De Duurzame Stadsboerderij Weizigt NME in Dordrecht met Hoog Cradle to Cradle Gehalte
Geschreven op 7-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, Energie en Besparing24 april 2011: Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht heeft een nieuwe Stadsboerderij.
En niet zomaar een boerderij: het is de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland.
Op zaterdag 23 april verrichtten burgemeester A.A.M. Brok en wethouder duurzaamheid H.P.A. Wagemakers de spectaculaire officiële openingshandeling.
7 september 2010: Weizigt NME ontwikkelt zich voortdurend. Behalve op de toeristisch-recreatieve functie – boerderij met knuffelweide – richt het centrum zich steeds nadrukkelijker op duurzaamheid. Duurzaam denken en handelen staan centraal in concrete leersituaties, zoals in lesprogramma’s voor scholieren.
De multifunctionele stadsboerderij moet voldoen aan de nieuwste duurzaamheidcriteria. Daarbij maken we gebruik van innovatieve technologieën. Het gebouw wordt zo een leerobject en uithangbord op zich. Waar mogelijk is de cradle-to-cradle filosofie toegepast. De nieuwe accommodatie past in de omgeving en verbindt de verschillende onderdelen in het gebied (Koetshuis, speelterrein etc.) met elkaar. Met het nieuwe gebouw kunnen bezoekers nog meer leren op het gebied van dieren, natuur en milieu. Daar horen natuurlijk ook de duurzaamheidprincipes bij. Dit krijgt ook een belangrijke plaats in de lesprogramma’s. Daarbij gebruiken zoveel mogelijk het gebouw zelf als lesmateriaal, bijvoorbeeld om kringlopen uit te leggen.
De stadsboerderij wordt een voorbeeld, vooral op het gebied van duurzaam bouwen en duurzaamheidsinstallaties. Cradle to Cradle is in het ontwerp voor de nieuwbouw maximaal toegepast, waar de ontwikkelingen het toelaten. Allereerst zorgt de vorm en ligging dat het gebouw past in de omgeving en onderdeel wordt van de natuur. Ook in het gebouw proberen we ‘buiten’ zoveel mogelijk naar ‘binnen’ te halen en te integreren. De bouw gaat uit van het feit dat de materialen die erin gaan, ook weer hergebruikt moeten kunnen worden met dezelfde waarde. Het gaat daarbij om natuurlijke (composteerbaar) en technologische (herbruikbare grondstoffen) materialen. De materialen van het oude gebouw worden waar mogelijk ook benut. Er zijn op verschillende gebieden kringlopen aan te duiden, de ene directer dan de andere. Waar mogelijk voldoen die aan de C2C-criteria, maar omdat dit vakgebied nog volop in ontwikkeling is, zal dat niet overal mogelijk zijn. Daarom worden er continu afwegingen gemaakt. Het bouwmateriaal, het water (adiabatische koeling), de lucht (luchtbehandelingkast) en de energie (hout-pellet) werken allemaal in meer of mindere mate op basis van een kringloop. Deze staan niet los van elkaar, maar leveren gecombineerd hun bijdrage aan de uitgangspunten van de nieuwbouw.
De bouw van de nieuwe Stadsboerderij Weizigt NME vordert gestaag. De nieuwbouw wordt naar verwachting in voorjaar van 2011 opgeleverd. Bron: Weizigt NME