google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Dii DESERTEC in EUMENA: De Sahara Kan Heel Europa van Duurzame Energie Voorzien

Geschreven op 1-4-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Dii10 november 2010: De DesertecFoundation heeft in samenwerking met achttien universiteiten en onderzoeksinstallingen uit het MENA-gebied (Noord-Afrika en Midden Oosten) een platform opgericht om het Desertec project te ondersteunen met opleidingen voor personeel en met wetenschappelijk onderzoek.

Het moet uitmonden in een wereldwijd platform voor “Schone Energie uit de Woestijn”. De formele oprichting vond plaats in Tunesië tijdens de “Tunisia Solar International Conference”. Twee Duitse universiteiten hebben zich al aangesloten. Andere instituten uit Duitsland, Italië en Frankrijk gaan ook toetreden.

1 april 2009: Door een deeltje van de Sahara met zonnepanelen te bedekken, kun je heel Europa van energie voorzien. Dat zegt een Amerikaanse onderzoeker. In de Sahara schijnt de zon tweemaal zo hard als in Spanje. Ook in de winter schuiven er zelden wolken voor de zon.

Dii Map“Noord-Afrika kan Europa alle energie bezorgen die het nodig heeft”, zegt Anthony Patt, die onderzoek doet aan het Internationaal Instituut voor de Analyse van Toegepaste Systemen in Oostenrijk.

Het is systeem is zowel technisch als financieel haalbaar, zegt Patt. Het volstaat een fractie van de woestijn, ter grootte van een klein Europees land, met zonnepanelen te bedekken. Patt stelt een systeem voor waarbij de zonnestralen water in stoom omzetten. Er staan proefprojecten voor zo’n systeem op stapel in Egypte, Marokko en Algerije.

Het gaat om een goedkope vorm van zonne-energie, zegt Patt, en ook de prijzen voor elektriciteitstransport zijn gevoelig gedaald. Volgens Patts berekeningen kan een investering van 55 miljard euro door de Europese regeringen, gespreid over tien jaar, het project aantrekkelijk maken voor privé-investeerders. Patt lanceerde zijn voorstel tijdens een groot klimaatcongres deze week aan de Universiteit van Kopenhagen. Het congresrapport wordt in december aan de deelnemers van de belangrijke VN-Klimaattop in Kopenhagen overhandigd. Bronnen: Times online en AfrikaNieuws

Zie ook: Het Nationaal CSP-Congres Woestijnstroom - So Incredible: Total Surface Area Required to Fuel the World With Solar - Mena Region can Generate 3 Times more of World Power Demand - The Sahara Solar Breeder Project: 100 GW of Solar Energy in 2050 - Marokko Gaat Voor Mega Zonne-Energiecentrales: Ouarzazate Solar Power Station (OSPS) – Noor I CSP

The potential of sun power: Top 6 facts about solar energy
On average, our planet receives about 340 watts of solar energy per square metre, though just under half of that is available at the surface. The rest is reflected back into space by clouds or absorbed by gases and particles in the atmosphere.

Solar energy is the largest energy resource available to us; one hour’s worth exceeds what all 6.8 billion of us consume in a year. (If you want to extend solar’s punch even further, consider that many of our other key energy resources — from oil and coal to wind — also come to us courtesy of the sun, which helps drive atmospheric mixing and enabled the growth of ancient life that eventually became fossil fuels.)

See also: Africa Energy Indaba Conference In Cape Town, South Africa: Energy Solutions For Africa - Dii DESERTEC in EUMENA: De Sahara Kan Heel Europa van Duurzame Energie VoorzienAfrica’s Population Explosion: Africa’s Clean Energy Potential – Future Mega Projects – Mena Region can Generate 3 Times more of World Power Demand – The Sahara Solar Breeder Project: 100 GW of Solar Energy in 2050Marokko Gaat Voor Mega Zonne-Energiecentrales: Ouarzazate Solar Power Station (OSPS) – Noor I CSPSpark Africa: Woestijn Algerije Goudmijn voor Zonne-energie - Africa’s Population Explosion: Africa’s Clean Energy Potential – Future Mega Projects

13 Reacties

  1. Gerard Vos zegt:

    1 april 2009 om 15:09 | Permalink

    Een goed concept, het is echter alleen mogelijk als iemand een afdoende vorm van energietransport voor zulke lange afstanden vindt. Die is er momenteel niet.

