google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Grootste Kerstboom Ter Wereld Met LED-Lampjes En Met donQi Urban Windmill

Geschreven op 23-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Kerst Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

zendmast.jpgUpdate 30 november 2021: Zaterdag 11 december om half acht ’s avonds gaan de lampen van de Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 23e keer aan. De in kerstverlichting gehulde Gerbrandytoren is tot en met donderdag 6 januari 2022 te bewonderen.

Evenals vorig jaar is het ontstekingsfeest op het Podiumterrein in IJsselstein vanwege Corona geschrapt. Voorzitter Mieke Kromwijk van het bestuur van de stichting De Grootste Kerstboom: “We zijn natuurlijk heel blij dat de boom ook dit jaar brandt. Daar hadden we graag weer eens een feestje voor de regio van gemaakt, als bedankje voor ieders bijdrage.

In de afgelopen maanden hebben we de mogelijkheden voor een veilig en verantwoord ontstekingsfeest serieus onderzocht en daarbij veel medewerking gekregen van de gemeente IJsselstein en evenementenbureaus. Even leek het te gaan lukken maar inmiddels is de Corona-situatie zodanig dat wij het als bestuur niet verantwoord vinden om het evenement door te laten gaan.”

15 december 2020: Het aftellen naar de ontsteking van de Grootste Kerstboom zit er op. Inmiddels straalt ie als vanouds. Voor diegenen die in de komende weken niet in de gelegenheid zijn om de boom te aanschouwen of er geen genoeg van kunnen krijgen, is er goed nieuws.

Dit jaar zal de Grootste Kerstboom tijdens de brandperiode dus tot aan Driekoningen op woensdag 6 januari ook live te zien zijn, via een heuse live stream. In samenwerking met Stichting Scoop Hobbyfonds zijn vier camera’s geactiveerd die één voor één beelden uitzenden van de kerstboom én vanaf de Gerbrandytoren zelf!

5 december 2019: Zaterdag 7 december, rond acht uur ’s avonds, dan gaat De Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 21ste keer aan. Dit dankzij de steun van duizenden donateurs, tientallen Vrienden en een aantal trouwe sponsoren.

De voorbereidingen voor de ontsteking verlopen voorspoedig. Vorig jaar zijn nieuwe lampen in gebruik genomen. Dat was nodig na de blikseminslag in 2017. De reacties waren uitermate positief. De Grootste Kerstboom was als vanouds bij goed weer op vele tientallen kilometers afstand te zien. De 120 Osram HQL Ledlampen zijn inmiddels uit hun zomerslaap gehaald en gecontroleerd.

Ze zullen in de loop van november in de Gerbrandytoren worden gehesen. Professionals van Volker Wessels Telecom en Ampco Flashlight Rental zullen deze klus klaren, geholpen door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting De Grootste Kerstboom: “Dit jaar plukken we bij de voorbereidingen de vruchten van het vele werk dat we vorig jaar hebben verzet. De nieuwe verlichting heeft zich bewezen en ligt klaar voor gebruik. De begroting is nagenoeg rond en de artiesten zijn geboekt. Het aftellen naar de ontsteking is begonnen, nog een paar weken en de boom is weer een stralend middelpunt van de regio.”

In 1992 onderging de Gerbrandytoren voor het eerst een Kerst-metamorfose. De Grootste Kerstboom brandt continu van zaterdag 7 december 2019 tot en met zondag 6 januari 2020.

22 november 2018: Goed nieuws. De Grootste Kerstboom ter wereld wordt dit jaar voorzien van nieuwe LED-lampjes. De nieuwe LED-lampen voor de kerstboom in de Gerbrandytoren in IJsselstein zijn geleverd door hoofdsponsor LEDVANCE.

Zaterdag 8 december is het zover, dan gaan de lampjes weer dansen in de Grootste Kerstboom ter Wereld langs de A2 bij IJsselstein. Miljoenen mensen kunnen vanaf dan tot en met zondag 6 januari 2019 genieten van de 367 meter hoge feestelijk verlichte Gerbrandytoren.

Na uitgebreide tests op de verschillende prototype lampen is gekozen voor een professionele OSRAM LED lamp van LEDVANCE in het hart van de nieuwe verlichtingsarmaturen. Een betrouwbare LED lichtbron die goed zichtbaar is en sfeervol licht uitstraalt.

Leverancier LEDVANCE is een van ’s werelds toonaangevende producenten van LED-verlichting voor professionele gebruikers en consumenten. Zij hebben zich in de afgelopen tijd bewezen als meedenkers die geen uitdaging uit de weg gaan. LEDVANCE is de komende twee jaar één van de hoofd-sponsoren, naast AMPCO FLASHLIGHT RENTALVOLKER WESSELS TELECOM en ALTICOM.

9 december 2017: Helaas, helaas. De lampjes van de Grootste Kerstboom ter wereld gaan dit jaar niet aan in verband met een technisch probleem. Het probleem is veroorzaakt door blikseminslag vrijdagmorgen waardoor ongeveer driekwart van de lampen het niet meer doen. De schade is zo groot dat deze niet op te tijd is te repareren.

