google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De P-NUTS Awards 2015: Negen Winnaars Ontvangen de P-Nuts Award 2015 by Eibert Draisma

Geschreven op 5-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

P-Nuts AwardsUpdate 17 april 2015: De vierde editie van de P-NUTS Awards zit er weer op. De P-NUTS Awards 2015 zijn speciaal voor de winnaars ontworpen door kunstenaar Eibert Draisma.

Net als de initiatieven die hebben ingezonden, hebben deze awards af en toe een zetje nodig, een slinger, waarna zij weer uren energie kunnen geven en hun licht met anderen delen.

P-NUTS Awards is dé voorlopers- en publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan lokale, duurzame energie-initiatieven. Meer dan 100 lokale en duurzame initiatieven – particulieren, bedrijven, instellingen, overheden – deden al mee.

Met de uitreiking van de P-NUTS Awards vieren we dat lokale, duurzame energie al (lang) kan. Elk jaar zetten we voorlopers, doeners en (be)denkers met een award in het zonnetje. Zij banen de paden zodat anderen kunnen volgen.

Met de P-NUTS Awards laten we ook zien dat de energietransitie niet iets van morgen is, maar van nu – de energietransitie is al in gang gezet en neemt elk jaar in kracht toe.

Dit jaar maken we niet alleen een diepe buiging voor alle bestaande en nieuwe lokale duurzame energie-initiatieven en de mensen die dat mogelijk maken – van ambtenaren tot universiteiten tot ondernemers tot inwoners tot bestuurders samenwerkingsverbanden die ont- en bestaan in de regio. Nieuwe regels, transities, samenwerkingsverbanden, netwerken, afhankelijkheidsverbanden: hoe gaan we regionaal onze lokale duurzame energievoorziening regelen met elkaar?  Welke ambitieniveaus zijn er, hoe ver zijn regio’s al in Nederland, Europa, wereldwijd?

De winnaars van de P-Nuts Awards 2015 zijn:
Gemeente Tilburg Mooiste Regionale Samenwerking Award: Energieke Sportverenigingen, Gemeente Borsele en 12 sportverenigingen – Zeeland
P-NUTS Mooiste Overheidsinitiatief Award: Holland Eco Finance, Energiefonds Overijssel, A2 Participaties
Buurkracht Mooiste Buurtinitiatief Award: Houtgestookte dorpsCV – Hoonhorst, Duurzaam Hoonhorst – Overijssel
Wij Krijgen Kippen Mooiste Idee Award: BUURTzoektWARMTE, Wijk Maldenhof, Amsterdam – Noord-Holland
Alliander Mooiste Innovatie Award: Vandebron Zonnecollectief, Amsterdam – Noord-Holland
P-NUTS Mooiste Coöperatie Award: Ecopower, Belgische coöperatieve vennootschap Ecopower
P-NUTS Mooiste Onderzoek Award: Tel de Zon, Stichting Monitoring Zonnestroom samen met de Universiteit Utrecht en Holland Solar, Utrecht
PR Mansion Mooiste Nieuwe Nuts Award: Burgerwindturbine Neer, Drie coöperaties: Meerwind, Zuidenwind en De Windvogel – Limburg
P-NUTS Mooiste Ondernemers Award: Hoom, Amsterdam – Noord-Holland
Oranje Energie Publieks Award: Local Energy Saving Support (LESS) Fatima, Tilburg

18 april 2013: De P-NUTS Awards 2013 zijn 16 april in de Amsterdamse Sporthallen Zuid uitgereikt. Energie Dongen won twee prijzen: de HIER opgewekt Award voor hun inspanningen in het delen van kennis en de Twynstra Gudde Nieuwe Nuts Award. Het initiatief Schoonschip won de publieksprijs.

In totaal werden in de Sporthallen Zuid 9 awards uitgereikt. De prijs voor het mooiste ondernemersinitiatief ging naar Herman de Stroomverdeler, de Young P-NUTS Award ging naar Navin Keizer van het Amsterdam Lyceum voor zijn idee om overtollig fruit te drogen en te verkopen als chips aan jongeren.. Nijmegen viel twee keer in de prijzen. De Zeven Heuvelenloop (winnaar Rabobank Mooiste Burgerinitiatief) brengt geld bijeen voor lokale duurzame energie-initiatieven in Nijmegen. En met Power2Nijmegen (Mooiste Overheidsinitiatief) stimuleert en faciliteert de gemeente Nijmegen lokale duurzame energie. Verder gingen de prijzen naar Reloadit (Mooiste innovatie-award) en Delen=vermenigvuldigen (Mooiste Idee Award).

