google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Albert Heijn Introduceert Puur&Eerlijk LED-lampen by Pharox

Geschreven op 6-10-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Licht Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Puureneerlijk LED-lampenOm klanten extra alternatieven te bieden op het gebied van duurzame verlichting introduceerde Albert Heijn op 5 oktober 2009 een nieuwe LED lamp onder het eigen merk Puur&eerlijk.

De nieuwe LED lamp van 6 watt heeft een levensduur van circa 25 jaar en bespaart tot 90% van het energieverbruik in vergelijking met een 60 watt gloeilamp.

Vanaf 5 oktober gaat Albert Heijn de matte en softone gloeilampen uit het lampenassortiment halen. Dit geldt tevens voor de heldere gloeilamp van 100 watt. Klanten kunnen vanaf 5 oktober kiezen uit een ruim assortiment van duurzamere lampen zoals halogeenlampen, spaarlampen en de nieuwe LED-lamp van het merk Puur&eerlijk.

De 30% energiebesparende halogeenlampen zijn de makkelijkste vervangers van gloeilampen omdat ze dimbaar zijn. De LED-lamp is het meest energiezuinige alternatief met de langste levensduur. Klanten worden uitgebreid geïnformeerd over duurzame verlichting, zie dit overzicht van de alternatieve lampen bij Albert Heijn. Daarnaast liggen in de winkels folders over duurzame verlichting en worden klanten geïnformeerd via de AllerHande. Bron: AH Zie ook: Albert Heijn Puur&Eerlijk: Een Onzuiver (Keur)Merk volgens Foodwatch

Mooi. De foto bij AH maakt duidelijk dat het gaat om de Pharox LED-lamp. Zie ook: Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij en Lemnis Lighting: Pharox Led-lampen doen wat ze beloven

Wat mij enigzins verbaasd is de promotie van halogeenlampen van een zeer bekende lampenfabrikant in het zuiden van Nederland. In het vergelijkingsoverzicht van Milieu Centraal wordt als alternatief voor de gloeilamp van 60 Watt een halogeenlamp van 40 Watt aangegeven in plaats van de LED-lamp van 6 Watt die Albert Heijn gaat verkopen.

Ook bij het vervangen van een gloeilamp van 40 Watt is het alternatief een spaarlamp van 9 Watt, ietwat éénzijdig. Ook hier zijn LED-lampen met een verbuik van 4 Watt een mooi alternatief.

Merkwaardig genoeg wordt de LED-lamp wel genoemd als beste alternatief om een gloeilamp van 25 Watt te vervangen door een LED-lampje van 4 Watt (volgens mij klopt dat niet en zou dit een LED-lampje van circa 2,5 Watt kunnen zijn). Juist bij lampjes met een kleiner wattage gaat het vaak om sfeerlampen en juist in dat segment zijn LED-lampen nog volop in ontwikkeling.

Overigens wordt er volkomen terecht aangegeven dat de besparing per lamptype kan verschillen. Er zijn zuinig en niet iets minder zuiniger typen lampen. Bovendien gaat de ontwikkeling van LED-lampen razendsnel. Er komen steeds meer soorten lampen en niet onbelangrijk: ze worden snel goedkoper.

Een ledlamp gaat tussen 15 en 25 jaar mee en daarmee bespaart u 90% energie in vergelijking met een gloeilamp. Ledlampen passen in veel armaturen en zijn volop in ontwikkeling, dus het assortiment zal de komende jaren groeien. Op de verpakking staat vermeld of het om een lamp gaat die u ook kunt dimmen. Een ledlamp kost bij Albert Heijn tussen 16.49 euro (niet-dimbaar) en 25.99 euro (dimbaar). Dit lijkt in eerste instantie een flink bedrag. Maar omdat de lamp veel langer meegaat en erg weinig energie verbruikt, bespaart u elk jaar veel geld.

Zie: Niet spaarlampen maar LED-lampen moeten goedkoper ! – Albert Heijn Puur&Eerlijk: Een Onzuiver (Keur)Merk volgens Foodwatch

76 Reacties

 1. Eymert Versteegt zegt:

  9 oktober 2009 om 22:36 | Permalink

  Haha.. ik heb vandaag toevallig bij Albert Hein de ‘echte’ Pharox 6 watt dimbare lamp gehaald. En ben best onder de indruk. Het licht is ‘warm’ genoeg voor in een lamp boven de eettafel of in de gang en hij geeft inderdaad veel licht. Echter, mijn gevoel zegt dat het nog niet te vergelijken is met 60 watt. Die 4 watt pharox lamp zal naar mijn inschatting dan ook ongeveer overeen komen met 25 watt. De 6 watt die ik heb zou ik 40 geven.

  Nu nog een “flame” / andere warmere kleur en wat kleiner formaat, en hij is ook klaar voor de schemerlampen. Deze wordt overigens wel warm…..

 2. Erik van Erne zegt:

  13 oktober 2009 om 13:00 | Permalink

 3. Joost Rienks zegt:

  19 oktober 2009 om 21:02 | Permalink

  Helaas bestaan er nogal al wat misverstanden over de energiezuinigheid van LED-lampen. Een LED levert tegen de 40-60 lumen per Watt, een spaarlamp ruim 55-65 lumen/W en gloeilampen leveren 10-15 lumen/W. Het verhaal dat met LED bespaart 90% kan worden is onzin, tenzij je de helft minder licht op de koop toeneemt. Om een gloeilamp van 60W te vervangen is 12-15W aan LED-vermogen nodig of een 10-12W spaarlamp. Als je een 60W gloeilamp vervangt door 6W LED-lamp kom je in het donker te zitten. Daarnaast is LED veel duurder in de aanschaf dan spaarlampen. Spaarlampen zijn voor thuis de beste keuze.

 4. Eymert Versteegt zegt:

  19 oktober 2009 om 21:43 | Permalink

  @Joost Rienks:

  Sorry, maar heb je al echt eens de 6 watt spaarlamp van AH/Lemnis uitgeprobeerd of baseer je je uitspraken nu puur de theoretische cijfertjes? Mits je aantal lumen/W klopt zullen de hierboven genoemde lampen echt wel eerder richting de 65 lumen zitten.

