Stop Voedselverspilling: Taste the Waste en De AfvalShow op TV by BOS
Geschreven op 1-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, EEN-ArmoedeOp 16 oktober is het Wereldvoedseldag. In die periode besteedt de Boeddhistische Omroep (De BOS) uitgebreid aandacht aan het wereldvoedselprobleem op televisie, radio en Internet. En dan gaat het niet alleen over de oorzaken, maar ook wat we er aan kunnen doen.
Ruim 1 miljard mensen lijden honger. Maar wij, de consumenten, gooien 10% van ons eten onnodig in de vuilnisbak! Dat is jaarlijks €2,4 miljard aan eetbaar voedsel en ruim € 400,- per huishouden. Eén van de oplossingen voor het wereldvoedselprobleem is het tegengaan van voedselverspilling. En die verspilling is overal: van boer tot consument en alle schakels daartussen. Meer dan 40% van het voedsel gaat verloren tussen ploeg en bord. Taste the Waste wil daar verandering in brengen. Veel moeite hoeft het niet te kosten, en ja: je spaart er ook nog geld mee uit. De BOS zendt op Wereldvoedseldag, zaterdag 16 oktober 2010 Taste the Waste‘, een internationale documentaire over voedselverspilling uit, gecombineerd met een filmevenement in zes bioscopen door het land.
De BOS zendt op zondag 24 oktober,14.00 en zaterdag 30 oktober, 09.30 op Nederland 2 De AfvalShow uit, een enerverende talkshow, gepresenteerd door Bas Westerweel. In de show discussiëren consumenten, politici, retailers en vertegenwoordigers van voedselorganisaties over de centrale vraag: ‘Hoe kunnen we de voedselverspilling met twintig procent verminderen rond 2015?’
In De AfvalShow wordt ingegaan op de relatie tussen wereldhonger en voedselverspillng. Hoe is het mogelijk dat wij in de ontwikkelde wereld voedsel weggooien genoeg om 3 miljard mensen te voeden, terwijl tegelijk meer dan 1 miljard mensen in de wereld honger lijden? En vooral; wat kunnen we er aan doen?
Wereldvoedseldag 2010: Meer dan 1 Miljard Mensen Ondervoed - De Duurzame Weg: Drie Radicaal Duurzame Bedrijven op TV bij de BOS
Rene zegt:
24 oktober 2010 om 14:52 | Permalink
Goeden,
Het is leuk geprobeerd, maar neem dan mensen die weten waar ze het over hebben. 1 foutje als voorbeeld, eieren worden verpakt per 6? Je kunt ze per 4 of zelfs per stuk krijgen.
Groet,
Rene
Folkers zegt:
24 oktober 2010 om 15:17 | Permalink
Beste mensen, ik behoor tot de grote groep Nederlanders, die er niet aan hoeft te denken ooit op vakantie te gaan, de belasting en verzekering voor een auto op te kunnen brengen of naar een restaurant te gaan. Richt het woord ook eens tot ons!
Kan de winkel, aan het einde van de dag de versprodukten die uit het schap moeten, niet aan gereduceerde prijzen verkopen, zodat wij ook eens iets anders dan gehakt kunnen eten? Verder: haal al die voorgesneden groenten weg. Die bevatten minder vitaminen, zijn gevoeliger voor bederf te duur!
Groeten, Hedwig Folkers
Folkers zegt:
24 oktober 2010 om 15:28 | Permalink
Vervolg: Plak tussen al die luxe kookprogramma’s een kookprogramma voor de smalle beurs: milieubewuste recepten met eenvoudig te verkrijgen ingredienten, voor maximaal €2,- per persoon. En restverwerking.
Tamara zegt:
26 oktober 2010 om 13:22 | Permalink
Ik was een paar dagen ziek en zag verschillende kookprogramma’s voorbij komen (Genieten!). Het viel me inderdaad op dat er geen aandacht wordt besteed aan verspilling van voedsel. Terugkomend op de vraag van Bas Westerweel ‘Hoe pakken we het probleem van voedselverspilling aan?’. Door in kook- en lifestyle programma’s uit te leggen hoe mensen dit zelf kunnen aanpakken. Een idee: Bas naar Life 4 you en samen met Rudolph koken?