De Groene Grachten: Historische Panden In Amsterdam Duurzaam en Energiezuinig Maken
Geschreven op 10-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingDe Groene Grachten is koploper in Nederland met haar succesvolle aanpak voor het verduurzamen van oude gebouwen en helpt u uw woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk energiezuinig te maken.
Wubbo Ockels, initiatiefnemer van De Groene Grachten en oud-bewoner van de Amsterdamse binnenstad, was zelf al begonnen met het verduurzamen van zijn appartement: zonnepanelen, LED verlichting, isolatie. Wat hem opviel is dat er veel mogelijkheden zijn voor monumenten, maar dat het tóch nog niet breed toegepast wordt. Kon hij daar geen verandering in brengen? Toen hij hoorde dat de stad Amsterdam in 2013 “400 jaar Amsterdamse grachten” zou vieren, zag hij zijn kans schoon.
Want, als iedereen 400 jaar terugkijkt, wie blikt er dan 400 jaar vooruit? Zo startte Wubbo Ockels in 2012 het initiatief De Groene Grachten, want het is de hoogste tijd om te veranderen. De missie? Een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten. En wat is nu een mooiere plek om te verduurzamen dan de Amsterdamse binnenstad? Want als het daar kan, dan kan het overal!
Wubbo Ockels legt u in 1,5 minuut uit waar De Groene Grachten voor staat.
In 2012 nam Wubbo Ockels een project team van enthousiaste, net-afgestudeerde jongeren aan. Zij runnen de organisatie achter De Groene Grachten. Maurits Groen en Marjan Minnesma vormen het Stichtingsbestuur. Stichting De Groene Grachten is opgericht dankzij de zeven ‘founding partners’ en zes ‘kennis partners’.
Met onze partners hebben we 6 panden op de Nieuwe Prinsengracht duurzaam gerestaureerd, we hebben een windmolen voor de stad Amsterdam gereed gemaakt en we zijn 1 hectare natuurgebied bovenop de Amsterdamse daken aan het aanleggen. Daarnaast organiseerden we de eerste editie van de Amsterdam Solar Boat Parade, waar zo’n 8.500 bezoekers op af kwamen en waarmee we o.a. dankzij BBC News nog eens ruim 3 miljoen mensen via media wisten te bereiken. Bron: De Groene Grachten
Zie ook: Duurzame Bouwvrouw Award voor Suze Gehem van de Groene Grachten – Zon op De Zwijger: Innovatief Zonnedak met Matzwarte Zonnepanelen Siert Pakhuis de Zwijger – Green Light District Amsterdam: De Groene Duurzame Variant Van Het Red Light District
Tags: Duurzaam