De Groene Delta van Nijmegen: Zonnepark Nijmegen - Van Kolencentrale naar Duurzame Energie
Geschreven op 9-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing22 februari 2019: De aanleg van de twee windturbines van windpark De Groene Delta bij Nijmegen kan doorgaan.
Dat hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten. Het college stelde de omgevingsvergunning vast. Daarin wordt geconcludeerd dat het windpark voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening en de bouwkundige eisen.
Omwonenden van windpark De Groene Delta bij Nijmegen krijgen zo min mogelijk last van de slagschaduw van de windmolens. Dat heeft energieleverancier Engie Energie Nederland toegezegd in een overleg met de provincie Gelderland. Daarnaast beloofde de energieleverancier dat de windturbines zo stil mogelijk zijn om geluidsoverlast te beperken. Daarmee komt Engie tegemoet aan de wensen van omwonenden.
Omwonenden konden eind vorig jaar hun mening laten horen over de plannen voor het windmolenpark. Er zijn 108 inspraakreacties binnengekomen. Die gingen vooral over verwachte overlast, waardedaling van woningen en de wijze waarop de omgeving bij de plannen is betrokken. Daarop had de provincie aangedrongen op verdere maatregelen tegen geluidsoverlast en slagschaduw.
Het is nog niet bekend welk type windmolen er komt te staan. Engie wil ervoor zorgen dat omwonenden zo min mogelijk last hebben van slagschaduw en zal bij de keuze voor het type bij gelijke geschiktheid voor het stilste type kiezen.
9 oktober 2015: Kijk dat is mooi nieuws. Op dit moment wordt op het terrein van de kolencentrale van Electrabel in Nijmegen een zonnepark van 4000 zonnepanelen gerealiseerd.
Dit is onderdeel van een groter project De Groene Delta, waarbij de bestaande kolencentrale vanaf volgend jaar vervangen wordt door installaties die duurzame energie opwekken.
Als eerste worden de zonnepanelen geïnstalleerd en later volgen nog een biomassacentrale, windturbines en een LNG tankstation (vloeibaar aardgas) voor schepen en vrachtwagens.
Centrale Gelderland sluit waarschijnlijk per 1 januari 2016 als gevolg van het Energieakkoord. GDF SUEZ (Electrabel) herontwikkelt het gebied tot Groene Delta van Nijmegen. De locatie biedt -mede door zijn ligging aan het water- goede kansen voor vormen van duurzame energie.
Electrabel gaat Stappen Maken ! - Maand van de LED-verlichting: De koeltoren van Electrabel in Brussel
Erik van Erne zegt:
9 oktober 2015 om 11:35 | Permalink
P.G.E.M 1915 tot 1990
Gedigitaliseerde videoband samengesteld ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van P.G.E.M. (Provinciale Gelderse Electriciteit Maatschappij) in 1990. Met onder andere de bouw van centrale Gelderland aan het MaasWaal kanaal in Nijmegen.
Erik van Erne zegt:
9 oktober 2015 om 11:39 | Permalink
De Groene Delta van Nijmegen; Interview met Jeroen Shaafsma, vestigingsmanager centrale Gelderland