google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Movies that Matter Festival 2021 #MtMF21: Internationaal Filmfestival Over Vrede en Recht

Geschreven op 18-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, EEN-Armoede, Int. Samenwerking, Mensenrechten Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 9 maart 2021: Het Movies that Matter Festival schuift een paar weken op en vindt dit jaar plaats in Den Haag van 16 tot en met 25 april.

De 13e editie van het jaarlijkse film- en debatfestival opent op vrijdag 16 april. Tien dagen lang is het festival te beleven op locaties als Filmhuis Den Haag en Pathé Buitenhof, op nieuwe locaties door de stad en uiteraard online.

Ook breidt het festival uit naar verschillende satellietsteden door het land, waar films en debatten te zien zijn.

Artistiek directeur Margje de Koning: “Met het uitstellen van ons festival naar april maken we meer kans om het unieke festivalgevoel in levende lijve te beleven. Wij hopen dat in april de richtlijnen het weer toelaten om internationale gasten en festivalpubliek te verwelkomen in Den Haag. Ik kijk er enorm naar uit om de zo gemiste fysieke ontmoetingen weer mogelijk te maken op het festival. Ons festival was dit jaar een van de eerste festivals die door de sluiting van de bioscopen online moest plaatsvinden, en we zijn voor de komende editie dan ook goed voorbereid op een hybride festival met zowel on- als offline programmering.”

Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van Vrede en Recht. Tien dagen lang zijn er meer dan 60 filmtitels te zien in ruim 300 filmvertoningen op locatie en online. In Haagse filmtheaters, bioscopen en op andere culturele locaties gaat het publiek in gesprek met filmmakers, experts en activisten, zijn er workshops en masterclasses voor filmmakers, en nationale en internationale premières.

In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. Het festival organiseert bovendien in Amsterdam, Den Haag en een aantal satellietsteden een uitgebreid educatieprogramma voor leerlingen en studenten in het voortgezet onderwijs en het mbo. De beste festivalfilms gaan On Tour langs 16 steden door het hele land.

Dit jaar is het festivalprogramma vol relevante films en documentaires te zien in festivalhart Den Haag en in circa acht satellietsteden in het land, en natuurlijk ook online. Ook dit jaar besteed het festival weer aandacht aan titels waarbij onze aarde centraal staat. Zoals de titels Journey to Utopia en Wood.

Journey to Utopia (Erlend Eirik Mo). Erlend Mo, zijn vrouw en hun drie kinderen leiden een beeldschoon leven op een idyllische boerderij in Noorwegen. Geschoold, verlicht en ruimdenkend – ze leven een Scandinavische droom uit. Het enige nadeel is dat beide ouders vanwege hun afgelegen locatie vaak met het vliegtuig naar hun werk reizen en dat hun ecologische voetafdruk zwaar op hun geweten drukt. Nu de gevoelens van klimaatangst toenemen, besluiten ze actie te ondernemen om hun levensstijl te verzoenen met hun waarden. Om de verandering te zijn die ze willen zien, nemen de filmmaker en zijn gezin een enorme sprong in het diepe en verhuizen ze naar ‘Permatopia’: een gloednieuwe, zelfvoorzienende, biologische landbouwcoöperatie in Denemarken.

Wood (Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger). Illegale houtkap is een wereldwijde onderneming die miljarden waard is. Alexander von Bismarck, afstammeling van de Iron Chancellor en hoofd van het Environmental Investigation Agency in Washington D.C., jaagt met succes de machinaties van de houthandel wereldwijd na – met geverfd haar, een verborgen camera en geluidsopnameapparatuur. Zijn voornaamste zorg is niet het blootleggen van een schandalige situatie, maar eerder het bevorderen van een verandering in het bewustzijn van de politiek en het maatschappelijk middenveld en het tot stand brengen van een nieuwe gedragscode voor de wereldeconomie en consumenten. WOOD is een omgevingsthriller die zijn spanning haalt uit de dagelijkse realiteit.

Met trots presenteren we de eerste twee films van het Movies that Matter Festival 2021. Beide titels zijn van makers van eigen bodem en geselecteerd voor de Dutch Movies Matter-competitie. De documentaires tonen de grote politieke en economische gevolgen van de manier waarop we de wereld indelen.

Desert Paradise (Ike Bertels). Een welvarend en gelukkig diamantstadje in het zuiden van Namibië wordt gedwongen na te denken over zijn toekomst nu de mijnen zijn leeggehaald. Zijn de achterblijvers in staat het stadje op een nieuw spoor te zetten? Desert Paradise is een observerende documentaire, die de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal laat vertellen.

Shadow Game (Eefje Blankevoort en Els van Driel. In Shadow Game nemen jonge vluchtelingen de kijker mee op hun reis door Europa. Ze spelen, zoals ze zelf zeggen, een ‘game’ waarin ze door een schaduwwereld moeten reizen waarin het gevaar bestaat uit mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. Een indrukwekkende documentaire vol verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest.

