google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Belgische Energie- en Milieuprijzen 2019

Geschreven op 15-7-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

environment-en-energie-awards-2009.bmpUpdate 10 november 2019: Sinds 2006 heeft de Belgische Energie- en Milieuprijs hulde gebracht aan meer dan 2.400 belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

Ook al zijn we met velen om te handelen, de uitdaging aan te gaan en ons in te zetten, we moeten ook weten hoe we ruchtbaarheid aan deze initiatieven kunnen geven in het belang van ons allemaal. Dit is precies het doel van de Belgische Energie- en Milieuprijs.

Bijgestaan door eminente partners, tal van ondersteunende organisaties en dankzij heel veel aandacht in de media, wil deze Prijs: de verwezenlijkingen van burgers, bedrijven, steden, gemeenten of dorpen, instellingen en de non-profitsector op het vlak van duurzame ontwikkeling voorstellen, positieve en navolgbare initiatieven aanmoedigen, de succesverhalen verspreiden.

Het succes van de Belgische Energie- en Milieuprijs toont aan in hoeverre vele Belgen hebben besloten om te handelen en niet te ondergaan en zo te getuigen van burgerschap.

Deze prijs vormt eveneens een dringende oproep aan alle actoren uit de Belgische samenleving om initiatieven te nemen in hun dagelijkse leven. Zo tonen ze aan dat respectvoller omgaan met het milieu en onze natuurlijke rijkdommen mogelijk en te verwezenlijken is.

Zie ook: Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2011 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2012 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2013 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2014 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2015 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2016 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2017 (PDF) – De Belgische Energie- en Milieuprijzen 2018Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijzen 2019 om te downloaden (PDF)

5 juni 2010: Zo, de Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 is weer uitgereikt in de verschillende categoriën. Sinds de eerste editie in 2006 kwamen al meer dan 1000 initiatieven van hoge kwaliteit in aanmerking voor de Prijs.

Het gaat om initiatieven van burgers, ondernemingen, openbare instellingen en nonprofitorganisaties die stuk voor stuk op opmerkelijke wijze bijdragen tot het beheer en de bescherming van het milieu, de energie en het klimaat in ons land. De Prijs krijgt de steun van meer dan 80 organisaties.

De prijsuitreiking valt samen met de Wereldmilieudag, die traditioneel op 5 juni wordt georganiseerd. De aanwezigen luisterden daarom, met veel waardering overigens, naar een boodschap van de heer Ban KiMoon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De Eco-Citizen Award 2010 wordt toegekend aan de heer Steven Vromman bekend als de Low Impact Man. Zijn doel ? Een goed leven leiden binnen de beperkingen van onze enige planeet.

De Business Sustainable Development Award 2010 wordt toegekend aan Be-Natural, een dochteronderneming van EuralPack, dat is gespecialiseerd in de distributie van conventionele verpakkingsmaterialen voor de voedingssector. Het verdeelt en promoot bestek, bekers en borden die biologisch afbreekbaar zijn ter vervanging van de kunststoffen op basis van aardolie, wat geen hernieuwbare bron is.

De Institution Sustainable Development Award 2010 wordt toegekend aan de VRT. Als publieke radio-omroep nam de VRT haar verantwoordelijkheid door maatregelen in te voeren om haar CO2-uitstoot te doen dalen, en zowel haar personeelsleden als het grote publiek te sensibiliseren. De VRT heeft een ‘Kyoto-coördinator’ aangesteld die deze hele dynamiek in goede banen moet leiden.

De Municipal Sustainable Development Award 2010 wordt toegekend aan de stad Seraing. De industriestad Seraing lanceerde de operatie “Bilan Carbone collective”.Daarbij wordt niet alleen een koolstofbalans opgemaakt voor het gebied, maar wil men ook zo veel mogelijk ondernemingen en
betrokken partijen activeren.

De Eco-Booster Award 2010 wordt toegekend aan Onderzoekscentrum Materia Nova – Université de Mons.

