De Waterkrachtcentrale van Coo – Trois-Ponts: Duurzame Energie als het Nodig Is
Geschreven op 13-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, WaterDe waterkrachtcentrale van Coo – Trois-Ponts, de belangrijkste spaarbekkencentrale van België, is gelegen tussen Coo en Trois-Ponts in de provincie Luik in Wallonië.
De spaarbekkencentrale van Coo – Trois-Ponts bestaat uit twee bovenbekkens, een machinezaal en een benedenbekken.
De centrale werd gebouwd tussen 1967 en 1979. Het water wordt tijdens perioden met een lager energieverbruik – bijvoorbeeld ‘s nachts en in het weekend – naar de bovenbekkens gepompt.
Andersom, tijdens een piekperiode, stroomt het water van de bovenbekkens naar het benedenbekken, via de machinezaal, waar zich de turbines en alternatoren bevinden, die de benodigde elektriciteit produceren. Er wordt steeds hetzelfde volume water gebruikt, in beide richtingen.
De twee bovenbekkens zijn gemiddeld 28 m diep. Hun volume water bedraagt respectievelijk 4 en 4,5 miljoen m³. De totale oppervlakte van deze bekkens is ongeveer 60 hectare. Het benedenbekken heeft een oppervlakte van 71 hectare en een nuttige inhoud van 8,5 miljoen m3 , evenveel als de totale inhoud van de twee bovenbekkens. De twee drukleidingen die het water van de bovenbekkens naar de centrale brengen, hebben afhankelijk van hun hellingsgraad een diameter van 6,5 tot 8 m. Ze zijn respectievelijk 995 en 1055 m lang en verschillen in ontwerp. Het water van het eerste bekken stort zich eerst in een verticale schacht in het hart van de heuvel en stroomt dan door een schuin gedeelte naar de centrale. In het tweede bekken vloeit het water zijwaarts weg en stroomt vervolgens door een pijp die ondergronds eerst de helling volgt en daarna steiler naar beneden duikt naar de machinezaal. De twee bovenbekkens zijn onderling niet met elkaar verbonden.
De waterkrachtcentrale wordt automatisch vanuit een controlecentrum in Linkebeek bij Brussel bediend en kan in enkele minuten opgestart worden. Het totale vermogen van de centrale is meer dan 1100 MW. De maximum capaciteit kan gedurende 5 uur geleverd worden. Dan zijn de bovenste bekkens leeg zijn en moet het water terug naar boven worden gepompt. Bron: Electrabel (PDF)
Zie ook: De Vergeten Kracht van Nederland: Waterkracht– De Waterkrachtcentrale Dommelstroom: Groene Stroom uit de Dommel – Eindelijk een nieuwe Waterkrachtcentrale in Nederland: WKC Borgharen – De Veluwse Waterkrachtcentrale Hezenbergerstuw bij Hattem – Getijde-enenergie goed voor duurzame energie ! – Wave Energy: Onbeperkt duurzame energie ! – De eerste Wave-Energy centrale ter wereld – Duurzame Energie – De eerste Tidal-Energy centrale ter Wereld ! –De Afsluitdijk van de Toekomst: Wordt het een Energiedijk? – Maak van de Afsluitdijk een echte Energiedijk ! – Maak van de Brouwersdam een echte Energiedam ! – Blue Energy: Hogere opbrengst door verbeterde omgekeerde elektrodialyse techniek – Gaat Afsluitdijk Blue Energy leveren ? – Waterkracht: Onderzoek naar stromende zee als energiebron by Tidal Testing Centre – Waterkracht: VIVACE-Systeem voor Duurzame Energie uit Stromend Water by Tauw – Waterkracht: Blue Motion Energy voor Duurzame Energiewinning uit Zeestroming – Waterkracht: De Nederlandse Vereniging voor Energie uit Water (EWA)
Erik van Erne zegt:
11 september 2019 om 19:53 | Permalink
De 2.640 Zonnepanelen Spaarbekken Coo Voorzien Pretpark Plopsa Van Groene Stroom
De spaarbekkencentrale van ENGIE in Coo en Plopsa Coo is voorzien van 2.640 zonnepanelen. De 1.720 zonnepanelen die op de stroomafwaartse dijk zijn geïnstalleerd gaan pretpark Plopsa Coo van stroom voorzien. Ze hebben een capaciteit van 465 kilowattpiek en gaan grofweg 40 procent van de stroom die het attractiepark gebruikt leveren.
?De 920 zonnepanelen, die op de stroomopwaartse dijk zijn geïnstalleerd hebben een capaciteit van 250 kilowattpiek en gaan stroom leveren voor 2 publieke laadstations voor elektrische voertuigen.
Met een totale oppervlakte van ongeveer 7.000 vierkante meter zullen de zonnepanelen jaarlijks 680 megawattuur zonnestroom produceren. De zonnepanelen zijn geïnstalleerd door ENGIE Fabricom die ze de eerste 10 jaar zal onderhouden.