google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Earth Hour – Belgische steden doen het licht uit

Geschreven op 13-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

earth-hour_thumbnail.jpg2 januari 2010: U kunt de datum alvast weer noteren. Op zaterdag 27 maart 2010 gaan wereldwijd de lichten weer voor een uurtje uit. U kunt gewoon meedoen. Een uur het licht uitdoen, van 20.30 tot 21.30 uur, dat is alles.

13 februari 2009: Dooft jouw stad de lichten op 28 maart? Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Namen alvast wel! De wereldwijde actie Earth Hour wil zo door samen te werken een verschil kunnen maken en de klimaatverandering kunnen aanpakken.

De steden zullen tussen 20.30 uur en 21.30 uur zoveel mogelijk lichten doven. In Brussel zullen onder meer het Atomium, de Grote Markt en de VRT-toren een uur lang in het duister gehuld worden. En ook de Belgacom-torens aan het Brusselse Noordstation en de site van Coca-Cola in Anderlecht doven alle lichten. In Antwerpen dooft de kathedraal het licht. Ook London, Peking, Moskou, Los Angeles, Rio de Janeiro en heel wat bekende internationale steden doen mee.

Ook jij kan meedoen! Een buurtfeest bij kaarslicht? Een lekker knusse avond in het donker onder een dekentje? Alles kan, alles mag. Overtuig vrienden en familie, kom samen in het donker, vertel horrorverhalen… Zolang die lichten maar gedoofd blijven!

Zie ook: De Nacht van de Duisternis 2009 en De Nacht van de Nacht 2009

3 Reacties

 1. Trots op België zegt:

  19 maart 2009 om 18:16 | Permalink

  Coca-Cola zal de lichten in zijn gebouwen in Brussel doven en zal de neonreclame op het dak van de gebouwen in Anderlecht doven. Het bedrijf zal ook haar werknemers sensibiliseren door een artikel te publiceren in het personeelsblad.

  3 Suisses zal de verlichting van hun gebouwen doven tot de minimum veiligheidverlichting en zal zijn personeel aanmoedigen om zich in te schrijven op http://www.earthhour.be via e-mail. Bovendien zullen ze hun klanten sensibiliseren via een videoclip op een tv scherm aan de balie en een folder die bij de post van maart zal worden gestoken.

  Bij Agoria doet het hoofd van de marketing mee aan Earth Hour.

  De vzw Belsif zal aan Earth Hour deelnemen en de actie promoten.

  De vzw Hefboom ondersteunt de actie Earth Hour.

  BCC Corporate zal zijn klanten overtuigen om zich in te schrijven op http://www.earthhour.be door een oproep bij hun verstuurde uitgavenstaten van februari en maart te steken.

  De lichten van de Belgacomtorens zullen gedoofd worden voor Earth Hour.

  Brantano zal op hoofdkantoor 1 uur solidariteitsactie houden op vrijdag door lichten te doven

  Geboren eind 2008, de BHA (Brusselse hotel associatie), de instelling die de Brusselse hotelsector vertegenwoordigt, zal zich ook inzetten voor de doelen van de 21e eeuw door deze wereldweide actie te steunen. Bewust van haar verantwoordelijkheid, heeft ze haar leden opgeroepen via hun personeel en klanten zo veel mogelijk deel te nemen aan Earth Hour op 28 maart tussen 20u30 en 21u30.

  Canon en zal haar personeel aanmoedigen mee te doen met Earth Hour via de nieuwsbrief en de website.

  Colruyt neemt deel aan Earth Hour: de lichten van de pilaren zullen gedoofd worden en affiches zullen verspreid worden.

  DDF neemt deel aan Earth Hour. Ze zullen een link op hun website zetten en hun wervers oproepen om mee te werken en zich te registreren.

  Delhaize zal affiches verspreiden om Earth Hour te steunen.

  De Standaard steunt de actie en zal iets over Earth Hour schrijven op de frontpagina van de krant.

