Alweer een nieuw Wereldrecord !
Geschreven op 27-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingWe zitten in een periode waarin er een soort jacht op wereldrecords is ingezet. Nee, ik heb het dit keer niet over de schaatsers die met regelmaat een nieuw wereldrecord in de boeken zetten of weer eens wereldkampioen worden. Helaas het gaat dit keer over allerlei records die ons om de oren vliegen en waar u en ik behoorlijk last van hebben.
Er wordt zo’n beetje elke dag wel een nieuw wereldrecord genoteerd. De olieprijs is door de $100 grens heen, de benzineprijs zit op een nieuw record, de dieselprijs inmiddels ook. Gisteren bereikte de prijs voor kolen een nieuw record en vandaag lees ik in Het Financieele Dagblad dat de tarweprijs een record hoogte heeft bereikt. Al eerder waren er wereldrecords voor nog veel meer grondstoffen en materialen. De conclusie is dan ook snel getrokken: de vraag is groter dan het aanbod, dus gaat de prijs omhoog.
Alleen consuminderen kan de vraag verminderen en daar heeft deze wereldbevolking geen trek in. We kunnen vrij eenvoudig heel veel energie besparen om maar eens een voorbeeld te noemen. Gaat u eens uit van 30% gemiddeld. Als dat wereldwijd wordt gedaan, zal de vraag naar energie afnemen. Denk wel dat de prijzen dan weer wat zullen gaan dalen. Wat denkt u ?
We kunnen natuurlijk ook massaal inzetten op duurzame energie. Dat is natuurlijk veel beter voor het milieu en helpt behoorlijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar zolang de energieprijzen voor duurzame energie zijn gekoppeld aan andere energieprijzen (lees olie) zal dat in onze portemonnee weinig verschil maken. Kijkt u maar naar de prijzen van aardgas. Die gaan ook gewoon mee omhoog.
De dollar is zo’n beetje beetje de enige graadmeter die daalt. Waar die daling gaat eindigen blijft de vraag. Bush heeft de USA inmiddels met een gigantische overheidsschuld opgezadeld en heeft in zijn laatste begrotingen ook weer een fors tekort ingecalculeerd. De recente verlagingen van de rente hebben ook niet veel geholpen en veel rek zit er niet meer in. Begint een beetje op Japan te lijken. Heb zelf al geruime tijd het gevoel dat de USA in feite gewoon failliet zijn, maar niemand durft dat natuurlijk te zeggen omdat de ellende dan wereldwijd niet meer te overzien is.
Voor mij is het duidelijk: met al deze wereldrecords zijn het milieu en het klimaat zwaar de klos en voor het geval u denkt, nou èn, de rekening komt uiteindelijk wel bij ons terecht. Kijkt u aan het eind van elke maand maar even in uw portemonnee.
Tags: Milieu
Erik van Erne zegt:
14 maart 2008 om 12:21 | Permalink
Vandaag is het weer eens wereldrecorddag. De goudprijs steeg voor het eerst boven de $ 1000, de dollar bereikte een nieuw dieptepunt op $ 1,5645 t.o.v. de euro en de prijs van een vat olie ging naar het voorlopige record van $ 111.
Verder zijn de prijzen van allerlei grondstoffen in de afgelopen twaalf maanden fors gestegen. Tarwe 134%, Soja 103% en palmolie met 95% om er maa een paar te noemen.
Dat komt natuurlijk vooral doordat we wereldwijd veel te afhankelijk zijn van olie en de wereldwijde politieke insteek om toch maar vooral biobrandstoffen ta gaan gebruiken om de druk van de ketel te halen bij de vraag naar olie.
Dat werkt dus voor geen meter: de olieprijs gaat omhoog en de voedselprijzen gaan omhoog. Het wordt echt tijd voor het National Sustainability Fund.