Biomassa Voor Energieproductie Bestaat In Nederland Vrijwel Volledig Uit Reststromen by PBE
Geschreven op 4-7-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe gebruikte biomassa in Nederland voor energieproductie bestaat voor bijna 100% uit rest- en afvalstromen.
Dit betreft vooral B-hout en biomassa reststromen afkomstig van regulier beheer van bos, landschap en bebouwde omgeving.
Maar liefst 77% van de biomassa komt uit eigen land. Ten opzichte van vorig jaar is de totale hoeveelheid gebruikte biomassa in 2018 gelijk gebleven: 1.65 miljoen ton.
Dit zijn de belangrijkste cijfers uit de jaarlijkse rapportage van Platform Bio-energie (PBE) over houtige biomassa voor energieopwekking. Het rapport is een vrijwillige verslaglegging door de sector over het gebruik van houtige biomassa in installaties vanaf 1 megawatt voor elektriciteit, verwarming en proceswarmte.
Bio-energie uit rest- en afvalstromen zijn local-to-local productieketens waarbij Nederlandse biomassa lokaal wordt gebruikt in Nederlandse bio-energie installaties.
Bijna 1,5 miljoen ton van de gebruikte biomassa bestaat uit rest- en afvalstromen. Dit is geverfd, gelakt of verlijmd of gebruikt hout (zgn. B-hout), reststromen uit bos- natuur en landschapsbeheer en uit beheer en uitvoering van (infra-)structurele projecten en stedelijk groen, en reststromen uit de agro-, food- en houtindustrie.
De belangrijkste toepassing (40%) betrof het gebruik in biomassaketels met een vermogen van meer dan 10 MW bij bedrijven voor de productie van elektriciteit en warmte. 10% van de biomassa (166 kton) werd gebruikt voor bij- en meestook. Biomassa die niet uit Nederland komt, werd geïmporteerd uit Duitsland, België en Noord- en Centraal Europa.
Bio-energie vormt 60,7% van de totale hernieuwbare energietoepassingen in Nederland en is daarmee verreweg de belangrijkste vorm van hernieuwbare energie. De duurzame inzet van hernieuwbare biomassa is daarmee een onmisbaar element voor een betaalbare, betrouwbare en flexibele energievoorziening en vormt een integraal onderdeel in de transitie naar een CO2-arme, circulaire en biobased economie.
De rapportage Gebruik van Houtige Biomassa voor Energieopwekking (PDF) is opgesteld in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Zie ook: Hoe Groen Is Biomassa Eigenlijk? by NOS op 3 – CO2 van Biomassa is Klimaatneutraal: Het ene Fossiel CO2 en het andere Biogeen CO2 – Wereldprimeur Biokolen: Geroosterde Biomassa als Vervanging van Kolen by Stramproy Green Coal – Minister Maria van der Hoeven Lost Koffieschillen voor Essent – Kolencentrales in Nederland Krijgen Miljarden Euro’s Subsidie voor Bijstook Biomassa – De Markt voor Energie uit Afval en Biomassa – Eneco Biomassa Energiecentrale Bio Golden Raand Gaat Stoom Leveren aan AkzoNobel – Twence Opent Biomassacentrale Voor Elektriciteit En Warmte –Bio Energie Centrale Cuijk (BEEC) Weer in Gebruik Genomen – Bioenergiecentrale AEB BEC in Amsterdam: Duurzame Energie en Duurzame Warmte – BioWarmte Installatie Lage Weide in Utrecht: Duurzame Stadswarmte by Eneco – Green Deal: Olifantgras in Omgeving Schiphol Als Biomassa Grondstof Voor Duurzame Energie – Besparen op Energiekosten met Olifantengras – Bio Based: Veluws Gras als Grondstof voor Eiwitten, Vezels, Vitamines, Polymeren en Groen Gas – Graskracht: Maaigras als Duurzame Energie – Programma Nederland Circulair 2050: Biomassa – Hoe Groen en Duurzaam is Aardgas? En Hoe Zit Het Met Het Bijmengen van Groen Gas? – Heldergroen Gas – De Duurzaamheid van Groen Gas: Groen Gas Lang Niet Altijd Duurzaam – Stop De Miljarden Subsidie Voor Biomassacentrales In Nederland: Teken De Petitie Nu – Waarom biomassa twee keer verkeerd is by BBL
Erik van Erne zegt:
20 november 2019 om 16:43 | Permalink
Nederlandse Overheid Houdt Vast Aan Gebruik Van Biomassa Voor Energieproductie
Nederland kan het zich niet permitteren het gebruik van duurzame biomassa in de ban te doen: daarmee komt het realiseren van de doelen in de klimaatopgave en de transitie naar een circulaire economie in gevaar.
Het beleid van het kabinet heeft daarom tot doel op een verantwoorde manier duurzame biomassa te benutten. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.
De potentie van biomassa om bij te dragen aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie is groot, maar zoals de 15 leden van de European Academies Science Advisory Council (EASAC) in een opiniestuk benoemen is het daarbij wel belangrijk eisen te stellen aan de duurzaamheid van die biomassa en de manier waarop die biomassa wordt ingezet. Het is wat het kabinet betreft daarom niet de vraag of biomassa nodig is, maar vooral onder welke voorwaarden dit verantwoord en effectief kan worden ingezet.
Op dit moment is biomassa verantwoordelijk voor een groot deel van het aandeel hernieuwbare energie: in 2018 was biomassa goed voor ruim 60% van alle hernieuwbare energie in Nederland. Dat aandeel gaat de komende jaren echter substantieel teruglopen doordat er meer projecten met windenergie en zonne-energie komen als gevolg van de afspraken uit het Energieakkoord. De ambities uit het Klimaatakkoord zullen deze trend nog verder versnellen.
In dit kader is bovendien relevant dat het kabinet al eerder heeft aangekondigd om de subsidiëring van bij- en meestook van biomassa in kolencentrales stop te zetten. In 2018 is daarom deze categorie niet meer opengesteld in de SDE+-regeling. Bestaande subsidiebeschikkingen worden gelet op de rechtszekerheid in stand gelaten.
Erik van Erne zegt:
16 oktober 2020 om 16:34 | Permalink
Jan Rotmans Over Biomassa