    Gerard Vos

  2. john zegt:

    2 april 2009 om 09:36 | Permalink

    De politiek zal terughoudend zijn en blijven om in de sahara onze stroomvoorziening te plaatsen. Het zijn tenslotte politiek instabiele gebieden en wederom zijn we weer afhankelijk (lees chantabel).
    Maar waarom zo vreselijk moeilijk doen. De techniek en de middelen zijn aanwezig om ons (private) energie verbruikt te meer dan te halveren.
    1 zonnecellen verwerkt in dakleer. Dit systeem levert 30% meer energie dat de conventionele zonpanelen en is daarnaast beduiden voordeliger in de aanschaf.
    2 LED lampen waarmee we het energie verbruik voor het licht met 80 a 90 % terugdringen.
    3 Daarnaast bestaat er nu een energie besparende teeltmethodiek (geen Co2))
    waarmee men zowel grootschalig al kleinschalig (voor privaat gebruik) gewassen kan telen voor het levensonderhoud.

  3. Erik van Erne zegt:

    2 april 2009 om 10:11 | Permalink

    @John
    Inderdaad zou een Sahara project ons geen onafhankelijke energievoorziening opleveren. Dat kan alleen door grootschalig in Nederland te gaan werken aan duurzame energie opwekking. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat dat gaat lukken.

    Overigens blijkt de grootschalige inpassing van windenergie in Nederland technisch geen probleem te zijn:

  4. Erik van Erne zegt:

    17 juni 2009 om 07:37 | Permalink

    Duitse bedrijven investeren 400 miljard in zonne-energie project Desertec

    Een stuk of 20 Duitse bedrijven is van plan in Noord-Afrika een gigantisch zonne-energieproject te realiseren waarmee in principe heel Europa van duurzame energie kan worden voorzien. De investering bedraagt maar liefst 400 miljard euro, maar dan heb je ook wat.

    Uiteraard wordt het project vooral opgezet om Duitsland van groene stroom te voorzien. De Duitse regering heeft al laten weten het Desertec project te zullen ondersteunen.

    Zie ook: Prins van Oranje over Duurzame Energie op de World Future Energy Summit 2009

  5. Erik van Erne zegt:

    21 juli 2009 om 12:48 | Permalink

    Desertec: Electricity from the Desert for Europe

  6. Erik van Erne zegt:

    4 november 2009 om 08:01 | Permalink

    Twaalf Europese bedrijven hebben vandaag bekendgemaakt dat ze gaan samenwerken bij het winnen van zonnestroom uit de Sahara woestijn voor heel Europa. Het megaproject, Desertec genaamd, voorziet in een keten van zonne-energie-installaties in de Sahara. Bedoeling is met spiegels de energie van de zon te bundelen en stoom op te wekken voor turbines. Een nieuw net zou de energie dan van Noord-Afrika naar Europa vervoeren. De plannen zijn om 15 procent van het Europese energieverbruik te dekken. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Deutsche Bank, Siemens en energieproducent E.ON. De bedrijven hopen vanaf 2015 Europa van zonnestroom te kunnen voorzien. De investeringen bedragen zo’n 270 miljard euro.

  7. Erik van Erne zegt:

    29 maart 2010 om 18:50 | Permalink

    DESERTec - Doku - Operation Wüstenstrom - Das Milliardengeschäft

    Sonnenenergie in Strom wandeln - Desertec. Sauber, sicher, grün, los geht´s… was soll mit Atom sein? Hat mal jemand nach alten Kühlschränken, Schiffen oder Rasierern gefragt? Schrott, überholt, recycelt. Nur die Interessengruppen (Lobbyisten) der Wirtschaft sind sich nicht einig. Es scheint als ob die Preise hier nicht so gut künstlich erhöht werden können, weil es so simple ist. Sonne, KW, Leitung, Umspannwerk da muss nur noch gewartet werden. Das ist wohl dann zu einfach und vor allem zu preiswert. Wir tun mir leid. slaving for energie.

  8. Erik van Erne zegt:

    29 maart 2010 om 19:11 | Permalink

    ‘It is essential to get political support’

    The market parties that have formed the Desertec Industrial Inititiave (DII) are turning the grand solar power vision of founder Gerhard Knies into the practical reality of many different concrete renewable energy projects. Paul van Son, the new CEO of DII, has managed to draw in new stakeholders from countries in North Africa and Southern Europe. He is also working hard to raise political support. Read more at European Eneergy Review

  9. Erik van Erne zegt:

    21 april 2010 om 13:53 | Permalink

    Op het partijcongres van D66 is het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 9 juni 2010 vastgesteld.

