De Dimbare 12 W Philips MASTER LED-lamp ter vervanging van 60W Gloeilamp
Geschreven op 12-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Licht1 november 2010: Zo, het is zover. Philips is er ook eindelijk achter dat LED-lampen de toekomst zijn. Een toekomst die vandaag al begint.
Philips introduceert nieuwe reeks LEDlampen: MyAmbiance, MyVision en MyAccent
Geweldig stukje onzin PR. Philips was tot voor kort nog volop bezig met spaarlampen en halogeen lampen. Maar ja, de magazijnen moeten natuurlijk eerst leeg.
Nu rollen de superlatieven over LED uit de perskamer van Philips: De toekomst van verlichting ligt in LED’s en de nieuwe reeks LED-lampen van Philips brengt die toekomst vandaag al bij mensen thuis. De nieuwe reeks Philips LED-lampen biedt zowel licht van eersteklas kwaliteit als een enorme energiebesparing; bovendien gaan deze lampen tot 25 jaar mee, aldus Philips.
Philips-LED’s spelen in op de verschillende verlichtingsbehoeften van consumenten. De nieuwe reeks omvat drie afzonderlijke stijlen: MyAmbiance, MyVision en MyAccent. Zie ook: December, de Maand van de LED-verlichting – LED’s make things better!
MyAmbiance biedt lampen die een onmiddellijk, mooi en dimbaar licht van hoge kwaliteit combineren met grote energiebesparingen (tot 90% vergeleken met gloeilampen). Deze omvat ook de 12W MyAmbiance lamp, de enige LED-equivalent (806 lm) voor 60 W-gloeilampen. Deze innovatie is geïnspireerd door Philips’ inzending voor de Bright Tomorrow Lighting Prize (L Prize) van het Amerikaanse Ministerie van Energie, gekozen door TIME Magazine als de derde beste uitvinding van 2009 en bekroond met een iF Design Award.
MyVision biedt lampen die elke spaarlamp kunnen vervangen en licht van een goede kwaliteit en tot 90% energiebesparing leveren.
MyAccent omvat lampen voor decoratieve en accentverlichting die de donkere plekken in uw kamer tot leven brengen.
13 april 2010: Philips introduceert tijdens Light + building 2010 een nieuwe dimbare 12 Watt MASTER LED-lamp ter vervanging van een 60 Watt gloeilamp met een levensduur van 25.000 uur. De lichtopbrengst is 806 lumen aan comfortabel, warmwit licht en voldoet volledig aan de Europese normen voor prestaties van vervangingslampen. Voor ondernemingen zoals hotels zal het vervangen van grote aantallen 60 W-lampen door de Philips MASTER LED-lampen de mogelijkheid bieden om tot 80% te besparen op het energieverbruik.
Vanaf eind 2010 leverbaar via de professionele verkoopkanalen. Wanneer deze lamp via de consumenten verkoopkanalen zal worden aangeboden, is nog niet bekend.
Zie ook: Light+building 2010 – The L Prize: Build a Better Bulb for a $10 Million Prize – Philips
12 februari 2009: Mooi toch dat ook Philips een LED-lamp in het assortiment heeft zitten. Sterker nog, het is een hele serie energiezuinige LED-lampen. Dan heb ik het dit keer niet over de al langer geleden aangekondigde koerswijziging van Philips om met complete armaturen op de markt te komen.
Nee het gaat om een gewone LED-lamp die u zo in de fitting kunt schroeven. Op de foto de Philips MASTER LED-lamp E 27, vergelijkbaar met een 40 Watt gloeilamp. Stroomverbruik van deze lamp is 7 Watt en de lichtopbrengst bedraagt 155 lumen.
Daarnaast zijn er wat modellen LED-lampen onder de noemer Philips AccentLED-lampen, die vooral geschikt zijn voor spotjes. Tenslotte komen we ook nog een hele rits lampen tegen onde de verzamelnaam Philips DecoLED. Voor binnen en buiten. De outdoor DecoLED-lampjes hebben een stroomverbruik van slechts 1 Watt en zijn bij uitstek geschikt om te worden toegepast in feestverlichting, zoals u die vaak tegenkomt op een evenement of op de kermis.
Zie ook: Vergeet de spaarlamp maar – de Pharox LED-lamp komt eraan – Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij – De Kauwgomballenfabriek met energiezuinige LED-verlichting – Philips stort zich op LED-verlichting, inclusief armaturen
Erik van Erne zegt:
7 mei 2009 om 22:18 | Permalink
Philips heeft toch ook maar even een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de Philips MASTER LED laten uitvoeren.
De resultaten laten zien dat de Philips MASTER LED lampen makkelijk voldoen aan de verschillende testcriteria die zijn geformuleerd door de onafhankelijke, in Nederland gevestigde onderzoeks- en metrologisch instituut, en deze in sommige gevallen zelfs overtreffen.