  Toegegeven, de 6w geeft inderdaad nog steeds niet daadwerkelijk 60 watt aan licht, maar hij kan zeker wel met een 9-10 watt spaarlamp mee komen. Ik heb er nu twee branden in armaturen die we meestal niet aanzetten voor de sfeer maar die toch vaak genoeg aan staan. Er mag alleen nog wat meer geel/’warmte’ in het licht komen.

  Nog even vervolg: De twee led lampen hangen boven de keukentafel en op de overloop en daar geven ze beter bruikbaar licht dan de 8 watt spaarlampen die we hiervoor erin hadden zitten. Het is dus echt op de goede weg.

  Voor schemerlampen zijn spaarlampen inderdaad nog wel te adviseren, alleen is het alleen maar omdat die meestal een E14 fitting hebben, maar ik hoop dat Lemnis deze business echt voor massa-productie van de grond weet te krijgen en ook nog echt goede alternatieven voor sfeerlicht weet te ontwikkelen. Dan wordt het ook echt wel goedkoper. Ach, ik ben gewoon een semi-early adopter

 5. H.v.d.Veen zegt:

  21 oktober 2009 om 19:18 | Permalink

  Ik heb inmiddels al 12 LED-lampen die ik al ongeveer een jaar gebruik.
  Deze “nieuwe” lamp (van de Postcodeloterij) geeft wel “vergelijkbaar” met een 60Watt gloeilamp evenveel licht.!
  Wel vraag ik mij af, als je deze (dimbare) LED-lamp gaat dimmen de besparing nog wel in verhouding staat met de lichtopbrengst…
  Weet iemand of deze lamp met een “normale” dimmer kan functioneren ?

 6. E. Versteegt zegt:

  22 oktober 2009 om 08:41 | Permalink

  Hang me er niet aan op, maar ik ga er eigenlijk bijna van uit dat je deze lampen gewoon met een normale dimmer moet kunnen dimmen (dat maak ik op uit de veronderstelling dat ze op een verpakking termen gebruiken in de context van een gemiddelde consument die ‘doorsnee’ dimmers heeft :-) ).

  Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, thuis… de enige dimmer die ik heb liggen zit in een klik aan klik uit systeem en is half weg gewerkt :-).

  Ik denk niet dat je met dimmen veel gaat besparen (net zo min als bij een gewone lamp, overigens), je doet het dus voor minder licht.

 7. Kees zegt:

  22 oktober 2009 om 10:32 | Permalink

  werkt inderdaad ook op de gewonen huis en tuin dimmer

 8. Joost Rienks zegt:

  22 oktober 2009 om 10:51 | Permalink

  @ Eymert Versteegt

  Beste Eymert,

  Ik heb de Lemnis lamp niet zelf geprobeerd. Op de de Lemnis-site staat dat de lampen van 6W 300 lumen aan licht geven. Dat is dus 300/6 = 50 lumen/W.
  Wat bedoel je met “beter bruikbaar licht”?

  mvg, Joost

 9. Joost Rienks zegt:

  22 oktober 2009 om 10:58 | Permalink

  @ Eymert Versteegt

  Beste Eymert,

  De theoretische cijfertjes zijn te vinden op:
  http://www.lemnislighting.com/nl/about_pharox.html

  Deze lampjes kosten met bonuskorting €18,74. Daar kun je 3 spaarlampen van 5W voor kopen, die ook 300 lumen produceren. Het enige voordeel van LED is de dimbaarheid. Het is wel zo dat als je een lamp bijv 50% dimt, dat je dan ook bijna 50% extra bespaart.

  mvg,
  Joost

  mvg,
  Joost

 10. Wulfram zegt:

  22 oktober 2009 om 11:06 | Permalink

  gisteren dat postcode ding opgevist bij AH.
  Het werkt idd op een normale dimmer. Alleen dan wordt ie behoorlijk warm, zeg maar heet. niet het glazen bolletje maar het electronicastuk er boven.
  Warmte is verlies van energie dus ik vermoed dat dimmen alleen minder licht geeft, niet veel minder energieverbruik.

 11. E. Versteegt zegt:

  22 oktober 2009 om 11:55 | Permalink

  @Joost:

  Natuurlijk, nu zijn die lampen nog super duur. Maar dat is logisch zo lang ze nog niet in massa productie zijn en veel gebruikt. Zo verging het de spaarlamp ook in het begin. Maar goed, vandaar nu de “early adopter” status :). Trouwens, 5w spaarlampen geven hier dus echt lang niet zo veel licht als deze Lemnis. Het licht van spaarlampen lijkt veel meer “diffuus”. Ik kan bij het licht van die 6W Pharox bv. lekker aan de computer knutselen, door het iets koelere licht lijkt alles beter te reflecteren. Maar goed, dit maakt inderdaad dat LED nog niet klaar is voor de sfeerverlichting.

 12. Buks zegt:

  23 oktober 2009 om 21:24 | Permalink

  Om te testen net een 6 watt dimbare ledlamp bij Albert Heijn gekocht en
  in een plafondlamp met 3 spots waar 2 andere normale 60 watt gloeilampen
  in zitten. Lamp zit op een normale dimmer.
  De ledlamp geeft evenveel licht als de gewone gloeilampen, en is prima te dimmen.
  Het licht van de led is wat kouder en bleker dan die van de gloeilampen, maar
  zeker niet ongezellig.
  Goed product! Nu nog even de prijs omlaag…

 13. Eijndhoven zegt:

  24 oktober 2009 om 17:30 | Permalink

  Ik vind dat de enorme media-campagne over de LED-lampen buitengewoon misleidend is. Ik begrijp niet wie dat bekostigd.

  a) De 60W ledlamp geeft niet 90% besparing: hij geeft maar licht van (amper) een 40W gloeilamp.
  b) Een ‘klassieke’ spaarlamp heeft een vergelijkbaar rendement en is zeker 5x goedkoper in aanschaf.
  c) De geclaimde ’25 jaar levensduur’ is onzin. Verschilende onderdelen in de lamp kunnen dat niet waarmaken.
  d) Milieu-vriendelijk? Ben maar blij dat er geen LED fabrieken in Nederland staan….

 14. Eymert Versteegt zegt:

  24 oktober 2009 om 18:03 | Permalink

  @Eijndhoven:

  De postcode loterij en fabrikant bekostigen dit en mss. enkele supermarkten om de lampen te distributeren, maak je maar geen zorgen hoor.

  Verder VRAAGT je punt d) gewoon om een bronvermelding (en dan een betrouwbare, wel te verstaan). En b): DUH, die zijn ook alweer bijna 2 decennia op de markt…. a) Hij zit qua lichtopbrengst echt wel tussen 40 watt en 60 watt in, beweer nou niet dat dat niet zo is want ik gebruik er hier thuis daadwerkelijk 2.

  Kritiek ok, maar (deels) ongefundeerde uitspraken en dan ook nog niet onderbouwd…..

 15. H.v.d.Veen zegt:

  24 oktober 2009 om 19:31 | Permalink

  Leeuwarden,

  Wat een domme en niet “onderbouwde” kritiek op de media-campagne m.b.t. de LED-LAMP.. Ik gebruik een behoorlijk aantal LED-lampen en mijn elektriciteitsverbruik is hierdoor fors naar beneden gegaan. Ik heb de SPAARLAMPEN vervangen door LED-LAMPEN.
  GRAAG WEL MET (technisch)”ONDERBOUWDE” UITSPRAKEN KOMEN!!
  [De lichtopbrengst vaan de LED-lamp van 5 Watt geeft praktisch evenveel licht als een gloeilamp van 60 Watt)[aantal lummen ongeveer hetzelfde]

 16. jos zegt:

  24 oktober 2009 om 23:28 | Permalink

  hallo
  mijn ervaring met eerdere ledlampen is
  dat deze niet helemaal uit gaan
  i.v.m. lichte zwerfspanning in het net

  gaan de lampen waar we het nu over hebben wel helemaal uit
  of moet ik ook hier bij mijn mijn instalatie aanpassen
  om de lamp uit te krijgen (nul leider schakelen)

  ik hoor van u m.v.g. jos

 17. Eymert Versteegt zegt:

  25 oktober 2009 om 11:24 | Permalink

  @H.v.d.Veen: Nou ja, dat 5 watt een opbrengst van 60 watt geeft is wel weer wat overdreven, maar die 6 watt komt er heel dicht in de buurt. Het lijkt wel alsof sommige kritiek-spuwers zoals Eijndhoven alleen maar eventueel hun ervaringen met eerder led-lampen zoals de troep van de Gamma spuwen en nog nooit de LED lampen hebben uitgeprobeerd waar we het hier over hebben, laat staan de feitelijke ervaringen van mensen hier hebben gelezen.

 18. Eymert Versteegt zegt:

  25 oktober 2009 om 11:27 | Permalink

  @jos: Ik heb hier geen last van (licht) blijven branden van deze lampen…. of ik heb geen zwerfspanning op het net. Echter, het is me wel een keer opgevallen dat m’n spanningzoeker toch lichtelijk aansloeg terwijl ik een lichtschakelaar uit had staan (toen ik een armatuur ging ophangen) dus misschien heeft iedereen al snel wat last van zwevende spanning. Maar goed, ik denk dus dat het met deze lampen wel zal meevallen. Maar hang me er niet aan op ;-)

 19. jos zegt:

  25 oktober 2009 om 11:54 | Permalink

  @eymert bedankt voor je reactie
  lees trouwens in je eerste post na mijn vraag
  dat de gamma lampen troep zijn
  het ging bij mij ook om een gamma lamp die niet uit wou

  ik denk dat ik een ah lamp eens ga proberen want ik wou eigenlijk
  al toen een dimbare hebben maar die waren er niet

  bedankt

 20. jos zegt:

  25 oktober 2009 om 11:55 | Permalink

  met niet uit bedoel ik dus licht nagloeien

 21. Wim Schaasberg zegt:

  27 oktober 2009 om 22:49 | Permalink

  De verpakking van de lamp is excessief, en zonder gereedschappen niet voor 100% recyclebaar. De eerste doos waarin de lamp zit bevat metaal, zo te zien aluminium en is op zichzelf al stevig genoeg om de lamp te beschermen. Het aluminium heeft geen constructieve functie en kan ook door karton worden vervangen. De tweede doos om de cilindervormige doos, is weliswaar van hergebruikt karton maar volstrekt overbodig. De lamp zelf is minder kwetsbaar dan de gloeilamp maar zit in een verpakking alsof hij van kristal is gemaakt.
  Kortom de verpakking past niet bij de doelstelling van de lamp!

 22. Eymert Versteegt zegt:

  27 oktober 2009 om 23:02 | Permalink

  Goed punt, Wim!

  Ik hoop dan ook dat die ronde cylindervormige verpakkingen niet representatief zijn voor wanneer de lampen echt in massaproductie gaan en dat dit alleen maar een “postcodeloterij”/-“promotiegimmick” betreft.

  Wat dat betreft doet de AH verpakking het al wat beter. Overigens, met de huidige prijs voor die lampen kan een beetje extra bescherming ook geen kwaad ;)

 23. Dorretje zegt:

  31 oktober 2009 om 00:02 | Permalink

  Had net de AH lamp gehaald, de officieel dimbare variant, maar die werkt dus niet op mijn echte dimmers (BuschJaeger).
  Qua licht was hij op randje van verschrikkelijk, want straalde alleen naar boven en inderdaad maar 300 lumen (vergelijk maar met een 30 Wat peertje). Dus maar weer teruggebracht naar AH.

 24. Kaj zegt:

  5 november 2009 om 01:08 | Permalink

  ik heb me hele huis al een paar jaar volhangen met led-lampen van en die leveren mooi spul met warme lichtkleur, heb ze vergeleken met die van de postcode loterij nauw die heeft een smerige groene gloed ik heb hem maar weggegeven…

 25. Erik van Erne zegt:

  5 november 2009 om 06:42 | Permalink

  @Kaj

  Mooi dat u zo tevreden bent over LED-lampen. Ik heb Led it Light toegevoegd aan ons leveranciersoverzicht van LED-lampen en andere LED-verlichting. Overigens kom ik bij hen helemaal geen LED-lampen tegen die een gloeilamp van 60 Watt kunnen vervangen. Maar wellicht weet u meer.

 26. Bram zegt:

  19 november 2009 om 18:10 | Permalink

  Heb vandaag voor school metingen moeten verichten aan o.a. de Albert Heijn Puur en Eerlijk LED-lampen. Ze blijken echter 14 W te verbruiken ipv de aangegeven 5 Watt.
  Dus zo eerlijk zijn die LED-lampen van de Alber Heijn niet!

 27. Joost Rienks zegt:

  21 november 2009 om 15:39 | Permalink

  @Eijndhoven, @Eymert,

  Als ik naar jullie discussie van 24-10 kijk, dan vind ik de kanttekeningen bij punt a) van Eijndhoven niet “ongefundeerd en niet onderbouwd”, maw ik vind dat Eijndhoven een goed punt heeft. Als je op de Pharox/Lemnis site (zie mijn post dd 22-10) kijkt kan je op basis vh aantal lumen/watt zelf terugrekenen dat de lichtoprengst niet vergelijkbaar is met een 60W gloeilamp. Dat het bijna hetzelfde lijkt kan kloppen. Dat heeft met het menselijke oog te maken, dat verschillen van een faktor 10.000 (99.99%)kan verwerken (‘s nacht en bij volle zon overdag). 30% is dan peanuts

 28. Joost Rienks zegt:

  21 november 2009 om 15:45 | Permalink

  @Bram,

  Hoi Bram,
  Kun je omschrijven hoe gemeten is in de klas? Wat voor apparatuur is gebruikt, hoe lang heb je gemeten, heb je 1 of meer lampen gemeten? Ik had een hoger verbruik wel verwacht, maar ik vind 14W wel erg veel.

  Joost

 29. Eymert Versteegt zegt:

  21 november 2009 om 15:58 | Permalink

  @Joost Rienks: Ik ben het op zich met je eens en natuurlijk zal ook Lemnis (net als ieder bedrijf dat iets wil verkopen) eerder schermen met een “waargenomen” aantal watts dan op basis van het aantal lumen het vergelijkbaar aantal watt aangeven. Op zich hadden ze dat erbij mogen zetten op het doosje en/of op de site. Maar dan nog telt het beleefde aantal watt toch? Kijk maar bv. naar de computer processoren, AMD met hun modelnummering vs. Intel. Lagere kloksnelheid maar qua snelheid vergelijkbaar met Intel. Het is gewoon GEEN kinderachtig beetje licht wat deze lamp geeft.

 30. Eymert Versteegt zegt:

  21 november 2009 om 16:00 | Permalink

  Ik kan me ook nauwelijks voorstellen dat Lemnis 6W zegt en dat het dan ineens 14 watt zou zijn! Dus ik ben ook benieuwd naar de meetmethode. Heb hier wel twee verschillende huis-tuin-en-keuken verbruiksmeters liggen (Cresta, best getest bij Kassa en de Conrad Energy Check 3000) maar even niet zo snel een armatuur met grote fitting bij de hand om te testen. Ik kan me wel voorstellen je met een meetmethode 14 watt kan meten maar dat aan de hand van het type belasting het lagere aangegeven wattage telt voor de energiemeter…

 31. Bram zegt:

  21 november 2009 om 23:43 | Permalink

  Hallo Joost,

  Weet niet de namen van de meters ect uit me hoofd, die liggen op school. We hebben gebruik gemaakt van een watt-meter, amperemeter en voltmeter. De wattmeter gaf geloof ik iets van 14.2 watt aan.
  Moet zeggen dat ik eerst dacht dat dit fout was dus heb toen het schijnbare vermogen uitgerekend om toch een idee te krijgen. P=U*I, toen kregen we er ook rond de 14 Watt uit.
  Maandag ben ik weer op school, wil dan wel voor je kijken wat de waardes precies waren en merken van diverse meters ect.

 32. Bram zegt:

  23 november 2009 om 20:21 | Permalink

  Ben er achter gekomen waar de fout zit. De Wattmeter heeft ook een bepaald vermogen, dit hadden we eraf moeten halen. dan kom ik wel rond de 5W uit.
  Mijn fout, excuus

 33. George zegt:

  26 november 2009 om 19:51 | Permalink

  @H.v.d.Veen:
  Een LED wordt bij dimmen efficiënter, in tegenstelling tot een gloeilamp. De besparing bij 50% dimmen (qua lichtopbrengst) zal dus meer dan 50% zijn, waar deze bij een gloeilamp minder dan 50% is.

 34. Eymert Versteegt zegt:

  26 november 2009 om 20:45 | Permalink

  Ik heb vanavond ook even een E27 armatuur opgedoken, stekker eraan en dan in beide bovengenoemde energiemeters:

  * De Conrad Energy check 3000 geeft een verbruik van 4,4 watt aan
  * De Cresta geeft 5 watt aan met een powerfactor van 0.58.

  Dat is dus well onder de geadverteerde 6 watt :-). Overigens heb ik ook nog even op het ‘blikje’ gekeken waar de lamp in zat, en daar stond op dat in een schemerlampenkap de lichtsterkte ongeveer gelijk is aan een 40 watt gloeilamp en recht naar beneden (bv. aan een lamp boven de keukentafel) 60 watt. Aardig eerlijke info allemaal, volgens mij :)

 35. HR Light Oy zegt:

  2 december 2009 om 19:52 | Permalink

  @ Joost Rienks

  De goedkopere led lampen geven inderdaad 45 / 50 Lm/watt.

  Wil je echt goede Lm/watt verhouding dan ben je wat meer geld kwijt aan een ledlamp, maar een lamp met High power leds geeft zeker 90 Lm/watt.
  Een gemiddelde spaarlamp gaat 15.000 uur mee, terwijl een ledlamp makkelijk 50.000 uur haalt. Dus moet je 3 spaarlampen kopen tegen 1 ledlamp.
  Een ander nadeel van spaarlampen is dat ze moeten opwarmen eer ze vol licht geven, terwijl ledlampen direct vol licht geven.
  Wat verder nog sterk onderbelicht blijft van spaarlampen is dat er grote gezondheids risico’s zijn.

 36. Joost Rienks zegt:

  2 december 2009 om 21:48 | Permalink

  @ HR Light Oy -1

  De goedkopere LED-lamp zal vast tot 50 lm/W geven en er zullen er inmiddels best van 90 lm/W zijn, maar die van Pharox geven volgens hun spec 60 lm/W.

