Dieptepunt Wordt een Heel Mooi Hoogtepunt: WKO voor Stadhuis Gemeente Zaanstad
Geschreven op 14-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en BesparingMooi eigenlijk hoe dingen kunnen gaan. Voor het eerst zijn er mensen heel erg trots op een dieptepunt. Een dieptepunt dat zelfs werd gevierd en waarvoor wethouder Robert Linnekamp van de gemeente Zaanstad en Joost Ravoo, regiodirecteur NS, zelfs even de bouwput bij het station in Zaandam bezochten.
Daar werd het diepste boorpunt bereikt voor twee toekomstige duurzame energiebronnen. Deze bronnen zijn onderdeel van de Warmte Koude Opslag (WKO) waarmee straks het nieuwe stadhuis van gemeente Zaanstad wordt verwarmd en gekoeld. Het bereiken van het diepste punt van 200 meter in de bodem is mooi ‘dieptepunt’ in de bouw van het nieuwe stadhuis want daar is straks de klimaatbeheersing op een energiezuinige manier geregeld en dat zou ik toch een hoogtepunt. willen noemen.
Warmte en Koude Opslag is milieuvriendelijk en energiebesparend. Er wordt gebruik gemaakt van watervoerende lagen in de bodem, zogenaamde ‘aquifers’. Het grondwater wordt uit de ‘aquifer’ via een gesloten systeem opgepompt en gebruikt in de WKO. Zo wordt in de winter koud grondwater opgepompt en in de bron opgeslagen om het vervolgens in de zomer te gebruiken om het gebouw te koelen. De temperatuur van het water in de koude bron ligt over het algemeen rond de 8 graden Celsius, van de warme bron rond de zeventien graden Celsius.
Het systeem wordt per zomer of winter gevuld met ongeveer 130.000 kubieke meter aan grondwater, dat na gebruik weer in de bodem wordt teruggebracht. De effecten op de grondwaterstand en de water- en bodemkwaliteit zijn onderzocht en de uitkomsten geven aan dat de effecten nihil zijn. Naast deze WKO worden nog drie systemen geplaatst. Deze worden gebruikt voor de klimaatbeheersing in Nieuw Rustenburg, de voorbouw van de Saentoren en de kop van het Noordschebos. Bron: gemeente Zaanstad
Mooi hoor ! Dat zouden we toch veel vaker moeten doen in Nederland. Ben helemaal niet technisch, maar ik vraag mij af waarom dat niet standaard wordt gedaan als er in een gemeente toch al een bouwput wordt gemaakt. En in welke gemeente in Nederland wordt helemaal niet gebouwd? Nergens, dus ik zou zeggen, zo snel mogelijk overal toepassen en mocht er nog wat ruimte in het budget zitten, dan ook nog wat zonne-panelen en windturbines erbij en hup weer een paar kleine energiecentrales klaar.
Zo komt het misschien toch nog goed met het behalen van de doelstellingen op het vlak van energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie.