Bioenergiecentrale AEB BEC in Amsterdam: Duurzame Energie en Duurzame Warmte
Geschreven op 3-1-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingIn Amsterdam is gestart met de bouwvoorbereiding van een bio-energiecentrale voor het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) die vanaf 2020 duurzame elektriciteit voor 27.000 huishoudens en duurzame warmte voor 25.000 huishoudens moet gaan leveren. Input van de centrale wordt snoeihout uit de regio.
Gemeente Amsterdam wil vaart maken met de energietransitie. Met AEB BEC wordt een noodzakelijke stap in de transitie gezet waarmee op korte termijn substantiële resultaten worden geboekt. Ook geeft AEB BEC een impuls aan de duurzame economie van Amsterdam.
De AEB BEC gaat per jaar tot 110.000 ton laagwaardig snoei- en afvalhout omzetten naar 935 TJ duurzame energie voor Amsterdam. Het gaat om hout dat niet geschikt is voor hoogwaardige toepassing zoals papierproductie of houtverwerking. De takken, twijgen, kleine spaanders en zaagselresten zijn afkomstig van landschapsbeheer en houtbewerkers in een straal van maximaal 150 kilometer van Amsterdam.
Drie leveranciers van biomassa zijn al voor twaalf jaar vastgelegd. Via deze leveranciers is voor deze periode voldoende regionaal hout gecontracteerd. AEB kan daarnaast nog extra regionaal snoeihout van gemeenten aantrekken. AEB levert de warmte via Westpoort Warmte – een joint venture van Vattenfall en AEB Amsterdam – aan het warmtenet van Amsterdam.
De bouw en de operationele fase worden grotendeels gefinancierd door ASN Bank. “Vanuit de missie van ASN Bank om ook in de gebouwde omgeving CO2-emissie te reduceren, is de bank verheugd betrokken te zijn bij dit belangrijke project voor de stad Amsterdam”, aldus Arie Koornneef, directeur ASN Bank.” Voor de ontwikkeling van AEB BEC heeft het ministerie van Economische Zaken de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) verstrekt.
AEB produceert op dit moment duurzame elektriciteit voor 320.000 woningen en warmte voor circa 30.000 woningen. Met de AEB BEC kan het bedrijf het tweevoudige aan duurzame warmte leveren aan het warmtenet van de stad. De biomassa-energiecentrale, die in de haven van Amsterdam komt, zorgt voor circa 67.000 ton vermeden CO2 per jaar.
Derk Kappelle, CFO AEB Amsterdam: “Met deze lokale biomassa-energiecentrale versterkt AEB zijn positie als het duurzame grondstoffen- en energiebedrijf van Amsterdam. Met de AEB Bio- energiecentrale dragen we er aan bij dat het Amsterdamse warmtenet sneller kan groeien en is bij piekvraag de flexibiliteit van de warmtevoorziening in Amsterdam geborgd. De komst van de centrale betekent ook nieuwe werkgelegenheid en verduurzaming van de haven van Amsterdam. Ook draagt AEB BEC bij aan de ambitie van de samenwerkende partijen van de regionale klimaattafel in het Noordzeekanaalgebied om in 2030 de CO2emissies fors terug te dringen.”
Zie ook: Industrie in Het Noordzeekanaalgebied (NZKG) Wil CO2-Uitstoot Halveren in 2030 - Prins van Oranje bij The Amsterdam Waste Management Conference - Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen
Erik van Erne zegt:
22 januari 2020 om 14:11 | Permalink
Gemeente Amsterdam Verkoopt Alle Aandelen In AEB
De gemeente Amsterdam heeft een principebesluit genomen om alle aandelen in Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) te verkopen. Een aantal taken blijft wel bij de gemeente.
Eerder werd juist de deur om AEB toch te behouden nog voorzichtig opengehouden. Nu meldt de gemeente echter dat er een principebesluit genomen is. Samen met een aantal belangrijke uitgangspunten voor de verkoop wordt dit in februari besproken met de gemeenteraad. Er komt een competitief verkoopproces waar in april of mei een definitieve go over wordt verwacht. De komende maanden bereidt het college het verkoopproces verder voor. Er wordt een boekenonderzoek gedaan en informatie samengesteld voor potentiële kopers. Het hele verkoopproces duurt waarschijnlijk tot eind 2020.
De gemeente heeft AEB liquiditeitssteun gegeven tot maximaal 80 miljoen euro. Tot nu toe is daarvan 35 miljoen euro aan AEB verstrekt. In het verkoopproces zal de prijs het belangrijkste criterium zijn. De partijen moeten verder voldoen aan een aantal geschiktheidseisen, op het gebied van onder meer integriteit en financiële draagkracht.
Ook wil de gemeente Amsterdam dat de koper voor langere tijd aandeelhouder blijft en dat publieke belangen zoals warmtelevering en verwerking van gemeentelijke afvalstromen geborgd blijven. Er wordt echter geen nieuw afvalverwerkingscontract voor AEB meegegeven bij de verkoop, omdat het dan ook deels een aanbestedingsproces wordt. Het huidige verwerkingscontract van de gemeente en AEB loopt eind 2022 af. Daarna zal opnieuw aanbesteed moeten worden en is het dus denkbaar dat het Amsterdamse afval niet langer naar AEB gaat.
Een aantal publieke taken op het gebied van afvalinzameling en afvalverwerking gaat naar de gemeente. Zo zal Amsterdam de Afvalpunten gaan beheren en exploiteren. Hierdoor komen zo’n 55 medewerkers in dienst bij de gemeente. Ook krijgt de gemeente de regie over het vermarkten van de gescheiden ingezamelde stromen.
Erik van Erne zegt:
8 december 2021 om 21:44 | Permalink
Amsterdamse afvalverwerker AEB verkocht aan Rotterdamse sectorgenoot AVR
De Amsterdamse afvalverwerker AEB (Afval Energie Bedrijf) komt in Rotterdamse handen. Het bedrijf is verkocht aan branchegenoot AVR Afvalverwerking, dat een bod uitbracht van 450 miljoen euro. In juni kwam het bedrijf in financiële problemen, waarna de gemeente besliste om het te verkopen.
“De nieuwe eigenaar is een financieel solide partij met een focus op de lange termijn. AVR beschikt over veel ervaring in de Nederlandse markt en heeft een uitstekende reputatie op het gebied van verduurzaming en de opvang van CO2”, schrijft de gemeente Amsterdam, die de enige aandeelhouder is.
De betrokken wethouders Victor Everhardt (Deelnemingen) en Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zijn blij met AVR als nieuwe eigenaar. Ze noemen het Rotterdamse bedrijf kapitaalkrachtig met een “goede circulaire trackrecord”. Tot juli 2024 zal niemand gedwongen ontslagen worden bij AEB.