  Design Board zal zijn personeel uitnodigen om zich in te schrijven op http://www.earthhour.be via e-mail en er zal een artikel worden geschreven voor in de MediaMarketing om zo de hele sector overtuigen van de problematiek rond de opwarming van de aarde.

  De lichten van de Dexia-toren in Brussel worden allemaal gedoofd voor Earth Hour.

  Het hotel Dolce zal zijn klanten sensibiliseren via een brief, affiches aan de receptie en in de liften en via folders in alle kamers.

  Euroclean zal informatie over Earth Hour op zijn website plaatsen. Ze zal haar werknemers aanmoedigen om deel te nemen maar ook haar klanten door hen een affiche Earth Hour te sturen. Het bedrijf zal ook 4 vlaggen ophangen.

  Exki zal op 28 maart gedurende de hele dag 50% van de verlichting in hun restaurants doven. Bovendien zullen de restaurants die deze zaterdag avond open zijn (Keyzelei, Agora, De Brouckère, Porte de Namur, MMbar Théatre van Monnaie, Universiteit), een candle-light diner aanbieden.

  Exki heeft ook gevraagd aan hun personeel om deel te nemen via hun website en aan hun 15 000 klanten via hun nieuwsbrief. Ook zullen gedurende 15 dagen affiches in de restaurants worden gehangen en zal er een link geplaatst worden op hun website http://www.exki.be om zo veel mogelijk mensen zich te laten inschrijven.

  Fortis Bank wil haar steentje bijdragen aan de actie en zal haar werknemers oproepen om mee te doen via een kaarsenactie: elke medewerker van Fortis Bank België ontvangt in aanloop naar 28 maart een kaars vergezeld van een flyer met uitleg over ‘Earth Hour’. Hiernaast zullen berichten rond ‘Earth Hour’ op intranet en internet verschijnen.

  FSC België neemt deel aan Earth Hour door de lichten te doven in haar kantoor.

  Galeria Inno steunt Earth Hour door affiches op te hangen.
  Gesubsidieerde vrije basisschool “De Graankorrel” Earth Hour wordt ingekaderd in een langer lopende actie

  Brussels Hilton steunt Earth Hour: het café Egmont zal een speciale ecologische menu aanbieden. Neem deel aan deze symbolische actie en geniet van een heerlijke maaltijd bij kaarslicht in een romantische omgeving.

  Om Earth Hour te steunen zal IKEA de lichten van alle gebouwen en winkels doven en zullen ze aan de andere omliggende bedrijven hetzelfde vragen. IKEA zal via de interne televisieschermen aan haar personeel vragen zich in te schrijven op http://www.earthhour.be, ’s morgens een radioboodschap afspelen na de opening van de winkels, een link op hun website zetten, posters aan de inkom hangen, een voedtekst in hun mails plaatsen en via een briefing geven op de bijeenkomsten van de groepen. IKEA zal een banner op haar site plaatsen om zo de mensen aan te moedigen zich in te schrijven, een brief sturen naar de leden van IKEA Family en een bericht onder alle verstuurde mails plaatsen.Op 28 maart zullen in de 6 Belgische winkels zullen vrijwilligers de Earth Hour badge dragen en brochures en theelichtjes uitdelen. IKEA nodigt ook haar klanten uit om deel te nemen via banners op hun website en zend regelmatig een radiospot uit op 28 maart waarin ze de klanten overhalen zich in te schrijven.

  Bovendien sponsort IKEA de actie met de kranten La Libre en De Standaert waar op 28 maart een bon bij zal zitten waarmee de lezers 2 spaarlampen kunnen afhalen.

  De verlichting van Infrax zal tijdens Earth Hour op nacht-stand staan.

  BC neemt deel aan Earth Hour: de lichten van 4 administratieve gebouwen (Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel) zullen gedoofd worden.

  Op 28 maart en de voorgaande week biedt La Libre belangrijke redactionele oplage voor de Earth Hour campagne en 4 pagina’s met poster en ganzenbord in de weekendkrant. Bovendien nodigen ze hun lezers uit om zich in te schrijven op de website http://www.earthhour.be , deel te nemen aan een debat en hun foto’s en video’s op de website http://www.lalibre.be te zetten.

