google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Apeldoornse Zonnedak-Award 2020: Nu Aanmelden Voor Zonnedak-Award 2021

Geschreven op 11-1-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 3 maart 2021: Jaarlijks wordt het indrukwekkendste zonnedak van 50 panelen of meer in Apeldoorn beloond met de Zonnedak-award.

De award is ontstaan om bedrijven en organisaties die investeren in duurzame energie in het zonnetje te zetten.

De jury, die bestaat uit Anne ten Brummelhuis van de Taskforce Zonne-energie en Erik Vos van Buurtstroom Apeldoorn, hebben uit een groslijst van 29 bedrijven drie genomineerden gekozen.

Mediterrance, Haco en Gerrevink zijn genomineerd voor de Zonnedak-award 2020. Op 22 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

Dit jaar werd de jury bijgestaan door Peter Segaar, ook wel bekend onder zijn alias PolderPV. Peter is dagelijks bezig met het monitoren van zonne-energie in Nederland. “Alle lof voor de bedrijven en organisaties die hebben geïnvesteerd in zonne-energie. Elke installatie, hoe klein of groot ‘ie ook is, draagt bij aan de energietransitie. De situatie van zonnepanelen verschilt enorm per gemeente. Apeldoorn is groot, heeft grote industriegebieden met veel behoorlijke platte daken, veel woningen, én er zijn al veel zonnepanelen geplaatst.”

Ook ten Brummelhuis is enthousiast. “Dit jaar hebben we zo’n 29 nieuwe zonnedaken geteld met vijftig of meer panelen. De bedrijven en organisaties hebben bij elkaar hebben ongeveer 16.000 panelen gelegd. Ter vergelijking: dit komt overeen met het jaarverbruik van 1450 huishoudens”. Voor de genomineerden heeft de jury gekeken naar drie punten: een optimale benutting van het dak, welk type panelen er zijn toegepast en of het bedrijf inspirerend is voor. “Na een goed juryberaad kunnen we Gerrevink Recycling, Haco Taillift Parts en restaurant Mediterrance feliciteren met hun nominatie! Er zijn nog veel daken onbenut in Apeldoorn maar zij laten zien dat het kan en de moeite waard is om zonnepanelen te installeren.” Aldus ten Brummelhuis.

Erik Vos: “Van Gerrevink Recycling heeft het dak geschikt moeten maken voor de panelen. Mediterance zit in de binnenstad: het is een moeilijkere plek met veel hoogteverschil. Bij Haco Taillift Parts hebben medewerkers geholpen met de installatie en maakt het zonnedak deel uit van de totale verduurzaming van het bedrijf. De drie nieuwe zonnedaken zijn heel verschillend qua grootte en locatie, maar alle drie laten ze zien dat ‘zon op dak’ kan en de moeite waard is.”

11 januari 2021: Dit jaar is het derde jaar dat Energiecoöperatie deA samen met Taskforce Zonne-energie van de gemeente Apeldoorn op zoek gaan naar het beste zonnedak van 2020.

Alle Apeldoorners met een zonnedak van meer dan 50 panelen kunnen zich aanmelden en maken kans op de Zonnedak Award 2020.

Deze award zal gaan over alle zonnedaken die in 2020 zijn aangelegd. Dat waren er in 2020 al meer dan 22.000.

Het initiatief voor de award is in 2018 gekomen om meer aandacht te genereren voor zonnedaken. Daarnaast wil de organisatie de bedrijven die een zonnedak hebben graag in het zonnetje zetten. “Het is belangrijk dat er meer zonnepanelen komen. Dit zorgt namelijk voor meer duurzame energie en dat is goed voor het milieu. We willen zonnepanelen echt onder de aandacht brengen en zichtbaar maken voor Apeldoorners”, zegt Gertine Wilders van Energiecoöperatie deA.

Energiecoöperatie deA en de Taskforce Zonne-energie stellen een groslijst op van zonnedaken die in 2020 zijn gerealiseerd. “In 2018 en 2019 zijn zo’n 12.000 en 15.000 panelen in Apeldoorn op grote daken gerealiseerd. In 2020 staat de teller zover wij weten nu al op meer dan 15.000 panelen, maar waarschijnlijk is onze lijst nog niet compleet. Bij deze wil ik de oproep doen aan iedereen die dit jaar een zonnedak met meer dan 50 panelen heeft gerealiseerd om zich in te schrijven. Dan maak je automatisch kans op de Zonnedak Award 2020”, meldt Erik Vos, de initiatiefnemer van deze award.