14 april 2011: Gisteren zijn de winnaars bekend gemaakt van de P-NUTS Awards. Dé erkenning van de voorlopers op het gebied van lokale, duurzame energie. Deze voorlopers zijn geen praters, maar doeners en zij banen met hun inspanningen de paden voor degenen die volgen.

Van de 40 inzenders keerden er maar liefst zeven met een award huiswaarts: Beheervereniging ‘Doorzon’, Aardwarmtenetwerk Pijnacker, Energie van BoerENBuur, deA (duurzame energie Apeldoorn), DEVO (in Veenendaal), Zoneco (Energietuin van Ruud Koornstra) en het landelijk opererende Greenchoice met het product ‘ZonVast’ – dat zonnepanelen bij eigenaren van panden op de daken legt en de energieprijs per kilowattuur voor 20 jaar vastlegt.

Energie van BoerENbuur en BoerZOEKTbuur – Alliander Mooiste Innovatie Award
Een echt bottom-up en zeer origineel initiatief van burgers en boeren dat redelijk makkelijk kan worden opgeschaald. Kleinschalig initiatieven opschalen levert ook veel duurzame energiewinst op. De combinatie tussen duurzame energieproductie en biologische voedselproductie is interessant. Het idee is in veel andere omgevingen toepasbaar. De mogelijkheid tot burenbinding en klantbinding is groot.

Hoefnagel bedacht een concept waarbij een burger een aandeel zonnepanelen koopt die een boer op zijn bedrijf plaats. In ruil krijgt de burger waardebonnen die te besteden zijn aan producten of diensten van de boer. Luistert u even naar een mooi interview met Henk Hoefnagel van de Biologische Zorgboerderij Henricus Hoeve. Uiteraard feliciteren wij Henk en familie met deze mooie bekroning.

Aardwarmtenetwerk Pijnacker – InnovatieNetwerk Mooiste Nieuwe Nuts Award
Een fraai voorbeeld uit de tuinbouw is het project van Ammerlaan in Pijnacker: de warmte uit de bodem gaat niet alleen naar hun potplantenkwekerij maar ook naar een scholencomplex, sporthal, fitnesscentrum en zwembad en 2 glastuinbouwbedrijven. Het sectoroverschrijdende karakter in combinatie met de grote CO2 besparing waren voor de jury aanleiding dit project met de award te honoreren in deze categorie. De initiatiefnemers hebben hier voor het grootste deel zelf in geïnvesteerd. Het project biedt kansen om ook op andere plaatsen tuinbouw en gebouwde omgeving aan elkaar te koppelen. Gefeliciteerd initiatiefnemer Ammerlaan met dit bijzondere project!

ZonVast / Zelf investeren zonne-energie – ABN AMRO Mooiste Ondernemersinitiatief Award
Laagdrempelig concept met een massapotentieel. Innovatief, voorlopend project met impact. Het bereik is in potentie groot. De jury ziet dit project als een marktalternatief voor een terugtrekkende overheid. Het initiatief past bij de individuele mens. De initiatiefnemers hebben lef getoond: het project is risicovol en ondernemend. Gefeliciteer initiatiefnemers Arjan Eikelenboom van Greenchoice en de Zonnefabriek!

Beheervereniging Doorzon – KNHM – Mooiste Burgerinitatief Award
Een project waarbij de bewoners enorm veel doorzettingsvermogen en inventiviteit tonen. Deze vereniging laat zien dat energieopwekken ook mogelijk is met gebouwen die op de monumentenlijst staan, dit in tegenstelling tot wat ‘Den Haag’ beweert. Ook laat Doorzon zien dat saldering een belangrijk obstakel is bij zelflevering, een omissie in de wetgeving – die geen rekening houdt met het feit dat energieproducenten tegelijkertijd ook energieconsumenten kunnen zijn. Gefeliciteerd initiatiefnemers Dik van Vliet en medebewoners van het appartementencomplex WilhelminaStaete in Leeuwarden!

