De Ladder van Koeling: De Intentieverklaring Koeling Gebouwen by OSKA
Geschreven op 2-2-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingIn het voorjaar van 2021 jaar ondertekende een brede coalitie van bedrijven, overheden en kennisinstellingen de OSKA Intentieverklaring koeling gebouwen.
Centraal daarin staat de Ladder van Koeling, die momenteel verder wordt uitgewerkt en internationaal de aandacht trekt.
De coalitie van ondertekenaars onderschrijft met de verklaring de noodzaak om in het ontwerp en bij renovatie van gebouwen systematisch rekening te houden met het veranderende klimaat en de steeds vaker optredende hittegolven. De verklaring richt zich daarbij op de normen en praktijkstandaarden die de basis vormen voor de manier waarop we in Nederland bouwen.
Centraal in de intentieverklaring staat de Ladder van Koeling. Deze bevat vier treden: zorgen voor een verkoelende omgeving (bijv. met bomen of groen dak); warmte weren (bijvoorbeeld met screens of zonwering); passief koelen (bijvoorbeeld met nachtventilatie); milieuvriendelijke actieve koeling (bijvoorbeeld met warmtepomp). De toepassing van dit concept zorgt ervoor dat woningen leefbaar en gezond kunnen blijven en voorkomt dat mensen massaal de voor het milieu schadelijke airconditioning gaan gebruiken.
In de intentieverklaring (PDF) hebben partijen afgesproken dat de inzichten van de ISSO-ontwerprichtlijn op termijn opgenomen zullen worden in de NTA 8800. Daarmee zal het de standaard gaan vormen voor hoe we in Nederland nieuwe gebouwen realiseren, rekening houdend met de stijgende temperaturen.
Het concept wordt het concept op 17 februari gepresenteerd tijdens een Europees congres over de rol van standaarden bij het omgaan met klimaatverandering.
OSKA is een nationaal platform dat zich richt op standaarden die rekening houden met effecten van klimaatverandering, zoals extreme neerslag, hitte en langdurige droogte. De genoemde intentieverklaring is getekend door o.a. Bouwend Nederland, Neprom, NLingenieurs, BNA (Architecten), ministeries van BZK en I&W, IPO (provincies), NEN en ISSO.