De Klimaatzaak Shell: Wat Wist Shell En Wat Wisten Wij Zelf Over De Klimaatcrisis by Tegenlicht
Geschreven op 7-10-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 25 april 2022: Shell voert willens en wetens het vonnis van de rechter om de CO2-uitstoot te verminderen niet uit, zegt Milieudefensie.
Daarom stuurt milieuorganisatie Milieudefensie oliemaatschappij Shell een waarschuwingsbrief.
In mei 2021 oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd moet hebben ten opzichte van 2019 en dat Shell daar direct mee beginnen.
“Het oordeel van de rechter is duidelijk en noodzakelijk: Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering”, aldus campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie. “Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan potentiële schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen.”
Shell besloot zoals te verwachten was om in hoger beroep te gaan. Shell zegt dat het niet effectief is om klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten de uitstoot te laten verminderen.
De Pater zegt het hoger beroep tegen Shell met vertrouwen tegemoet te zien. “De bewijzen dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt, stapelen zich sinds het vonnis vorig jaar alleen maar op”, aldus de campagneleider. Nu is er nog een kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, benadrukt de milieuorganisatie in haar brief aan Shell. Ook de grootste aandeelhouders hebben de brief ontvangen.
Milieudefensie stelt dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Plannen om de uitstoot in alle delen van het bedrijf omlaag te brengen ontbreken. De milieuorganisatie roept het bestuur op om zich te houden aan de uitspraak van de rechter.
Shell is het niet eens met Milieudefensie en stelt in een reactie dat het huidige beleid er wel degelijk voor zorgt dat het bedrijf tijdig voldoet aan de eisen van de rechter. “We nemen wereldwijd belangrijke maatregelen om de uitstoot terug te dringen en leidend te zijn in de energietransitie”
Het klimaatakkoord van Parijs stelt dat de CO2-uitstoot in 2050 gereduceerd moet zijn tot nul.
Royal Dutch Shell is verantwoordelijk voor 1,8% van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds het begin van de Industriële Revolutie.
Hoe gaat dit megabedrijf voldoen aan de nieuwe eisen?
Nu we mondiaal zijn overeengekomen dat de uitstoot van CO2 moet worden teruggedrongen, is de vraag: wie of wat gaat ervoor zorgen dat Shell in beweging komt?
Moet de transitie van Shell van binnenuit of in de rechtszaal worden afgedwongen? Zijn het de media en de activisten die druk moeten blijven uitoefenen? Of juist betrokken burgers en aandeelhouders? En waarom is het eigenlijk zo moeilijk voor een multinational als Shell om de koers te verleggen naar een bedrijfsvoering waarin duurzaamheid centraal staat?
VPRO Tegenlicht legt al deze vragen (en meer) voor aan energiejournalist Jelmer Mommers (De Correspondent) en Roger Cox, de topadvocaat die in 2015 de Nederlandse staat dagvaardde en het wereldnieuws haalde met de gewonnen klimaatzaak van Urgenda. En wat vindt de nieuwe generatie eigenlijk: moeten de familie-aandelen nog wel worden belegd in olie en gas, of beter in ‘groen’?
Zie ook: Een waardig afscheid van Jeroen van der Veer: Shell’s Big Dirty Secret – Shell – Met Scramble of Blueprint naar 2050 – Greenwashing: Shell opnieuw in de fout met advertentie – Oliewinning uit teerzanden door Shell is niet duurzaam –Shell investeert 125 miljard dollar in oliewinning uit teerzanden – Tar Sands Oil Extraction: The Dirty Truth – Shell gaat meer olie produceren – de milieuschade neemt toe – Shell concentreert zich op olie en de dollars stromen binnen – Shell ziet niets in Solar Energy – Solland Solar wel – Minister Jacqueline Cramer ‘zwaar teleurgesteld’ in Shell en Jeroen van der Veer – Shell – De lucht is geklaard – Shell: Peter Voser opvolger van Jeroen van der Veer – Brief aan Peter Voser, CEO van Shell: Nigeria brandt. Shell, stop daarmee – Shell Let’s Go: Stop Drill Baby Drill and Change to Renewables – Save The Arctic from Shell and Gazprom – Stop Deepwater Drilling for Oil in The Arctic: It’s Time to Go Beyond Oil by Greenpeace – Shell Stopt met Olieboringen in de Arctic: Winst voor het Milieu – Climate of Concern: Een Verontrustende Film by Shell
Erik van Erne zegt:
29 januari 2021 om 17:32 | Permalink
Uitspraak Rechtszaak Shell Nigeria
Shell moet in de gebieden Oruma en Goi de gelekte olie beter opruimen, en haar pijpleidingen voorzien van een lekdetectiesysteem om toekomstige lekkages te voorkomen. Ook moet Shell 3 van de 4 Nigeriaanse eisers compenseren voor de olievervuiling op hun land. Over de zaak van de vierde boer heeft het Hof nog geen uitspraak gedaan.