    D66 wil dat de Europese Unie een verdrag sluit met Noord-Afrikaanse landen over investeringen in zonne-energie aldaar en terugleververgoedingen van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Deze zonnestroom kan via hoogspanningsnetten op basis van gelijkstroom efficiënt naar de Noordwest-Europa getransporteerd worden. Nederland moet actief gaan deelnemen aan het Zonne-Energie Plan van de Mediterrane Unie en Nederlandse bedrijven dienen te worden gestimuleerd om deel te nemen aan het DESERTEC-consortium voor de toekomstige bouw van tot 100 GW aan zonnecentrales in Noord-Afrika. Bron: Zon is de Toekomst

  10. Paul van Son zegt:

    6 juni 2010 om 23:48 | Permalink

    Beste mensen, goede opmerkingen over Desertec en Dii (Desertec Industries). We werken inderdaad aan de ontwikkeling van grote hoeveelheden duurzame energie uit droge en zonrijke gebieden zoals de Sahara. Het is niet alleen technisch maar op termijn ook economisch heel goed mogelijk om deze energie over grote afstanden te transporteren. Denk maar aan de 600 Km DC kabel tussen Noorwegen en Nederland. Vaak wordt ook geschreven dat de Noord Afrikaansde landen zo onveilig zouden zijn. Is het dan niemand opgevallen dat die landen al vele jaren betrouwbaar leveren? Etc. Goet, Paul van Son CEO Dii

  11. Erik van Erne zegt:

    17 juli 2010 om 11:46 | Permalink

    De voorbereiding voor Desertec gaan sneller dan verwacht

    Het woestijnstroomproject Desertec vordert sneller dan verwacht. De eerste zonnestroom uit de woestijn zou tegen 2015 al richting Europa kunnen komen, aldus Desertec-projectleider Ernst Rauch. Een gebied van 300 bij 300 kilometer in de Sahara is al genoeg om met zonnecollectoren de hele wereld van duurzame energie te voorzien. De kosten worden voorlopig geraamd op 400 miljard euro. Dat lijkt veel, maar valt wereldwijd ontzettend mee.

    First annual Dii conference in Barcelona: Desertec: Electricity From the Desert Unites Europe With the Arab World

    Clean electricity from deserts will soon be making a growing contribution to supplying the people of North Africa and the Middle East with power. And electricity from solar and wind plants in the desert will also find its way to Europe within the space of the next decade. In doing so, it will help all 27 EU states achieve their ambitious renewable energy goals by the year 2020. “Based on a foundation of mutual respect, partnership and cooperation, a new age of sustainable energy supply can begin that is to the benefit of all. We now want to show how the Desertec vision of electricity for North Africa, the Middle East and Europe from renewable energy sources can be turned into very real activities and projects through this collaboration,” said Dii CEO Paul van Son today at the first annual Dii conference in Barcelona.

    Around 300 participants from the Arab nations and Europe are using this conference today and tomorrow to take stock of the progress being made on the topic of electricity from the desert. The presence of government and corporate representatives from potential electricity-generating countries such as Morocco, Algeria, Tunisia, Libya and Egypt bears witness to the great interest that North Africa has in renewable energies. Opened by EU Commissioner for Energy Günther Oettinger, the conference will address all the important aspects of the Desertec vision:

    Generating energy in deserts: At which locations in desert regions can energy be generated using sun and wind, with which technology and at what cost? These are the key questions in the field of power generation that international experts from the commercial and research sectors are discussing. On the basis of geo-scientific analysis, the possible locations have to be found and the best suited technologies identified, such as solar thermal and photovoltaic, and the expected generation costs calculated. The ways of reducing energy production costs are also an important consideration here.

    Transporting electricity to local and distant consumption centres: There are also many technical and economic aspects that have to be clarified when it comes to how to transport the electricity from the generation locations to the places where consumers need it. Existing electricity grids have to be examined as to their suitability for the future, bottlenecks have to be identified and the best possible transmission technologies selected. Within the scope of its work, Dii will also submit scenarios for the structure of the electricity grids by 2012, and the related investment propositions. In doing so, the close collaboration between Dii und MEDGRID/Transgreen will be of particular importance. This international industrial consortium is to be founded in Paris in November and develop an integrated master plan in the framework of the Mediterranean Solar Plan for a high-performance electricity grid in the Mediterranean. Using this grid, the plan is then to be able to transport up to five gigawatts from Africa to Europe.

    The development of the energy markets: In the focus of the market analysis is the question of how the gap between the costs of electricity from the desert and the income that can be expected from it can be bridged over time. The analysis of the market potential is as important here as is the issue of who comes into question as a future buyer of the electricity. In order to make desert electricity marketable in the medium term, stimulation mechanisms have to be investigated and compared. In particular, a standardised pan-European feed-in tariff for North African solar and wind energy would be an important tool here. The earnings that can be achieved in Europe - for solar energy, for example - could also be used as financing levers for more investments in North Africa.

    Economic and social development potential for the MENA region: A crucial success factor for the realisation of the Desertec vision will also be the analysis and ascertainment of the benefit that the potential producers of the energy from the desert will gain. To this end, the macro-economic effects of the expected investments have to be identified. The value created locally by Desertec has to become visible - for example, through the development of industries, the creation of jobs and the transfer of know-how.

