Blue Energy Democentrale In Katwijk: Duurzame Energie Uit Zoet En Zout Water by REDstack
Geschreven op 17-12-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing28 januari 2020: Het Hoogheemraadschap van Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk hebben de intentieverklaring om een Blue Energy Centrale te realiseren niet verlengd.
Samen met het bedrijf REDstack werkten deze overheden toe naar een centrale die energie kan winnen uit het verschil in zoutgehalte tussen twee waterstromen.
Volgens een verklaring op de website van het hoogheemraadschap bleek het op korte termijn niet mogelijk om de financiering voor het project rond te krijgen. Al sinds 2015 wordt onderzocht of een Blue Energy Centrale bij het Uitwateringskanaal in Katwijk haalbaar is.
Het hoogheemraadschap schrijft nu geen zicht te zien op de vlotte realisering van deze methode om energie op te wekken en nu verder op zoek te gaan naar andere alternatieven voor de invulling van haar eigen streven naar een energieneutraal Rijnland in 2025.
Pieter Hack, directeur van het bedrijf REDstack, erkent dat de financiering van de Blue Energy centrale in Katwijk nog niet rond was. Volgens de directeur van REDstack, dat Blue Energy heeft ontwikkeld en is het concept al toepast op de Afsluitdijk en is de beschikbare hoeveelheid water bij het gemaal in Katwijk te klein om zonder financiële ondersteuning rendabel te zijn.
Hack: “Daarom zijn we op zoek naar extra financiering. Dat zou bijvoorbeeld in de vorm van aandeelhouders kunnen, maar ook via subsidies of een lening van de nieuwe staatsinvesteringsbank InvestNL. Die zoektocht gaat gewoon door.”
Hoewel de intentieverklaring dus niet wordt vernieuwd, blijven het hoogheemraadschap en de overige betrokken overheden openstaan voor een mogelijke Blue Energy centrale in de toekomst. Hack: “Daar zijn we natuurlijk blij mee. Wij blijven op zoek naar fondsen en kijken nu ook om ons heen naar andere locaties om een Blue Energy centrale neer te zetten en het vermogen op te schalen van onze testopstelling op de Afsluitdijk.”
17 december 2018: Hoogheemraadschap van Rijnland, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en REDstack BV onderzoeken de haalbaarheid van een Blue Energy democentrale bij Katwijk.
Blue Energy is duurzame energie uit water, opgewekt door het verschil in zoutconcentratie tussen zoet- en zoutwater. Hiervoor wordt rivierwater samen met zeewater langs een innovatief membraam geleid, de zogenaamde RED-stack. Zout- en zoetwater mengen: hierbij komt duurzame energie vrij.
Het voegt een waardevolle dimensie toe aan de technische ontwikkelingen van Blue Energy in de reeds bestaande proefinstallatie op de Afsluitdijk in Friesland.
Blue Energy is energie die overal ter wereld kan worden gewonnen uit het verschil in zoutgehalte tussen twee waterstromen. Bijvoorbeeld met zoet water dat in de zoute zee uitstroomt, maar ook uit waterstromen met verschillend zoutgehalte in industrieën. Het bedrijf REDstack past dit concept samen met FujiFilm al toe op de Afsluitdijk. Recent heeft het Nederlandse kabinet Blue Energy met de trefwoorden “grote bijdrage aan transitie naar duurzame energievoorziening” alsook “groot export – en werkgelegenheidspotentieel” tot Nationaal Icoon benoemd.
Zie ook: Blue Energy Centrale Afsluitdijk kan 200 MW Duurzame Stroom Leveren –Blue Energy: Hogere opbrengst door verbeterde omgekeerde elektrodialyse techniek
Erik van Erne zegt:
24 januari 2019 om 19:29 | Permalink
Blue Energie In Katwijk
Meer weten over de wereldprimeur op het gebied van energiewinning? Ontdek in de vierdelige serie hoe het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor schoon water, droge voeten én Blue Energy.
Inderdaad waanzinng om te denken dat Katwijk de eerste stad is met een Blue Energy centrale ter wereld. Eeen wereldprimeur slaat werkelijk helemaal nergens op.?
Zie ook: Blue Energy Centrale Afsluitdijk kan 200 MW Duurzame Stroom Leveren – Blue Energy from Holland: Energie uit Zoet en Zout Water by Wetsus –
Arno zegt:
26 februari 2020 om 11:10 | Permalink
Financiering niet rond?
Een paar windmolens minder kan toch ook, die leveren toch alleen maar volatiele energie. Toon eens wat lef en blijf niet inzetten op technieken(windmolens) van de vorige eeuw
Erik van Erne zegt:
27 februari 2020 om 12:36 | Permalink
@Arno,
Mee eens. We moeten meer doen met de vele mogelijkheden van waterkracht. Zie De Vergeten Kracht van Nederland: Waterkracht by Erik van Erne