Eco-Park Amsterdam: Windmolens en Drijvende Zonnepanelen op Noorder IJplas by NDSMEnergie
Geschreven op 24-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingMooi initiatief van NDSM Energie in Amsterdam. Een nieuw park in Amsterdam-Noord, aan de Noorder IJplas: EcoPark Amsterdam.
In het Eco-Park zal stroom worden opgewekt voor 6.500 huishoudens. Initiatiefnemer NDSM Energie plaatst in 2019 de eerste van in totaal 7.000 drijvende zonnepanelen in het nieuwe park.
Met project Eco-Park streeft NDSM Energie ernaar om van de Noorder IJplas een park van de toekomst te maken. Een plek waar iedereen kan genieten van de natuur en waar duurzame stroom wordt opgewekt. “Dit wordt het Vondelpark van morgen. Het kloppend hart van het nieuw te bouwen Haven-Stad. Een plek waar iedereen kan genieten van de natuur én waar duurzame stroom wordt opgewekt”, aldus Martijn Pater de voorzitter van NDSM Energie. Om het project te realiseren zal nauw worden samengewerkt met de gemeente Amsterdam en Eneco. De stroom van de plas zal worden geleverd aan burgers en bedrijven binnen Amsterdam.
In het Eco-park worden op de Noorder IJplas in totaal 7.000 drijvende zonnepanelen geplaatst, een opkomende technologie die gebruikmaakt van het grote Nederlandse wateroppervlakte. De panelen worden verankerd aan de bodem en ter plekke aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander. NDSM Energie wil naast het drijvende zonnepark in het gebied ook windturbines plaatsen. Een logische combinatie, want de opwek van wind- en zonne-energie vullen elkaar goed aan gedurende de winter en de zomer, een batterij zorgt daarnaast voor de opvang van pieken.
Een stad moet voor een groot deel voorzien in haar eigen energie opwekking, maar het kan ook op een leuke manier. Duurzame recreatie en duurzame energieopwekking gaan hand in hand. Als NDSM Energie zeggen we ‘Opgewekt aan het IJ’.
Lokale stroom is de beste stroom. Dat kan met zonnepanelen op daken. Dat kan kan ook met drijvende zonnepanelen, een techniek in opkomst. Opwek met zon en wind zijn beide noodzakelijk én complementair. In de zomer is er meer zon, in de winter is er meer wind. Als Nederland moeten we de komende jaren enorm veel investeren in eigen duurzame energie opwekking. Een grote batterij zorgt voor balancering van pieken van het net.
De visie van NDSM Energie is dat de stad niet geheel in haar eigen energie kan voorzien, maar dat alles nodig is om duurzamer te worden. Als Nederland en als stad Amsterdam moeten we de helft minder CO2 uitstoten in 2030. Alle zeilen moeten bij. Eco-Park Amsterdam zal bijdragen aan de bewustwording van Amsterdammers.
Zie ook: Drijvende Eilanden Met Zonnepanelen op de Haarrijnseplas in Utrecht - Grootste Drijvende Zonne-Energiecentrale ter Wereld Geopend in Huainan, China – Drijvende Zonnepanelen Op Industrieterrein Westpoort in Groningen by Sunfloat – Drijvend Met de Zon Meedraaiend Rond Zonnepanelenveld in de Eisenhowerplas in Elst– Het Grootste Drijvend Zonnepark van Nederland: Zonnepark Bergerden in Lingewaard – Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren – Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar-at-Sea by Oceans of Energy
SAIL Amsterdam 2015: De Groene Oceaan op de NDSM-Werf powered by Maritime by Holland - Burgerinitiatief Onze Amsterdam Noord Energie: Windenergie in Amsterdam Noord - Schoonschip Amsterdam: Duurzaam Drijvend Wonen in Amsterdam - De Ongewone GeWoonBoot: Een Unieke Zelfvoorzienende Locatie op het Water - Noorderparkbad in Amsterdam Noord: Een Duurzaam Zwembad met Gordijnen van Roestvrij Staal - The Golden Gate: Het Pontsteiger Gebouw aan het IJ in Amsterdam - Excellent Gebied Houthaven in Amsterdam: Zeven Groene Autoluwe Wooneilanden in het IJ – Amsterdamse Houthaven: samen werken aan een energieneutrale woonwijk
Erik van Erne zegt:
22 februari 2019 om 18:47 | Permalink
NDSM Energie Wil Drie Windmolens Aan De Noorder IJplas
Drie windmolens langs de Noorder IJplas, op een lelijke plek tussen snelweg, industrie en elektriciteitsmasten. Samen met een drijvend zonneveld en een batterij, kan dit duurzame energie opleveren voor een derde van de huishoudens in Amsterdam Noord. Dat is het mooie plan van NDSM Energie: een cooperatie van Noord-Amsterdamse bedrijven. Maar de provincie ligt dwars. Jouw stem is dus wat waard op 20 maart!
Erik van Erne zegt:
2 maart 2019 om 18:48 | Permalink
1342 zonnepanelen op monumentale scheepsbouwloods NDSM-werf Amsterdam by Tenten Solar
In opdracht van Greenspread heeft Tenten Solar in 2018 een groot zonneproject gerealiseerd op het dak van deze monumentale scheepsbouwloods op de voormalige NDSM-werf (Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij) in Amsterdam. We hebben in totaal 1342 zonnepanelen geïnstalleerd die zorgen voor een totale energieopbrengst van 402.600 Wp.
Erik van Erne zegt:
15 september 2021 om 20:02 | Permalink
Havengebied neemt grootste aandeel windmolens in Amsterdam voor zijn rekening
Vóór 2030 wil Amsterdam minstens 50 megawatt extra elektriciteit opwekken met windmolens binnen de gemeentegrenzen.
De helft van dat vermogen, 25 megawatt wordt dan opgewekt in en rond het havengebied. Voor de andere helft van de windmolens die nog in Amsterdam moeten worden geplaatst, wordt ruimte gezocht in de windzoekgebieden.
25 megawatt komt neer op circa 8 windmolens van het type dat het meest voorkomt in Nederland. Dat zijn windmolens van 3 megawatt per stuk. Maar het kunnen ook meer windmolens zijn met een kleiner vermogen of juist minder windmolens met een groter vermogen.
Een groot deel van het havengebied valt onder het Havenbedrijf Amsterdam. Het Havenbedrijf gaat zich inspannen om 10 megawatt aan windmolens in zijn gebied te plaatsen. Voor de overige 15 megawatt kijkt de gemeente naar het (haven)gebied op en rond de Sloterdijken. Daar zijn al 4 nieuwe windmolens op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie gepland, die meetellen in het totaal.
Omdat het Havenbedrijf ook ruimte nodig heeft voor andere functies, is de ruimte in de haven beperkt. Zo zijn er plannen voor de opwek, opslag en overslag van andere duurzame energiebronnen en -dragers zoals waterstof. Maar er is ook ruimte nodig voor de vestiging van nieuwe (circulaire) bedrijven.
In het gebied rond de Noorder IJ-plas en het Cornelis Douwesterrein hebben de energiecoöperaties Amsterdam-Wind en NDSM-energie het initiatief genomen om windmolens te plaatsen. Hiervoor is pasgeleden een participatieplan gemaakt in overleg met omwonenden. Dit gebied was in 2012 al aangewezen als een wenselijk gebied voor het plaatsen van windmolens.