google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

GroeneDaad.NL: De Allergroenste Nationale Kantorenwedstrijd van Nederland by Alliander

Geschreven op 3-2-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Groene DaadUpdate 15 november 2011: Onderzoeksbureau WPG Research heeft de GroeneDaad.nl gewonnen, de wedstrijd waarin bedrijven zoveel mogelijk Groene Daden deden om hun kantoor duurzamer en dus groener te maken. Alle zes medewerkers van dit kantoor deden fanatiek mee.

In totaal deden zij maar liefst 789 Groene Daden. Variërend van het instellen van de printer op dubbelzijdig, tot alle medewerkers op de fiets of trein naar kantoor laten komen. En van duurzame Sint-inkopen doen tot gebak bij de bakker om de hoek halen in plaats van online bestellen.

Joke Bom, eigenaar van de duurzame online kledingwinkel watMooi.nl, is de deelnemer die van alle kantoren de meeste punten heeft verdiend. Zij deed in haar eentje 601 Groene Daden.

Op de laatste dag van de wedstrijd vond tot de laatste minuten een heftige strijd plaats tussen de nummer 3 (Brandwijk Kerstpakketten) die met een eindsprint bezig was en de nummer 2 (watMooi) en 1 (WPG Research) die hun posities wilden behouden. De top 10 deed op de laatste dag van de wedstrijd 1.500 Daden.

GroeneDaad.nl was een groot succes. 76 kleine en grote kantoren deden in vijf weken 3.568 Groene Daden. Hun kantoren zijn zeker een stuk groener en duurzamer geworden. Op 11-11-2011, de Dag van de Duurzaamheid, reikte de organisator van de wedstrijd, netbeheerder Liander, de prijzen uit. Beide winnaars ontvingen een hippe elektrische scooter in GroeneDaad.nl stijl. En WPG Research krijgt binnenkort een Kantoor in Kaart advies, waarbij een Liander-adviseur inzicht geeft in het energieverbruik van de apparaten, de verlichting én in de meest doeltreffende energiebesparende maatregelen van het kantoor.

Het Energie Positieve BREEAM Outstanding Kantoorgebouw van Alliander in Duiven

10 oktober 2011: Zo, de allergroenste kantorenwedstrijd van Nederland is van start met maar liefst 63 deelnemers. Moet eerlijk zeggen dat valt mij in het geheel niet tegen. Om met je kantoor bovenin de highscores te komen, zorg je dat je kantoor al haar medewerkers uitnodigt én dat iedereen met een uitnodiging zich ook daadwerkelijk aanmeldt. Spoor al je collega’s aan zo veel mogelijk Groene Daden te doen en beklim de top! Ook tijdens de wedstrijd is aanmelden nog gewoon mogelijk. Hier een overzicht van de 63 deelnemers die vandaag van start zijn gegaan.

Maand van de Energiebesparing – Energiebespaartips – Kalenders Energiebesparing – De Campagne Slimme Energie: Bespaar met Verstand – Transitiedenken in de Praktijk: Energie Besparen is Eerst Denken en dan Doen – Simpele klimaattips doen het goed ! – Energie besparen is simpel: – 37% zonder verlies van comfort ! – GroeneDaad.NL: Zie het licht en zet ‘t uit – Deur Uit? Licht Uit! – GroeneDaad.NL: Doe gezond en laat ‘t lekker waaien! – GroenDaad.NL: Stop Waterverspilling. Draai de Kraan Dicht

3 september 2011: Nou, het is eindelijk zover. De allergroenste wedstrijd tussen kantoren gaat op maandag 10 oktober 2011 van start. Maar liefst vijf weken lang komen de deelnemende kantoren in actie voor een duurzamer kantoor. Vanaf maandag 12 september kunnen alle bedrijven en instellingen in Nederland zich inschrijven. Op 11-11-11, de Dag van de Duurzaamheid, wordt de winnaar bekend gemaakt. Geen woorden maar groene daden! Liander daagt je uit: kom met je collega’s in actie voor een duurzamer kantoor en doe mee met GroeneDaad. Ook overheden kunnen meedoen, met dank aan Nathalie van der Wulp voor het snelle antwoord op onze vraag.

Tja, het zal wel helemaal aan mij liggen, maar ik krijg toch de indruk dat men niet zo goed weet hoe men zo’n wedstrijd moet organiseren. Op 3 februari werd de wedstrijd al aangekondigd envele maanden en een pilot verder krijgen bedrijven slechts een kleine maand de tijd om zich in te schrijven en voor te bereiden. Dan gaat de wedstrijd van start die slechts vijf weken duurt en als klap op de vuurpijl komt er dan ook nog een winnaar uitrollen. Mooi stukje PR en het is natuurlijk allemaal héééél erg goed bedoeld, maar ik zou bijna gaan denken dat er sprake is van greenwashing.  Sluit in elk geval wel weer heel mooi aan bij de Maand van de Energiebesparing.