    Political-regulatory environment: The political-regulatory environment is another key factor for the realisation of the Desertec vision. The EU directive on the promotion of the use of energy from renewable sources provides the legal foundation for the integration of electricity from the desert. This directive makes it possible to import renewable electricity from non-EU states as long as it is then consumed within the EU. “The EU directive for the promotion of renewable energies is an important regulatory lever for decisively advancing the vision of electricity from the desert,” says Paul van Son, CEO of the industry initiative Dii.

    De investeringen in vervuilende fossiele energie zijn vele malen groter. Alleen Shell investeert al 125 miljard dollar in de zeer schadelijke winning van olie uit teerzanden.

    Ook het opruimen van olievervuiling loopt in de papieren. De geschatte kosten voor BP in de Golf van Mexico lopen uiteen van 20 miljard dollar tot boven de 50 miljard dollar op de lange termijn.

  12. Erik van Erne zegt:

    16 mei 2014 om 11:50 | Permalink

    DESERTEC Award

    Based on the DESERTEC Criteria four power plants were nominated for the DESERTEC Award 2014. The DESERTEC critiera consider in particular economic viability, supply security, the social and environmental impacts of renewable energy projects located in deserts.

  13. Erik van Erne zegt:

    6 januari 2016 om 07:41 | Permalink

    Masdar planning major renewable energy projects across MENA region

    Masdar Group, the Abu Dhabi-based renewable energy company, will expand its clean energy development across the Middle East and North Africa region in renewable energy projects in Egypt, Jordan, and Morocco.

    Masdar is one of the main renewable energy firms in the Middle East and built a sustainable city in Abu Dhabi known as Masdar City that uses power from one of the largest concentrated solar thermal power plants in the region.

    Masdar will invest more than $1.7 billion in the renewables sector and is aiming to deliver nearly 1 GW of clean energy in the United Arab Emirates and across the MENA region.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (689)
  • Agenda (3.296)
  • Biologisch (117)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (878)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle - Circulair (524)
  • Design (238)
  • Dieren (178)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.407)
  • Educatie (352)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.623)
  • Europa (29)
  • Evenementen (203)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (315)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (35)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (327)
  • Iets anders (405)
  • Int. Samenwerking (194)
  • Investeren (145)
  • Joe Biden - Barack Obama (118)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.713)
  • Licht (394)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (171)
  • Milieu (755)
  • MVO (113)
  • Natuur (780)
  • Nederland (34)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (233)
  • Vakantie (84)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.610)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (305)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • De Elektrische Meccanica Solo: Betaalbare Elektrische Auto Met Één Stoel by ElectraMeccanica
  • Plastics@Tielt: Stad Tielt Investeert In 10.000 Herbuikbare Bekers Voor Evenementen
  • Wijkpark Cromvliet In Molenwijk Den Haag: Van Ongezellig Stenen Plein Naar Gezellig Park
  • Saint Laurent Stopt Eindelijk Met Bont In Modecollectie
  • Mercedes, Total En Stellantis: Samen Accu’s Elektrische Auto’s Produceren by ACC
  • Tips Om Je Internationale Webshop Te Laten Slagen: Kies Voor Een Professioneel Vertaalbureau
  • Drie Keer Zoveel Laadpalen In Vlaanderen in 2022: Op Weg Naar 35.000 Laadpalen In 2025
  • Voedselbos Vierhoven In Roosendaal: 200 Soorten En 16.000 Bomen En Struiken Aanplanten
  • Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen
  • Europa Vraagt Nederland Om Ambitieuzer Klimaatdoel Voor 2030 Vast Te Stellen by PBL
  • Towards Two Billion Trees Planting In Australia In Ten Years by WWF Australia
  • Het World Food Day Film Festival: Vier Foodfilms Met Een Stevige Bite
  • Hydrogen Delta Network NL: Zeeuws Waterstofnetwerk by Gasunie En North Sea Port
  • Provincie Drenthe Lanceert Samen Met Inwoners Campagne Voor Energiebesparing
  • Provincie Flevoland Windconferentie: Windenergie In De Provincie Flevoland
  • 23 September Uitgeroepen Tot EU Organic Day
  • Provincie Zuid-Holland Subsidie Voor Restauratie En Herbestemming Van Rijksmonumenten
  • Wat Gaan We Eten? Sitopia: Hoe Goed Eten De Wereld Kan Redden by Carolyn Steel
  • Elektrische Drijvende Zandzuiger Rotterdam 55 Aangesloten Op Groene Stroom by Dekker Groep
  • Green Deal Koffiepads En Theezakjes Bij Het GFT: Composteerbare Theezakjes En Koffiepads
  • Links

    Milieunet op..