Garage Bakker en bedrijf Gedizo zijn de winnaars van de Zonnedak Award in 2018 en 2019. Garage Bakker won de prijs voor het enthousiasme en de volharding om een zonnedak te realiseren en is daarmee een voorbeeld voor andere ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Gedizo laat met 648 panelen zien dat ook in de dorpen rondom Apeldoorn er veel aandacht is voor verduurzaming.

In welke vorm de zonnedak-award deze editie wordt georganiseerd is met de coronamaatregelen nog onduidelijk, maar er zijn genoeg online mogelijkheden om er toch een mooie uitreiking van te maken. Je kunt jouw dak nu aanmelden.

27 februari 2020: De nominaties voor de Zonnedak Award 2019 zijn bekend. Vele mooie initiatieven werden er in Apeldoorn gerealiseerd in 2019. Wat te denken van Achmea, die een solar carport met 3200 panelen bouwde. Of Zon op Robur, het gezamenlijke zonnedak in Kerschoten op het dak van de tribune van Robur et Velocitas.

De drie daken die uiteindelijk door de jury zijn genomineerd zijn: Hetraco, Gedizo en Globen.

Zij dingen mee naar de Zonnedak Award 2019. Die wordt op 11 maart tussen 16.00 en 17.00 in uitgereikt aan de winnaar in gebouw ACEC.

Ook voor 2019 wordt weer een lijst van zonnedaken die in Apeldoorn zijn gerealiseerd, gemaakt. Iedereen met een zonnedak van 50 of meer panelen, waarvan de installatie in 2019 is gestart met stroom leveren, kan zich aanmelden. Inschrijven voor deze lijst kan tot en met 24 januari 2021. Je maakt kans op de zonnedak-award 2020, die begin 2021 wordt uitgereikt.

26 maart 2019: Op vrijdag 22 maart is de eerste zonnedak-award uitgereikt aan Garage Bakker in Apeldoorn. In de zomer van 2018 zijn op het dak van het bijna 100-jarige bedrijf 171 zonnepanelen gelegd.

Naast Garage Bakker waren ook Tomra emballage-automaten en appartementencomplex de Vorstin genomineerd voor de prijs. De prijs is een initiatief van deA en de Taskforce Zonne-energie.

Omdat zonnedaken hoog liggen, zijn ze vaak onzichtbaar. Doel van deze award is de positieve acties van veel bedrijven en organisaties te laten zien en hen in het zonnetje te zetten.

Het garagebedrijf aan de Gazellestraat is ongeveer 100 jaar oud. In 2018 zijn er 171 panelen op het dak gelegd, en daarmee is het dak flink vol. Met de installatie wekt het bedrijf net zoveel energie op als het eigen jaarverbruik aan elektriciteit. Een adviseur maakt de Renault-garage enthousiast om zelf energie op te gaan wekken op eigen dak.

Energiecoöperatie deA en de Taskforce Zonne-energie stellen ook voor 2019 een lijst op van zonnedaken die in Apeldoorn zijn gerealiseerd. Iedereen met een zonnedak van 50 of meer panelen, waarvan de installatie in 2019 is gestart met stroom leveren, kan zich inschrijven voor deze lijst. Inschrijven op de Top 30 zonnedaken in Apeldoorn 2019 kan tot en met 24 januari 2020.

11 januari 2019: Energiecoöperatie deA en de Taskforce Zonne-energie van de gemeente Apeldoorn stellen samen een Top 30 van zonnedaken in Apeldoorn op.

Iedereen met een zonnedak van 50 of meer panelen, gerealiseerd in 2018, kan zich aanmelden voor de lijst. De Top 30 is de groslijst voor een zonnedak-award 2018 die binnenkort wordt uitgereikt.

De Taskforce Zonne-energie van gemeente Apeldoorn en lokale energiecoöperatie deA stellen deze lijst op om de ontwikkeling van zonne-energie in Apeldoorn in beeld te brengen.

De gemeente streeft ernaar dat in 2030 ruim een derde van de verbruikte energie in Apeldoorn duurzaam wordt opgewekt. Een mix van duurzame energiebronnen moet daarvoor zorgen, waaronder zonne-energie. Ongeveer 75% van al het Apeldoornse dakoppervlak dat geschikt is voor zonnepanelen wordt dan ook daadwerkelijk benut, is het streven. Dat betekent ongeveer 1 miljoen panelen, bij elkaar 375 hectare dak.

