Danceclub Watt Kiest Voor Herbruikbare Eco-Glazen
Geschreven op 3-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, EvenementenNou had ik al eerder het een en ander geschreven over de officiële opening vanavond van de eerste Sustainable Danceclub ter wereld, Watt in Rotterdam, maar hoe duurzaam die club nou echt is bleef nog een beetje onduidelijk. Inmiddels hebben wij uitgebreide informatie ontvangen, dank je wel Lotte, en weten we veel meer.
Men gaat voor een aanzienlijke verminderende milieubelasting t.o.v. vergelijkbare clubs. Men gaat voor 30% energiebesparing, 50% minder waterverbruik, 50% minder afval en een 30% CO2-reductie. Dat gaat men realiseren dankzij de implementatie van duurzaamheid in de gehele bouw. Bij de verbouwing zijn zichtbare en onzichtbare duurzame maatregelen getroffen op het gebied van energie, water en materiaal, zoals hout met FCS keurmerk. Waar mogelijk zijn duurzame materialen gebruikt zoals bamboe, Latexfalt en verven op waterbasis.
De smaakmakers in WATT zijn de spectaculars, innovatieve eyecatchers die duurzaam een nieuw gezicht geven. De Sustainable Dance Floor is al voor de ingebruikname overal genoemd en geroemd. Dansen en energie opwekken is de formule. LED verlichting voor alle vaste theaterverlichting, waarmee maar liefst 85% reductie ten opzichte van standaard verlichting wordt gerealiseerd.
WATT gebruikt een hemelwaterinstallatie: regenwater wordt op het dak opgevangen en in een ondergrondse tank gezuiverd, waarna het wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Alle urinoirs op het herentoilet zijn waterloos. De binnentuin en het relaxroof vormen samen “de groene oase” van WATT.
De Minimal Waste Bar met een hoge service snelheid, een minimaal gebruik van elektriciteit en water, hergebruik van materialen, postmix in plaats van flesjes, bier, wijn en de vier hardlopers in frisdranken komen uit tappunten en de drankjes worden geserveerd in herbruikbare Eco-glazen van Dutch Cups, die nadat ze vele malen zijn gebruikt ook nog eens worden gerecycled.
De inkoop is gericht op het verminderen van de hoeveelheid afval door grootverpakkingen, minimaal verpakkingsmateriaal achter de bar, zoveel mogelijk digitale communicatie, beperking menukaarten en kassabonnen, offertetraject zoveel mogelijk digitaal en duurzame verpakking bij vervoer en voorraad horeca.
Om duurzaamheid te integreren in de kern van de business, is een duurzaam businessplan geschreven. Tijdens de opening is WATT zo duurzaam mogelijk, maar het kan altijd beter. Duurzaamheid is een continu proces om de ambities te halen en te verbeteren, maar je hebt te maken met de middelen en tijd die beschikbaar is. Jaarlijks wordt de duurzaamheid in WATT geëvalueerd. In de organisatie leven nog vele ideeën die op termijn uitgewerkt gaan worden. Denk aan zonnepanelen op het dak, duurzame events in WATT, windturbines op het dak, een lidmaatschap met daarbij duurzame privileges zoals korting op Groene Stroom, een Groene Gevel aan de parkzijde etc.
Daar gaan we vast nog meer van horen in de toekomst. Wij houden u op de hoogte.