De Mobility Award 2010 wordt toegekend aan DrivOlution (Leuven). DrivOlution ontwikkelde een concept waarmee je je gemiddelde jaarlijkse brandstofverbruik, en dus ook je CO2-verbruik, met zo’n 8% kunt doen dalen. Een leuk verschil voor het milieu en je portefeuille!

De Eco-Building Award 2010 wordt toegekend aan MDWArchitecture/OCMW van Brussel. Het betreft de omvorming van de voormalige Savonnerie Heymans tot 42 sociale woningen en een spelotheek voor het OCMW van Brussel.

De Education Eco-Award 2010 wordt toegekend aan De Faculteit Architectuur van de Université Catholique de Louvain-laNeuve. Deze faculteit wordt geleid door professor André De Herde en biedt het meest gestructureerde en uitgebreide programma van Europa op het vlak van klimaat- en duurzame architectuur.

De International Polar Foundation Award 2010 wordt toegekend aan de stad Soignies. De Stad en het OCMW van Soignies richtten samen de vzw “Lokale Entiteit FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost)” op om het energie en waterverbruik op duurzame wijze terug te schroeven.

3 april 2010: Zo, de inschrijving voor de editie 2010 van de Environment & Energy Awards is gesloten. De prijsuitreiking zal op vrijdag 4 juni 2010 plaatsvinden op een prestigieuze locatie.

De prijsuitreiking zal bijgewoond worden door tal van persoonlijkheden en vertegenwoordigers uit de verenigingswereld en de industriële, politieke, financiële en wetenschappelijke wereld.

Alle genomineerde kandidaten zullen uitgenodigd worden om dit evenement bij te wonen en te komen ontdekken wie van hen de gelukkige winnaar is in elke prijscategorie. Alle laureaten zullen van een vertegenwoordiger van de partners van de Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 een trofee en een certificaat ontvangen. Er zal ook een certificaat afgeleverd worden aan de andere genomineerden in de verschillende prijscategorieën.

15 juli 2009: Sinds 2006 hebben de Belgische Energie- en Milieuprijzen hulde gebracht aan meer dan 450 Belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

Deze prijzen willen focussen op een groot aantal initiatieven waarbij milieu, energie en klimaatsverandering centraal staan. Burgers, ondernemingen, verenigingen, scholen, overheidsdiensten, onderzoekscentra, gemeenten en andere instanties komen in aanmerking voor deze prijzen die uitmuntendheid willen belonen.  Ze hebben allemaal een ding gemeen: engagement voor duurzame ontwikkeling.

Daar gaat ie dan met de prijswinnaars van dit jaar. Eerst de individuele prijzen. Eco-Citizen Award 2009 werd toegekend aan: de heer René Coubeau (Brussel) voor het lanceren van een persoonlijke sensibiliseringscampagne voor een snelheidsbeperking tot 110 km/uur op autosnelwegen. De andere genomineerden in deze categorie waren: Pierre Bribosia (Etterbeek) – Marc Herman (Flémalle) en de Young People Award 2009 ging naar The Green Challenge niet te verwarren met die andere The Green Challenge.

Dan de insutitionele prijzen. De Business Environment Award 2009 ging naar Karzoo, het eerste portaal voor carpooling in België. Carpooling biedt duizenden mensen de kans zich op een andere wijze te verplaatsen door economie, ecologie en gebruiksvriendelijkheid met elkaar te verzoenen. Andere genomineerden in deze categorie: Climact (Louvain-La-Neuve) en EcoRental (Anzegem)

De Institution Environment Award 2009, werd toegekend aan Altervoyages (Luik), een platform dat verenigingen die ijveren voor internationale solidariteit verenigt en een alternatieve vorm van toerisme aanbiedt, bestaande uit interculturele uitwisselingen en duurzame ontwikkeling bij hun partners van het zuidelijk halfrond. La Résidence Lennox (Ottignies) werd genomineerd in deze categorie.

