ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET) Reserveert 50 Miljoen Euro Voor Duurzame Energie
Geschreven op 28-1-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 3 februari 2020: ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat de investeringen in fossiele brandstoffen langzaam afbouwen.
Dat staat in Duurzaam en Verantwoord Beleggen.
Onderdeel van het nieuwe beleid is het streven naar een CO2-neutrale beleggingsportefeuille in 2050.
28 januari 2019: ABP is een Energietransitiefonds gestart om te investeren in bedrijven die zich inzetten voor de overgang naar duurzame energie in Nederland.
ABP’s Nederlands Energietransitie-fonds (ANET) is speciaal opgericht voor investeringen in relatief kleine en innovatieve projecten en bedrijven. Om projecten en bedrijven die zich richten op energieopwekking, energieverspreiding en energiegebruik. ABP reserveert 50 miljoen euro voor ANET met de mogelijkheid om dit nog uit te breiden.
Geraldine Leegwater, bestuurslid ABP: “Wij willen ons opstellen als maatschappelijk partner voor de energietransitie in Nederland en onze verantwoordelijkheid nemen in het tegengaan van klimaatverandering. Via ANET kan ABP een extra stap zetten en investeren in projecten die voor onze deelnemers goed rendement opleveren. Tegelijkertijd draagt het positief bij aan de verandering van energie in Nederland. De opbrengsten hiervan vloeien op deze manier op twee manieren terug naar onze deelnemers.”
Het fonds is bedoeld voor investeringen in relatief kleine- en innovatieve projecten en bedrijven die zich richten op energieopwekking, energiedistributie en energiegebruik. Via ANET belegt ABP in bedrijven die zich richten op verschillende energietechnieken zoals waterstof en vormen van energieopslag, warmtenetten en geothermie, afvalverwerking en biomassa, laadinfrastructuur en elektrische voertuigen. Met ANET geeft ABP ook kleinere bedrijven de kans om innovatieve, duurzame projecten te starten.
De komende 15-20 jaar zal duurzame energie steeds belangrijker worden. Om slimmer om te gaan met onze energie, moeten er veranderingen plaatsvinden. Alleen op die manier kunnen we de uitstoot van broeikasgassen in 2030 in Nederland terugdringen met minimaal 49% ten opzichte van 1990. En dat kost geld. ABP wil hieraan bijdragen met investeringsgeld. Het gaat hierbij om investeringen in hernieuwbare energie, maar ook om CO2- opslag en om efficiënter gebruik van energie. ABP investeert daar al in met grote bedragen.
Zie ook: Pensioenfonds ABP Gaat Duurzamer Beleggen: ABP Gaat Beleggingen in Fossiele Sector Afbouwen – Een duurzame belegging van Pensioenfonds ABP ? – Wil Jij Een Pensioen Zonder Toekomst? Doe Mee en Schrijf Teerzand je Pensioen Uit! – Mijn Pensioenoverzicht: Goed Bedoeld, Slecht Uitgevoerd – Don’t Bank on the Bomb by Pax: ABP Investeert Bijna 1 Miljard Euro in Producenten Kernwapens – Nederlandse Verzekeraars Investeren 6,8 Miljard Euro in Foute Wapenhandel – Elf Financiële Instellingen Willen Klimaatmeetlat: Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) – Geld Stuurt de Wereld: Jij Bepaalt de Koers by Anne-Marie Rakhorst – ABP Investeert Fors In Windpark Merkur Offshore Voor Duitse kust
Erik van Erne zegt:
10 december 2019 om 15:33 | Permalink
ABP Investeert Fors In Windpark Merkur Offshore Voor Duitse kust
De CO2-besparing die dankzij deze investering behaald wordt, bedraagt op jaarbasis 480.000 ton. Gemeten over de gehele levenscyclus ligt de besparing op 18 miljoen ton.
Omdat Merkur Offshore op zo’n grote afstand voor de Duitse kust ligt, is het niet vanaf het vasteland te zien. Daardoor is geen sprake van horizonvervuiling of geluidsoverlast. Het park bestaat uit in totaal 66 turbines, die een gezamenlijk vermogen leveren van 396 MW. De schaal van windmolenparken op zee is aanzienlijk groter dan die van het traditionele windmolenpark op land. Zowel waar het gaat om het aantal windmolens, als wat betreft de capaciteit van de turbines. Om een indruk te geven van de omvang: Merkur Offshore is tien tot vijftien keer groter dan het gemiddelde windmolenpark in Nederland.
Het is de ambitie van ABP om investeringen in hernieuwbare energie in de komende jaren verder te vergroten. Daar sluit de belegging in Merkur Off shore naadloos op aan. ABP-voorzitter Corien Wortmann: “Een goed pensioen voor onze deelnemers tegen een zo laag mogelijke premie, dat is ons streven. Daarom beleggen we de premies van onze deelnemers op een duurzame en verantwoorde wijze. Deze investering in een van de grotere offshore windparken ter wereld levert een mooi en langjarig rendement op voor onze deelnemers. Bovendien wekken we een grote hoeveelheid duurzame energie op. Daarmee besparen we circa 480.000 ton CO2-uitstoot per jaar en dragen we een steentje bij aan de klimaatuitdagingen waar we als samenleving voor staan.”
Volgens beleggingsexperts van APG, de pensioenuitvoerder van ABP, zijn investeringen in vergelijkbare projecten in de toekomst zeker niet uit te sluiten. ‘Naar verwachting zullen dit soort windmolenparken op zee een centrale rol gaan spelen in het Europese energiebeleid de komende jaren. De sector zal enorm groeien en APG wil daarin namens o.a. ABP een belangrijke rol spelen.’