Drijvend Zonnepark De Mussels Beilen Met 40.000 Zonnepanelen Op Zandwinplas by GroenLeven
Geschreven op 17-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHet drijvende zonnepark aan de Mussels bij Beilen is vandaag officieel in gebruik genomen. De bijna 40.000 zonnepanelen op de zandwinplas moeten de komende 30 jaar energie opwekken voor 5000 huishoudens.
Het is een zonnepark zoals ze hem het liefst zien in de gemeente Midden-Drenthe. Niet op landbouwgrond en in samenwerking met de omgeving. Maar het had heel wat voeten in de aarde om tot ingebruikname te komen.
Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water.
De gemeente Midden-Drenthe vindt het belangrijk dat de inwoners mee kunnen profiteren van het zonnepark. Daarnaast moet er zorgvuldig omgegaan worden met de beschikbare ruimte. Het zonnepark in Beilen sluit naadloos aan bij de eisen van de gemeente. Met deze ontwikkeling wordt er concreet invulling gegeven aan het Klimaatakkoord. Het drijvende zonnepark fungeert met een bijdrage aan de gemeenschap, als vliegwiel voor andere vormen van verduurzaming.
Vanuit het Klimaatakkoord is de ambitie uitgesproken om een zonnepark voor minimaal 50% in lokaal eigendom te laten zijn. Dit vertaalt zich door naar het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Marike Hoekstra, verantwoordelijk projectontwikkelaar bij GroenLeven: “In Beilen was de ambitie om met dit drijvende zonnepark, handen en voeten te geven de Regionale Energie strategie in Drenthe. Het zonnepark draagt bij aan de vergroening van de stroom. We hebben hier samen met de gemeente en de provincie een stap extra gezet, om te komen tot lokaal eigendom van het zonnepark. Hiervoor zijn we al sinds de zomer van 2020, in gesprek met lokale energiecoöperaties en haar vertegenwoordigers, de gemeente en de provincie. Zo werken we samen aan de realisatie van een duurzame bron van energie, in en voor Beilen.“
Voor direct omwonenden is een inkoopactie georganiseerd, waarmee zij een korting konden krijgen op zonnepanelen en een omvormer voor het eigen dak. Zo dragen GroenLeven én omwonenden gezamenlijk bij aan de energietransitie door zonne-energie op water en zonne-energie op dak te realiseren.
Vijf jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor het drijvende zonnepark, weet directeur Erik Kijlstra van de Reimert Groep. Het twintig meter diepe water bleek niet geschikt om een recreatieplas van te maken. En dus kwam een zonnepark in beeld. Wat hem betreft had het allemaal wel wat sneller gemogen. “Het duurt maar en het het duurt maar, maar het is niet duurzaam. Als bedrijf willen wij niet alleen praten, maar stappen zetten.”
Die boodschap komt ook van het andere aanwezige bedrijf GroenLeven. CEO Roland Pechtold vindt dat een traject tot realisatie van een zonnepark ‘verdomd lang’ duurt. Zijn bedrijf legt zonneparken aan in heel Nederland en hij weet dat er draagvlak nodig is van buurtbewoners. “Dat willen wij zelf ook.”
Maar wat Pechtold betreft moeten processen wel sneller verlopen. “We hebben echt een opgave als mensen. Of we nu genoeg doen weten we pas over tien, twintig, dertig jaar. Maar 2030 is al over acht jaar en drie maanden”, geeft hij het belangrijke ijkpunt op de klimaatagenda aan. In dat jaar wil Nederland 49 procent minder broeikasgassen uitstoten in vergelijking met 1990. Het lijkt er nu al op dat Nederland die doelen niet gaat halen, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving al in 2019.