Drijvend Zonnepark Met 1.100 Zonnepanelen In Waterbassin Tomatenkwekerij Pijpers In Hedikhuizen
Geschreven op 21-11-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHedikhuizen Duurzaam mag in een waterbassin van tomatenkwekerij Pijpers in Hedikhuizen bijna 1.100 drijvende zonnepanelen gaan leggen. Heusden wil de vergunning afgeven voor het project, waarbij Pijpers en coöperatie Hedikhuizen Duurzaam nauw samenwerken.
De plaatselijke coöperatie Hedikhuizen Duurzaam investeert in de panelen en mag het bassin gratis gebruiken voor het opwekken van duurzame energie via zo’n 4.000 vierkante meter zonnepanelen. Daarmee komt Hedikhuizen Duurzaam een stapje dichterbij z’n doel: Hedikhuizen energieneutraal maken.
Naast zonne-energie moet ook de aanleg van een warmtenet met de warmte die steenfabriek Vandersanden produceert, helpen om dat doel te bereiken. Daarnaast wordt ingezet op energiebesparing
In het bassin aan de Groenstraat kan zo’n 12 miljoen liter water worden opgevangen; het is vooral regenwater dat op de daken van de kassen valt. Het water wordt gebruikt om de plantjes water te geven, waardoor tomatenkwekerij Pijpers minder grondwater hoeft op te pompen.
De plaatsing van de zonnepanelen past eigenlijk niet in het bestemmingsplan, maar Heusden vindt het niet nodig om eerst heel het bestemmingsplan te wijzigen. ,,Dat kost veel tijd en geld”, stelt wethouder Kees van Bokhoven. ,,Terwijl niemand er last van heeft.” De zonnepanelen liggen ook uit het zicht, doordat ze niet boven de aarden wal uit mogen komen. Daarnaast is de aanleg volgens Van Bokhoven een prima voorbeeld van dubbel ruimtegebruik. Verder heeft het project door de samenwerking tussen Pijpers en Hedikhuizen Duurzaam een ‘maatschappelijke meerwaarde’ en voorkomt de afdekking door zonnepanelen algengroei in het water, aldus burgemeester en wethouders.
Er kan straks wel bezwaar worden gemaakt tegen de vergunning. ,,Maar ik kan mij niet voorstellen dat iemand dat doet”, aldus Van Bokhoven. Overigens moet Hedikhuizen Duurzaam, die de aanvraag doet, nog wel een aantal stukken aanleveren voor de vergunning verleend kan worden.
Hedikhuizen Duurzaam gaat zelf duurzame elektriciteit en warmte opwekken in eigen beheer opslaan, transporteren en distribueren via een eigen net. Zelfvoorzienend met sociaal maatschappelijke doelstelling: inzet van revenuen ter bevordering van leefbaarheid Hedikhuizen. Een ambitieus plan, maar inmiddels is al wel bekend dat het technisch en financieel haalbaar is als er voldoende deelnemers zijn.