3.000 Huurwoningen Voorzien van Zonnepanelen by De Alliantie
Geschreven op 17-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingOp 11 juli kregen de bewoners van de drieduizendste eengezinswoning van de Alliantie zonnepanelen op hun dak.
Vanaf eind 2016 benadert de corporatie huurders van circa 13.000 geschikte eengezinswoningen stapsgewijs met de vraag of zij gebruik willen maken van zonnestroom tegen een maandelijkse bijdrage in de servicekosten.
De mijlpaal van drieduizend woningen werd gevierd bij de familie Jacobus in Amersfoort. “We gaan er financieel op vooruit, dat wil toch iedereen!”
De Alliantie investeert in de aanschaf en het onderhoud van de zonnepanelen. Door de lagere energierekening en na aftrek van de servicekosten houden haar huurders onderaan de streep geld over. Bewoners die graag zonnepanelen willen, zijn blij met het aanbod, omdat ze vaak zelf de investering niet kunnen doen. Meneer Jacobus ging echter niet direct overstag. “Pas toen ik me er beter in ging verdiepen en me liet voorlichten, begreep ik dat we er zonder veel voor te doen geld mee kunnen besparen. Toen was de keuze snel gemaakt. En het is ook mooi dat we iets kunnen doen voor het milieu.” Tot nu toe gaat de helft van de bewoners in op het aanbod van de Alliantie. Om dat percentage op te krikken, benadert de corporatie de bewoners die niet hebben gereageerd aan het einde van het jaar nogmaals. Ook legt de Alliantie zonnepanelen op woningen zodra huurders verhuizen, zodat op termijn alle eengezinswoningen panelen op het dak hebben en bewoners profiteren van zonnestroom.
Na een succesvolle proef eind 2016 in Almere startten de zonpartners van de Alliantie – Greenchoice, Sungevity en Zonneplan – ongeveer een jaar geleden met het leggen van zonnepanelen op eengezinswoningen. Dit gaat in een rap tempo, want na een jaar is de mijlpaal van drieduizend al bereikt. Parallel daaraan pakt de Alliantie vanaf september in fasen haar appartementsgebouwen aan. Hiermee zet de corporatie – naast panelen bij nieuwbouw en duurzame renovatie – een extra stap in de CO2-reductie van haar woningbezit. In totaal staat de teller momenteel op zo’n 5.500 Alliantie-woningen met zonnepanelen. Naast de duurzaamheidsambitie wil de Alliantie met zonnepanelen ook de woonlasten van haar huurders verlagen en hun wooncomfort verhogen.
Zie ook: Subsidie Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) Volledig Aangevraagd – Subsidie voor Consumenten: Zonneboilers, Zonnecollectoren, Warmtepompen en Biomassaketels – Minister Eric Wiebes: 12 Miljard Euro Voor SDE+ Subsidieregeling in 2018 – Subsidie Energiebesparing Eigen Huis Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) – Grootschalige Verduurzaming VvE-Appartementen: Een Nieuw Financieringsmodel – Zonnepanelen Voor 3.000 Huurwoningen Woonforte by De ZonCorporatie
Proef Met Batterij Voor Energieneutraal Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell – Proef Met Stroomopslag In Batterij Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell Geslaagd – Gemiddeld Energielabel B Woningen Woningcorporatie De Alliantie: Meer Comfort Voor Huurders
Erik van Erne zegt:
1 augustus 2018 om 16:02 | Permalink
Proef Met Batterij Voor Energieneutraal Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell
Zestig procent van de stroom blijft daardoor binnen het pand, terwijl dat percentage normaal gesproken veel lager ligt: 30 procent.
De plaatsing van de batterij en de opslag van duurzame energie erin is voor De Alliantie een proef. De batterij kan stroom opslaan en pieken verlagen, bijvoorbeeld wanneer de lift in het complex in beweging komt. “De geleerde lessen passen we nu toe bij de Wingerdweg”, geeft directeur Jan Willem de Jong van iwell aan. “We hebben onze batterij slimmer gemaakt en houden zo nog meer zonnestroom binnen het gebouw.”
De batterij vormt niet de enige duurzaamheidsmaatregel die wordt getroffen bij de verduurzaming van het complex. Zo zijn de galerijlampen vervangen door ledverlichting en liggen er op het dak zonnepanelen. De opgewekte energie wordt gebruikt voor algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een batterij. Als deze leeg is wordt de stroom van de energieleverancier gebruikt. ““Als de proef slaagt, gaan we kijken waar we dit nog meer kunnen inzetten”, vertelt regiodirecteur Eddo Rats van De Alliantie.
Eerder installeerde iwell een batterij bij Woonbedrijf in Eindhoven. De resultaten zien er tot nu toe goed uit. Jan Willem de Jong, directeur iwell BV: “De geleerde lessen passen we nu toe bij de Wingerdweg. We hebben onze batterij slimmer gemaakt en houden zo nog meer zonnestroom binnen het gebouw.” Op een scherm in de entreehal kunnen de bewoners aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel er is verbruikt.
Erik van Erne zegt:
3 september 2019 om 17:45 | Permalink
Proef Met Stroomopslag In Batterij Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell Geslaagd
De zonnepanelen hebben over het hele jaar genoeg stroom opgewekt voor de lift en galerijverlichting. “Algemene ruimtes energieneutraal maken met zonnepanelen doen we op meer plekken. Wat dit vernieuwend maakt, is dat door de batterij twee keer zoveel energie binnen het gebouw blijft. We gebruiken dus meer schone energie en minder fossiele brandstoffen van het elektriciteitsnet. Het afgelopen jaar hebben we in dit gebouw zo’n drieduizend kilogram CO2 minder uitgestoten.
De batterij van iwell slaat de opgewekte zonnestroom, die niet direct nodig is voor de algemene ruimtes, op. Pas wanneer hij leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, wordt de overtollige stroom teruggeleverd. Daarnaast verlaagt de batterij stroompieken, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Jan Willem de Jong, directeur van iwell is blij met de resultaten: “Omdat we veel minder te maken hebben met de netbeheerder en pieken beter kunnen opvangen, kan de netaansluiting van een 3x63A naar een 3x25A. Dat scheelt jaarlijks ruim € 1.500. Het afgelopen jaar is daarnaast 1.200 euro bespaard op de energiekosten dankzij de nieuw aangebrachte LED-verlichting en zonnepanelen.”
Verduurzamen en besparen gaan met de batterij van iwell dus hand in hand. Wel werd Jan Willem de Jong gedurende het traject door de Alliantie voor een uitdaging gesteld. “Woningcorporaties willen graag verduurzamen, maar hoe verdienen zij hun investering terug als alleen de huurders profiteren van de lagere energiekosten? We hebben daarvoor een slimme oplossing gevonden.” Iwell biedt de batterij nu ook te huur aan: een vast bedrag per maand zonder investering vooraf. “Deze kosten kan de corporatie één op één doorberekenen in de servicekosten en omdat de besparing hoger is dan de kosten, gaat de energierekening van de huurders daarbij omlaag. Een win-win situatie voor iedereen.”