Dobbels Quality Think Pork: Op Weg Naar CO2-Neutraal Varkensvlees
Geschreven op 10-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Dieren, Energie en BesparingDe productie van vlees hoeft niet erger milieubelastend te zijn dan wat vegetariërs eten. Dat is wat de varkenskwekerij Dobbels Quality wil aantonen.
Zij is op weg CO2-neutraal te worden. Op de website van een varkensbedrijf zal je niet vaak een vrouw uit de douche zien stappen.
Dat geeft al meteen aan dat Dobbels Quality de dingen graag een beetje anders aanpakt.
Bezoekers zijn welkom – wat op zichzelf al opmerkelijk is -, maar ze moeten wel eerst onder de douche en daarna speciale kledij aantrekken, er ligt zelfs ondergoed klaar.
De reden? Strikte hygiëne als onderdeel van het voorkomen van bedrijfsrisico’s.
Dobbels Quality is een groot varkensbedrijf met hoofdzetel in het West-Vlaamse Pittem. Elke week worden er driehonderd biggen geboren. De onderneming wil haar ecologische voetafdruk verkleinen en dus ook de uitstoot van broeikasgassen verlagen. Dit past allemaal in Think Pork, hun eigen bedrijfsconcept, gericht op een mens-, dier- en milieuvriendelijke manier van produceren. De lage CO2-uitstoot is onder andere te danken aan een energiecentrale naast de stallen, die het dierlijk afval omzet in stroom. Genoeg stroom voor de eigen energievoorziening en voor 5000 gezinnen. Bron: MVO Vlaanderen
Bij Dobbels werpen 6000 zeugen jaarlijks een 2,4 keer, wat neerkomt op gemiddeld 300 bevallingen per week volgens het drie-wekensysteem om de hygiëne te optimaliseren. Elke drie weken keert één van de hoofdactiviteiten terug: insemineren, werpen en spenen.
Respect en dierenwelzijn zijn sleutelwoorden in de omgang met onze varkens. Zo liggen onze zeugen op een laag stro van ruim een halve meter en is het zeugenverblijf voorzien van achtergrondmuziek, wat de zeugen een stuk rustiger maakt. Via computermonitoring volgen we elke zeug individueel op en weten we perfect wat en wanneer ze eet, wanneer ze moet werpen of wanneer interventie nodig is.
Ook het mengen en verdelen van het voer gebeurt geheel computergestuurd. Dobbels-varkens krijgen een zeer gevarieerd menu opgedien, samengesteld uit een ruime keuze ingrediënten. Het transport verzorgen we zelf met eigen vrachtwagens voor een maximale hygiëne en om instroom van ziektekiemen te voorkomen. De ingediënten worden door ons zelf geselecteerd en samengesteld en mogen geen ongewenste stoffen of producten bevatten. Ze worden systematisch geanalyseerd en beantwoorden aan de “Good Manufacturing Practices” (GMP).
Eénmaal de biggetjes geboren, worden ze gekoesterd door onze vroedvrouwen en gaan ze tweemaal per week op controle bij de dierenarts. Na zes weken in het biggenverblijf worden de biggen ondergebracht in de vleesvarkensstal. Dit alles resulteert in een constante kwaliteit en smaak van het varkensvlees. De goede kwaliteit van vlees wordt bepaald door vele factoren. Specifiek voor Dobbels is dat alles gestandaardiseerd en op grote schaal gebeurt. Want precies homogeniteit en kwaliteit in kwantiteit zijn onderscheidende kenmerken van Dobbels Quality.