Duurzame Renovatie 400 Woningen Met Groene Daken in Wijk Lewenborg in Groningen
Geschreven op 1-12-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingDe eerste groene daken in de Groningse wijk Lewenborg zijn opgeleverd. De groene daken maken deel uit van de duurzame renovatie van bijna vierhonderd woningen, waarbij een warmteterugwinning (WTW) voor douchewater is geïnstalleerd en op de platte daken een mosbeplanting is aangebracht.
Een mosdak vertraagt de afvoer van hemelwater en bevordert tevens de verdamping daarvan. Ook bindt het fijnstof. De mosdaken moeten de huizen energiezuiniger maken. Het mos zorgt in de zomer voor verkoeling en zet CO2 om in zuurstof.
De wijk Lewenborg is gebouwd in de jaren ’70 en van energiezuinig of duurzaam bouwen was toen nog geen sprake. Logisch dus dat veel Lewenborgers een hoge energierekening hebben. Door de duurzame renovatie gaan de woningen in Lewenborg van energielabel E naar B en dat resulteert uiteraard in een lagere energierekening.
In het project Lewenborg is gekozen voor Icomoss van het Groningse Icopal. Dit bestaat uit een waterbergende vezelmat, een mat met driedimensionale vezels die de mosplanten vasthoudt en een laag met speciaal geselecteerde mossen. De mosspruiten komen pas tot ontwikkeling nadat het dak is aangebracht.
De omstandigheden bepalen welke mossoort zich het sterkst ontwikkelt en gaat overheersen. Deze ‘survival of the fittest’ staat garant voor een dichtbegroeid vlak op elke locatie. De groeisnelheid hangt af van de locatie en de hoeveelheid neerslag. Als de mat met water verzadigd is weegt deze maximaal 20 kg/m2. Bronnen: Duurzaam Gebouwd, Gemeente Groningen, Icopal
Harry zegt:
21 augustus 2011 om 18:48 | Permalink
het mosdak is nu ongeveer tweenhalf jaar geleden aangebracht en tot op heden is er op de daken geen mos te bekennen!!!! de vezelmatten trekken krom op het dak. gewoon triest om te zien. niks goed voor het mileu, alleen goed voor de bankrekening van de woningcorporatie, in dit geval Lefier.dus ook geen verkoelend effect van het mosdak in de zomer zoals beweerd werd.
Freddy zegt:
24 april 2013 om 18:26 | Permalink
Woningcorporatie Lefier laat van 400 huizen circa 20.000 m2 mosdak verwijderen. Afgelopen vrijdag is reeds een deel van het groendak verwijderd nadat een dag eerder sommige delen door de storm van het dak waaiden en er gevaarlijke situaties ontstonden.
Groendak zegt:
5 mei 2013 om 19:30 | Permalink
Dit kan je geen groendak noemen, het is mos aan dakbedekking: een zwak aftreksel met een bitumen ondergrond. Schandalig zoals het eruit ziet. Functioneert voor geen meter. Jammer dat ze zo’n naam gebruiken.
Neem dan een echt sedumdak en geen namaak….