DEVO – Falckstaete Mooiste overheidsinitiatief Award
Dit duurzame energiebedrijf in Veenendaal is zowel in technisch als organisatorisch opzicht interessant. Pluspunt is dat de bewoners gegarandeerd voordeel hebben en dat winst in een revolving fund gaat. Ook waardeert de jury het dat de initiatiefnemers het heft in eigen handen hebben genomen om hun ambities te realiseren, zij hebben hun nek uitgestoken. Gefeliciteerd gemeente Veenendaal en Quattro Energie B.V.!

DeA – duurzame energie Apeldoorn – Wij krijgen Kippen Mooiste Idee Award
Eenvoudig maar helder principe vanuit een initiatiefnemer die bewezen heeft doorzettingskracht en – macht – te hebben in het duurzaamheidsveld. Goed opgezet, lijkt ook haalbaar, zonder veel poespas: organisatie volgt idee en niet andersom, dit maakt het een overzichtelijk en vertrouwenwekkend project. Prachtig idee om mensen te betrekken en stapsgewijs te stimuleren, aldus de jury. Gefeliciteerd initiatiefnemers van de Stichting ter bevordering van duurzame energie van, voor en door Apeldoorners!

Zoneco- IIR Conferenties Publieks Award
Zoneco wist met 1166 van de 3800 stemmen de publieks award binnen te slepen. Via internet en sms konden mensen gedurende 10 dagen stemmen op hun favoriete inzending. Het was een nek-aan-nek race met Aardwarmtenetwerk Pijnacker: deze schoot met 1160 stemmen uiteindelijk slechts zes stemmen tekort. De laatste kreeg door de jury wel een award toegekend: de InnovatieNetwerk Mooiste Nieuwe Nuts Award.

30 maart 2011: Op 13 april worden voor de tweede keer de P-NUTS Awards uitgereikt. Deze awards gaan naar de voorhoede van lokale, duurzame energie opwekkers in Nederland. Juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels reiken ook dit jaar de P-NUTS Awards uit. De uitreiking vindt plaats op 13 april 2011 in aansluiting op het IIR-congres ‘Succesvol exploiteren van uw lokale duurzame energiebedrijf’. De prijs is een initiatief van NEWNRG in samenwerking met congresorganisatie IIR.

Zelf energie opwekken op een duurzame manier is beter voor de gezondheid van mens en dier en beter voor de lokale economie. Daarnaast is het ook bittere noodzaak: “we hebben geen tijd te verliezen willen we ook over 15 jaar nog gebruik kunnen maken van energie tegen betaalbare prijzen. Dan zijn onze eigen fossiele bronnen op.” stelt Pauline Westendorp, initiatiefneemster van de awards. In Nederland zijn al vele mooie voorbeelden van bedrijven en organisaties die lokaal en duurzaam energie opwekken. De techniek van nu en de aloude en eeuwige energiebronnen van weleer bieden een scala aan mogelijkheden voor nieuwe bedrijvigheid en een nieuwe duurzame economie.

Met de extra award van Alliander zijn er nu zeven P-NUTS awards te winnen, het kan zijn dat één inzender met drie awards naar huis gaat, want de Publieksprijs en de Innovatie Award worden onafhankelijk van de eerste vijf categorieën toegekend.
1. InnovatieNetwerk – Nieuwe Nuts Award
2. KNHM – Mooiste burgerinitiatief Award
3. ABN AMRO – Mooiste ondernemersinitiatief Award
4. Falckstaete – Mooiste overheidsinitiatief Award
5. Wij krijgen Kippen – Mooiste Idee Award
6. IIR Conferenties – Publieksprijs
7. Alliander – Innovatie Award

De uitreiking vindt 13 april 2011 in de middag plaats bij ABN-AMRO aan de Zuidas te Amsterdam. De P-NUTS Awards is een initiatief van NEWNRG in samenwerking met IIR Congresorganisatie.

15 april 2010: Zo, de winnaar is bekend. Gisteren werd de P-NUTS Award voor het mooiste Nieuwe Nuts bedrijf door Herman en Herma Wijffels overhandigd aan Texel Energie. TexelEnergie is een kleinschalig energiebedrijf dat duurzame stroom en duurzaam gas levert aan particulieren en bedrijven op Texel en – zoals ze dat op Texel zeggen – ‘aan de overkant’.Vierentwintig initiatiefnemers van lokale, duurzame energiebedrijven hebben zich aangemeld voor de P-NUTS Awards. Stuk voor stuk bijzondere, inspirerende initiatieven.

