerend. Kende ik nog niet. Vraag mij dan ook af of alle kamers en ruimten voorzien zijn van bewegingsdetectoren? Ik hoop het wel want anders krijg je toch drie keer per dag het fenomeen van: Deur Uit: Licht Uit, maar alleen als je de laatste bent.
Mooi ook dat alle fracties werk willen maken van energiebesparing en duurzame energie afname. Met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen 2010 op 3 maart ben ik eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de inspanningen van de politieke partijen in Nederland op dit gebied. Wat doen de partijen zelf eigenlijk? Ik heb het nu dus niet over wat er in de verkiezingsprogramma’s komt te staan, maar wat men zelf doet.
Een Beter Milieu begint bij jezelf en vanuit de voorbeeldfunctie die politieke partijen en de partijkantoren nou eenmaal hebben, lijkt het mij logisch dat die partijen zelf al hebben gekozen voor energiebesparende maatregelen, voor 100% duurzame energie, voor 100% duurzaam inkopen, voor 100% duurzame verlichting, enz, enz. Ja, het wordt hoog tijd voor Duurzame Politiek.
Van één partij weet ik al heel lang dat men zelf heel anders tegen zaken aankijkt dan u en ik zouden verwachten. Zie: GroenLinks pand kan een heel stuk energiezuiniger ! en 101 Ideeën van GroenLinks voor klimaatbeleid gemeente Utrecht