google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Bijna 20.000 Huurwoningen Voorzien van Zonnepanelen: 100.000 Zonnepanelen by De Alliantie

Geschreven op 17-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 21 december 2021: De Alliantie maakt snelle stappen in de verduurzaming van haar woningportefeuille.

Met 54.000 woningen kan de woningcorporatie een verschil maken. De Alliantie investeert fors in energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen. Bijna 20.000 daken zijn inmiddels voorzien.

Op de valreep in 2021 legde de Alliantie haar 100.000e zonnepaneel.

Door onder andere het leggen van zoveel zonnepanelen heeft de woningcorporatie haar woningvoorraad naar gemiddeld energielabel B gebracht. Inmiddels zijn ruim 19.500 woningen voorzien van in totaal 100.000 zonnepanelen.

Dat is vergelijkbaar met 35 voetbalvelden vol. De leveranciers die de Alliantie de afgelopen jaren hebben geholpen deze mijlpaal te bereiken zijn Sungevity, Greenchoice, Instacom, Zoncorporatie en Zonneplan. Binnen korte tijd wil de Alliantie de helft van haar totaal aantal woningen en gebouwen voorzien van zonnepanelen.

Waarom niet alle daken, kun je je afvragen. “Naast dat niet alle daken geschikt zijn of niet gunstig liggen ten opzichte van de zon, hebben we ook toestemming nodig van bewoners”, aldus Bianca Themen, projectleider Verbeteren & Verduurzamen bij de Alliantie. Themen vervolgt: “Het is soms een uitdaging om akkoord van huurders te krijgen. Maar gelukkig staan steeds meer huurders welwillend tegenover energiebesparende maatregelen. Uit onderzoek onder bewoners blijkt dat zij graag goed voor de aarde zorgen en dan is het ook nog fijn als zij dit merken in hun portemonnee. Daarom benadrukken we in de communicatie richting huurders dat energiebesparende maatregelen juist financieel voordeel opleveren. Goede communicatie is hierin key om mensen mee te krijgen.”

De totale CO2 besparing die de zonnepanelen gezamenlijk opleveren, komt met ruim 19.500 huishoudens neer op ruim 13.000.000 Kg. Dit staat gelijk aan ongeveer 450 keer op en neer vliegen naar Parijs. Bianca Themen: “Zonnepanelen dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot wat voor ons een belangrijke doelstelling is. Voor de huurder levert het een financieel voordeel op. Met zes panelen spreken we al over een gemiddelde netto besparing van 100,- tot 160 euro per jaar, per huishouden Mensen zijn door de veranderende wereld waar we in zitten meer thuis en verbruiken dus ook meer energie. Daarnaast stijgen de gasprijzen. Hierdoor wordt de energierekening ook hoger. Met zonnepanelen kun je die energielasten verlagen, juist als je overdag thuis bent, door zonnestroom te gebruiken”.

De Alliantie is in 2017 gestart met het leggen van panelen op eensgezinswoningen. Deze wijkgerichte aanpak bevindt zich nu in een afrondende fase. Bianca Themen: Bewoners die nog niet mee hebben willen doen, maar van gedachten veranderd zijn, kunnen alsnog bij ons terecht voor zonnepanelen. Momenteel ligt de focus op het volleggen van daken van meergezinswoningen. Eerst hebben we het laaghangend fruit aangepakt; vooral de grote gebouwen tot vier bouwlagen. Nu richten we ons op de kleinere complexen”.

17 juli 2018: Op 11 juli kregen de bewoners van de drieduizendste eengezinswoning van de Alliantie zonnepanelen op hun dak.

Vanaf eind 2016 benadert de corporatie huurders van circa 13.000 geschikte eengezinswoningen stapsgewijs met de vraag of zij gebruik willen maken van zonnestroom tegen een maandelijkse bijdrage in de servicekosten.