De Mooiste Idee Award ging naar Lokale Enerzjy Ferwerderadiel (LEF). Een mooi voorbeeld van het stimuleren van lokale energie en hoe de gemeente innovatie, duurzaamheid en samenwerking stimuleert en de burgers bij de ontwikkeling en investeringen betrekt. De gemeente Ferwerderadiel wil een lokaal revolving investeringsfonds opzetten dat investeert in lokale duurzame energieprojecten. Zo blijft er altijd geld voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen. LEF ontwikkelt ook projecten of participeert daarin, met zeggenschap van de eindgebuikers. De combinatie van risicodragende financiering en betrokkenheid bij de ontwikkeling maakt dit een interessant experiment voor lokale betrokkenheid en stimuleren van lokale economie en innovatie.

De IIR Publieks Award was voor Boijl veerboten op lokale plantaardige olie. Boijl veerboten op lokale energie kan haar veerboten van en naar de Waddeneilanden laten varen op lokaal geproduceerde plantaardige olie.

2 april 2010: Door de eenvoud en praktische toepasbaarheid zoals het BoerEN Buur-project bijvoorbeeld, of door het vernuftig gebruik maken van techniek, lokale omstandigheden en het heringebruiknemen van afgeschreven gebouwen en ruimten zoals bij het Mijnwaterproject in Heerlen. Of door een bijzonder stimuleringsfonds in het leven te roepen dat innovaties, lokale bedrijvigheid en lokale duurzame energieproductie en consumptie stimuleert zoals in Ferwerderadiel. De jury had er een harde dobber aan. Uiteindelijk is de keuze gevallen op:

Amsterdam : BoerENbuur boerderijen leveren energie aan buren
Amsterdam: Schoonschip, plan voor drijvende wijk van energieproducerende woonboten
Beesterzwaag: houtoven op houtwallen – warmtelevering aan school en zorgcentrum
Boijl: veerboten op plantaardige olie
Bronsbergen: vakantiepark met smart grid voor optimale distributie van zelf opgewekte energie
Culemborg: Thermo Bello – warmtewinning voor de wijk
Ferwerderadiel: fonds voor stimuleren lokale energieproductie en innovatie
Heerhugowaard: Kennemerwind
Heerlen: warmtewinning uit Mijnwater
Oude Tonge: Deltawind
Texel Energie – Texel zelfvoorzienend
Westland: energieproducerende kas

5 januari 2010: De koplopers op het gebied van lokale duurzame energie verdienen erkenning, daarom delen de voorzitters van de P-NUTS Awards Jury, Herman en Herma Wijffels, op 14 april 2010 ‘erkenning’ uit aan de mensen die al jaren voorlopen op het gebied van lokale duurzame energieproductie.

Met de awards wil EnergieTransitie, samen met o.a. InnovatieNetwerk, opgewekt.nu, IIR, NEWNRG, de koplopers belonen voor hun visie, energie én het banen van de paden voor de velen die deze goede voorbeelden willen volgen. Er zijn 4 P-NUTS Awards: EnergieTransitie Lokaal Duurzaam Energiebedrijf Award -InnovatieNetwerk Nieuwe Nuts Award – Mooiste Idee Award – IIR Publieksprijs.

De eerste twee awards zijn voor bestaande projecten. De derde award wordt toegekend aan het meest veelbelovende plan of idee. De vierde award wordt toegekend door het publiek van IIR-congressen. Inschrijven kan tot 20 maart 2010. De genomineerden worden bekend gemaakt op 2 april 2010.

Tags:

4 Reacties

 1. westendorp zegt:

  12 maart 2010 om 20:27 | Permalink

  Graag vermelden dat 20 maart 2010 de sluitingsdatum is en niet de openingsdatum voor meedingen naar de P-NUTS Awards! dank ! Pauline Westendorp

 2. Erik van Erne zegt:

  13 maart 2010 om 08:33 | Permalink

  @westendorp
  Dag Pauline. Dat staat er toch al??

 3. westendorp zegt:

  13 maart 2010 om 14:32 | Permalink

  als je de agenda bekijkt, staat dit item op 20 maart! En dat is nu juist de sluitingsdatum! Pauline

 4. Erik van Erne zegt:

  13 maart 2010 om 15:05 | Permalink

  @westendorp
  Ja, daarom staat het ook in de agenda. Stond er ook in bij de start.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..