Stop Vrouwenbesnijdenis Desert Flower by Waris Dirie vanaf 8 april in de bioscoop
Geschreven op 14-3-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, EEN-Armoede, GezondheidVolgens schattingen worden iedere dag zo’n 6000 meisjes slachtoffer van vrouwenbesnijdenis. Niet alleen in Islamitische landen, maar ook in Europa. Een besnijdenis van een vrouw betreft vaak het operatief verwijderen van de clitoris.
Ook het verwijderen van andere delen van de genitaliën wordt vaak besnijdenis genoemd. Dit is een operatie die, in tegenstelling tot de besnijdenis van mannen, in de meeste westerse landen wordt gezien als verminkend, misdadig en vrouwonwaardig.
In sommige culturen is de besnijdenis van vrouwen geaccepteerd. Hierbij zijn een aantal vooronderstellingen namelijk dat besnijdenis ervoor zorgt dat vrouwen voor en tijdens het huwelijk rein zijn en men stelt dat de vulva door besnijdenis mooier en schoner is.
Heb ik je aandacht? Vind je deze informatie net zo weerzinwekkend als ik? Jaren geleden las ik ‘Mijn Woestijn’ van Waris Dirie. Een ongelooflijk ingrijpend verhaal over een voor mij tot op dat moment onbekend thema. Tijdens het lezen kneep ik regelmatig mijn benen samen: de gruwelijkheden van een besnijdenis maakte heel veel indruk op mij. Het is Waris Dirie, inmiddels een bekend topmodel, echt overkomen. Geboren als lid van een nomadenstam in Somalie, was het normaal om besneden te worden op driejarige leeftijd. Wat haar echter te ver ging, was een uithuwelijk aan een 61-jarige man op haar dertiende. Ze vluchtte en kwam terecht in Londen. Daar werd ze ontdekt als fotomodel.
Nadat ze bekend was geworden als ‘nomade turned model’, wilde ze haar bekendheid gebruiken voor haar echte verhaal. De besnijdenis van vrouwen dat nog altijd doorgaat. Waris werd voor mij een voorbeeld: doorzetten, ondanks alles. Met ongelooflijke kracht veerkracht slaat ze terug en weet ze haar leven te veranderen. En niet alleen haar leven, ook dat van vele andere vrouwen. Ze is VN-ambassadrice en heeft al bereikt dat in vele landen de vrouwenbesnijdenis verboden is. Echter, het gebeurt nog steeds.
Het verhaal van deze voorvechtster van de vrouwenrechten is nu verfilmd. Ik mocht bij de premiere van ‘Desert Flower’ zijn. Ook Waris en de regiseusse van deze prachtige film waren aanwezig in het Tropenmuseum in Amsterdam. Waris Dirie sprak de aanwezigen toe: “Als iemand van je familie in gevaar is, wat doe je dan? Dan verzet je bergen, dan doe je alles om die persoon te helpen. Ik doe dat ook, maar in iets grotere vorm.” Scriptschrijfster en regiseusse Sherry Hormann over de film: “Ik heb van Waris maar één verzoek gekregen toen we begonnen met het schrijven van de film. Ze wilde dat we niet een dramatisch verhaal zouden neerzetten, maar een verhaal over het leven. Dus met een lach en een traan.” Vervolgde lachend: “Ik zei haar dat het schrijven van het script dan twee jaar langer zou duren.” Maar die extra inzet wordt beloond: ‘Desert Flower’ is een prachtig gevoelige film geworden. De besnijdenis is een rode draad, maar voert niet de overhand. En, zoals het leven is – ook dat van Waris, moet je soms lachen en lopen soms de tranen over je gezicht.
Dit bericht is geschreven door Marlies en is eerder gepubliceerd op Het Kan Wel, overgenomen in het kader van de samenwerking tussen Het Kan Wel, Idealize en Anders Bekeken.
Vanaf 8 april 2010 in de Nederlandse bioscopen. Kijkt u alvast even naar de indrukwekkende trailer.