google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Efteling 65 Jaar: Symbolica Met 800 Zonnepanelen En 800 m2 Sedum Dak En 87 Laadpalen

Geschreven op 29-5-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 9 april 2022: De Efteling gaat 12.000 zonnepanelen plaatsen op de carports op het parkeerterrein bij de ingang.

Zie: Efteling Bouwt Giga-Carports Met 12.000 Zonnepanelen: Efteling Over Acht Jaar Energieneutraal

30 maart 2021:  De Efteling plaatst zestig extra laadpalen voor elektrische auto’s en heeft nu het grootste laadplein van de Benelux. De Efteling in Kaatsheuvel heeft op haar parkeerplaats zestig extra laadpalen geplaatst voor bezoekers met een elektrische auto. Daarmee heeft het attractiepark in één klap het grootste laadplein van de Benelux.

In samenwerking met Eneco zijn er 60 extra laadpalen geplaatst op het parkeerterrein van de Efteling. In totaal zijn er nu 87 laadpalen, waar 174 elektrische auto’s tegelijkertijd kunnen opladen. Hiermee is de parkeerplaats van de Efteling het grootste laadplein in de Benelux.

De Efteling wil in 2030 CO2-neutraal zijn. ,,Extra laadpalen past daar helemaal bij”, zegt Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling. De laadpalen laden op 100 procent duurzame energie, aldus Jurgens. ,,Afkomstig van zon en wind.”

31 oktober 2019: De Efteling in Kaatsheuvel wil met 14.300 zonnepanelen op de parkeerplaats duurzame energie gaan opwekken voor het park. De Efteling heeft onlangs een vergunningsaanvraag ingediend voor het overkappen van een van de parkeerplaatsen. De overkapping moet extra parkeercomfort opleveren voor gasten.

Daarnaast wil de Efteling 14.300 zonnepanelen op de overkapping leggen. Een flinke stap in de ambitie van de Efteling om in 2030 energieneutraal te zijn.

De overkapping van circa 23.000m2 moet geplaatst worden op parkeerplaats M, het parkeerterrein dat het minst dichtbij de hoofdentree ligt. Onder de overkapping kunnen 1346 auto’s parkeren. “Het is wel zo fijn om juist de gasten die wat verder moeten lopen, het extra parkeercomfort te bieden,” aldus Wyke Smit, manager Bestuurlijke Zaken bij de Efteling. “Zij hoeven in elk geval niet te krabben in de winter en rijden terug in een koelere auto op warme zomerdagen.”

Op de overkapping wil de Efteling maar liefst 14.300 zonnepanelen plaatsen. Hiermee kunnen zij een substantieel deel van de eigen energie opwekken. En dat levert een zeer belangrijke bijdrage aan de ambitie om energieneutraal te zijn in 2030. De Efteling hoopt dan ook dit project volgend jaar te kunnen realiseren.

29 mei 2017: De Efteling in Kaatsheuvel bestaat woensdag 31 mei 2017 precies 65 jaar. Anton Pieck bedenkt de vormgeving van het park en Peter Reijnders voorziet de attracties van techniek, licht en geluid. Op 31 mei 1952 opende het attractiepark voor het eerst de deuren met Het Sprookjesbos. Maar liefst 220.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen.

Een enorm aantal voor die tijd. Inmiddels is het park het hele jaar open en komen er miljoenen bezoekers naar de vele attracties. In 2015 had het park 4,68 miljoen bezoekers, in 2016 waren dat er 4,78 miljoen. De Efteling streeft ernaar om in 2020 5 miljoen bezoekers te trekken.

Op zaterdag 1 juli 2017 wordt er weer een nieuwe overdekte familie-attractie toegevoegd. Symbolica: Het Paleis der Fantasie. Het is een wonderlijk paleis waarin niets is wat het lijkt. Ga samen op audiëntie bij Koning Pardulfus Domerano. Tovernar Pardoes zorgt ervoor dat élk bezoek verrassend en betoverend is. Laat je meevoeren door geheime gangen en magische vertrekken en val van de ene verbazing in de andere!