Erik Vos, lid van deA en initiatiefnemer van de lijst: “We hebben deze lijst samengesteld met de informatie die ons bekend is. Maar we gaan ervan uit dat we niet alles in beeld hebben. Veel bedrijven, organisaties en vve’s zijn op dit moment bezig met het verduurzamen van hun energiegebruik door zonnepanelen. Niet alle initiatieven halen de publiciteit. We vragen daarom iedereen die in 2018 een zonnedak van 50 of meer panelen heeft laten leggen, ons te mailen zodat we de lijst compleet kunnen maken. Alle aanvullingen en correcties zijn welkom.” Alhoewel de lijst waarschijnlijk nog niet compleet is, tekent zich een duidelijk beeld af. Waren zonnepanelen in 2016 nog nauwelijks in beeld bij bedrijven, twee jaar later, in 2018 zijn er tientallen bedrijven in Apeldoorn die zonne-energie gingen opwekken op hun dak.

Zodra de zonnedaklijst over 2018 compleet is, willen de Taskforce Zonne-energie en de Apeldoornse energiecoöperatie een Zonnedak Award 2018 uitreiken. Anne ten Brummelhuis van de Taskforce Zonne-energie: “Veel bedrijven denken wel eens na over het plaatsen van zonnepanelen, maar hebben vaak ondersteuning nodig, juist in de beginfase als nog niet alles duidelijk is. Voorbeelden van andere ondernemers die de stap al hebben gezet, zijn een mooie stimulans. Dit laat ook zien dat investeren in zonne-energie loont”. Zonne-energie is zeker rendabel, maar eerst moet er geld voor worden vrijgemaakt, gereserveerd of worden subsidies aangevraagd. Vanuit de gemeente, Taskforce en deA willen we met deze shortlist en de award waardering geven aan Apeldoorns initiatieven die zich hiervoor inzetten. De award gaan we uitreiken aan het meest bijzondere initiatief voor een zonnedak vanaf 50 panelen in 2018.”

Zie ook: Post NL Opent Duurzaam Pakkettensorteercentrum Apeldoorn Met BREEAM Outstanding – Ecofactorij Informatiecentrum in Apeldoorn: Een Markant Duurzaam Innovatief Gebouw – Prinses Máxima opent WereldNatuurhuis in Apeldoorn by RAU

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (695)
 • Agenda (3.355)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (888)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (527)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.439)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.682)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (329)
 • Iets anders (417)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.722)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (787)
 • Nederland (40)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.659)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Autoshow 100% Auto-Live In Rotterdam: Aandacht Voor Elektrische Auto’s In Electrified Paviljoen
 • The Barry Callebaut Chocolate Box Lokeren: Grootste, Duurzaam Chocolade Magazijn Ter Wereld
 • Why Dutch Bikes Are Better And Why You Should Want One
 • Gouden Cirkel Award Provincie Noord-Brabant: Bedrijven Die Uitblinken In Circulair Ondernemen
 • Een Op De Tien Nieuwe Auto’s In EU Is Volledig Elektrisch: 29,8% Is Semi-Elektrisch
 • Eneco Energysquare: Kanaal Z – Z-Energy
 • AM Driving Business Awards: Kia Niro Zakenauto Van Het Jaar 2022 – Skoda Enyaq iV Beste Nieuwkomer
 • Bomen Planten Tijdens Treevember: Elk Weekend Een Tree Fest
 • Eerste Editie Urban Walk Utrecht: Bekijk De Highlights In De Domstad
 • Green On: De Leukste En Meest Productieve Manier Van Werken by Joris Janssen & Daan Dohmen
 • Defensie 100ste Ondertekenaar Convenant Waterstof In Mobiliteit Provincie Utrecht
 • Stressloos Duurzaam Kalender 2022: In 365 Stappen Naar Een Duurzamer Leven by Imke Houben
 • Het Nationaal HUB Congres In Den Haag: Inclusief Zero Emissie Conferentie
 • The HySeas III: Europe’s First Hydrogen-Fueled Ferry by AqualisBraemar LOC
 • Tankstation & Carwash Vakbeurs 2021: Het Nationaal Waterstof Congres 2021
 • BMW Will Use Fossil-Free Hydrogen-Powered Steel From 2025 by H2 Green Steel
 • Online Valomag Seminar The Recycing Of Permanent Magnets by EIT RawMaterials
 • World Hydrogen 2022 Summit & Exhibition In Rotterdam by Sustainable Energy Council (SEC)
 • Windpark Eemshaven-West: 16 Windturbines In Vier Rijen En Twee Dorpsmolens by Vattenfall
 • Recycling Doen We Met Z’n Allen
 • Links

  Milieunet op..