Verlichting op zich is een mooi iets, ik geef het direct toe. Zonder de uitvinding van de gloeilamp door de heren Philps en Matsushita zo’n 100 jaar geleden zaten we nu wellicht nog in het donker of bij een olieverslindende olielamp. De gloeilamp heeft letterlijk licht in de duisternis gebracht. Iets teveel licht als u het mij vraagt.Licht wordt voor van alles en nog wat gebruikt.Een voorbeeld van het gebruik van veel licht is het uitlichten van gebouwen, opdat wij ook ’s avonds en zelfs ’s nachts toch vooral geattendeerd worden op het fraaie gebouw. De kwalificatie fraai staat uiteraard open voor forse discussie. Ik kom op mijn tochten veel gebouwen tegen met de schijnwerpers erop, terwijl de gedachte “Doe hier het licht maar uit” relatief vaak door mijn hoofd gaat. De bedenker en opdrachtgever van het uitlicht concept denken daar ongetwijfeld anders over want ik ga er gemakshalve maar van uit dat de eigenaar van een foeilelijk gebouw niet op het idee komt om zijn pand eens in de schijnwerpers te zetten.In de avonduren kan ik mij nog iets voorstellen bij de enorme lichtzee«n die nodig zijn om een gebouw uit te lichten. Maar ’s nachts?? Wie heeft er wat aan?? Een simpele tijdschakelaar biedt de oplossing.
De gebruikelijk gedachte om een gebouw te verlichten is onstaan in een tijdperk waarin energie goedkoop was en heeft geleid tot een soort schijnwerper maatschappij. Een onverlicht gebouw behoort haast tot de uitzonderingen, alsof het er niet bijhoort.
Gek eigenlijk dat we bij energiebesparing altijd denken aan enorme investeringen, terwijl juist het fraai uitlichten van een gebouw veel geld kost en na de installatie dag-in, dag-uit door het stroomverbruik geld blijft kosten. Een gebouw niet verlichten, niet in de schijnwerpers zetten, streelt het ego net iets minder of op een andere manier zo u wilt. Het is uit kostenoogpunt en uit milieuoogpunt natuurlijk het slimst om een wijs besluit te nemen: mijn gebouw gaat niet in de schijnwerpers!!
Oh ja, kent u voorbeelden van buitensporig energieverbruik? Laat het weten ! |