In plaats van de kerstverlichting worden zaterdag om 19.00 uur schijnwerpers aangezet om de mast te verlichten. De geplande optredens van diverse artiesten, waaronder de meidengroep O’G3NE, gaan gewoon door. Onderstaande drone-opnames tonen Nederlands grootste kerstboom nog voordat de verlichting getroffen werd door blikseminslag.

1 december 2017: Zaterdag 9 december is het zover, dan gaan lampjes weer dansen in de Grootste Kerstboom ter wereld langs de A2 bij IJsselstein. Miljoenen mensen kunnen vanaf dan tot en met 6 januari 2018 genieten van de 367 meter hoge feestelijk verlichte Gerbrandytoren.

Het programma voor de ontsteking van de Grootste Kerstboom op het evenemententerrein Het Podium in IJsselstein ziet er als volgt uit: Om zeven ’s avonds uur start DJ Silvan Stoet het voorprogramma. Om half acht zal de IJsselsteinse zangheld Dennis Baars een optreden geven. Kort na acht uur ontsteken 4 belangrijke personen voor de stichting Kerstboom in de afgelopen 25 jaar onze prachtige  Grootste Kerstboom. Direct nadat de 120 ledlampen in de mast en de nieuwe verlichting van de betonnen voet van de toren een fraaie show hebben gegeven, treedt het songfestival trio O’G3NE op. DJ Silvan Stoet sluit de avond af.

Begin jaren 90 is het initiatief ontstaan om de Zendmast in IJsselstein om te toveren tot de Grootste Kerstboom ter Wereld en in 1992 lukte het daadwerkelijk om de lampjes voor de eerste keer te ontsteken. Sindsdien is de Kerstboom uitgegroeid tot een zeer markant herkenningspunt en is de ontsteking van de Kerstboom een traditie geworden waar al een hele generatie mee is opgegroeid. Dit jaar gaan de lichtjes voor de 20ste keer in 25 jaar branden in de Grootste Kerstboom ter Wereld.

20 november 2015: Mooi hoor. De stichting Kerstboom is gestart met de voorbereiding voor het laten branden van de 120 LED-lampjes van De Grootste Kerstboom ter Wereld. Vanaf zaterdag 12 december 2015 tot en met woensdag 6 januari 2016 is De Grootste Kerstboom ter Wereld weer van grote afstand te zien.

De Gerbrandytoren in IJsselstein (366 meter hoog) is dan weer, voor de 18e keer alweer, het baken in de donkere wintermaanden. De verlichting op de zendmast is tot in de wijde omtrek van IJsselstein te zien. Honderdduizenden  automobilisten genieten iedere keer van het licht in de donkere dagen rond de jaarwisseling.

Al sinds 2002 wordt de Gerbrandytoren versiert met heel veel lampjes om zodoende de Grootste kerstboom van de wereld te maken. De Grootste Kerstboom ter Wereld wordt mogelijk gemaakt door de vele sponsors en donateurs. Ook u kunt helpen om het benodigde bedrag van 65.000 euro per jaar bij elkaar te krijgen. Word sponsor of (bedrijfsdonateur.

Q-music en stichting Kerstboom, de organisatie van De Grootste Kerstboom ter Wereld, slaan de handen ineen om tijdens de kerstperiode gezamenlijk enkele goede doelen te ondersteunen. Hiermee geeft Q-music een vervolg aan de zeer succesvolle actie van vorig jaar. Tussen 7 en 21 december kunnen mensen nieuwe kado’s opsturen of afleveren bij De Grootste Kerstboom ter Wereld in IJsselstein. Hiermee willen beide partijen, met hulp van heel Nederland, een kado geven aan gezinnen die de kerst alleen of zonder kado’s vieren en daarmee zoveel mogelijk mensen een fijne kerst bezorgen.

Helaas geen informatie op de nieuwe website van De Grootste Kerstboom ter Wereld over de verlichting die men dit jaar gaat gebruiken. We gaan er vanuit dat men weer LED-lampjes gebruikt en dat men de donQi windmolen weer zal gebruiken om zelf duurzame energie op te wekken. Op de e-mail die we naar de organisatie hebben gestuurd, is na drie weken helaas nog steeds geen reactie gekomen.

15 december 2011: Nee, helaas. Dit jaar gaan de LED-lampjes niet aan in de Grootste Kertsboom ter Wereld. Vanwege noodzakelijke werkzaamheden in de Gerbrandytoren is het onmogelijk om de werkzaamheden voor het hijsen van de lampjes uit te voeren. Ongelofelijk dat die werkzaamheden aan de Gerbrandytoren nou net moeten plaatsvinden in periode dat die toren wordt opgetuigd als Grootste Kerstboom ter Wereld. Lijkt mij toch een kwestie van plannen en met een beetje goede wil had men dat wel wat anders kunnen inplannen lijkt mij zo. Heel erg jammer.