  LED-lampen gaan 50.000 (50k) uur mee? Dat lees ik ook overal. Er gaan iets meer dan 8k uur in 1 jaar, dus 50k uur is ruim 6 jaar ononderboken branden. Zo lang bestaan de meeste LED-producenten niet eens. Wie heeft dat getest? 1 LED-chipje gaat misschien gemiddeld 50k uur mee, maar sommigen 40k en sommigen 60k, wat gebeurt er als er 1vd3 ledjes in de lamp kapot gaat. En gaat de elektronica in die hete lamp ook 50k uur mee?

  En wat heb je als consument aan een lamp die misschien 50000 uur meegaat? In een gemiddeld huishouden waar zo’n lamp 4 uur per dag brandt gaat zo een lamp dan 36 jaar mee. Ik koop graag 3 spaarlampen ipv 1 LED-lamp, want een LED-lamp is 4x duurder.

  De grote gezondheidsrisico’s van spaarlampen zijn GROTE ONZIN. Je stelling is bijzonder suggestief! Wat zijn die risoco’s dan?

 37. HR Light Oy zegt:

  2 december 2009 om 22:01 | Permalink

  @ Joost

  50.000 uur is 5 jaar, 8 maanden en 13 dagen om precies te zijn.
  De led technologie bestaat al sinds 1947, alleen is de laatste jaren pas goed op gang gekomen. Leds zijn dus al meer dan 60 jaar getest, de laatste jaren worden ze pas op grote schaal toegepast in lampen.
  Als 1 van de 3 kapot gaat, werken de andere leds onverminderd verder.
  Led lampen behoren NIET heet te worden. er ontstaat wel warmte maar niet de hoge hitte zoals gloeilampen doen.
  De elektronica is ontwikkeld om de ledlamp te laten werken voor zolang de leds werken.

  De gezondheids risico’s zijn geen onzin, er zijn al verschillende internationale onderzoeken naar geweest. Het Canadese TV programma 16:9 heeft er verschillende onderwerpen van gemaakt, welke op youtube te vinden zijn, onder “Dirty energy”
  Ook zijn er onderzoeken geweest naar de gevolgen van een gebroken spaarlamp wanneer het kwik vrijkomt.
  Amerikaans onderzoek heef 18 verschillende manieren onderzocht om een gebroken lamp op te ruimen, maar de eind conclusie is dat je eigenlijk een chemisch verontreinigd gebied hebt, wat lange tijd (maanden) een gevaar blijft, vooral voor babies, peuters en huisdieren.
  Aangetoond is reeds in verschillende gevallen dat CFL lampen hoofdpijnen, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, huidproblemen en zelfs blaren kunnen veroorzaken. Hoofdzakelijk door de UV straling welke een spaarlamp uitstraalt.

  Als je wilt kan ik je het raport (208 pagina’s) toesturen wat het departement voor de volksgezondheid in Maine (USA) heeft opgesteld naar aanleiding van het onderzoek over de gevaren van gebroken spaarlampen (CFL)

 38. Joost Rienks zegt:

  2 december 2009 om 22:28 | Permalink

  @ HR Light Oy
  – behoren niet heet te worden? Pak er maar eens een vast!
  – ik heb het Canadese programma niet gezien, maar niet alles wat id krant staat of op TV komt is waar.
  – de hoeveelheden kwik in een GOEDE spaarlamp van een A-merk (GE, Osram, Philips, huismerken van HEMA en AH) zijn klein en leiden niet tot een chemisch verontreinigd gebied of problemen voor de volksgezondheid.
  – Onder een goede spaarlamp (zie boven) krijg je minder UV dan op een decemberdag buiten in de zon.

 39. eversteegt zegt:

  3 december 2009 om 08:59 | Permalink

  @Joost Rienks: De prijs van een LED lamp vind ik in deze discussie geen argument, aangezien het gewoon bekend is dat LED lampen nu nog duur zijn. Dat wordt vanzelf recht getrokken wanneer die dingen in massa productie zijn en er is meer vraag.

  De licht- en energietechnische discussie vind ik in ieder interessanter. That said: Ik kan niet wachten tot er pharox (of aan pharox gelijkwaardige of betere) led lampen komen in een wat kleiner formaat in E14 fitting.

 40. HR Light Oy zegt:

  3 december 2009 om 17:50 | Permalink

  @ Joost
  Ik heb er bijna dagelijks enkele in mijn handen en ze worden wel warm, maar niet dat je je handen er aan brand.

  Nee, niet alles is waar, maar de gezondheids issues betreffende spaarlampen zijn wel waar en worden onderschreven door wetenschappelijk onderzoek.
  Zelfs een goede spaarlamp bevat genoeg kwik om 20.000 liter water te besmetten.
  Daar maakt het onderscheid goede of slechte spaarlamp weinig uit.
  Alle spaarlampen bevatten kwik en geven UV straling af en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond in verschillende landen dat CFL lampen een gezondheidsrisico meebrengen

 41. HR Light Oy zegt:

  3 december 2009 om 17:54 | Permalink

  @ Eversteegt

  Als je het goed vergelijkt zijn ledlampen helemaal niet duurder dan spaarlampen of gloeilampen. Als je de prijs van een ledlamp vergelijkt met 3 spaarlamp of 25 gloeilampen, zodat je in de buurt van de 50.000 uur komt, ben je ongeveer het zelfde geld kwijt… Alleen het verschil is dat je de ledlamp in een keer betaald en andere lampen betaal je in delen, maar uiteindelijk ben je net zoveel in aanschaf kosten kwijt.

  Het voordeel van een ledlamp is dat hij zuiniger met energie is en dus meer bespaart op je energie rekening, als je dat meerekend in de kosten ben je met led … lampen zelfs goedkoper uit, zeker met een gemiddeld tarief van 25ct p. Kwh in Nederland. En deze prijs gaat de komende jaren alleen maar omhoog. Frankrijk gaat vanaf 01-01-2010 CO2 belasting heffen op sommige produkten (zoals brandstof) het is ddus alleen maar een kwestie van tijd eer er een EU directive komt waarin geregeld wordt dat alle landen van de EU CO2 belasting moeten gaan heffen op vervuilende produkten. En energie neemt 33% van de totale CO2 uitstoot voor zijn rekening.