De mijlpaal van drieduizend woningen werd gevierd bij de familie Jacobus in Amersfoort. “We gaan er financieel op vooruit, dat wil toch iedereen!”­

De Alliantie investeert in de aanschaf en het onderhoud van de zonnepanelen. Door de lagere energierekening en na aftrek van de servicekosten houden haar huurders onderaan de streep geld over. Bewoners die graag zonnepanelen willen, zijn blij met het aanbod, omdat ze vaak zelf de investering niet kunnen doen. Meneer Jacobus ging echter niet direct overstag. “Pas toen ik me er beter in ging verdiepen en me liet voorlichten, begreep ik dat we er zonder veel voor te doen geld mee kunnen besparen. Toen was de keuze snel gemaakt. En het is ook mooi dat we iets kunnen doen voor het milieu.” Tot nu toe gaat de helft van de bewoners in op het aanbod van de Alliantie. Om dat percentage op te krikken, benadert de corporatie de bewoners die niet hebben gereageerd aan het einde van het jaar nogmaals. Ook legt de Alliantie zonnepanelen op woningen zodra huurders verhuizen, zodat op termijn alle eengezinswoningen panelen op het dak hebben en bewoners profiteren van zonnestroom.

Na een succesvolle proef eind 2016 in Almere startten de zonpartners van de Alliantie – Greenchoice, Sungevity en Zonneplan – ongeveer een jaar geleden met het leggen van zonnepanelen op eengezinswoningen. Dit gaat in een rap tempo, want na een jaar is de mijlpaal van drieduizend al bereikt. Parallel daaraan pakt de Alliantie vanaf september in fasen haar appartementsgebouwen aan. Hiermee zet de corporatie – naast panelen bij nieuwbouw en duurzame renovatie – een extra stap in de CO2-reductie van haar woningbezit. In totaal staat de teller momenteel op zo’n 5.500 Alliantie-woningen met zonnepanelen. Naast de duurzaamheidsambitie wil de Alliantie met zonnepanelen ook de woonlasten van haar huurders verlagen en hun wooncomfort verhogen.

Zie ook: Subsidie Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) Volledig Aangevraagd – Subsidie voor Consumenten: Zonneboilers, Zonnecollectoren, Warmtepompen en Biomassaketels – Minister Eric Wiebes: 12 Miljard Euro Voor SDE+ Subsidieregeling in 2018 – Subsidie Energiebesparing Eigen Huis Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) – Grootschalige Verduurzaming VvE-Appartementen: Een Nieuw Financieringsmodel – Zonnepanelen Voor 3.000 Huurwoningen Woonforte by De ZonCorporatie

Proef Met Batterij Voor Energieneutraal Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWellProef Met Stroomopslag In Batterij Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell Geslaagd – Gemiddeld Energielabel B Woningen Woningcorporatie De Alliantie: Meer Comfort Voor Huurders3.000 Huurwoningen Voorzien van Zonnepanelen by De Alliantie – Eerste Circulaire Badkamer Van Woningcorporatie De Alliantie by Intersell – Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie

2 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    1 augustus 2018 om 16:02 | Permalink

    Proef Met Batterij Voor Energieneutraal Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell

    Woningcorporatie De Alliantie en iwell plaatsten een batterij in een appartementencomplex aan de Wingerdweg in Amsterdam-Noord.

    Zestig procent van de stroom blijft daardoor binnen het pand, terwijl dat percentage normaal gesproken veel lager ligt: 30 procent.

    De plaatsing van de batterij en de opslag van duurzame energie erin is voor De Alliantie een proef. De batterij kan stroom opslaan en pieken verlagen, bijvoorbeeld wanneer de lift in het complex in beweging komt. “De geleerde lessen passen we nu toe bij de Wingerdweg”, geeft directeur Jan Willem de Jong van iwell aan. “We hebben onze batterij slimmer gemaakt en houden zo nog meer zonnestroom binnen het gebouw.”

