BinckNet: Van Warmtenet Naar Collectief Thermisch Smart Grid In De Binckhorst by Eneco
Geschreven op 17-2-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHans Meurs van projectontwikkelaar en bouwer VORM en Martijn van der Zande van Eneco vertellen in deze video het verhaal over het transformeren van een bestaand warmtenet tot een het collectief thermisch smart grid: BinckNet.
“Op een locatie waar je eerst alleen bedrijven zag, kun je straks goed wonen én werken. Echt een transitie van een gebied. En daar gaat de energietransitie naadloos in mee natuurlijk.” Hans Meurs – CEO VORM.
De gemeente wil een nieuwe stadswijk met een CO2-neutrale én betaalbare energievoorziening. In de planning voor de komende 10 tot 15 jaar zitten zo’n 10.000 nieuwbouwwoningen. De Binckhorst, ooit een groot bedrijventerrein met drie binnenhavens, is een echt transformatiegebied.
Straks een plek voor wonen, werken en ontspanning. Met op en top duurzaamheid voor de vier nieuwbouwprojecten van VORM, samen zo’n 3.000 woningen: Binck Blocks (eerste foto), Binck City Park (tweede foto), One MilkyWay (derde foto) en Boogie Woogie (vierde foto).
Slim, duurzaam, betaalbaar zijn de drie criteria van VORM voor de uitvraag in de markt naar een passende energieoplossing. “Wij kenden Eneco natuurlijk als energiebedrijf”, aldus Hans Meurs.
“Uit de acht partijen hebben we Eneco als beste gekozen vanwege hun track record en visie. Een solide partij met veel focus op die duurzaamheid en betaalbaarheid. Bijvoorbeeld het gebruikmaken van de Trekvliet, van bestaande leidingen.
Het bestaande behouden en wat nodig is toevoegen. Bovendien biedt de energieoplossing flexibiliteit naar de toekomst, want de techniek van vandaag is morgen alweer verouderd.”
“Onze uitdaging bij deze gebiedsontwikkeling was, dat je een collectief nodig hebt. Veel partijen die samen aansluiten en ervoor willen gaan. VORM heeft hier een mooie ‘first mover’ positie ingenomen.” Martijn van der Zande, Commercieel Directeur Eneco Warmte & Koude.
Er zijn bestaande klanten op de Binckhorst en er komen veel nieuwe locaties bij. Het plan is dat het bestaande warmtenet een belangrijke rol krijgt. Dat is mogelijk omdat de Binckhorst op een uitloper van het warmtenet zit.
Zo wordt het bestaande leidingnet hergebruikt. Een ander innovatief onderdeel van het BinckNet-plan is de collectiviteit. Locaties vormen samen clusters en wisselen energie met elkaar uit.
We creëren een innovatief energiesysteem dat op een lagere temperatuur werkt dan een traditioneel warmtenet door het invoeden van lokale bronnen.
Tel daarbij op: een transformatieperiode van 10 tot 15 jaar. In zo’n lange tijd verandert er veel. Niet alleen in het volume - het aantal nieuwe gebouwen - maar ook in techniek.
Daar is het BinckNet op voorbereid. En zo ontstaat een energieoplossing die doordacht, flexibel is en organisch meegroeit met de lokale ontwikkelingen.
‘Wat betreft toekomstgericht denken zitten we op één lijn’, aldus Hans Meurs van VORM. “De wens van VORM was om een duurzaam, betaalbaar en slim energiesysteem te ontwikkelen voor individueel regelbare verwarming én koeling.
Het datagedreven smart grid sluit hier naadloos op aan.” Door realtime informatie over de beschikbare bronnen en ingeschatte vraag, wordt de warmte en koeling optimaal verdeeld en gaat er niets verloren.
Via het BinckNet creëren we een comfortabel binnenklimaat voor de aangesloten gebouwen om hier prettig te kunnen wonen en werken.
De samenwerking tussen Eneco, VORM, andere projectontwikkelaars, beleggers - met ruimte van de gemeente Den Haag - heeft geleid tot het collectieve BinckNet.
“We kunnen als marktpartijen laten zien dat we een complexe energieoplossing in een transformatiegebied samen voor elkaar kunnen krijgen”, aldus Martijn van der Zande.