In het onderzoek testte het Nederlands Metrologisch Instituut de Philips MASTER LED op diverse optische en elektrische criteria. De resultaten van deze testen illustreren dat de Philips MASTER LED specificaties van 240 lumen en een power factor van 0.68 behaalde. De testen wezen uit dat de MASTER LED zelfs een nog hogere lumen waardering had dan de op de verpakking aangegeven 240 lumen. Daarnaast is de power factor nog efficiënter dan de gemiddelde traditionele spaarlamp, die een power factor heeft van 0.50.
Lumen: staat voor de hoeveelheid licht die een lichtbron produceert.
Power Factor: Elk elektrisch apparaat heeft een power factor. De power factor is een getal die aangeeft aan de verbruiker hoe efficiënt het elektrisch vermogen van een product is. Het geeft aan wat de verhouding is bij wisselstroom tussen het netto vermogen (het vermogen waarvoor men aan het energiebedrijf betaalt) en het schijnbaar vermogen (het vermogen dat nodig is om het netto vermogen te geven).
Philips hoopt dat deze resultaten mensen de geruststelling bieden dat LED-lampen licht van een goede kwaliteit kunnen leveren.
Michel zegt:
8 mei 2009 om 11:05 | Permalink
Er van uitgaande dat gloeilampen een powerfactor dichtbij één hebben (wat optimaal is), lijkt een power factor van 0,68 bij de nieuwe Philips ledlampen de kritische geluiden van elektrokern Schuurman naar aanleiding van de Friese ledlampen campagne te ondersteunen. Oke, blindstroom is een bekend fenomeen. Maar verwacht men echt geen problemen als dit zich veel meer voordoet dan voorheen, als Nederlanders massaal op ledverlichting overstapt?
Erik Stevens zegt:
9 mei 2009 om 17:01 | Permalink
Beste Erik, Ik heb getracht het oorspronkelijke rapport te achterhalen maar kan dat niet vinden (althans niet op het web). Heb jij een link voor lezers beschikbaar?
Erik van Erne zegt:
10 mei 2009 om 09:37 | Permalink
Hoi Erik,
Heb ik helaas niet.
Paul de Vries zegt:
26 mei 2009 om 16:08 | Permalink
Een power factor van 0.68 zegt nog niks over blind stroom. Blind stroom is het na- of voor-ijlen van de stroom. In dit geval is de power factor niet gelijk aan 1 omdat de lamp alleen stroom trekt als de net spanning boven een bepaalde waarde uitkomt, en ontstaan er piek stromen. Als je nu weet dat spaarlampen (CFL) vaak een power factor hebben tussen 0.5 en 0.6 is deze 0.68 nog helemaal niet slecht.
Deze lagere power factors kunnen met filters bij de hoog spanning stations uitgefilterd worden. Dit is uiteindelijk goedkoper dan alle elektronica zo te laten maken dat de power factor groter is dan 0.9. Al met al denk ik dat dit niet tot grote problemen gaat zorgen als iedereen LED lampen gaat gebruiken.
Wiel zegt:
23 september 2009 om 16:35 | Permalink
Ik begrijp het niet helemaal omdat ik er weinig verstand van heb. Maar wat is dan precies het voordeel als je een power factor hebt van 1 in plaats van 0.5?
LEDITLIGHT zegt:
5 november 2009 om 01:14 | Permalink
Zo’n grote naam is ook niet alles hoor, hun leds hebben helemaal niet zo’n hoog rendement ook al beweren ze van wel. Zoals jullie in deze vergelijking van Olino kunnen zien verslaat onze lamp Phillips!
Redactie: link weggehaald. Die verwijst naar een eigen pagina van een led-lamp leverancier die hier wel erg enthousiast doet over eigen producten en anderen afkraakt. De vergelijking waar u naar verwijst gaat niet over gewone LED-lampen maar over LED-spotjes !!!!
Verder denk ik dat het geen wedstrijd is, maar vooral een kwestie van elkaar “zwart” maken en dat het beter zou zijn als leveranciers de krachten bundelen en samen zorgen voor duidelijke en vooral eerlijke informatie. Samen werken, samen leven, samen duurzaam.
Helios Verlichting Haarlem zegt:
23 december 2009 om 08:19 | Permalink
Even een critische noot vanuit de winkel. De Philips masterled 7 watt dimbaar geeft slechts voldoende lumen licht voor 25 watt. Philips heeft dit ook vermeld op zijn verpakking. Om 40 watt te behalen is circa 400 lumen nodig. De pharox variant zou 60 watt zijn, maar komt niet boven deze 400 lumen.
Hans Evertse zegt:
8 januari 2010 om 12:18 | Permalink
Ik gebruik sedert +/- een halfjaar ledlampen voor zowel kleine en grote armaturen.
Ik kan niet anders zeggen dat het mij echt 100% goed bevalt
En voor al de mensen met hun afbraakkritiek, maak je praatjes waar door het zelf beter te (laten) doen!