De grote vraag is nu natuurlijk: Gaat De Grootste Kerstboom Ter Wereld in 2012 weer aan? U kunt daarbij helpen. Word sponsor of (bedrijfs) donateur.

6 december 2010: Mooi hoor. Op vrijdag 10 december 2010 gaan de LED-lampjes weer aan in de grootste Kerstboom ter Wereld, de Gerbrandytoren in IJsselstein (367 meter hoog). Zangeres Do en Bob de Bouwer luisteren dit jaar de ontsteking op van de grootste kerstboom ter wereld, de Zendmast Lopik. De kerstboom langs de A2 bij IJsselstein gaat op vrijdag 10 december weer branden. Miljoenen mensen kunnen vanaf dan tot en met 6 januari genieten van de 367 meter hoge feestelijk verlichte toren.

Het energieverbruik van De Grootste Kerstboom ter Wereld is een jaarlijks terugkerend onderwerp. Logisch, in deze tijd. Toch is de stroomrekening van de  Grootste Kerstboom ter Wereld nou juist één van de goedkoopste kostenposten van het hele project. In de gehele Kerstboom hangen 120 lampjes. Deze spaarlampen gebruiken per stuk 35 watt. Het totale energieverbruik komt daarmee op 4.200 watt (4,2 kWh). De Kerstboomverlichting is dus heel zuinig. Met de gemiddelde energieprijzen ( 24 cent per kWh) komt dat voor de hele periode van  neer op ca 600 euro.

2 december 2009: De Gerbrandytoren in IJsselstein (366 meter hoog) wordt op vrijdag 11 december wederom omgetoverd tot  De Grootste Kerstboom ter Wereld. Absoluut nieuw dit jaar is dat een deel van de benodigde stroom opgewekt zal worden door de hiervoor speciaal in de mast geplaatste windmolen, de donQi Urban Windmill.

In samenwerking met o.a. Alfatech Energy (leverancier apparatuur) en donQi independent energy (ontwikkelaar en producent windmolen) wordt de windmolen met behulp van Volker Wessels naar het dak van de VIP-room op 100 meter hoogte gehesen. Naar verwachting zal de windmolen 20-40% van de benodigde stroom genereren. De kerstboom zal op 11 december rond 19.30 uur worden ontstoken. De lampjes blijven tot 6 januari 2010 branden.

??

De Grootste Kerstboom ter Wereld gaat dit jaar al weer voor de dertiende keer aan. De eerste keer was in 1992. Het evenement krijgt elk jaar nationaal en internationaal veel publiciteit. De verlichting is tot in de wijde omtrek van IJsselstein te zien. Honderdduizenden  automobilisten genieten iedere keer van het licht in de donkere dagen rond de jaarwisseling. NOVEC is verantwoordelijk voor onder andere de bouw, beheer en exploitatie van zendmasten, waaronder de Gerbrandytoren.

23 november 2008: Het is weer gelukt. Er is voldoende geld bijeengebracht om De Grootste Kerstboom ter Wereld voor de 11e keer te realiseren.  Op vrijdag 12 december 2008 om 19.00 uur is de ontsteking.

17 december 2007: Hij is er weer ! Het baken in de donkere wintermaanden. De zendmast van Lopik is weer omgetoverd in de Grootste kerstboom ter wereld.

Het blijkt elk jaar weer een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. Vorig jaar niet gelukt. Nu gelukkig wel, dankzij particulieren en wat sponsors. De kosten zitten vooral in het optuigen van de zendmast. Daar is men een dag of tien mee bezig. Ik vraag mij af waarom e.e.a. niet gewoon kan blijven hangen tot volgend jaar.

En wist u dat er slechts 120 lampjes van 35 Watt nodig zijn om de kerstboom zijn vorm te geven. Volgende keer LED-lampjes gebruiken en de grootste en meest energiezuinige kerstboom ter wereld is geboren. De kerstverlichting brandt dit jaar op groene stroom.

Tags:

3 Reacties

 1. Frederique de Keuleneaar zegt:

  7 december 2009 om 07:10 | Permalink

  Mexico-Stad wil met een 110 meter hoge kerstboom in het Guinness Book of World Records komen en daarmee Rio de Janeiro (85 meter) en Sao Paulo (75 meter) verslaan.

  Meer dan een miljoen lampjes op kabels van in totaal 72 kilometer lang verlichten de reuzenkerstboom. De boom is in het rood, wit en blauw opgedirkt.

 2. Irene zegt:

  9 december 2017 om 09:48 | Permalink

  De grootste kerstboom ter wereld is te vinden in het Italiaanse dorpje Gubbio waar drieduizend lampjes tegen de Monte Ingino (Umbrië) zijn aangebracht in de vorm van een boom van 650 meter hoog en 350 meter breed.

 3. Erik van Erne zegt:

  7 december 2021 om 02:47 | Permalink

  Christmas Tree One Man Show 1991 by Toon Hermans

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..