  De Christelijke Mutualiteiten verlenen hun steun aan Earth Hour. Er zullen affiches verspreid worden in het kantoor van Oudenaarde.

  LeasePlan België ondersteunt Earth Hour, informeert haar personeel via intranet en koppelt hieraan een wedstrijd: het leukste initiatief bij een LeasePlanner thuis, vastgelegd op foto en neergeschreven in een korte tekst, wordt bekendgemaakt, gepubliceerd en bovendien beloond met een cadeautje.

  De Belgische scouts neemt deel: ze staan klaar om activiteiten te organiseren tijdens Earth Hour. Ook zullen ze een tekst over Earth Hour in hun magazine Ca se discoute zetten.

  De groep Martin’s Hotels zet zich in voor de planeet. De 9 hotels gelegen te: Brugge, Brussel, Waterloo, Leuven, Genval en Rixensart doen allemaal mee met Earth Hour 2009. Martin’s hotels moedigt zijn klanten aan om deel te nemen aan Earth Hour door het licht van hun kamer op 28 maart tussen 20u30 en 21u30 te doven, het personeel wordt aangemoedigd om zelf deel te nemen en de boodschap te verspreiden via zijn eigen kennissen. Op 28 maart zullen de 4 restaurants van de groep (Icônes aan Martin Centraal park, La Sucrerie in Waterloo, Genval.Les.Bains en Arthie in Brugge) een diner bij kaarslicht organiseren.

  De restaurant Meeuwenvriend in Blankenberge neemt deel aan Earth Hour. Een kaarsverlichte avond zal georganiseerd worden. Er zijn ook informaties over Earth Hour op de website van de restaurant.

  Microsoft zal de verlichting in zijn kantoor doven en de video Earth Hour op zijn website zetten.

  Mindshake zal de lichten van de naamborden van zijn gebouwen uitdoen en vraagt aan zijn werknemers om aan Earth Hour deel te nemen.

  De MIVB zal de lichten van verschillende metrostations doven, er zullen post-its verspreid worden, affiches opgehangen worden en er zal informatie op de website en in het infomagazine geplaatst worden.

  De NMBS zal sommige lichten van de treins doven en er zullen post-its verspreid worden in de stations.

  Nokia, een van de Climate savers van WWF zal zijn klanten vragen deel te nemen en zich in te schrijven op http://www.earthhour.be door informatie te geven via hun websites http://www.greenexplorer.net en http://www.connect2earth.org en ze zullen aan de jongeren vragen hun teksten, video’s en foto’s op te sturen om zo anderen te inspireren minder CO² uit te stoten.

  Plug RTL neemt deel aan Earth Hour. Ze zullen spots over Earth Hour en verklaringen over de klimaatverandering uitzenden in maart. Ze zullen ook informaties over Earth Hour op hun website plaatsen.

  Radio France Europe zal een kleine reportage over Earth Hour en de Europese deelnemers uitzenden.
  Radisson SAS

  In het kader van het Responsible business programma in de Rezidor Group gaan alle Radisson SAS Hotels en Park inn Hotels uit de Benelux regio de lichten van de voorgevels doven.

  Roularta zal een week lang een banner van Earth Hour op zijn website plaatsen

  Het is een schoolbus voor twee scholen (CETD AVENUE ALBERT DUMONT 40 – 1200 WSL en Alexandre Herlin rue de Dilbeek 1082 Berchem sainte Agathe). De twee scholen zullen promomateriaal krijgen. De bus krijgt een Earth Hour-kleedje

  Sheraton zal haar lichtreclame, zo veel mogelijk lichten aan de buitenkant van het hotel, de bars en de restaurants doven. De klanten zullen aan de balie aangemoedigd worden om deel te nemen en er zal een slide show afgespeeld worden in de hal. Er zal een speciale Earth Hour cocktail verkocht worden en er zullen kaarsen gezet worden in de bar en het restaurant. Bovendien worden andere organisaties aangemoedigd om mee te doen, en overtuigd om zich te verplaatsen met de fiets en het openbaar vervoer via een site die speciaal gemaakt is voor het evenement

  De middelbare school van Wevelgem zal affiches aanplakken en zal de film over Earth Hour aan haar studenten tonen.