Gerben Holkema zegt:
9 februari 2010 om 12:15 | Permalink
Lieve mensen, de vergelijking met een gloeilamp voor wat betreft de opgebrachte lichtstroom (lm)zal ons toch een zorg zijn. Als de 6 W-ledlamp niet voldoende licht opbrengt dan komt er heus ook wel een 10 W-variant. En hoe meer ledlampen er verkocht worden hoe goedkoper ze zullen worden, toch?
En nog even over het verbruik: Wattstroom (die door de gebruiker wordt betaald) en Blindstroom moeten beide door de electriciteitscentrale worden opgehoest. MAAR de resulterende stroom is ALTIJD nog véél lager dan de Wattstroom die door gloeilampen wordt opgenomen (die we dus HELEMAAL moeten betalen).
Eymert Versteegt zegt:
5 november 2010 om 23:51 | Permalink
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/34979171#34979171
Die Philips MyAmbiance serie wordt eentje om door een ringetje te halen! Duur, maar wel erg mooi. Zie ook bovenstaande link. Een user van dat forum heeft de MyAmbiance ledlampen van Philips uitgezet tegenover een aantal andere bekende lampen (een gloeilamp, de ikea 11w spaarlampbuis en ook de pharoxjes).
Was ik eerst nog onder de indruk van de Pharox: Ik zie al meer dan een jaar niets nieuws meer uit de koker van Lemnis komen. Dit in combinatie met de vele klachten op deze site over die lampen is Lemnis voor mij passe
Erik van Erne zegt:
1 december 2010 om 00:49 | Permalink
@Eymert
Ben het met jou eens. Was ooit entousiast over de Pharox, maar de mooie woorden blijken in de praktijk niet te worden waargemaakt. Heel veel klachten over de Pharox lampen.
Lijkt erop dat de bekende lampenfabrikanten Philips, Osram, Panasonic en nog wat merken de achterstand snel hebben ingelopen en wel een goede kwaliteit LED-lampen aanbieden.
Frank zegt:
13 december 2010 om 15:14 | Permalink
Heb een aantal Philips Master 8W LED-lampen en ben erg tevreden: eindelijk een lamp die ècht kan concurreren met de gloeilamp. Hij springt direkt aan en heeft een echt mooie kleur. Dit in tegenstelling tot de spaarlampen die ik voorheen had. Wat betreft de lichtsterkte: die voldoet uitstekend op de meeste plekken. Waar meer licht nodig is, zoals boven de eettafel en het keukenblad, heb ik armaturen met meer lampen.
Chris zegt:
15 december 2010 om 19:22 | Permalink
“Zo, het is zover. Philips is er ook eindelijk achter dat LED-lampen de toekomst zijn. Een toekomst die vandaag al begint. ”
ik neem aan dat dit over het consumentenstuk gaat (en dan klopt het ook niet)? Philips is op dit moment al de grootste LEDfabrikant en leverancier ter wereld, groter in het professionele stuk dan in consumentenstuk, maar Martkleider.Wat me verbaast is dat niemand het heeft over kleurweergave van de lamp, een GLS/halogeen heeft een kleurweergave (Ra) van 100 (vol spectrum) en elke andere lamp boet in op kleurweergave, een goede ledlamp minimaal.
Gus zegt:
28 maart 2011 om 19:09 | Permalink
Philips AmbientLED 12.5 Watts LED Lightbulb
The Philips LED produces 800 lumens, which makes it a 60-watt incandescent equivalent. Its efficiency of 65 lumens per watt made it earn an Energy Star rating, and at 12.5 watts, it uses only about 20% of the energy of a 60-watt bulb. The socket is the A19 E26 standard.
The unit that I am reviewing is warm-white (2700K) and has a CRI of 80. Warranty is 6 years, and Philips rates it at 25,000 hours of operation (it should last for decades if you take good care of it). And yes, it is dimmable! Read more at Treehugger
AAM. Bours zegt:
30 juli 2011 om 12:54 | Permalink
Inderdaad is het verbazingwekkend dat een LED-lamp van 2W, ook zelf gemeten,
voldoende licht geeft om een gang van 2x2m te verlichten met een goedkope
spotlamp.Volgens de specificatie levert de lamp ca 86Lx. Een gloei- of spaarlamp met een vermogen van 100Lx verlicht onvoldoende. Wie kan zijn “licht”er over laten schijnen waar dit aan ligt? Dank voor uw reactie. H.Bours
Johan zegt:
10 november 2011 om 14:41 | Permalink
Netvervuiling
Een probleem wat op dit moment een steeds grotere rol speelt in het elektriciteitsnet is de netvervuiling. Doordat
de led op gelijkspanning werkt, wordt de wisselspanning die uit het stopcontact komt omgezet in gelijkspanning
met behulp van een gelijkrichter in de behuizing van de led lamp. Door dit component ontstaat er een niet lineaire
weerstand, met als resultaat dat er ongewenste stromen gaan lopen door draden die hier niet op berekend zijn.
Omdat bij dit proces de frequentie wordt verhoogd en hierdoor de stromen aan de buitenkant van de geleider gaan
lopen, wordt deze warm.