    De batterij vormt niet de enige duurzaamheidsmaatregel die wordt getroffen bij de verduurzaming van het complex. Zo zijn de galerijlampen vervangen door ledverlichting en liggen er op het dak zonnepanelen. De opgewekte energie wordt gebruikt voor algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een batterij. Als deze leeg is wordt de stroom van de energieleverancier gebruikt. ““Als de proef slaagt, gaan we kijken waar we dit nog meer kunnen inzetten”, vertelt regiodirecteur Eddo Rats van De Alliantie.

    Het thuisgebruik van een batterij voor stroomopslag gebeurt nog maar weinig in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Terwijl er toch veel winst mee te behalen is. Zo kan deze batterij niet alleen stroom opslaan, maar ook stroompieken verlagen, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Naast een besparing op de energierekening neemt ook de uitstoot van CO2 met ruim 3.100 kilogram per jaar af. Verduurzamen en besparen gaan dus hand in hand, nu ook in Nederland.

    Eerder installeerde iwell een batterij bij Woonbedrijf in Eindhoven. De resultaten zien er tot nu toe goed uit. Jan Willem de Jong, directeur iwell BV: “De geleerde lessen passen we nu toe bij de Wingerdweg. We hebben onze batterij slimmer gemaakt en houden zo nog meer zonnestroom binnen het gebouw.” Op een scherm in de entreehal kunnen de bewoners aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel er is verbruikt.

  2. Erik van Erne zegt:

    3 september 2019 om 17:45 | Permalink

    Proef Met Stroomopslag In Batterij Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell Geslaagd

    Vorig jaar plaatsten woningcorporatie de Alliantie en iwell een batterij in een appartementengebouw in Amsterdam om zonnestroom in op te slaan. Het doel van deze proef was enerzijds de algemene ruimtes energieneutraal krijgen en anderzijds energiekosten verlagen. Zijn ze daarin geslaagd? “Zeker weten!”, zegt regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie trots.

    De zonnepanelen hebben over het hele jaar genoeg stroom opgewekt voor de lift en galerijverlichting. “Algemene ruimtes energieneutraal maken met zonnepanelen doen we op meer plekken. Wat dit vernieuwend maakt, is dat door de batterij twee keer zoveel energie binnen het gebouw blijft. We gebruiken dus meer schone energie en minder fossiele brandstoffen van het elektriciteitsnet. Het afgelopen jaar hebben we in dit gebouw zo’n drieduizend kilogram CO2 minder uitgestoten.

    De batterij van iwell slaat de opgewekte zonnestroom, die niet direct nodig is voor de algemene ruimtes, op. Pas wanneer hij leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, wordt de overtollige stroom teruggeleverd. Daarnaast verlaagt de batterij stroompieken, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Jan Willem de Jong, directeur van iwell is blij met de resultaten: “Omdat we veel minder te maken hebben met de netbeheerder en pieken beter kunnen opvangen, kan de netaansluiting van een 3x63A naar een 3x25A. Dat scheelt jaarlijks ruim € 1.500. Het afgelopen jaar is daarnaast 1.200 euro bespaard op de energiekosten dankzij de nieuw aangebrachte LED-verlichting en zonnepanelen.”

    Verduurzamen en besparen gaan met de batterij van iwell dus hand in hand. Wel werd Jan Willem de Jong gedurende het traject door de Alliantie voor een uitdaging gesteld. “Woningcorporaties willen graag verduurzamen, maar hoe verdienen zij hun investering terug als alleen de huurders profiteren van de lagere energiekosten? We hebben daarvoor een slimme oplossing gevonden.” Iwell biedt de batterij nu ook te huur aan: een vast bedrag per maand zonder investering vooraf. “Deze kosten kan de corporatie één op één doorberekenen in de servicekosten en omdat de besparing hoger is dan de kosten, gaat de energierekening van de huurders daarbij omlaag. Een win-win situatie voor iedereen.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..