Aardgasvrij Bospolder-Tussendijken In Rotterdam: 4,9 Miljoen Euro Rijkssubsidie Voor Rotterdam
Geschreven op 26-10-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 22 januari 2021: Woningcorporatie Havensteder, de gemeente Rotterdam en Eneco hebben afspraken gemaakt over een haalbare en betaalbare overstap op stadsverwarming voor bewoners in de wijk Bospolder-Tussendijken.
De afspraken zijn het resultaat van een intensief traject waarin co-creatie en transparantie voorop stonden.
Op 21 januari hebben de drie organisaties de samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van de eerste gebiedsovereenkomst in de stad.
Wethouder Bas Kurvers (gemeente Rotterdam), Hedy van den Berk (Havensteder) en Manja Thiry (Eneco) ondertekenden de Gebiedsovereenkomst Bospolder-Tussendijken aardgasvrij fase 1.
Wethouder Bas Kurvers, (Bouwen, wonen en de energietransitie gebouwde omgeving): ‘Ik ben trots dat we samen met Eneco en Havensteder verder kijken dan onze eigen organisaties. Het idee is eenvoudig maar vraagt wel lef: hoe meer je aan de voorkant deelt, onderzoekt én afspreekt met elkaar, hoe meer je de risico’s kan inperken. Wat weer een gunstig effect heeft op het plan en de kosten.
Stadsverwarming is voor Bospolder-Tussendijken de makkelijkste en goedkoopste oplossing voor aardgas. Stadsverwarming gebruikt de overgebleven warmte van de Rotterdamse haven om huizen en kraanwater te verwarmen. Koken kan in de toekomst alleen nog elektrisch. Bewoners hebben na aansluiting op stadsverwarming geen geiser of cv-ketel meer nodig om water te verwarmen en koken dan elektrisch. Dit zorgt voor een besparing van 66% CO2 ten opzichte van een cv-ketel.
Vanaf 2021 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten. De energietransitie wordt ook ingezet om de positie van de bewoners en de wijk te versterken op het gebied van werk, schulden, taal en zorg. En sluit daarbij goed aan op het programma Veerkrachtig BoTu.
26 oktober 2020: De gemeente Rotterdam ontvangt van het Rijk een subsidie van 4,9 miljoen euro voor de gebiedsaanpak aardgasvrij Bospolder-Tussendijken. Een deel van het geldbedrag gebruikt de gemeente voor een financieel aanbod aan eigenaar-bewoners voor de aansluiting van stadsverwarming in hun woning.
Wethouder Bas Kurvers (energietransitie gebouwde omgeving): “Het is belangrijk dat iedereen de overstap naar aardgasvrij kan betalen. Ik ben ontzettend blij dat het Rijk ook bijdraagt aan het aardgasvrij maken van Rotterdam.
Want met dit geldbedrag kunnen we woningeigenaren financieel tegemoetkomen bij de overstap naar stadsverwarming.” De gemeente zet de rijksbijdrage daarnaast in voor de ondergrondse en ruimtelijke inpassing van het warmtenet en kleine verbeteringen in de buitenruimte nadat de werkzaamheden zijn afgerond.
De motivatie van BZK luidt: “Uw aanvraag betreft een interessante aanpak vanwege de wijze waarop de energietransitie in de wijk een integraal onderdeel uitmaakt van de wijkverbetering, zowel op fysiek als sociaal vlak. Er staat al veel in de steigers, de samenwerking met bewoners heeft al vorm gekregen, er is een partnerschap tussen de woningbouwcorporatie en de gemeente. De participatie- en communicatie aanpak put duidelijk uit leerervaringen van gelijksoortige trajecten in andere wijken. De aanpak maakt integraal onderdeel uit van het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken. Opvallend is dat alle facultatieve thema’s in de aanpak goed meegenomen worden. De lessen die in dit project geleerd zullen waardevol zijn voor gelijksoortige wijken. Aandachtspunt is de toekomstige verduurzaming van de bron van het warmtenet.”
Stadsverwarming is voor Bospolder-Tussendijken de makkelijkste en goedkoopste oplossing voor aardgas. Stadsverwarming gebruikt de overgebleven warmte van de Rotterdamse haven om huizen en kraanwater te verwarmen. Koken kan in de toekomst alleen nog elektrisch. Vanaf 2022 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten. De energietransitie wordt ook ingezet om de positie van de bewoners en de wijk te versterken op het gebied van werk, schulden, taal en zorg. En sluit aan bij het programma Veerkrachtig BoTu. Eind december ontvangen de bewoners van Bospolder-Tussendijken een brief van de gemeente met de stand van zaken. In januari en februari volgen informatiebijeenkomsten. De uitvoering loopt tot 2027.
In Nederland gebruiken we (aard)gas om onze woningen te verwarmen, te koken en te douchen. De Rijksoverheid heeft besloten dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Zo ook in Rotterdam. De komende jaren werkt de gemeente Rotterdam in een aantal gebieden aan aardgasvrij wonen. Bospolder-Tussendijken is één van die gebieden. In Bospolder-Tussendijken werken we samen met woningcorporatie Havensteder en Eneco aan het aardgasvrij maken van de woningen. Zowel gemeente als Havensteder hebben een subsidie aangevraagd. Die van de gemeente is toegekend, Havensteder wacht nog op uitsluitsel.
Zie ook: Programma Aardgasvrije Wijken: 120 Miljoen Euro Voor Aardgasvrije Wijken In 27 Gemeenten – Duinwijck Gasvrij Op Vlieland: 38 Woningen Aardgasvrij Maken by Urgenda En Nuon – Miljoenen Voor Plan Aardgasvrij Garyp In Tytsjerksteradiel by Enerzjy Koöperaasje Garyp – Twee Wijken In Groningen Aardgasvrij: 4,8 Miljoen Euro Voor Paddepoel-Noord En Selwerd – Smartpolder Katwijk Krijgt 4,8 Miljoen Euro Voor Het Realiseren Van Een Aardgasloze Wijk – Miljoenensubsidie Voor Nagele In De Noordoostpolder Om Het Dorp Aardgasvrij Te Maken – Het Congres Aardgasvrije Wijken by Rijksoverheid, VNG, IPO En UVW – De WAT-Kaart Rotterdam: Rotterdam Aardgasvrij Wat Betekent Dat Voor Mijn Wijk? – Congres Aardgasvrij: De Energietransitie in Rotterdam – Werken Aan Een Aardgasvrij Rotterdam – ZEN Congres Aardgasvrije Nieuwbouw Zo Doe Je Dat: Samen Aan De Slag Met Aardgasvrij