Amsterdam South Connection: Twee Amsterdamse Warmtenetten Verbinden by Vattenfall
Geschreven op 13-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing
Het stadswarmte project Amsterdam South Connecion verbindt de Amsterdamse Stadswarmtenetten en maakt ze toekomstbestendig.
Stadswarmte in huizen en gebouwen draagt aanzienlijk bij aan de reductie van CO2-uitstoot door 100% CO2-vrije warmtebronnen te gebruiken.
Stadswarmte is een duurzaam en bewezen alternatief voor aardgas, waarmee we een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot realiseren. Vattenfall werkt hard aan volledig fossielvrije stadsverwarming door steeds schonere warmtebronnen te gebruiken. Met een aansluiting op het warmtenet is een gebouw klaar voor een aardgasloze, CO2-vrije toekomst.
Nederland moet voor 2050 zijn overgestapt op alternatieven voor aardgas. Eén van de alternatieven is stadswarmte. Makkelijk, veilig en milieuvriendelijk.
Het aantal woningen in Amsterdam neemt fors toe en nieuwbouwwoningen worden vanaf 2016 niet meer op het aardgasnet aangesloten. De nieuwe verbinding Amsterdam South Connection verbindt de twee Amsterdamse stadswarmtenetten. Mede hierdoor zijn in het jaar 2040 zo’n 290.000 huishoudens aangesloten op een duurzaam stadswarmtenet.
De stad Amsterdam kent momenteel twee stadswarmtenetten: één in het westen (gevoed door afvalwerkingsbedrijf AEB Amsterdam) en één in het oosten (gevoed door de Diemen elektriciteitscentrale). De verbinding wordt tot stand gebracht door de aanleg van een warmtetransportleiding door Amsterdam Zuid en Nieuw-West. Naast het verbinden van de warmtenetten bouwt Vattenfall een Hulp Warmte Centrale (HWC) in Amsterdam Nieuw West.
De gebieden Nieuw-West en Zuideramstel worden met elkaar verbonden door een 3,8 kilometer lange warmtetransportleiding. De warmte van Amsterdam-Zuid-Oost komt vanuit de Diemen-centrale en de warmte in Noordwest vanuit de afvalverbrandingscentrale van AEB Amsterdam. Door de netten aan elkaar te koppelen, kunnen ook verschillende andere duurzame bronnen op het stadswarmtenet worden aangesloten en warmte leveren aan heel Amsterdam.
Langs de A10 ter hoogte van de Johan Huizingalaan bouwen komt ook een warmtebuffer voor opslag van 3.600 kubieke meter warm water. De buffer slaat warmte op wanneer de warmtevraag laag is en geeft deze af als het nodig is. Op dezelfde locatie komt een hulpwarmtecentrale (HWC). De hulpwarmtecentrale kan extra warmte opwekken en garandeert daarmee de warmtelevering op de koudste dagen van het jaar.
Met het verbinden van de bestaande warmtenetten en de bouw van de nieuwe hulpwarmtecentrale (HWC) wordt bijgedragen aan het streven van de gemeente Amsterdam om de CO2-uitstoot in 2025 met 40 procent te hebben gereduceerd.
Bij stadswarmte worden een of meer centrale bronnen gebruikt die zijn aangesloten op een warmtenet. Het water in dat warmtenet wordt verwarmd door die bronnen en verwarmt de aangesloten woningen en gebouwen. Het water gaat afgekoeld terug naar de warmtebron, waar het opnieuw wordt verwarmd.
Er zijn verschillende manieren om het warmtenet te verwarmen. De meeste klanten krijgen nu warmte die ontstaat bij het opwekken van elektriciteit, de verwerking van afval of andere industriële processen. Daarmee behalen we al een CO2-reductie van 50 tot 70 procent. Vattenfall werkt aan een verdere verduurzaming van onze warmtenetten. Het gebruik van biomassa in onze centrales is een tussenoplossing die al veel CO2-uitstoot reduceert. In de toekomst moeten andere 100% CO2-vrije oplossingen, zoals zon, waterstof, geothermie, aquathermie en warmte uit datacenters het overnemen.
Zie ook: RAI Amsterdam Stapt Over op Bijna 100% Verwarming door Stadswarmte (Restwarmte) van Vattenfall – Bioenergiecentrale AEB BEC in Amsterdam: Duurzame Energie en Duurzame Warmte – Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen – Warmtebedrijven En Milieuorganisaties Sluiten Warmtepact: Verduurzaming Warmtenetten – Geen Gasaansluiting Meer In Nieuwbouwwoningen In MetropoolRegio Amsterdam