Groene daden zijn kleine acties waarmee jezelf bijdraagt aan een groener milieu. Per daad daalt het energieverbruik of de CO2-uitstoot, zo lees ik op de Facebook pagina van de allergroenste kantorenwedstrijd van Nederland. Vergader bijvoorbeeld eens bij kaarslicht. Stukken knusser dan met TL-sfeerverlichting is één van de tips.

Knus vergaderen? Tja, het kan natuurlijk, maar lijkt mij eerder ongewenst dan gewenst in het bedrijfsleven. Voor je het weet, wordt het te knus en of kaarslicht nou wel echt zo milieuvriendelijk is vraag ik mij ook af, net zoals ik er sterk aan twijfel of er eigenlijk wel TL-sfeerverlichting bestaat. Beter is de volgende tip: Laat de lift maar hangen en pak de trap.

Energie besparen is eigenlijk heel makkelijk, als u weet waar u op moet letten. Energie besparen wie wil dat niet? De kosten voor energie lopen steeds verder op. Besparen is de oplossing. Met deze wekelijkse energiebespaartips kunt u uw energieverbruik al snel verminderen en dat levert direct geld op. Bovendien levert energiebesparing directe winst op voor het klimaat. De CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk.

De Licht op Energie Muurkranten maken communiceren over energie en energiebesparing makkelijk. Elke organisatie, bedrijf, gemeente of instelling kan Licht op Energie inzetten om medewerkers bewust te maken van de mogelijkheden om zelf energie te besparen. Bewuste keuzes maken, daar gaat het om.

De Verjaardagskalender Energiebesparing Op het Werk is gericht op het veranderen van het gedrag van medewerkers binnen een organisatie. De kalender zet mensen met een cartoons en ondersteunende tips aan om hun gedrag te veranderen. Elke maand komt een ander onderwerp aan de beurt. Opgehangen op het kleinste kamertje ziet het hele kantoor met regelmaat op een leuke manier hoe je eigenlijk heel makkelijk veel energie kunt besparen.

Energie KaartspelDe Campagne Slimme Energie: Bespaar met Verstand – Transitiedenken in de Praktijk: Energie Besparen is Eerst Denken en dan Doen – Simpele klimaattips doen het goed ! – Energie besparen is simpel: – 37% zonder verlies van comfort

Liander23 mei 2011: Zo, het is zover. De eerste nationale groene kantorenwedstrijd van Nederland gaat van start. Tenminste, dat was het plan. Gek genoeg is er nergens op het internet informatie te vinden of deze mooie wedstrijd ook echt van start gaat en wie de deelnemers zijn.

Inmiddels wat nieuwe informatie ontvangen en het blijkt allemaal net iets anders te zijn dan eerst werd gedacht. Op dit moment draait een pilot van de groene kantorenwedstrijd binnen Liander. In korte tijd is deze interne wedstrijd al uitgegroeid tot een heuse strijd tussen drie kantoren. Met uitkomsten van de evaluatie wordt het spel de komende tijd maanden aangescherpt, verbeterd en nog leuker gemaakt. Daarom start, in tegenstelling tot eerdere berichten, de nationale competitie in de herfst van 2011. Vanaf 23 mei kunt u zich  aanmelden als deelnemer aan de wedstrijd. In de zomer ontvangt u dan meer informatie over de exacte startdatum, een uitleg over de wedstrijd en over de deelname aan de wedstrijd.

Alliander3 februari 2011: Netwerkbedrijf Alliander lanceert de eerste groene kantorenwedstrijd. Hiermee wil Alliander samen met de rest van werkend Nederland een impuls geven aan het verduurzamen van de werkomgeving. Energiebesparing is hierbij een belangrijk element. De nationale kantorenwedstrijd zal op maandag 23 mei 2011 losbarsten. Het doel is om het jaar 2011 af te sluiten met minimaal 100 deelnemende bedrijven uit heel Nederland.

Het idee voor deze kantorenwedstrijd is ontwikkeld door de medewerkers van Alliander. De komende periode wordt de kantorenwedstrijd als ‘pilot’ getest. Alliander gaat dit doen door drie eigen kantoren tegen elkaar te laten strijden in een oefenwedstrijd. Daarnaast wordt de externe wervingscampagne voor de nationale competitie opgestart. Zie ook: De Alliander Sustainability Challenge: Goed Idee, De Groenkampioen, De Groene Salarisstrook

Ieder bedrijf in Nederland dat wil meedoen kan zich vanaf nu aanmelden en medewerkers kunnen meedoen door ideeën en uitgevoerde verbeteringen binnen hun bedrijf te melden. Bron: Nudge

logo-et-klein_thumbnailKlinkt allemaal mooi, maar de eerste kantorenwedstrij van Nederland is het zeker niet. Al eerder werd een soortgelijke competitie opgezet, de Energy Trophy. De Energy Trophy is een Europese competitie voor energiebesparing in kantoorgebouwen door gedragsveranderingen en werd in 2004/2005 voor het eerst gehouden in zes landen met in totaal 38 deelnemende bedrijven en instituten. Gezamenlijk werd door gedragsverandering een effectieve energiebesparing van 7% gerealiseerd. De winnaar kwam zelfs uit op 30% !