5 maart 2020: De winnaars van het Movies that Matter Festival 2020 zijn bekend! Helaas kon het festival dit jaar niet doorgaan in verband met de maatregelen rondom het coronavirus.

Een deel van de festivalfilms was online te zien via Picl.nl. Ook keken de jury’s van de competitieprogramma’s Activist, Camera Justitia, Dutch Movies Matter en Students’ Choice alle films online. Zij zijn verheugd dat de winnende films alsnog de erkenning kunnen krijgen die ze verdienen.

Regisseurs Andy Cohen en Gaylen Ross zijn bekroond met de Activist Documentary Award en 5.000 euro voor hun documentaire Ximei. De Activist-competitie komt tot stand in samenwerking met Amnesty International en bestaat uit acht inspirerende documentaires over het leven en werk van bijzondere mensenrechtenverdedigers. 

De Camera Justitia-jury, onder leiding van mensenrechtenadvocaat en filmmaker Kelly Matheson, kent de Camera Justitia Award toe aan Alexander Nanau, regisseur van Collective. La Causa ontving van de jury een Special Mention. Camera Justitia is een programma met films over juridische dilemma’s, waarheidsbevinding en de strijd voor gerechtigheid.

Stop Filming Us van regisseur Joris Postema is door de jury, onder leiding van Ido Abram (adjunct directeur Eye), bekroond met de Dutch Movies Matter Award. Sidik en de panter ontving van de jury een Special Mention. Om de productie van geëngageerde films van Nederlandse bodem nog meer te stimuleren, organiseert het festival de Dutch Movies Matter-competitie, met steun van auteursrechtenorganisatie VEVAM.

De Students’ Choice Award is in samenwerking met de Universiteit van Leiden dit jaar uitgereikt aan Valentyn Vasyanovychals voor zijn film Atlantis. De jury oordeelde unaniem dat deze film een cinematografisch meesterwerk is met een belangrijke boodschap over de gevolgen van oorlog.

25 februari 2020:Het Movies that Matter Festival 2020 in Den Haag is geannuleerd wegens maatregelen tegen het coronavirus. Daarop hebben we vanaf vrijdag 20 maart – de dag dat het festival in Den Haag van start zou gaan – toch een selectie van films uit het programma online aangeboden, met daarbij interviews met de filmmakers.

19 februari 2020: Van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart 2020 vindt het Movies that Matter Festival 2020 plaats in het Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui, Pathé Buitenhof en Theater en filmhuis Dakota in Den Haag.

Kijk films die je aan het denken zetten, ontmoet bijzondere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit alle windstreken, en ga in discussie over actuele onderwerpen op het Movies that Matter Festival, hét internationale film- en debatfestival over vrede en recht.

Negen dagen lang spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat in de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

2 februari 2019: Van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 2019 maart vindt het Movies that Matter Festival 2019 plaats in het Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag.

Kijk films die je aan het denken zetten, ontmoet bijzondere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit alle windstreken, en ga in discussie over actuele onderwerpen op het Movies that Matter Festival, hét internationale film- en debatfestival over vrede en recht.

Negen dagen lang spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat in de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

14 maart 2018: Van vrijdag 23 tot en met zaterdag 31 maart vindt het Movies that Matter Festival 2018 plaats in het Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag.

Kijk films die je aan het denken zetten, ontmoet bijzondere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit alle windstreken, en ga in discussie over actuele onderwerpen op het Movies that Matter Festival, hét internationale film- en debatfestival over vrede en recht.

Negen dagen lang kun je rond de zeventig spraakmakende speelfilms en documentaires zien in combinatie met verdiepingsprogramma’s in de vorm van een inleiding, nagesprek of debat. Daarnaast verken je met VR-cinema onbekend terrein zonder het Spuiplein te verlaten, bezoek je ter plekke exposities en geniet je van dagelijkse muziekoptredens.

Duurzaamheid is ook dit jaar weer een belangrijk thema met het programma Save the planet. Dit programma vertoont zes films over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor onze planeet: Inconvienent Truth 2 by Al Gore – Anote’s Ark Movie by Matthieu Rytz – Thank You For The Rain by Kisilu Musya and Julia Dahr – Piripkura: De Laatste Piripkura Indianen in de Amazone in Mato Grosso, Brazilië – A River Below: De Strijd Voor het Behoud van de Roze Dolfijn in de Amazone

Movies that matter festival 20117 februari 2011: Het Movies that Matter Festival beleeft dit jaar de derde editie met een ruim aanbod van films, debatten en internationale gasten.

Het Movies that Matter Festival vindt van 24 tot en met 30 maart 2011 plaats in Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht.