 42. Eymert Versteegt zegt:

  3 december 2009 om 19:43 | Permalink

  @HR Light Oy: Daar zit wat in :-). Blijft echter mijn, met anderen hier, gedeelde zorg of de lampen die 50.000 uur wel gaan halen. Ik hoor nog steeds de horror verhalen over led lampen (ook van Lemnis) die het met een beetje ‘oorlog’ op het energienet veel eerder begeven dan welk ander elektrisch apparaat of lamp dan ook, plus wat de praktijk gaat uitwijzen….

  Hoe lang heb je eigenlijk garantie op deze dingen?

 43. HR Light Oy zegt:

  3 december 2009 om 20:41 | Permalink

  @ Eymert

  Led lampen zijn minder gevoelig voor wisselingen in netspanning, daar ze werkzaam zijn van 85 – 264 V.
  Ik heb geen ervaring met Lemnis lampen maar ik kan wel spreken over mijn lampen en ervaring ermee.
  M’n huis hangt helemaal vol met ledlampen, alle andere zijn verwijderd.
  Ik heb er ooit wel eens van 4 meter laten vallen en hij werkte nog gewoon.
  Doe dat met een spaarlamp en je hebt een probleem.
  Op mijn lampen geef ik 3 jr garantie.
  Leds bestaan sinds 1947, dus de ervaring ermee is er wel degelijk.
  Alleen worden leds de laatste jaren pas toegepast in ‘gewone’ verlichting

 44. Eymert Versteegt zegt:

  3 december 2009 om 20:54 | Permalink

  Thanks voor je uitleg (hoewel ik wel het idee heb dat je ook beetje voor ‘eigen parochie’ spreekt ;-) ).

  Ik vroeg het me af (qua robuustheid) omdat ik van nogal wat mensen ervaringen heb gehoord dat ledlampen stuk gingen van de (inductieve) pieken van boormachines op dezelfde stroomgroep, etc.

 45. HR Light Oy zegt:

  3 december 2009 om 21:02 | Permalink

  @ Eymert

  Enigzins spreek ik wel voor eigen parochie ja, maar ik ben in Finland gevestigd en richt mij hoofdzakelijk alleen op de Finse markt.
  Bij gebrek aan een werklamp heb ik onlangs (onze) ledspots en led TL lampen gebruikt op een bouwplaats, dus met verschillende soorten zaagmachines, boormachines enz. en geen enkele lamp gemerkt dat hij kapot gin of ging knipperen door piek of dal stroom.
  Ook wil hier nogal eens de stroom uitvallen en ook hiermee nog nooit een ledlamp aan kapot zien gaan.
  Maar deze ervaring is alleen met eigen ledlampen. Ik heb weinig ervaring met merken in NL.

 46. Joost Rienks zegt:

  4 december 2009 om 20:40 | Permalink

  @ HR Light Oy

  En hoeveel kwik mag er dan in een liter water zitten?
  Vandaag was ik op bezoek bij een levancier van LED-verlichting en de beste man brandde bijna zijn handen aan zijn eigen lampen (7W), maar dat zullen van andere, hetere lampen zijn dan die jouw bedirjf verkoopt.
  Ik ben al 9 jaar actief in de verlichtingswereld en geef verlichtingsadviezen aan bedrijven en instellingen en ben zeer terughoudend in het adviseren van LED-aan mijn klanten, omdat de feiten mij nog niet overtuigd hebben.

 47. Joost Rienks zegt:

  4 december 2009 om 20:45 | Permalink

  @ Eymert

  Mijn vuistregel mbt LED is, dat ze geschikt zijn voor:
  – vervanging halogeen spots (MR16, GU10)
  – ter vervanging van gloeilampen wanneer gedimt moet worden
  laat op WC’s gewoon een gloeilamp hangen, tenzij je de gewoonte hebt er lang te verblijven.
  Ik denk wel dat de kaarten tussen spaarlamp en LED anders zullen liggen, maar tot die tijd ben ik nog niet om.

 48. HR Light Oy zegt:

  4 december 2009 om 20:53 | Permalink

  @ Joost

  Het is algemeen, ook hier dat men nog terughoudend is in het adviseren van led verlichting, maar ik heb nu al menig architect zijn menig zien veranderen na het zien van onze lampen.
  Ik moet ook wel zeggen dat als ik zie wat mijn concurenten hier aanbieden, een ieder nog niet bied qua lm/w en levensduur wat onze lampen geven.
  Zelfs Philips is nog mijlen verwijderd van een compentatieve lamp te maken. Lumen durven ze al niet eens op de verpakking te vermelden.

  Ik heb echt geen vuurvaste handen, maar ik heb nog nooit mijn handen gebrand aan de ledlampen.

 49. Erik van Erne zegt:

  5 december 2009 om 13:58 | Permalink

  @HR Light Oy

  Denk dat Philips al heel ver is, maar eerst nog de voorraad spaarlampen kwijt moet. Zie The L Prize http://tinyurl.com/yk6arzm

 50. HR Light Oy zegt:

  5 december 2009 om 14:36 | Permalink

  @ Joost

  Kwik mag binnen de EU niet meer verwerkt worden in produkten.
  Als voorbeeld neem maar de kwik thermometer.
  Alleen sommige uitzonderingen worden toegelaten door de EU.
  Als de EU het kwik in lampen zou verbieden hebben (hadden) ze een probleem, want dan zouden alle spaarlampen, straatlampen enz. niet verkocht kunnen worden. Met het verdwijnen van de gloeilamp zou er weinig aan energie besparende lampen overblijven.

 51. Joost Rienks zegt:

  5 december 2009 om 15:22 | Permalink

  @ HR Light Oy

  Leuk verhaal, maar geen antwoord op mijn vraag hoeveel kwik er in water mag zitten.

 52. HR Light Oy zegt:

  5 december 2009 om 15:50 | Permalink

  @ joost

  GEEN !!!

 53. Erik van Erne zegt:

  7 december 2009 om 09:37 | Permalink

  Als consument krijgt u in de media steeds meer te horen over de ledlamp en de spaarlamp. Een overschakeling naar deze verlichting is aanstaande, omdat gloeilampen en halogeenlampen geleidelijk uitgefaseerd worden. Dat houdt in dat ze vanaf bepaalde data niet meer geproduceerd mogen worden. Maar waar moet u als consument nu op letten bij de aankoop van LED.

  http://www.energiezuinige-verlichting.nl/led-verlichting-waar-op-te-letten-in-een-oogopslag/

 54. eversteegt zegt:

  7 december 2009 om 10:23 | Permalink

  Thanks, @Erik! Lijkt me een nuttige link.

