Dakenstroom: Woningcorporatie Casade Gaat Daken Isoleren En Voorzien Van Zonnepanelen
Geschreven op 24-9-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingVia verschillende programma’s maakt wooncorporatie Casade de komende jaren haar woningen in de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk duurzamer. Casade bezit in deze gemeenten 11.000 woningen.
Binnenkort start het programma Dakenstroom. Hierin vervangt Casade groepjes schuine daken door goed geïsoleerde daken met zonnepanelen en soms groen.
De bewoners krijgen hierdoor meer comfort en besparen op hun woonlasten. Daarnaast kunnen veel huurders meeprofiteren via het energiebelastingvoordeel van de zonnepanelen. Ook zijn de nieuwe daken voorbereid op toekomstige energiebesparende maatregelen en hebben zij voorzieningen voor de huismus en gierzwaluw.
De overstek van het nieuwe dak geeft de woning een nieuwe uitstraling. Onder deze dakrand past later tegen de gevel eenvoudig nog een isolatiepakket. In het dak zijn ook voorzieningen opgenomen voor de gierzwaluw en huismus. Door de betere isolatie en kierdichting én de voordelen van collectieve opwekking van zonne-energie besparen de bewoners op hun woonlasten. Afhankelijk van de ligging van het woningblok wordt het dak aan beide kanten of aan 1 kant vol gelegd met zonnepanelen. Het nieuwe dak is efficiënt ingericht met een centraal punt voor de afvoeren en onderbrekingen die op het patroon van zonnepanelen zijn afgestemd. Hierdoor is een optimaal dakvlak gecreëerd voor maximale energie-opwekking met zonnepanelen.
Voor de kant die geen zonnepanelen krijgt, kiest Casade voor een strakke afwerking. De mogelijkheden voor een groen dak onderzoekt Casade nog. Een groen dak voert water vertraagd af. Dit helpt volgens de woningcorporatie om hittestress in versteende gebieden te voorkomen.
Casade werkt samen met gebouwverduurzamer INNAX. INNAX exploiteert de zonnepanelen die onderdeel zijn van Dakenstroom en richt een zonnecoöperatie op. Huurders van Casade kunnen voor een zeer klein bedrag lid worden van deze coöperatie. Zij participeren dan in de collectieve opwekking van zonne-energie.
Tegelijk besparen deze huurders op hun woonlasten door een jaarlijkse korting op hun energiebelasting. Van deze korting profiteren zij maximaal 15 jaar. Na deze periode wordt Casade eigenaar van de zonnepanelen en kan de energieopwekking ingezet worden voor bijvoorbeeld een warmtepomp of een huisaccu. ‘We kiezen hiermee voor een toekomstvast concept’, aldus Casade.
Casade ontwikkelden samen met SlimRenoveren, Fier Dakcontrol en INNAX een programma waarbij onderhoud, isolatie en duurzame opwekking zijn samengebracht. Hierna volgde een kort en bondig uitvraagtraject onder dakspecialisten, conceptaanbieders en ervaren onderhoudsbedrijven. Weijerseikhout uit Groesbeek en Coen Hagedoorn Brabocon uit Tilburg zijn als ontwikkelingspartners en uitvoeringspartijen aan het team toegevoegd. Zij hebben op basis van een open programma van eisen ieder hun eigen ideale dakoplossing ontwikkeld. Vanaf november passen zij deze oplossing op de eerste woningblokken toe.
Het unieke programma Dakenstroom is gericht op uitbreiden en verder ontwikkelen. In de eerste fase plaatst Casade op 185 woningen het nieuwe toekomstbestendige dak. Hierop komen in totaal ruim 4.500 zonnepanelen. Na deze fase wordt het programma met duizenden zonnepanelen uitgebreid. Voortdurende verbetering in proces en product is een belangrijk doel. Daarnaast deelt Casade haar kennis met andere corporaties. Zo heeft Nederland meer dan één miljoen doorzonwoningen met vaak dezelfde soort daken. Dit enorme aantal en het innovatieve uitvoeringsproces maken dat het Dakenstroomplan flink kan bijdragen aan de verduurzaming van woningen in Nederland én aan de betaalbaarheid van wonen voor huurders. De bewoners van de eerste 23 woningen reageerden positief op de plannen. In november 2019 worden die daken vervangen.
Erik van Erne zegt:
19 december 2019 om 13:17 | Permalink
Woningcorporaties by Zondag met Lubach
Woningcorporaties zijn van oudsher door de overheid betaalde organisaties, die moeten zorgen voor goedkope huurwoningen voor mensen met een laag inkomen. Maar eind vorige eeuw werd van alles geprivatiseerd, ook de sociale woningbouw. Nu woningcorporaties semi-zelfstandig zijn wil er wel eens iets mis gaan. Dat overkwam ook ex-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale. Er blijkt met het geld van sociale huurders allerlei luxe gekocht te worden en Arjen illustreert om hoeveel geld het nu eigenlijk gaat.