In Nederland ging het allemaal een stuk moeizamer. Deelnemers waren maar moeilijk te vinden. In 2007/2008 kwamen er toch aanmeldingen binnen van een aantal bedrijven en gemeenten. Eecht meedoen bleek lastiger. Uiteindelijk ging de Energy Trophy van start met: Provincie Drenthe, Provincie Groningen, NAM, Amsterdam Stadsdeel Oud Zuid, Rabobank, Vestia Groep en HTM personenvervoer. Winnaar werd Vestia

Vorig jaar was er een nieuwe poging om een Nationale Kantorenwedstrijd op te zetten. Helaas, het Klimaatkantoorfeest ging niet door. De belangstelling bij Nederlandse kantoren om mee te doen aan dit soort activiteiten is gering. Nu maar hopen dat het Alliander wel gaat lukken om voldoende deelnemers te vinden. De ambitie is niet gering met 100 deelnemende kantoren in 2011. Heel veel succes.

Maand van de Energiebesparing – Energiebespaartips – Kalenders Energiebesparing – De Campagne Slimme Energie: Bespaar met Verstand – Transitiedenken in de Praktijk: Energie Besparen is Eerst Denken en dan Doen – Simpele klimaattips doen het goed ! – Energie besparen is simpel: – 37% zonder verlies van comfort !

3 Reacties

 1. Eric Denneman zegt:

  4 februari 2011 om 17:14 | Permalink

  Prima initiatief! Kijk ook eens op Fairworld voor wat Eco-tips voor op het kantoor. Graag vullen we deze informatie aan!

  Vriendelijke groet,
  Eric Denneman
  Hoofdredacteur

 2. Tim van Wilsem zegt:

  19 september 2011 om 15:56 | Permalink

  Heel goed initiatief van Alliander.

  In dien er tl-buizen worden vervangen kan je dat doen met led-buizen. Goedkoper is het om CCFL buizen te nemen; ze besparen net zoveel als led gaat evenlang mee en kosten nog niet de helft.

 3. Nathalie van der Wulp zegt:

  14 november 2011 om 15:06 | Permalink

  Onderzoeksbureau WPG Research heeft GroeneDaad.nl gewonnen! Alle zes medewerkers van dit kantoor deden fanatiek mee. In totaal deden zij maar liefst 789 Groene Daden. Variërend van het instellen van de printer op dubbelzijdig, tot alle medewerkers op de fiets of trein naar kantoor laten komen. En van duurzame Sint-inkopen doen tot gebak bij de bakker om de hoek halen in plaats van online bestellen. Bekijk alle daden van de winnaar op http://www.groenedaad.nl. Joke Bom, eigenaar van de

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (693)
 • Agenda (3.341)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (886)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (526)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.430)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.672)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (417)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.720)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (756)
 • MVO (113)
 • Natuur (782)
 • Nederland (38)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.646)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (308)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • The New MOKE: A Fully Electric Car From A Full Electric Brand by MOKE International
 • List of Noteworthy Electric Vehicles in 2022: Release Dates, Range and Prices
 • Smallest Electric Cars In 2022: Vision For The Future Of Transportation by Automative Territory
 • Webinar Wat Betekent De Europese Green Deal Voor Gewasbescherming?
 • 25 Years of a Multi Billion Dollar Maritime City Construction: Sabah Al-Ahmad Sea City In Kuwait
 • Deelslee Elektrisch Deelvervoer In Loppersum: Op Weg Naar Een Fossielvrije Gemeente
 • 50 Jaar Milieubeleid In Nederland: Met Oog Voor De Toekomst by I en W
 • Summit Duurzaamheid In Logistiek: De Rol Van Logistieke Sector In De Circulaire Economie
 • Metropoolregio Amsterdam Kiest Voor Groene, Duurzame Koers: Regio Verduurzamen
 • Windparken Prinses Elisabethzone In België Krijgen Grotere Capaciteit Van 3,5 GW
 • Energiebelasting Gaat Fors Omlaag En Heffingskorting Gaat Omhoog: 150 Miljoen Voor Isolatie
 • BeFrank en Stichting De Noordzee Starten Samenwerking: Afval Op Noordzeestrand Stoppen
 • Aardwarmte Trias Westland Springplank Voor Warmtesysteem Westland (WSW)
 • Dutch Water Week Watersport Event: Allianz Regatta Vanuit Almere
 • Agrifoodmonitor 2021: Duurzaam Voedsel Steeds Belangrijker Voor Nederlanders
 • 70 Nederlandse Startups Op Techbeurs Consumer Electronics Show (CES) In Las Vegas
 • Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022: De Transitie Naar Een Circulaire Economie
 • De Elektrische Alfa Romeo Tonale: De Eerste Elektrische Alfa Romeo
 • Harry de Vroome Penning 2021 En De Eerste Groene Anjer Prijs 2021 Uitgereikt
 • Inspiratieweek Bedrijfsafval: Re-act, Re-fuse, Re-use En Re-think by VANG Buitenshuis
 • Links

  Milieunet op..