 55. Joost Rienks zegt:

  11 december 2009 om 08:49 | Permalink

  @Erik van Erne

  Is een goede link. Het verhaal over verlichting wordt hier breed en objectief behandeld.

 56. Joost Rienks zegt:

  11 december 2009 om 08:53 | Permalink

  @ HR Light Oy

  Geen? Jammer dat je de discussie ontwijkt en niet met feiten komt.

  Hoe kom ik aan datasheets van jouw lampen. Je zegt dat je lampen levert met een hogere lm/W dan Philips. Waar staan de specs?

 57. HR Light Oy zegt:

  11 december 2009 om 16:59 | Permalink

  @ Joost

  Specificaties kan je op onze website vinden

 58. Joost Rienks zegt:

  11 december 2009 om 17:52 | Permalink

  @ HR Light Oy

  Ik heb op de site gekeken. Als ik op het deel Lightbulbs kijk en ik deel het aantal lumen door het opgegeven wattage, dan zitten alle lampen tussen 40-60 lumen per Watt met 1 uitschieter naar 70 lumen/W. Je schreef eerder over een lamp met Powerleds die een efficacy van 90 lm/W heeft. Staat die ook op de site en is dat een vervanger voor de gloeilamp?
  Bij T8 Light tubes is de efficacy vergelijkbaar met TL. Omdat de wattages lager zijn is ook de lichtopbrengst lager. Ben je niet bang dat als jullie lampen 1-op-1 TL-lampen vervangen, dat het een stuk donkerder wordt?

 59. HR Light Oy zegt:

  11 december 2009 om 20:26 | Permalink

  @ Joost..

  Onlangs zijn er nieuwe leds uitgekomen we werken momenteel aan een 6W led lamp als vervanging voor een gloeilamp die 130 Lm/W gaat geven.
  Momenteel geeft de 5W (A5W1) 420 Lumen, dus komt het op 84 Lm/W, deze gegevens zijn nog niet geupdate, omdat we aan een nieuwe website werken.
  De E1W3 is een kleine ledlamp en vervanging voor de kleine 25 bolletjes, en met 150 Lm, komt deze op 50 Lm/W.
  De spots (GU10, MR16) zijn er ook met E27 en E14 fittingen en deze komen nu met 275 Lm op 91,67 Lm/W.
  Maar als je meer specifieke informatie wil, moet je mij maar rechtstreeks emailen.

 60. Eymert Versteegt zegt:

  6 januari 2010 om 21:18 | Permalink

  Hoewel ik erg enthousiast was/ben over de Pharox 6w dimmable ledlamp toch wel 2 belangrijke kanttekeningen: Ondanks geclaimde compatibiliteit met een inbouwdimmer van “klik aan klik uit” is dit toch geen succes: De lamp piept en bromt op alle lichtsterktes en de dimmer lijkt te ‘zwoegen’ (50hz brom). Bovendien hadden de ouders van m’n vriendin een exemplaar dat gewoon een stereo installatie die in de buurt van de lamp stond wist te storen als deze aan stond. Of dat EM interferentie is of aan de slechte powerfactor toe te wijzen…. don’t know :S. Dit stelt me toch wel een beetje teleur.

 61. Mark-powerledshop.com zegt:

  16 februari 2010 om 12:24 | Permalink

  Hallo Allemaal,

  @Eymert Versteegt, wij denken dat waarschijnlijk 50-60% van de LED verliching momenteel op de markt echt rotzooi is. Ook zogenaamde “merk” LED lampen lijken mooier dan dat ze zijn.

  Voor iedereen!! koop je LED lampen controleer het volgende.

  -Ga niet direct op de mooie verpakking af! die betaal je zelf namelijk.
  -Ga naar welk merk LED’s erin zitten(liefst CREE)
  -Controleer de CRI( liefst 80 of hoger)
  -Vraag/controleer de powerfactor(hoe hoger hoe beter, liefst >0,8 en voor dimbare>0,6)
  -controleer de Kleurtemp
  -Vraag of je de lamp retour kunt doen!
  ect..

 62. eversteegt zegt:

  16 februari 2010 om 14:45 | Permalink

  :-) Leuke site, @mark. Werk je daar/ben je daar eigenaar van toevallig? :D. Er staan iig leuke producten op. Alleen met name bij de led strips mis ik informatie als kleurtemperatuur en zo.

  En helaas ook op deze site weeeeeer geen E14 lampen (zoek nog steeds E14 lampen, kaarsmodel, voor ong. 40 watt aan licht (vergelijkbaar met 7 watt spaarlamp) en kleurtemperatuur rond 3000 K. Dus nog wel warmwit maar meer richting wit dan geel.

  Paar dingen die ik me nog wel afvraag:

  * Hoe bewijzen jullie dat deze lampen wél lang mee gaan?
  * Dimbaar: zonder nare bijgeluiden? (op klik aan klik uit dimmer)

 63. Mark-powerledshop.com zegt:

  16 februari 2010 om 16:51 | Permalink

  @eversteeg

  Ja ik ben de eigenaar.

  E14 krijgen we 3×1 watt CREE van +/- 240lumen-3000K. Zal wel geen 40 watt vervangen maar misschien om te proberen? 3×1,5 of 3×2 watt heeft de nodige koeling nodig en ik weet niet of het kaarsmodel nog overblijft ;)

  -Bewijs? dat is heel moeilijk… Onze fabrikant maakt alles machinaal, er zitten dus geen chineesjes te solderen. We gebruiken CREE LED’s(na 50KHrs nog 70% opbrengst) en de basis van elke lamp is van keramiek wat ook de warmte van de driver afvoert.

 64. eversteegt zegt:

  16 februari 2010 om 16:56 | Permalink

  Mja…. als ik ze nou mocht uitproberen (of het aangenaam licht geeft en of het zonder bijwerkingen met een dimmer omgaat) en bij niet tevreden terug sturen :D…

  Ze moeten hier in zo’n papieren staande lamp, 3 stuks (Ikea Storm). Als het niet heter wordt dan een spaarlamp is het goed :)

 65. Mark-powerledshop.com zegt:

  16 februari 2010 om 16:59 | Permalink

  De drivers zijn niet standaard 350ma of 700mA maar worden zo ingesteld dat led’s niet boven hun ideale bedrijftemperatuur komen. Dit kan afhankelijk van model lamp dus zijn dat je 3×1,5watt of 3×1,6 of 3×1,2 wat of 7 x 1,6watt krijgt.

