Gemeente Haarlem Introduceert Het Festival Maatje: Herbruikbare Beker Voor Evenementen by De Groene Mug
Geschreven op 18-4-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, GreenwashingUpdate 15 november 2020: De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad.
De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij en circulair te zijn en in 2050 klimaatbestendig.
Dat kan de gemeente niet alleen!
Met de Groene Mug-campagne, die sinds 2009 loopt, prikkelt de gemeente Haarlemmers tot nadenken over klimaatverandering. De komende jaren voert de gemeente het duurzaamheidsprogramma versneld uit.
Om in 2040 aardgasvrij te zijn, moeten we duurzaam gaan wonen, leven en werken. Met de Groene Mug-campagne maakt de gemeente Haarlemmers hiervan bewust.
De gemeente werkt samen met partners in de stad. Met Kennemer Energie zorgt de gemeente voor collectieve zonnestroomdaken. Met de Stichting Huizenaanpak maakt de gemeente het Haarlemmers eenvoudiger hun huis te verduurzamen. Ook zijn verschillende wijkinitiatieven aangesloten en bereikt de gemeente zo Haarlemmers in de wijken. Haarlemmers wekken steeds meer zelf energie op en besparen slim. Via de social mediakanalen van de Groene Mug krijgt u hulp en tips waarmee u kunt besparen op energie en geld.
Onderdeel van de Groene Mug-campagne zijn de Groene Muggenteams die tijdens evenementen bezoekers stimuleren om afval in de afvalbak te gooien.
Op de weg naar aardgasvrij wonen is het belangrijk om woningen energiezuiniger te maken. De gemeente informeert en activeert bewoners om woningen energiezuiniger te maken en te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. De gemeente Haarlem betrekt bewoners in een zeer vroeg stadium bij de energie-overgang zodat bewoners ook de tijd hebben aan de slag te gaan met energiebesparing.
De gemeente Haarlem introduceert Festivalmaatjes op Haarlemse evenementen. Deze herbruikbare glazen zijn van hard plastic en kunnen op het evenement gespoeld worden en opnieuw worden uitgegeven. Het gebruik van Festivalmaatjes is een van de duurzame alternatieven voor wegwerp plastic bekers. Organisatoren van evenementen kunnen de Festivalmaatjes vanaf het evenementenseizoen 2019 tegen gereduceerd tarief huren via de gemeente.
De gemeente stimuleert haar inwoners. Maar wat doet de gemeente eigenlijk zelf aan duurzaamheid? Best veel! De stadskantoren Zijlpoort en Raakspoort hebben een warmte/koude opslag en energiezuinige verlichting. Alle auto’s van de gemeente rijden op groen gas. Sinds 2005 koopt de gemeente 100 procent groene stroom in. Ook stelt de gemeente daken beschikbaar waarop energiecoöperaties zonnepanelen kunnen plaatsen en waarvan Haarlemmers zonnestroomdelen kunnen kopen. En de gemeente verduurzaamt de eigen panden.
18 april 2011: De film “Duurzaamheid, de normaalste zaak van de wereld!” werd voor het eerst vertoond op de conferentie Haarlem Duurzaam op 15 april 2011 in de Philharmonie. De film laat zien wat er in Haarlem gebeurt op het gebied van duurzaamheid.
De Groene Mug en de ambitie om Haarlem in 2030 een klimaatneutrale stad te maken krijgt al behoorlijk gestalte zo laat deze film zien.
Het is natuurlijk allemaal goed bedoeld en de genomen initiatieven zijn ook prima, maar dit filmpje is een echt voorbeeld van greenwashing. Kijk een school is natuurlijk niet klimaatneutraal als er zonnepanelen worden geplaatst in combinatie met WKO. Dat noemen we energieneutraal of als er meer energie wordt geproduceerd dan er wordt gebruikt zelfs energie-positief. Zie Wat is Energieneutraal, CO2-Neutraal of Klimaatneutraal? Het Einde van Klimaatneutraal !
De voorbeelden in het filmpje zijn prima, maar overdrijven is ook een kunst en dat wordt in dit filmpje wel heel erg gedaan. Windmolens om 350 gezinnen van groene stroom te voorzien, is mooi, maar nog ver verwijderd van alles en iedereen in Haarlem van groene stroom voorzien. Norbert rijdt met zijn Think City gewoon over de stoep en dat lijkt mij nou ook weer niet de bedoeling. Kijkt u zelf even wat de Groene Mug allemaal nog meer doet in Haarlem.
Erik van Erne zegt:
19 oktober 2017 om 14:24 | Permalink
Groene Mug Bokaal 2016: Woningbouwvereniging Pré Wonen
Pré Wonen investeert in duurzaamheid. Dit is ook goed voor de portemonnee van de huurders. Woonlasten bestaan namelijk uit huur en de energierekening. Daarnaast levert Pré Wonen een bijdrage aan een beter milieu. Ze gebruiken duurzame materialen en middelen van bouw tot onderhoud.
Pré Wonen investeert in energeiebesparende maatregelen in woningen, betere isolatie, nieuwe technieken en duurzame producten. Een beter geïsoleerde woning betekent ook meer wooncomfort. Daarnaast adviseren en activeren ze huurders bij het bewuster omgaan met energie.