Negen Gebouwen Universiteit Utrecht Voorzien Van 4.600 Zonnepanelen: Onderzoek Windmolens
Geschreven op 5-6-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 5 maart 2020: De Universiteit Utrecht wil graag een stuk duurzamer worden en in 2030 energieneutraal wil zijn.
Windenergie kan daaraan volgens de Universiteit Utrecht (UU) een belangrijke bijdrage leveren.
Daarom wordt er nu onderzocht of er windmolens kunnen komen op het Utrecht Science Park.
De universiteit wil eerst verkennen wat de mogelijkheden zijn van twee grote windmolens langs de snelweg A28 dichtbij het knooppunt Rijnsweerd. Daarom wordt dit jaar de haalbaarheid van de molen onderzocht.
5 juni 2019: De Universiteit Utrecht heeft 4600 zonnepanelen geplaatst op negen universiteitsgebouwen. In totaal leveren de zonnepanelen 1 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Hiermee heeft het Utrecht Science Park/De Uithof het grootste oppervlak aan zonnepanelen in Utrecht.
Samen met het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht heeft het Utrecht Science Park De Uithof het grootste oppervlak aan zonnepanelen (8.000) in Utrecht en behoort het tot de top in Nederland.
Universiteit Utrecht heeft Movares gevraagd een bouwkundige en constructieve toets uit te voeren voor de daken en elektrotechnisch advies te geven over de aansluiting en kWh-meting, contractering en aanbesteding en de uitvoeringsbegeleiding.
De Universiteit Utrecht heeft de ambitie om in 2020 de helft van het energiegebruik duurzaam op te wekken, onder meer door warmte-koude-opslag, windenergie en het benutten van zonlicht. De bijdrage aan duurzame energieopwekking door zonnepanelen is weliswaar beperkt, maar er zijn ook andere voordelen. Het draagt bij aan een beperking van de CO2-footprint. Uiteindelijk wil de Universiteit Utrecht in 2030 CO2-neutraal zijn.
De zonnepanelen bieden ook de mogelijkheid voor versterking van de onderzoeks- en onderwijscomponent van betrokken faculteiten. Zo doen studenten onder andere onderzoek naar het effect van Oost-West oriëntatie tegenover de gebruikelijke Noord-Zuid ligging, en rekenen zij uit wat de verwachte opbrengst zal zijn op basis van historische zonnestralingsgegevens.
Zie ook: Movares Energy: De Meest Duurzame Oplossing by Movares – AeroCity: Milieuvriendelijk, Comfortabel En Supersnel Openbaar Vervoer by Movares – The Sustainable Highway: De Duurzame Weg voor een Betere Luchtkwaliteit by Movares
Erik van Erne zegt:
28 oktober 2020 om 15:15 | Permalink
Subsidieaanvraag Aardgasvrij Utrecht Science Park Afgewezen
De gemeente deed de aanvraag voor 5 miljoen euro subsidie in april en hoorde maandag dat die niet is gehonoreerd. Het Rijk kreeg uit het hele land 71 aanvragen, waarvan 19 plannen subsidie krijgen. De gemeente kreeg in de eerste ronde in 2018 wel subsidie voor het aardgasvrij maken van Overvecht-Noord.
De gemeente wilde verschillende gebouwen op Utrecht Science verduurzamen door ze onderling warmte te laten uitwisselen via een zogenoemde warmte-koudeopslagnetwerk, waarmee energie wordt opgeslagen in de bodem. Het grondwater wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen of juist te koelen. De techniek zorgt voor energiebesparing en minder CO2-uitstoot.