Op het dak van Symbolica wordt een paleistuin aangelegd. Op negen meter hoogte wordt een gethematiseerde daktuin aangelegd, die de allure van het Paleis der Fantasie benadrukt. Bijzonder is het gethematiseerde ontwerp van de tuin, waar in totaal zo’n 800 zonnepanelen in zijn verwerkt om duurzame zonne-energie mee op te wekken. Na het plaatsen van de zonnepanelen wordt er 800 vierkante meter sedum aangelegd. Sedum is beplanting die als dakbegroeiing wordt gebruikt en heeft als positieve eigenschappen onder andere dat het isoleert en de natuurlijke omgeving versterkt.

Zie ook: Duurzame Groene Daken by GroeneSteden – Groene daken, groene muren, groene huizen met EcoMoss Ieder huis groen, dat is goed te doen Ieder huis groen, het is te doen Green the City met Groene Gordijnen Groen dak voor basisschool St. Michaëlschool in Groningen – Groene tuinen op alle platte daken verplicht in Antwerpen ! – Iconic School of Art, Design and Media in Singapore – Groen SedumDak van 1700 m2 op Wooncomplex De Halve Wereld in Amsterdam by Ymere – Bijna 2000 m2 Daktuin op het Vivaldi Gebouw in Amsterdam Zuid – De Efteling 65 Jaar: Symbolica met 800 zonnepanelen en 800 m2 Sedum Dak Opent 1 Juli 2017 – Maak Je Dak Groen Met Een Sedumdak Van De Sedumshop by Greenchoice

Tags:

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  20 mei 2019 om 20:43 | Permalink

  De Efteling Wil Aantal Fietsende Werknemers Verdubbelen

  In 2020 wil De Efteling dat 30% van de medewerkers op de fiets naar het werk komt. Deze ambitie om het aantal fietsende medewerkers te verdubbelen spreken de Efteling en staatssecretaris Stientje van Veldhoven uit. De 3300 medewerkers van de Efteling kunnen gebruik maken van diverse fietsvoorzieningen en regelingen om een fiets aan te schaffen.

  Ook ligt de F261, een splinternieuwe snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg, voor de deur. Staatssecretaris Van Veldhoven testte vandaag samen met Roodkapje en lokale bestuurders deze route. Dat deed zij op een speciale elektrische fiets, die ze doorgaf aan een medewerker van de Efteling. Daarmee gaf zij het startsein voor een fietsestafette onder Brabantse werkgevers.

  De Efteling is een van de 13 fietsambassadeurs die samen met Van Veldhoven hun medewerkers inspireert om naar het werk te fietsen. Al sinds jaar en dag wordt de fiets gebruikt binnen de Efteling. Voornamelijk voor interne ritjes tussen het attractiepark en de eigen vakantieparken. Het attractiepark wil nu dat de fiets ook veelvuldig gebruikt gaat worden voor dagelijks woon-werkverkeer. Fietsen is niet alleen duurzaam, maar fietsers hebben ook altijd een parkeerplek en zorgen voor minder file in de omgeving. Daarnaast is fietsen goedkoop en blijkt uit onderzoek dat fietsende collega’s minder vaak ziek zijn. De Efteling stimuleert medewerkers door ze te belonen met punten per gefietste kilometer. Daarnaast kunnen medewerkers fietsen voordelig aanschaffen en onderzoekt het pretpark aan welke faciliteiten, zoals laadpunten, stallingen, douches en kluisjes er verder behoefte is.