De Business Energy Award 2009 werd toegekend aan Delhaize, die de grootste gebruiker van groene energie in België is geworden. In haar strategie combineert Delhaize rationeel energiegebruik met ambitieuze doelstellingen. Bovendien gaan deze besparingen gepaard met innovatie in de warenhuizen om ook daar het energieverbruik te verminderen. De onderneming Ivago/Fabricom(Gent/Brussel) werd wel genomineerd, maar greep naast de prijs.

De Institution Energy Award 2009 werd toegekend aan Komosie (Berchem) dat werd opgericht met als doel de sociale economie ondernemingen die activiteiten met ecologische meerwaarde uitvoeren te verenigen en hen te ondersteunen in het uitbouwen van een professionele werking, teneinde het leefmilieu te beschermen en werkgelegenheid voor risicogroepen op de arbeidsmarkt te creëren en in stand te houden. Andere genomineerden in deze categorie waren: Les Quatre Saisons asbl (Perulwelz) en Le Siep (Bruxelles)

De Municipal Eco-Development Award 2009 ging naar de gemeente Villers le Bouillet voor het creëren van de eerste eco-wijk in Wallonië op basis van het principe van een publiek-private partnerschap. De stad van Bouillon  en de stad van Doornik werden ook genomineerd.

Dan komen we bij de speciale prijzen. De Eco-Booster Award 2009 werd toegekend aan de Heer Hugues Libotte met zijn project Eco Drive Coach (Jalhay), dat tot doel heeft het energieverbruik te verminderen door soepeler te gaan rijden. Biogaz (Geer) en Trition bvba (Wetteren) grepen net naast de award.

De Eco-Building Award 2009 ging naar Solaris (Brussel) voor het bouwen van kantoren op basis van het principe van energiebesparingen in de ruimste zin. Andere genomineerden in deze categorie: De Kafhoek (Nukerke) en Viesionpassive (Cognelée)

De Belgian Abroad Award 2009 was voor de vennootschap EnergyICT (Kortrijk), actief in het ontwikkelen van technologieën en in informatie en communicatie op het niveau van de internationale energiemarkt. De vennootschap EnergyICT is heel actief in het buitenland. Het ingediende dossier heeft betrekking op het invoeren van een geavanceerd systeem van energiebeheer in een van de grootste warenhuisgroepen ter wereld : TESCO

De Education Eco-Award 2009 ging naar Het Institut St Joseph in Chimay voor de installatie van een met hernieuwbare energiebronnen uitgerust laboratorium in het centrum voor secundair onderwijs. Het Collège Ste Véronique de Liège en De Faculté Polytechnique de Mons werden ook genomineerd.

International Polar Foundation Award 2009 is de prijs voor een kandidaat die een goede eindbalans voorstelt en van wie de actie een gunstige invloed heeft op de strijd tegen klimaatveranderingen. De International Polar Foundation Award 2009, ging naar Komosie (Berchem).

Media Award 2009 beloont de kandidaat die heeft bijgedragen tot het communiceren of verspreiden van informatie over milieu of energie en die prijs ging naar Het Centre des Jeunes et de la Culture in Rochefort voor het project ‘Ram Dam TV spécial environnement’ dat jongeren aan de hand van videovoorstellingen wil wijzen op het probleem van respect voor het milieu en van duurzame ontwikkeling

Tenslotte de Premium Award 2009 die wordt toegekend aan de opmerkelijkste actie van de ingediende kandidaturen op het gebied van energie en/of milieu in alle categorieën samen en ook die prijs ging naar Komosie (Berchem), die als grote winnaar van de Belgische Energie- en Milieuprijzen 2009 kan worden gezien.

Van harte gefeliciteerd voor alle prijswinnaars en hulde voor alle deelnemers voor hun inspanningen op energie- en milieugebied.

Zie ook: Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2006 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2007 (PDF) – Resultaten Belgische Energie- en Milieuprijs 2008 (PDF)

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..