  Meer kunnen we niet doen en als de driver het goed volhoud gaat de lamp over de 30Khrs.

  Zoement geluid heb ik nog gehoord met onze lampen, maar pulsend of knipperend licht wel, eventjes een andere inbouwdimmer(goedkope) en klaar.

  Dimmen is altijd een kwestie van proberen… Daarom ook vragen of de lamp retour mag!

 66. Mark-powerledshop.com zegt:

  16 februari 2010 om 17:00 | Permalink

  Stuur maar even een mailtje via onze site… bedankt!

 67. HR Light Oy zegt:

  16 februari 2010 om 19:09 | Permalink

  @Eversteegt:

  QUOTE:
  “En helaas ook op deze site weeeeeer geen E14 lampen (zoek nog steeds E14 lampen, kaarsmodel, voor ong. 40 watt aan licht (vergelijkbaar met 7 watt spaarlamp) en kleurtemperatuur rond 3000 K. Dus nog wel warmwit maar meer richting wit dan geel.”

  Ik heb ze wel, in 2 uitvoeringen, met en zonder kaars puntje, in E14.
  En dan kan je kiezen uit 1 X 3W (ongeveer 120-150 Lm) en 3 X 1W (180-200 Lm)
  Qua kleur kunnen we vanaf 2500K leveren. Wel moet je rekening houden met een range van ongeverr 300K…
  Dus 2500-2800K, 2800-3100K, 3100-3300K enz enz
  NIET DIMBAAR helaas!!
  !

 68. HR Light Oy zegt:

  16 februari 2010 om 19:12 | Permalink

  Ik heb een navraag gedaan bij een van mijn leveranciers en de meest voorkomende oorzaak van zoemende led lampen als ze worden gedimd ligt in het feit dat er een oude dimmer (>5 jr oud) wordt gebruikt.

 69. Eymert Versteegt zegt:

  16 februari 2010 om 19:31 | Permalink

  OK… dat kan het hier dus niet zijn :). Want de dimmer is van “Klik aan klik uit” (ACM-300) en ik heb het effect dus met 2 lampen die allebei nb. ook nog door hun zijn getest (1x pharox en 1x philips dimmable cfl). Bij de pharox maakt de lamp zelf duidelijk geluid en bij de spaarlamp hoor je de dimmer gewoon heel hard. Het werkt verder wel goed, hoewel op bepaalde trappen in de dimcurve beide lampen gevoelig zijn voor “even uitvallen”.

 70. HR Light Oy zegt:

  16 februari 2010 om 19:39 | Permalink

  Hmm… een ander probleem kan zijn, wat ik vaker heb gezien bij sommige fabrikanten, dat bestaande dimmers niet goed werken.
  Koop je een dimbare ledlamp bij zo’n fabrikant, moet je ook hun dimmer aanschaffen, anders werkt het niet.
  Dit is een van de hoofd redenen waarom ik nog niet aan de dimbare ben begonnen.
  We hebben er nu 1 die we eerst gaan testen, om deze problemen te voorkomen.
  Vooral sinds Chinese dimmers er ook gewoon niet uitzien!

 71. lex zegt:

  17 februari 2010 om 13:04 | Permalink

  Wij hebben ook de pharox geprobeerd maar knipperde en gaf in de laagste stand groenachtig licht. Men wist te vertellen dat de dimmer mogelijk een minimale vermogensafname moest hebben. Omdat we het groenachtige licht niet mooi vonden mochten we de lamp omruilen voor een 7W Phantom led van Lambda. Ik had er nog nooit van gehoord maar volgens de winkel was deze lamp minstens zo goed als de pharox. Deze led gaf inderdaad in alle standen dezelfde lichtkleur en was veel verder terug te dimmen en ook de lichtopbrengst is iets hoger.

 72. Dirk zegt:

  3 februari 2011 om 16:15 | Permalink

  Ik heb 5 powerleds van Philips (die dimbaar zijn) aangekocht.
  Probleem is nu dat ze erg zoemen. Ook kan ik er maar 4 hangen en moet ik nog
  één gewoon spotje van 40W bij gebruiken want anders dimmen ze helemaal niet.

  Dat ze niet dimmen vind ik niet erg, maar wel het feit dat ze zo zoemen
  stoort me vooral.
  Is daar iets aan te doen ?

 73. Eymert Versteegt zegt:

  3 februari 2011 om 17:09 | Permalink

  Welke “powerleds”bedoel je? De “MyAmbiance” serie? Als dimmen toch niet goed lukt, doe ze dan gewoon buiten een dimmer om. Dan zouden ze niet moeten zoemen.

  Het zoemen komt hoogstwaarschijnlijk omdat óf de dimmer er net niet helemaal goed mee overweg kan, óf de dimmer heeft een bepaald minimumvermogen waar je met je LED lampen ver onder blijft.

 74. Dirk zegt:

  3 februari 2011 om 19:10 | Permalink

  Ja inderdaad, deze van 4 watt.
  Vroeger had ik boven de salontafel 5 spotjes van 40 watt in het plafond die bediend worden vanop twee plaatsen door zo een touch-dimmer. (zo iets als een snooze knop van een wekkerradio)
  Als je deze leds op een andere plaats indraait, waar geen dimmer staat maken ze ook geen lawaai meer.
  Ik denk dat ik de leds dan maar op die andere plaats laat hangen en de gewone
  spotjes van 40 Watt boven de salontafel blijf verder gebruiken.

 75. E. Versteegt zegt:

  3 februari 2011 om 19:27 | Permalink

  Goed plan. Dimmers die fatsoenlijk laag-vermogen lampjes kunnen dimmen zijn echt nog dungezaaid :(. Ik ben zelf een fan van “klik aan klik uit” (ook van dat elektronische spul, netals jouw dimmers) en daar heb ik ook nog geen enkele LED lamp fatsoenlijk mee kunnen gebruiken zonder herrie (zelfs niet met de LED lampen die ze zelf aanbevelen).

 76. Willemien zegt:

  9 december 2011 om 11:48 | Permalink

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..