  Staatssecretaris Van Veldhoven waardeert de inzet van de Efteling. “Fietsen naar je werk is goed voor jezelf, maar helpt ook tegen de drukte op de weg en voor de schone lucht in de omgeving. Heel mooi dus dat de Efteling daar zoveel werk van maakt. En ook werkgevers en overheden hier timmeren hard aan de weg. Via de nieuwe snelfietsroute fiets je makkelijker dan ooit naar het sprookjesbos. Ik hoop dat niet alleen de medewerkers, maar ook veel van de vijf miljoen bezoekers van de Efteling per jaar daar gebruik van gaan maken. Want van de Efteling wil je geen minuut missen omdat je in de file staat of omdat je moet zoeken naar een parkeerplaats”.

  Fons Jurgens, Algemeen Directeur van de Efteling, is zelf een fanatiek fietser: “Voor mij is de mooie natuur waar ik doorheen fiets al een beloning op zich. De Efteling is natuurlijk bij uitstek een omgeving van verhalenvertellers en op weg er naar toe heb je geregeld bijzondere ontmoetingen.. Niet alleen met collega’s die vaak een ‘fiets-bila’ met me inplannen, maar ook met een kudde schapen of een hert: het is gewoon een hartstikke mooi gebied.’’

  In Brabant wordt op dit moment intensief samengewerkt tussen overheden, bedrijfsleven, het Brabant Mobiliteitsnetwerk en de fietscommunity ‘Ons Brabant Fietst’. De snelfietsroute F261 is een samenwerkingsproject van de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Waalrijk en Loon op Zand.

  De 13 fietsambassadeurs van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de Efteling om het UMC Groningen, a.s.r., Amega groep, Dow, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel, Zalsman en de Nationale Politie. Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers. En daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, maar ook hun sector, regio of klanten.

  Zie ook: Fiets Snelwegen en Snelfietsroutes in Nederland: Non Stop Op De Fiets Naar De Binnenstad

 2. Erik van Erne zegt:

  9 april 2022 om 23:29 | Permalink

  Efteling Bouwt Giga-Carports Met 12.000 Zonnepanelen: Efteling Over Acht Jaar Energieneutraal

  De eerste van 12.000 zonnepanelen op de gloednieuwe carports op het parkeerterrein van de Efteling zijn geplaatst. Als alle panelen zijn geplaatst en de stekker in het stopcontact zit, wekt de Efteling voortaan zo’n twintig procent van zijn elektriciteitsgebruik zelf op met zonne-energie.

  De Efteling wil over acht jaar energieneutraal zijn. Dat betekent dat het park net zoveel energie wil opwekken als het gebruikt. Een ambitieus doel, beaamt woordvoerder Nina Hawinkels. ,,Maar praktisch haalbaar.”

  Het plaatsen van de carports is een grote stap voorwaarts en een klus die voor iedereen is te zien. Maar volgens Hawinkels gebeurt er achter de schermen veel meer. ,,Op dit moment zijn we ook bezig met het aansluiten van gebouwen op een net van warmte-koude-opslag. Daardoor gebruiken we straks minder aardgas.”

  Warmte-koude-opslag is een techniek om energie op te slaan in de bodem. Door ‘s zomers koud grondwater op te pompen, kunnen gebouwen worden gekoeld. Het opgewarmde water gaat terug de aarde in en wordt ‘s winters weer opgepompt om de gebouwen te verwarmen. Klinkt ingenieus, maar is het al lang niet meer.

  Het Efteling-hotel aan de Horst heeft al vanaf het begin warmte-en koude-opslag. Nu sluiten we ook andere gebouwen aan, zoals Fata Morgana, het theater en straks natuurlijk het nieuwe hotel. Ook de vijver van Aquanura wordt aangesloten. Bij vorst kunnen we de vijver verwarmen om te zorgen dat hij niet dichtvriest.

  Met de nieuwe panelen op het parkeerterrein heeft de Efteling straks zo’n 13.500 zonnepanelen in gebruik. ,,Daarmee wekken we in totaal 4.620.000 kilowattuur per jaar op.” Dat staat gelijk aan het gebruik van zo’n 1850 huishoudens. De panelen liggen op het dak van Symbolica, de Vliegende Hollander, Station De Oost en het Gildehuis, het atelier van de Efteling.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..