CO2-Uitstoot Shell Zal Komende Tien Jaar Stijgen Met Ruim 4% In Plaats Van Dalen
Geschreven op 27-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe CO2-uitstoot van Shell zal tegen 2030 met ruim 4 procent zijn gestegen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit een onderzoek van Global Climate Insights (GCI).
Daarmee negeert Shell het vonnis van de Nederlandse rechter, dat stelt dat het bedrijf zijn uitstoot in 2030 met 45 procent moet hebben verlaagd.
Het rapport Royal Dutch Shell GHG Emissions van GCI houdt Shell’s eigen klimaatdoelen en ambities voor marktaandeel in belangrijke brandstoffen tegen het licht en berekent in hoeverre dit leidt tot vermindering van de absolute uitstoot van het bedrijf in 2050.
Daaruit wordt duidelijk dat de uitstoot van Shell de komende tien jaar niet zal afnemen, maar zal stijgen met ruim 4 procent.
Dat is slecht nieuws voor het klimaat. Want de mate waarin we de komende tien jaar de CO2-uitstoot kunnen verminderen is bepalend of we de temperatuur onder de 1,5 graad kunnen houden. Dat heeft te maken met het versterkende effect van de uitstootvermindering. Volgens GCI kan een jaarlijkse verlaging van de uitstoot met 5 procent in de komende tien jaar leiden tot een besparing van 48 procent CO2 in 2050. Maar stelt Shell dit uit met tien jaar, dan wordt het effect veel minder, namelijk 28 procent.
Daarom zou elke klimaatstrategie gericht moeten zijn om op korte termijn de emissies te verlagen. Volgens GCI zal Shell alleen in 2021 en 2022 zijn CO2 doelen halen maar daarna niet meer. Dat de absolute CO2 emissies zullen toenemen is vooral toe te schrijven aan de voortdurende groei van gas en LNG productie die groter is dan de afname van olieproductie. Ook leunen de reductiedoelen voor 2035 en 2050 zwaar op het afvangen en opslaan van CO2 en compensatie door het bedrijf zelf en door zijn klanten.
Het rapport is gebaseerd op Shell’s eigen ‘limaat transitie rapportages zoals Shells Powering Progress report en gepubliceerde ambities voor het marktaandeel. Daarnaast is gebruikgemaakt van het IPCC 1.5 ? special rapport en het IEA NZE scenario. Daarmee heeft GCI de huidige en toekomstige emissies van Shells activiteiten en producten kunnen analyseren en onderbouwde prognoses kunnen maken.
Het GCI rapport is bedoeld om investeerders inzicht te geven in de mate waarin Shell in staat is te overleven in een emissieloze economie. Daarvoor is het belangrijk dat beleggers weten in hoeverre de strategie van het bedrijf toereikend is voor het halen van de klimaatdoelen. De resultaten laten zien dat Shell hierin tekortschiet, iets dat de activistische aandeelhoudersgroep Follow This al jaren onder de aandacht brengt, maar wat Shell steeds weer wegwuift.
Zie ook: Film Shell Stopt Met Olie: CEO’s Meest Vervuilende Bedrijven Van Nederland by Milieudefensie - De Zaak Shell: Wat Wist Shell En Wat Wisten Wij Zelf Over De Klimaatcrisis by Tegenlicht -Een waardig afscheid van Jeroen van der Veer: Shell’s Big Dirty Secret - Shell – Met Scramble of Blueprint naar 2050 - Greenwashing: Shell opnieuw in de fout met advertentie - Oliewinning uit teerzanden door Shell is niet duurzaam -Shell investeert 125 miljard dollar in oliewinning uit teerzanden - Tar Sands Oil Extraction: The Dirty Truth - Shell gaat meer olie produceren – de milieuschade neemt toe - Shell concentreert zich op olie en de dollars stromen binnen - Shell ziet niets in Solar Energy – Solland Solar wel - Minister Jacqueline Cramer ‘zwaar teleurgesteld’ in Shell en Jeroen van der Veer - Shell – De lucht is geklaard - Shell: Peter Voser opvolger van Jeroen van der Veer - Brief aan Peter Voser, CEO van Shell: Nigeria brandt. Shell, stop daarmee - Shell Let’s Go: Stop Drill Baby Drill and Change to Renewables - Save The Arctic from Shell and Gazprom - Stop Deepwater Drilling for Oil in The Arctic: It’s Time to Go Beyond Oil by Greenpeace - Shell Stopt met Olieboringen in de Arctic: Winst voor het Milieu - Climate of Concern: Een Verontrustende Film by Shell - CO2-Uitstoot Shell Zal Komende Tien Jaar Stijgen Met Ruim 4% In Plaats Van Dalen
Erik van Erne zegt:
10 december 2021 om 08:13 | Permalink
Niet meer Royal en ook niet meer Dutch: Shell weg uit Nederland
De aandeelhouders van Royal Dutch Shell stemmen vandaag of het hoofdkantoor definitief van Den Haag naar Londen verhuist. De verwachting is dat het olie- en gasbedrijf vertrekt en daardoor niet meer Royal en ook niet meer zo Dutch zal zijn. Het is dan na Unilever de tweede grote naam die uit Nederland vertrekt.
Aandeelhouders zijn akkoord met vertrek Shell uit Nederland. Shell heeft vrijdag van aandeelhouders toestemming gekregen om het hoofdkantoor naar Londen te verplaatsen. Tijdens een stemming was er een ruime meerderheid voor het plan. Het vertrek van het energieconcern uit Nederland is daarmee nagenoeg rond. 99 procent van de aandeelhouders ging akkoord met de verhuizing. Het betekent ook dat de laatste weken van Shell als half-Nederlands bedrijf zijn aangebroken.