A Matter of ACT, het competitieprogramma van Amnesty International, brengt het werk van wereldwijde activisten onder de aandacht en verwelkomt dit jaar Bianca Jagger als jurylid. Het tweede hoofdprogramma, Camera Justitia, toont het werk van het Internationaal Strafhof en de strijd tegen straffeloosheid. De openingsfilm is de Colombiaanse tragikomedie Todos tus muertos van regisseur Carlos Moreno. A Matter of ACT belicht het riskante en belangrijke werk van internationale mensenrechtenhelden in tien documentaires. Deze activisten, waarvan negen te gast op het festival, zijn van cruciaal belang in de verdediging van mensenrechten wereldwijd.

Naast het hoofdprogramma toont het Movies that Matter Festival de winnende films van de Students’ Choice, films en debatten over migratie in het speciale Migratiedebat, en een retrospectief van filmmaakster Kim Longinotto. Zij brengt met haar films wereldwijde onrechtvaardigheden rond de rechten van de vrouw onder de aandacht. Het Movies that Matter Festival presenteert jaarlijks zo’n 70 human rights speelfilms en documentaires en dagelijkse talkshows en debatten met internationale gasten. De voorverkoop van het festival start op donderdag 10 maart 2011.

Van 28 februari tot 9 maart 2011 reisde Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands op uitnodiging van A Matter of ACT naar Birma. Hij interviewde Aung San Suu Kyi een uur op haar kantoor in Rangoon over de situatie in Birma en de kansen op politieke verandering. Daarnaast sprak hij met een oud-politiek gevangene, een schrijfster en een jonge blogger.

Na afloop van de vertoningen van de documentaire Aung San Suu Kyi: Lady of No Fear  donderdag 24 maart om 19.30 uur en maandag 28 maart om 19.00 uur over het leven van Suu Kyi vertelt Nasr over zijn reis en wordt een compilatie van het interview vertoond. Zie ook: Aung San Suu Kyi Vrij –Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi:  Het schiet niet op in Burma !

movies-that-matter-2009.gif18 maart 2009: Van donderdag 2 tot en met woensdag 8 april vindt in Den Haag het Movies that Matter Festival plaats, het vernieuwde film- en debatfestival van Amnesty International.

Dit internationale festival van de geëngageerde film vertoont in en rond Filmhuis Den Haag meer dan veertig bijzondere speelfilms en documentaires. Films die ogen openen. Ook presenteert het festival een gevarieerd verdiepingsprogramma met onder meer debatten, inleidingen, workshops en interviews. Het publiek krijgt hierbij uitgebreid gelegenheid om met, internationale, gasten als filmmakers, activisten, politici en journalisten in gesprek te gaan. Filmtheater Kriterion in Amsterdam biedt rond het weekend van 4 april een selectie uit het festivalprogramma.

Wij maken u graag attent op de het double feature programma van Milieudefensie: Earth Rights, met de films Blood Coltan en Justitia Now. De vertoningen van deze Double Features vinden kort na elkaar plaats. Hieronder vindt u informatie over de films, de vertoningen en de gasten die worden verwacht.

Blood Coltan, Patrik Forestier
De meeste Nederlanders kunnen niet meer zonder hun mobiele telefoon. Wat weinig mensen weten, is dat in de door etnische onlusten geplaagde Democratische Republiek Congo kinderen in mijnen werken om het voor mobieltjes benodigde metaal coltan te winnen. De opbrengsten van de handel in coltan verdwijnen in de zakken van plaatselijke krijgsheren. Regisseur Patrik Forestier volgt het coltan-spoor van de mijnen in Congo naar de importeurs in Europa.

Justitia Now, Martin O’ Brien
Een met olie besmeurde hagedis is slechts één van de talloze slachtoffers van de milieuvervuiling die de oliemaatschappij Chevron Texaco heeft aangericht in het Amazonegebied. De plaatselijke bevolking heeft zwaar te lijden onder het gedumpte afval. De getroffen bewoners, Los Afectados, besluiten daarom terug te vechten.

Meer informatie over het volledige festivalprogramma, reserveringen en kaartverkoop vindt u bij het Movies that Matter Festival 2009 en in de bijlage van dagblad Trouw van 21 maart. Bron: Amnesty International

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  25 mei 2009 om 06:19 | Permalink

  Ninth Annual Media That Matters Festival

  The Online Premiere and NYC launch of the new collection of short films that inform and inspire was on June 3rd, 2009. We will be uploading the new films SOON.

 2. Erik van Erne zegt:

  7 februari 2011 om 07:25 | Permalink

  Introducing the tenth annual Media That Matters

  After a decade of short films and big issues, Media That Matters continues to inspire and impact people across the globe. The tenth annual collection will feature twelve new films—each under twelve minutes—that will inspire audiences to screen, act, impact. Energy and consumption, immigration issues, transgender youth identity, deep-seated racial prejudice in Haiti and the Dominican Republic, detainee accounts of their imprisonment at Guantanamo Bay and the human right to health care are just a few of the topics that are covered in this years collection. But Media That Matters is more than just a film festival. Visit our website to find out what we mean!

 3. Erik van Erne zegt:

  26 maart 2011 om 08:32 | Permalink

  Openingsavond Movies That Matter

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..