  Smartschool zal “60 Earth Hour” op alle haar startpagina’s plaatsen. Op deze manier worden in meer dan 700 Vlaamse scholen de leerkrachten en leerlingen geïnformeerd. Als men op de banner klikt wordt er doorverwezen naar de website http://www.earthhour.be.

  Stater neemt deel aan Earth Hour: het personneel zal de badge van Earth Hour dragen en de lichten van het gebouw doven.

  Stichting Marketing steunt Earth Hour door een e-mail te sturen naar 15 000 marketingprofessionals.

  TetraPak heeft zich geëngageerd om deel te nemen aan Earth Hour en zal de lichten van zijn gebouwen doven en zal de omliggende bedrijven overtuigen ook deel te nemen door posters op hun gebouwen te hangen. Ze hebben hun personeel, filialen en klanten gevraagd zich in te schrijven op http://www.earthhour.be door een e-mail te sturen en dit op hun website http://www.tetrapak.nl te zetten.

  De vzw Tombolist zal Earth Hour promoten door e-mails naar haar contacten te sturen.

  Toyota Europe vraagt zijn werknemers en medewerkers om aan Earth Hour deel te nemen.

  Het Universitair Harmonieorkest Leuven neemt deel aan Earth Hour door affiches op te hangen tijdens hun concerten.

  De weerman of -vrouw van VRT zal Earth Hour aankondigen.

 2. Vlaming zegt:

  28 maart 2009 om 07:48 | Permalink

  NRJ Wallonië stil tijdens Earth Hour
  In België zal het zaterdagavond (28 maart) op een aantal frequenties angstvallig stil worden. De hitzender NRJ in Wallonië doet namelijk mee met de actie ‘Earth Hour’ en zal daarom de uitzendingen een uur lang staken. Ook de website zal een uur lang op zwart gaan, zo meldt http://www.tuner.be

 3. Suze zegt:

  28 maart 2009 om 07:49 | Permalink

  Zowat 180 Belgische steden en gemeenten nemen zaterdag deel aan de actie ’60 Earth Hour’ van de natuurbehoudsorganisatie WWF. Daarmee staat ons land op de vijfde plaats. Griekenland voert de rangschikking aan met 330 deelnemende buurten.

  In België zullen onder meer de Grote Markt van Brussel, de VRT-toren en het Atomium het zonder verlichting moeten stellen. Ook de Europese Commissie, de VN-kantoren en enkele radiostations zullen tussen 20.30 uur en 21.30 uur de stroom uitschakelen. De actie staat in het teken van de klimaatopwarming.

  Ook de snelwegen in de drie regio’s zullen een donkere periode beleven en particulieren worden opgeroepen om het licht een uur te doven.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (686)
 • Agenda (3.270)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (865)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (239)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.386)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.607)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (397)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (142)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.706)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.587)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac
 • Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB
 • Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af
 • Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie
 • Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC
 • ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)
 • Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 
 • Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)
 • Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice
 • Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
 • Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationslein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
 • ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE
 • Online Kansspelen: Wat Zijn De Do’s En Don’ts?
 • Een Duurzame Uitvaart: De Mogelijkheden Voor Een Duurzame Uitvaart
 • Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS
 • Het Verband Tussen Gezondheid En Actief Reizen: Lopen Gunstig Voor Gewicht by KiM
 • De Nationale Bruggenbank: Van Overheden, Voor Overheden – Hergebruik Bruggen by AmRoR
 • De EV Experience Op Formule 1 Circuit Zandvoort: The Future is Electric – Ervaar Elektrisch Rijden
 • Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA
 • Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie
 • Links

  Milieunet op..