Alle Utrechtse Basisscholen Aardgasvrij En Energieneutraal by SPO Utrecht
Geschreven op 21-1-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing12 oktober 2021: Taart voor de leerlingen van de leerlingenraad van basisschool De Vlinder in Houten.
Gedeputeerde Energietransitie Huib van Essen en wethouder Hilde de Groot gingen hem vrijdag persoonlijk brengen op de Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs.
De Vlinder is de 100ste school in de provincie Utrecht die - mede met hulp van de provincie – zonnepanelen heeft laten leggen.
Een bevlogen schooldirecteur en een enthousiaste leerlingenraad wisten het schoolbestuur ervan te overtuigen dat het schooldak benut moest worden om zonne-energie op te wekken. Stichting Schooldakrevolutie bood de helpende hand: duurzaamheidscoach Gijs van de Laar nam alle praktische werk uit handen. Hij berekende onder meer hoeveel zonnepanelen nodig waren om in de energiebehoefte van de school te voorzien, hoelang het duurde om ze terug te verdienen en hij hielp bij het aanvragen van een lening en de subsidie. Het resultaat? Een dak met 124 zonnepanelen.
In de provincie Utrecht zijn nu nog zo’n 350 scholen die geen zonnepanelen hebben. Gedeputeerde Huib van Essen: ‘Ik roep al die scholen op om contact op te nemen met Schooldakrevolutie, want al die daken wil je als provincie heel graag benutten voor duurzame opwek.’
21 januari 2020: Utrecht heeft grote ambities om een energieneutrale stad te worden. Een mooie stap hierin is het aardgasvrij maken van alle Utrechtse basisscholen.
Hoe dit kan worden gerealiseerd, staat in het onderzoeksrapport Alle basisscholen in Utrecht aardgasvrij.
SPO Utrecht was de initiatiefnemer van dit onderzoek, de gemeente Utrecht breidde het uit tot alle basisscholen in de stad.
Utrecht wil dat haar eigen vastgoed uiterlijk in 2040 energieneutraal is. Scholen hebben daarmee een positieve impact en kunnen een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaamheid. Zo kan er bewustwording van de leerlingen worden verhoogd en kan gedrag worden veranderd, wordt gesteld in het onderzoek.
Samen met de andere schoolbesturen en de gemeente Utrecht werkt SPO Utrecht hard aan het realiseren van goede, gezonde en duurzame scholen voor alle leerlingen. De gezamenlijke ambitie is dat alle Utrechtse basisscholen in 2040 aardgasvrij zijn. Het project van 20 jaar zou zo’n 34 miljoen euro kosten, waarvan driekwart voor de rekening van de gemeente is.
Nieuwe scholen worden in Utrecht al standaard aardgasvrij gebouwd. De obs Haarzicht en SO Fier, die deze maand officieel worden geopend, zijn hiervan een goed voorbeeld.
Op dit moment is een kwart van alle 117 Utrechtse basisscholen al aardgasvrij. Maar hoe doen we dit bij bestaande scholen? Met dit verkennende onderzoek is in kaart gebracht wat hiervoor nodig is. De belangrijkste conclusie is dat er aanvullende middelen nodig zijn voor het aardgasvrij maken.
Met dit onderzoek is een belangrijke stap gezet naar aardgasvrije basisscholen. Er is in kaart gebracht welke oplossingen er mogelijk zijn om duurzaam energie op te wekken en welke financiële afwegingen moeten worden gemaakt. De belangrijkste conclusie is dat er aanvullende middelen nodig zijn voor het aardgasvrij maken. Er zijn ook exploitatievoordelen voor zowel de scholen als gemeente, als gevolg van lagere exploitatielasten en het wegvallen van de gasrekening.
Er zijn verschillende scenario’s bekeken. Het zou mogelijk zijn om in 20 jaar tijd alle scholen van het gas af te krijgen. De gemeente zou dan ruim 25 miljoen euro moeten investeren en de schoolbesturen nog eens ruim 9 miljoen euro. Een deel van het budget kan komen uit voordelen door het wegvallen van de gasrekening en lagere exploitatiekosten.
Scholen zullen in de toekomst op bijvoorbeeld stadsverwarming, een warmtepomp of een biomassa-CV installatie kunnen worden aangesloten. Scholen willen ook graag het goede voorbeeld geven. Zonnepanelen en groene schoolpleinen moeten daarbij helpen.
Minstens zo belangrijk: het onderzoek gaat in op de positieve impact die een aardgasvrije school heeft op de leerlingen en de buurt. Scholen willen een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaamheid, bewustwording verhogen en gedrag veranderen.
De gemeente en de schoolbesturen inventariseren naar aanleiding van het rapport Alle basisscholen in Utrecht aardgasvrij (PDF) welke maatregelen exact nodig zijn om de bestaande scholen aardgasvrij te maken. Samen maken we een concreet plan van aanpak.
Zie ook: Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af