Nooit eerder ging een rechter zo ver om een Nederlandse multinational te veroordelen voor wandaden in het buitenland.
Donald Pols, de directeur van Milieudefensie reageert: “Het is enorme winst dat Shell eindelijk zijn rotzooi moet opruimen. Dit is ook een waarschuwing voor alle Nederlandse multinationals die betrokken zijn bij onrecht wereldwijd. Slachtoffers van milieuvervuiling, landroof of uitbuiting hebben door deze uitspraak meer kans om een juridische strijd te winnen tegen betrokken bedrijven.”
Ook in de toekomst blijven we grote vervuilende bedrijven aanpakken. Ook met rechtszaken. Wil je ons daar bij helpen? Word dan ook lid van Milieudefensie. Alleen samen maken kunnen we het opnemen tegen grote vervuilers als Shell.
De uitspraak in het kort:
Shell Nigeria is ‘aansprakelijk’ voor de schade van de lekkages in de dorpen Oruma en Goi.
Shell moet de eisers Eric Dooh, Chief Fidelis Oguru en de nabestaanden van Alali Efanga compenseren voor deze schade. De hoogte van de compensatie moet nog bepaald worden.
Zowel Shell Nigeria als het Nederlandse hoofdkantoor van Shell moeten meer doen om lekkages te voorkomen. Met name door een zogenaamd lekdetectiesysteem aan te brengen in de pijpleiding bij Oruma.
Het hof vindt niet dat Shell onvoldoende heeft schoongemaakt in Oruma en Goi.
Over de lekkage in Ikot Ada Udo doet het hof nog geen uitspraak, omdat het nog vragen heeft over de ernst van de vervuiling.
Eerder heeft het hof al geoordeeld dat Nederlandse rechters bevoegd zijn om te oordelen over het gedrag van Shell in Nigeria.
Meer dan 15 jaar geleden liepen de akkers en visvijvers van Chief Dooh, Alali Efanga, Elder Friday en Chief Fidelis Oguru vol met olie van Shell. Visvijvers raakten vervuild en landbouwgrond werd onbruikbaar. Dorpsbewoners die rond moesten komen van de opbrengt van hun land en visserij hadden plotseling geen inkomsten meer.
Daarom stapten ze samen met Milieudefensie in 2008 naar de rechter. 13 jaar later is de grond in de omgeving nog steeds vervuild en zijn de rivieren nog steeds leeg, omdat Shell destijds niet fatsoenlijk schoon heeft gemaakt. Twee van de eisers hebben de uitkomst van vandaag helaas niet mee kunnen maken, zij zijn overleden.
Erik van Erne zegt:
28 oktober 2021 om 19:42 | Permalink
Aandeelhouder Third Point Wil Dat Shell zich opsplitst In een Fossiel En Een Duurzaam Bedrijf
Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, dat een brief van de bewuste aandeelhouder Third Point heeft ingezien. De brief is gericht aan Third Point-investeerders. Shell bevestigt het bestaan van de brief. Morgen maakt het bedrijf de cijfers over het derde kwartaal bekend.
Third Point betoogt dat een splitsing leidt tot een heldere strategie, wat het bedrijf interessanter maakt voor verschillende soorten investeerders. Het ene bedrijf, dat zich richt op olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën, staat garant voor een constante geldstroom. Er kunnen ook onderdelen van worden verkocht, waarmee prioriteit gegeven kan worden aan uitbetalingen aan investeerders.
Erik van Erne zegt:
22 maart 2022 om 19:49 | Permalink
Shell dient hoger beroep klimaatzaak in bij Haagse rechtbank
Shell liet al kort na de uitspraak weten dat het in beroep zou gaan tegen het vonnis. Dinsdag maakte de inmiddels volledig Britse energiereus officieel bekend het hoger beroep te hebben ingediend.
Het bedrijf zegt wel duurzamer te willen worden, maar kan zich niet vinden in onderdelen van de uitspraak.
Inmiddels heeft Shell ook in het Verenigd Koninkrijk een klimaatzaak aan de broek. Deze is aangespannen door ClientEarth. De milieuorganisatie heeft bestuursleden van Shell persoonlijk aansprakelijk gesteld. Ze vinden dat er sprake is van mismanagement op het gebied van klimaat.